Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

Techcégek alkonya (2)

2017. július 04. - GABOR2

Sok cég elkezdte követni azt az utat, hogy valahogy állandó bevétele legyen attól függetlenül, hogy csinál valami aktív dolgot. Ez viszont azt jelenti, hogy megszünnek igazi innovatív cég lenni és inkább közművesek lesznek. És hatalmas átlakítások jönnek. Például Microsoft. Másik példa: Intel. Az Intelnél gyönyörűen látszik az irány.

"Leépíti a kutatás-fejlesztést és a mendzsmentet a cég"

" A költségcsökkentési mánia a következő években teljesedik majd ki, aggasztó módon a kutatás-fejlesztést is agresszívan le fogja építeni a vállalat. Ez a befektetők számára remek hír lehet, a felhasználók és például a PC-gyártók számára igen aggasztó: a cég a mostani költségvetés mellett sem képes tartani a termékterveket, kérdéses, hogy mi lesz a fejlesztésekkel a mainál lényegesen visszafogottabb ráfordítás mellett."

Ugye-ugye mit hallunk folyton a médiában? Innováció, innováció, kutatás-fejlesztés, az kell. Közben meg a nagy cégek igazából mást csinálnak. Ez önmagában még nem is lenne rossz meglátás, mert a jövő elöregedett társadalma nem akar majd minden héten forradalmat.

Viszont ami irány válaszottak sokan a -felhőt- nem működik. Az Intelnél se:

"Ez egyébként 18 százalékos növekedés egy év alatt, de ha eltekintünk a tavalyi első negyedév egyszeri, 99 milliós elhalasztott értékleírásától, akkor bizony 7 százalékos mínuszt mutat a biznisz, köszönhetően a visszaeső hírközlési és felhős értékesítésnek."

Szóval az új irány kevesebb valódi újdonság, több bullshit. Mert az azért kell. Ezek a techcégek nem viselkednek nyiltan a felhasználóikkal. Úgy kell csinálni mintha lenne mindig forradalmi újdonság mint régen. Emiatt viszont ezek a cégek nagyon mások mint a valódi közművek amik állandóságot nyújtanak. Ez nem jó a techcégeknek és a felhasználóknak sem mivel az egyre öregedő Nyugat nem szeretné, hogy folyton újratanulja az operációsrendszert például. Ez veszélyt jelenthet ezekre a cégekre meg persze a versenytársak is. Például miközben az Intel leépíti a kutatás fejlesztést... Ezek a régi nagy óriások úgy félnek az új kis startupoktól, hogy sokat sokszoros áron felvásároltak, aztán szépen dobták az ötletüket.

Szóval a techcégek egyre kevésbé innovatív és a felhasználókra figyelő vállalatok, hanem egyre inkább viziókat követő fanatikusok. Ezek a víziók még azért is érdekesek, mert ezek csoport viziók. Úgy értem nem csak egy-egy cég mániája. Olyan mintha összeültek volna és egy konferencián jó sokat közülük meggyőztek volna pont ugyanazon viziókról és sok cég pont ugyanazt csinálja mint a többi. És nemcsak olyan területeken mint a felhősödés, hanem olyan részeken mint a játékok. Ez most kicsit messzire megy az eredeti témától, de talán úgy 2003 óta a játékokban megfigyeltem, hogy milyen pont ugyanolyan dolgok vannak, miközben korábban ilyen nem volt. Mintha mindegyik valami egy tanácsadóhoz járna aki mindegyiknek ugyanazt mondja és azok ugyanazt csinálják. Egy példa a Battlefield 3-ban, Call of Duty-ban, meg Medal of Honorban is mindben ott volt pl. hogy kell lennie egy arab piacos pályának. Meg egy csomó minden más pont ugyanolyan a játékoknál is és azt se lehet mondani, hogy egymásról másolják, mert kb. egyszerre jelentek meg. Visszatérve a felhőre... ott is megjelent ez a dolog és nemcsak egy cég mániájaként, hanem valahogy mintha központból lenne a dolog irányítva. Ehhez a titkosszolgálatnak is lehet köze. Márcsak azért is mert komoly befektetés. És megjelentek a viziókkal rendelkező fanatikus vezetők akik fanatikus alkalmazottakat akarnak látni maguk körül és akiket nem érdekelnek olyan apróságok, hogy a felhőjük negyedéves alapon százmillió dolláros nagyságrendű veszteséget okoz. Egyébként ez a felhő vizió nem most született, hanem már évtizedekkel korábban erről filóztak egyesek, hogy micsoda hatalma lesz annak aki összegyűjti mindenki más tudását és kapuőre lesz. Írtam róla korábban, szóval ezt a viziót a mai cégek már korábban ismerhették, ironikus módon Bill Gates-ék akadályozták meg, hogy megvalósuljon első körben.

Szóval a techcégek rossz irányba mentek. Nem a helyes módon oldják meg, hogy állandó bevételük legyen és egyre kevésbé érdekli őket, hogy mit akarnak a felhasználók és egyre kevésbé innovatívak valójából. Szinte minden nagy új ötletük arról szól, hogy valami állandó függő viszony jöjjön létre a felhasználóval, állandó bevétele legyen passzívan, és a felhasználók után kémkedhessen és eladja a róluk szerzett infót. Pl. IoT. Azonban ehhez a nagy változtatásokhoz új emberek kellenek.

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr8812640669

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása