Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

Pénzszerzés, lelkiismeret, fejlesztések

2017. augusztus 29. - GABOR2

Ez elkeserítő... az egyoldalú "tájékoztatás" túl nagy. Vannak oldalak ahol abszolút minden szép és jó a digitális élet rovatban. Még a legnagyobb események amik cáfolják a többi szép cikket se kerülnek be oda amik azért egy átlag lap ingerküszübét elérik és így mégis szó esik a dologról.

Bizonyos oldalakon pedig az egyes cégek olyan "rendesek", hogy maguk tájékoztatnak minket  a legújabb trendekről. Még a felméréseik eredményéit is megosztják velünk amivel megerősítik nekünk, hogy mindenkinek az ő termékük kell, úgyhogy ha nem akarsz egy elmaradott paraszt lenni neked is csatlakoznod kell. Valahogy a független felmérések nagyon eltérnek ezektől, dehát biztos csak épp belefutottak nem releváns emberekbe.

Még inkább elkeserítő, ha a hivatalos állami tájékoztatás ilyen. A mostani kormányunk a digitális állam szerelmese, hát nem is kapunk nagyon olyat ami ezt a szerelmet megingatná. Szóval nézzük is ezt a fontos olvasmányt ami tájékoztat minket mi a tehendő ha modern emberek akarunk lenni.

http://www.hirado.hu/2017/08/23/ami-a-kulisszak-mogott-van-a-digitalis-atallas-nyerteseirol/

"Negyedével nagyobb bevételnövekedést várnak a digitális átállásban élenjáró vállalkozások a következő két évben a transzformációnak köszönhetően, mint a folyamatban hátrább lévő riválisaik– többek között ez derül ki egy nemzetközi tanulmányból."

Egy másik korábbi tanulmány pedig kimutatta, hogy valójában nulla volt a bevétel növekedés. De itt még jók vagyunk, mert nem a tanulmány készítő állította ezt, hanem ezt várták a cégek.

"A digitális átalakulásban sikeres szervezeteknél négy olyan területet állapított meg az Oxford Economics és az SAP szoftvercég közös kutatása,..."

Igen szóval ez egy nagyon komoly független kutatás amiből akár az is kijöhetett volna, hogy ne akarják ezt a cégek, dehát mit tesz az élet mégis kell.

"Ezekből olyan „digitális gondolkodásmód”, kulisszatitok rajzolódik ki, amelynek alkalmazásával az innovációra fogékony vállalatok hatékonyabban tudják átalakítani működésüket a legújabb kor követelményeinek megfelelően."

Annyira gyönyörű ez a mondat.

"A négy sikertényező"

Aki mind a négyre kiváncsi el kell olvasnia a teljes cikket, de ha nem teszi elárulom nem veszít vele semmit. Két dolgot azért én kiemelnék.

"2. Első az ügyfél"

"Az úgynevezett ügyfélélményt a siker egyik feltételének tekintik, és igyekeznek bevonni a fogyasztóikat is a termék- és szolgáltatás-fejlesztésbe."

Ugye milyen meghatóan van megfogalmazva, hogy letojva a privát szférádat minden elképzelhető infót begyűjtenek rólad és persze csak mellékesen ha már ott van eladják harmadik cégnek.

"4. Technológiai verseny"

"A folyamatban élenjáró cégek már most komoly befektetéseket hajtanak végre olyan területeken, amelyeket a legtöbb vállalkozásnál még a jövő technológiáihoz sorolnak, mint például az IoT (dolgok internete), a mesterséges intelligencia, a big data és az adatelemzés.

A big data technológiákba például az éllovas társaságok 94 százaléka fektet be, de 76 százalékuk fordít komoly erőforrásokat az IoT-ra is, míg a többieknél 60 és 52 százalékos az arány. Azaz érdemes megfontolni, miként lehet kihasználni a piacon elérhető technológiákat- ezt teszik a vezető vállalatok."

Hát hol hagyták a felsorolásból a felhőt? Az már nem menő vagy mi?!!

Szóval ezektől a dolgoktól lesz modern a céged, meg persze a felhőtől amit valami fatális hiba miatt kihagytak; viszont nézd csak meg, hogyha ezeket a dolgokat használnád mit okoznál annak a cégnek aki ezeket el akarja neked adni... állandó bevételt attól függetlenül, hogy kéne csinálniuk egy új versenyképes terméket. Ez ma az új trend a technológiai cégeknél amik egyre inkább a reklám cégeket kiszolgáló vállalatok lesznek.

Azért hogy náluk tarhatod az adataid (ezzel kompromitálva azt...) fizethetsz nekik örökké mondjuk minden hónapban, ahelyett, hogy egyszer vennél magadnak megfelelő tárhelyet és backupot hozzá. Ez a felhő.

IoT... körbe vesz téged és folyamatosan adatot gyűjt rólad amit majd eladhatnak újra és újra, hisz mindig van újabb adat rólad; sőt ezek az IoT dolgok maguk is reklámozókká válhatnak majd úgyhogy "duplán jó". Haramdik jó pedig, hogy szervizelni kell majd ezeket, amit csak ők csinálhatnak és amire majd kényszeríthetnek is, hisz majd ha nem viszed nem engedik működni. Negyedik jó, hogy hozzéférnének a bankszámládhoz és talán le lehet majd némi pénzt csippenteni minden egyes automatikus vásárlásnál. Az a része, hogy biztonságosan kéne megcsinálni már annyira nem tetszik a cégeknek, nem is fárasztják magukat vele, pedig ezeket is minimumnál is kevesebb elvárás, hogy állandóan frissíteni kell majd biztonsági foltokkal. Ezért talán nem is olyan jó üzlet. Nem csak jön a pénz, hanem még valamit komolyan dolgozni is kell... egyenlőre nem is tolonganak a nagy cégek.

Mesterséges intelligencia. Ez egy olyan dolog lesz, hogy az is ami nem ez, arra is az lesz majd mondva. Ez is majd egy szolgáltatás lesz amiért majd lehet fizetni; valószínű nem töltheted le magadnak és majd az elemezgetésükhöz adják extra szolgáltatásnak.

Big data és adatelemzés. A nagy techcégek nemcsak begyűjtenek információkat a felhasználókról, hanem elemzik is és azt akarják beadni az egyes vállalatoknak, hogy az így szerzett információkkal szinte isteni tudás birtokosai és ha megveszik ezt a szolgáltatást tőlük, akkor például tuti, hogy több terméket adnak el. Persze ezek az elemzések nagyon kétes minőségűek. Viszont rengeteget lehet készíteni belőlük és ebből is lesz örökké új.

Nem kerülhetet be abba a cikkbe, de van egy másik divatos dolog... az önvezető autó.

Azt már tudjuk a marketing anyokból, hogy ez is elkerülhetetlen. Viszont az önvezető autóval mint valamivel amivel pénzt lehet keresni nagyon nagy gondok vannak.

Ugye a techcégek átállnak arra, hogy nem új versenyképes terméket hoznak létre, hanem a meglévőt adják el újra és újra. Ehhez a dologhoz nem kellenek zsenik, így olyan dolgokat is megengedhetnek magukat egyes cégek, hogy nem a legjobb embereket veszik fel, hanem kvótáznak, meg egyéb ideológiai dolgokat követnek; amiket már megtehetnek mert inkább csak presztist veszítenek jó darabig de a pénzszerzés módja már bejáratódott. Persze mint ahogy egy nemrégi eset is mutatja, ez nagyon veszélyes is lehet. A Google egyre jobban át áll erre és most volt is egy óriási "bakija". Ha érdekel kattincs.   Mi a baj ehhez képest az önvezető autókkal? Hát az, hogy nincs kész a termék. Itt még mindig zseniket kell alkamazni, viszont ők se tudják megoldani a problámát olyan gyorsan mint ahogy ezt szeretnék a cégek. Egy új vesenyképes terméket gyártani nehéz, ide még nem jöhetnek az "újfajta emberek". Pedig igény lenne rá.

"Felelőtlen, akár emberéleteket is követelő döntést hozhatott a Elon Musk, a Tesla elnöke, amikor az AutoPilot szoftver kiadása mellett döntött - állítja a Wall Street Journal egy új cikke. Utóbbi szerint ugyanis a cég mérnökei határozottan figyelmeztették a vezetőt hogy az úgymond "önvezető" szoftver aktuális állapotában veszélyes lehet - Musk mégis a program bevezetése mellett döntött." 

"A konfliktus végül odáig fajult, hogy számos, az AutoPilot projektben kulcsszerepet betöltő munkatárs felmondott a Tesla-nál - nyilván azért, mert nem tudták jó lelkiismerettel vállalni a bizonyos értelemben egyértelműen félkész szoftver bevezetéséből adódó kockázatokat és áldozatokat. Ezek között volt a fejlesztőcsapat vezetője, Sterling Anderson is, aki tavaly távozott Elon Musk vállalatától."

Egy másik, azóta szintén felmondott mérnök egy belső - de most kiszivárgott levélben - pedig egyenesen "gátlástalannak" nevezte az alapító-elnök döntését, ami szerinte "potenciálisan vásárlók életét tette kockára".

Szóval látszik, hogy a Teslanak is szüksége lenne az "újfajta emberekre" mint a felhős cégeknek, mert kellenek a gátlástalan emberek, de ezt nem lehet megtenni, mert még nincs kész a termék. Viszont ezek az igazi feltaláló emberek... van hogy felelőséget vállalnának a termékért amit csinálnak és ez problémás.

Szóval kezdik felismerni a cégek is hogy az önvezető autó nem egy jó üzlet. Ez látszik is. 

https://www.hwsw.hu/hirek/57701/apple-onvezeto-auto-tim-cook.html

"Visszafogott célokkal dolgozik az Apple önvezető autós fejlesztőcsapata, az új információk egybevágnak azzal, amit korábban Tim Cook is sejtetni engedett."

 ""A projekt azonban bajba került" - idéz öt különböző, a munkában részt vevő embert a New York Times.

Persze ez nem azt jelenti, hogy feladták volna. Szerintem a többieket akarják, hogy öljenek bele egy csomó pénzt és siessenek, ők úgyis tudják, hogy ez nem fog menni jó darabig.

http://www.portfolio.hu/vallalatok/onvezeto_autozas_minden_masodik_szabadalmat_nemet_cegek_jegyeznek_be.3.260501.html

Ez meg egy másik cikk ami azt sejteti, hogy nem nagyon hisz már a dologban pl. az Apple.

"A Tesla és az Apple nem túl aktív a szabadalmaknál"

"A top 10-ben 6 német vállalat, a Bosch, a Continental, a BMW, az Audi, a Daimler és a Volkswagen is szerepel, miközben az Apple vagy a Tesla nincs az élmezőnyben..."

"Az autógyártókon és az autóipari beszállítókon kívül a nagy technológiai cégek, mint a Google is folytatnak fejlesztéseket ezen a területen, ezek a vállalatok azonban csak az összes bejegyzett szabadalom 7 százalékát adják."

Szóval belekostóltak a nagy techcégek a dologba, de látták, hogy ez nem könnyű. Úgyhogy igazából nem nagyon fárasztják vele magukat. A Google is korábban a robotokra tett, jöttek is a cikkek, hogy ez lesz a jövő, de aztán hirtelen meggondolta magát, mikor látta ez nem könnyű és a termék még közel sincs kész.

Ezek a termékek nemcsak állandóan pénzt akarnak kivenni a zsebedből, hanem sebezhetőek és ezért nagyon veszélyesek.

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr3912788000

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása