Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

Figyelmeztetés vakoknak és látóknak 4.

2017. május 25. - GABOR2

A magyar kormány most ezerrel építi a digitális államot. Vajon ők hogy reagáltak? Orbán Viktor és többen a környezetéből nem voltak belföldön, de az állami média sokat foglalkozott a témával. Vajon miket mondtak...

A hírekbe nagyon fontosnak látták kiemelni, hogy frissítetlen rendszerek vannak veszélyben, szóval ők a "csak frissíteni kell és minden rendben" vonalat vitték.

Ennél érdekesebbek voltak a beszélgetések.

Az elsőnél az volt, hogy volt három szakember, meg a műsorvezető. A műsorvezető már csinált sok ilyen számítástechnikás adást, de most felvette a "semmihez sem értek" stílust és nem kérdezett normálisakat. Szerintem tudta, hogy nem okos ötlet miközben a digitális állam építés prioritás... A vendégek... az egyik vendég már sokszor volt, egy biztonsági szakember és már mondott sok "húzosat", azoknak akik nem követik nyomon az informatika biztonság témát párszor leeshetett az álla attól amit mondott korábban. Akkor viszont jellemzően egyedül volt, most viszont itt volt két "kolléga" szintén szakember. Érdekes pszichológia ez... egyből ő vette át a beszédet és egyből felmondta a "kötelezőt". Vagyis kb. frissíteni kell, vírusírtó kell és minden rendbe lesz. És szóval ment ez a igazából elavult szöveg és egyszercsak viszont egy másik szakemberből kitört az, hogy azért itt nagyon komoly bajok vannak, nem fog ez menni; és bár még a sorból még nem állt ki, ez áttörést hozott, mert fokozatosan a másik kettő is "bátrabbakat" kezdett mondani. A műsor végére már bele is jöttek és jött néhány "renegát" gondolat is, amik már közelítenek ahhoz amik ezen a blogon vannak.

A második beszélgetés sokkal érdekesebb volt. Ezt megszakításokkal hallottam, közel sem az egészet. Hosszú beszélgetés volt és több mindent átölelt... Ez a zsarolóvírus, a robotizáció, a jövő amit a számtechcégek építenek... És itt ebben a műsorban áttörés volt. Tulajdonképpen a sok beszélgetésből leeshetett, hogy a jövő amit nekünk szánnak a digitális mániások nagyon rossz lesz. És akkor a műsorvezetőnő feltette a kérdést... ha ez ilyen rossz igazából, akkor nem kellene megállni?! Erre az a válasz jött, hogy de meg kellene állni még most, de nem lehet, mert akkor mások csinálnák meg, tehát nekünk kell. A műsorvezetőnő megkérdezte, hogy még akkor is ha ez tönkretesz minket?

Ma is volt egy beszélgetés ami részben fedte a témát. Az Ipar 4.0 volt a téma és meghívták Csath Magdolnát is. Én ilyenkor már kapcsolnám le a dolgot, de most írni akartam a blogot, meg a téma miatt is meghallgattam. Csath Magdolnánál kapcsoljatok be egy számlálót ami az "innováció" szót számolja. Ő tartja ebben a világrekordot. Szinte mindig lehet tudni miről fog beszélni, mert fojton azt nyomatja, hogy Magyarországnak innováció kell. Amúgy meg az egész közmédia a digitalizációról, meg ilyenekről ötvenszer többet beszél mint bármelyik más média, beleértve a számteches médiákat és nekem ettől már allergiám kezd kialakulni, mert itt szinte mindig a szép és jó megy és a legprimívebb dolgok ha biztonságról van szó kivéve pár alkalmat. Migránsok, foglalkoztatás, és digitalizáció. Na szóval Magyarország és az Ipar 4.0. Azért írok erről, mert ez nem egy szokásos szövegelés volt teljesen. Szóval beszél Csath Magdolna hogy milyen fontos a digitalizáció milyen fontosak a robotok bla-bla-bla. Aztán mintha csak a tudattalanból törne elő azt mondja, hogy de ezt az egészet egy kibertámadással haza lehet vágni. A mondat után minden megy tovább, nem folytatja a gondolatot. A műsorvezető és a beszélgetőtárs se tartja fontosnak, hogy erről beszéljenek. Mintha ki se lett volna mondva. Egy "észre nem vett" szellentés. Ez azért volt érdekes, mert én Csath Magdolnát még sohase hallottam, hogy rosszat mondott volna a digitalizációval kapcsolatban, csak hogy kell és szuper. Szóval ment tovább a beszélgetés és az utolsó tíz percben kicsit a műsorvezető elkezdett kötözködni. Mert ment az áradat arról, hogy milyen jók a robotok, nem esznek, nem alszanak, nem betegek; beszólt a műsorvezető, hogy elromolhatnak. Igen elromolhatnak... aztán ment tovább az áradozás. Ami talán még a műsorvezetőnek is sok volt, mert megint beszólt, mert ment az áradat, hogy a robotok pl. nem esznek, de erre jött a replika, hogy áramot fogyasztanak azért... Aztán jött az utolsó öt perc, ami egy csoda volt. Csath Magdolnára hatott a zsarolóvírus, mert ehhez a félóra dicsőítéshez hozzátette, hogy azért kibertámadásokkal az egész bedönthető és hogy ez nagyon veszélyes. Aztán megint témát váltott és vége lett a műsoridőnek, sajnos a partner nem regálhatott és a téma nem lett tovább kifejtve. A műsorvezető megigérte, hogy itt folytatjuk. Hát sajna megint pont a biztonságnál fogyott el a műsoridő és van egy olyan érzésem, hogy nem nagyon lesz téma ezután se.

Bár folyamatosan nől azok száma akik elkezdik jól látni a dolgokat, maradnak vakok is szépszámmal. Ez a támadás mindenesetre elindít egy párbeszédet a szakemberek között, akiknek felelősen kéne viselkedniük és belátni, hogy amiről álmodoztak, a digitális állam, álom marad.

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr1112540911

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása