Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

Miért járhatatlan út (6)

Politikai kémkedés

2017. január 18. - GABOR2

Tulajdonképpen ez egy normális titkosszolgálati tevékenység, de ettől még a politikusok jól teszik, ha megpróbálják elkerülni. Bizony az NSA még szövetségesnek számító országok politikusai után is kémked.

A BLARNEY-program leírásában ott szerepel a célpontok felsorolásban a "Diplomatic", "Political/Intention of Nations".  A A Week in the Life of PRISM reporting dián a "Political Affairs" kifejezés szerepel.

A főbb, sajtóban kiemelt hírek közé tartozott, hogy az NSA megfigyelt különösebb ok nélkül két latin-amerikai politikiai vezetőt és annak környezetét. Az erről szóló dián még az SMS-jeik közül is idéznek. Az egyik politikus Brazilia elnöke volt a másik pedig Mexikó leendő elnöke.

Aztán ott van az a dokumentum is ami bizonyítja, hogy az NSA ellopta az ENSZ főtitkárának tárgyalási vázlatát.

"(TS//SI//NF) A BLARNEY csapata abban segíti az S2C52 elemzőit, hogy az Xkeyscore ujjlenyomat alkalmazásával még az USA elnökével való találkozás előtt megszerezze az ENSZ főtitkárának tárgyalási vázlatát." ( Eredeti szövegben POTUS. Ennek jelentése: President of the United States)

Susan Rice, akkori amerikai ENSZ-nagykövet, Obama elnök nemzetbiztonsági tanácsadója is folyton kérésekkel fordult az NSA-hoz, hogy a többi tagállam tárgyalási stratégiák szempontjából fontos belső, bizalmas megbeszéléseit hallgassa le.

Egy 2010 augusztusában kelt dokumentumból pedig az derül ki, hogy az USA az ENSZ Biztonsági Tanácsának nyolc tagja ellen is kémkedett, ami az Irán elleni szankciókkal kapcsolatos ügyeket tárgyalta. Az így szerzett információk birtokában az USA elönyösebb helyzetben tárgyalhatott. Erről szól a "Silent Success"

"(U//FOUO) Csendes siker: a SIGNIT szinergia segíti az Amerikai Egyesült Államok külpolitikájának alakítását"

"(TS//SI/NF) Ezeknek a hosszúra nyúlt tárgyalásoknak a kezdetén az NSA az alábbi országoktól gyűjtött adatokat: (rengeteg minden kitakarva, de azért néhány ország:) Franciaország, Japán, Mexikó, Brazilia"

"(TS//SI/REL) ... A SIGNIT alapvetó fontosságú volt, hogy az ENSZ-képviseletünk informálva legyen a többi BT-tag szavazási szándékáról."

 "(TS//SI//REL) A határozatot tizenkét igen, kettő nem (Brazilia és Törökország) és Libanon tartózkodása mellett fogadták el. Az ENSZ-képviselőnk szerint a SIGNIT " segített abban, hogy tudjam , hogy a többi állandó képviselő mikor mond igazat...elárulta a szankciókkal kapcsolatos valódi álláspontjukat...előnyöket biztosított nekünk a tárgyalások során... és információkat szolgáltatott a tárgyalások során, hol van a többi ország "vörös vonala"." (amiből már nem enged)

Természetesen a régi hagyományoknak megfelelően a nagykövetségek épültét is kémkedésre használja a titkosszolgálat, de nemcsak a sajátját. Itt van egy nem teljes lista, hogy mely nagykövetségek használnak úgynevezett közeli hozzáférésű SIGAD-ot.

Milyen küldetései vannak ezeknek a SIGAD-oknak:

-Adatgyűjtés beépített eszközből

-Adatgyűjtés számítógép-képernyőről

-Mágneses kibocsátások szenzoros észlelése

-Adatgyűjtés beépített LAN-eszközből

-Optikai adatgyűjtórendszer rasztergrafikus számítógép-képernyőkhöz

-Merevlemez lemásolása

-Többfázisú művelet; a légzsilip átugrása stb.

-Adatgyűjtés az FBI által beépített eszközből

-Public Branch Exchange Switch

-Adatgyűjtés a hozzáférési műveletek alapján

-Passzív adatgyűjtés a kisugárzott jelek antennával történő vétele által

- Vámvizsgálatnál adódó lehetőségek

-Adatgyűjtés lézernyomtatóról, tiszán közeli hozzáférésű (nem beépített eszköz...)

-Hardverhost megcsapolása amely a megcélzott hálozattal egy USB(Universal Serial Bus)*linken keresztül biztosít összeköttetést

-Módszer amely a rádiófrekvenciás továbbító alrendszert működtetve biztosít vezeték nélküli hozzáférést a megcélzott hálózathoz

- Eljárás ami lehetővét teszi a kétirányú(host és kliens) adatforgalom kibontását a zárt hálózatból általános hálózati eszközkészlettel

A politikai jellegű kémkedés egyre könnyebbé válik ahogy egyre jobban kiépül a digitális világ. A politikusoknak meg kell érteniük, hogy nem jó ötlet digitális eszközeiken keresztül megbeszélni a bizalmas dolgokat, vagy egyáltalán a közelükben tartani ilyen eszközöket, mikor ilyenekről beszélnek. Láthattuk, hogy nagy erőforrásokkal rendelkező államok vezetői sem rendelkeznek elég jó eszközökkel, amiket nem tudnak feltörni. De a politikai vezetőknek nem kéne a saját állampolgaraikat se olyan helyzetbe hozni, hogy könnyen lehallgathatóak legyenek, könnyen kikerüljenek róluk privát adatotok, tehát a digitális állam koncepcióját erősen korlátozva kéne csak megvalósítani, hisz ezeket a rendszereket is feltörik könnyen, ezért nagyon át kell gondolni mi menjen fel a netre.

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr7212135849

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása