Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

Akik zsákutcába visznek minket...

2016. január 26. - GABOR2

Az, hogy zsákutcába megyünk esetleg kiknek a műve? Ez több szereplő együttműködésén alapul. Valamennyi szereplőt motivál a pénz. Valakit a hatalom is. Vannak akiket egyéb dolgok is motiválhatnak...

Szóval itt van rengeted jel arra, hogy zsákutca felé hajtunk. - Két cikk példának. - Kik azok akik ennek ellenére ebbe az irányba nyomnak minket?

A techcégek. Pl. felhő. Ha csak felhőbe lesz minden akkor számoljunk csak. 100 millió felhasználó szorozva havi 10.000 forintal ami akkor is jön, ha ezután nem fejlesztek semmit, mert "nincs más út" az elég szép. Meg persze ott lesznek a majd a prémium szolgáltatások is amik nem 10.000 lesz... Péééénz!! Hát kit érdekel, hogy ellopnak tőlünk mindent? Ott lesznek majd az apró betűs részek, meg ugyan hogy jönnének rá a felhasználók, hogy meglopták őket. Kinő egy új gyár ázsiában akik feleannyiért gyártják ugyanazt és tönkremegy az eredeti cég, hát van ilyen. Volt már, hogy egyszerre találtak fel valamit. A titkosszolgálatok is nagyon elégedettek velünk. Még az ellenségeink is nagyon örülnek, mert így sokkal könnyebb vinni mindent.

A techcégek dolgozói. Ők azok akik +100 ezerért nagyon azonosulnak a cég céljaival. Majd nézennek rá a feleségükre és a gyerekükre... Egy olyan jövőt építenek ami nagyon rossz lesz nekik. Ha pedig sikeresek lesznek és lenyomnak minden ellenérvet és józanészt, talán fel se fogják, de a legnagyobb vereséget mérik a saját iparágukra is.

Média. Vegyes a kép. Beszámolnak incidensekről is. Csak nem mindegy az arány, meg a tálalás. Pl. hát volt ez az incidens elloptak pár millió ügyfél adatát, dehát ez a jövő akkor is, meg majd lesz egy új biztonsági cucc és minden rendbe lesz... Széthackelik a IoT, de nincs más út. - Meg pl. nem igazán járják körbe a dolgot, mutatják be az összképet, vagy a hírt igyekszenek elrejteni, hiszen hogy mutatna egy Windows 10 hirdetés mellett az, hogy nem lehet az adatgyűjtését kikapcsolni.

Politikusok. Itt is lehet egy csomó motiváció. Pl. techcég fizeti a kampányt, az emberek sokan még azt hiszik, hogy gonoszos akik "hátráltatja a fejlődést"(bármi amit kitalál egy techcég), tájékozatlan és tényleg hiszi, hogy ez a helyes út. A mai politikusok még a régi techkorban nevelkedtek, úgyhogy ők arra vannak szocializálva, hogy minden jó ami egy techcégtől jön.

Más cégek. Költséghatékonyság...

Egyszerű hétköznapi emberek. Szintén azt hiszik, hogy minden amit kitalálnak nekik az jó + tájékozatlan.

Na de... Az emberek változnak és pl. sokan akik korábban kipróbáltak volna egy új Windowst ma már fel se rakják, mert tudják, hogy milyen. Snowden után már a kisebb cégek sem bíznak meg úgy mindenben ami egy techcégtől jön. A média sem olyan lelkes mint régen, és a politikisok is kapcsolni fognak idővel.

Más a helyzet a techcégekkel és az ott dolgozokkal. A legrosszabb az egyszerű ott dolgozók tán, mert a felsővezetők előbb-utóbb csak lépnek, ha látják hogy rossz irányba mennek a dolgok: a részvényesek seggberúgják őket. Kérdés, nincs-e már késő több pl. felhő szolgáltatóknak.

Ugye unalomig hallgatjuk, hogy ez a felhő a jövő és "nincs más út!!!!" Miért is van ez, miért is mondják nincs más út, mikor világos, hogy van. Ezek a cégek hatalmas infrastruktúrális beruházásokat csináltak. Ezek a létesítmények viszik a pénzt folyamatosan,  nemcsak mikor megépítik. Azért mondják nincs más út, mert ha nem arra mennek a felhasználók amerre terelgetik őket erőszakkal akkor nyakig lesznek a sz@rban!!! Ha kiderül, hogy a kutyának sem kell amit ők megálmodtak akkor nem tudnak csak úgy rövidtávon kifarolni a dologból, mintha csak egy hagyományos hibás terméket találtak volna fel, ami nem tetszik a felhasználóknak. Nem, ha ez nem jön be akkor talán az egész cég bukik. Itt a probléma struktúrális; van egy csomó felesleges kapacitás amit nem lehet üzemeltetni nyereségesen, ugyanakkor mindent erre tettünk fel. Ebben a jövőben viszont igazából rajtuk kívül senki sem érdekelt, sőt még ők sem, mert a negatív utópiájuk őket is el fogja söpörni biztosan.

Térjünk rá a dolgozókra. Ők az átlaghoz képest hazavisznek +100 és nagyon "hisznek" a cég viziójában. Igazából mivel ezek az emberek képzettek biztos látják a problémákat, de ugye jönnek a pszicho védekező mehanizmusok, hogy megvédjék magukat a negatív önképtől. Kell a pénz és jaj akik nem akarják amit a cégük azok gonoszosak miért fogalmaznak meg negatív kritikát a szeretett cégünkről. Hát azért mert pl. a cégetek zsákutcába visz egész országokat és a hiába keresel havi +100 ezret vagy többet egy nagyon rossz jövőt építesz a családodnak. A legrosszabb forgató könyvben bedől az egész Nyugati civilizáció. Ezeknek az embereknek nem azt kéne kifogásolni, hogy miért kritizálják a cégüket, hanem nekik kéne a cégüknek jelezni, hogy nem igazán mennek jó irányba. Ahova mennek az zsákutca és a cégük akkor is elbukik, ha győz az akaratuk és lenyomják a torkunkon az ötletüket. Tulajdonképpen azzal, hogy kritikátlanok a cégükkel szemben és támadják azokat akik figyelmeztetik őket a saját cégüknek ártanak. Azok a cégek akik nem veszik figyelembe a visszajelzéseket azok eddig végül mentek a sűlyesztőbe. Persze ezek az emberek azt gondolják, hogy persze egy ilyen hatalmas cég az sohasem megy csődbe. Ez azért van nem bár okosak, de felszínesek és nem tekintenek a rövid életükön túl... A történelembe már bizony ment sok nagy cég csődbe. A felhőseket persze vonza a kísértés... "havonta kell majd fizetiük és nem kerülhetnek ki minket, mi megcsináljuk elöszőr a történelembe azt amit még senki". Aztán ezek a beruházások inkább a sírjukat ássák, ha nem állnak le vele időben.

Régebben lehetett hinni abban, hogy vannak biztonsági cuccok is amik majd megoldják a problémákat. Ezek mindig csődöt mondtak és világos, hogy sohasem fogják megoldani a problémát. Úgyhogy ezt a rossz irányt abba kéne hagyni. Még nem késő. 

Az informatikusoknak és a techcégeknek is attól még hogy nem mennek ezekbe a rossz irányokba még van egy csomó lehetőségük. Pl. nem lesznek erőművek, autók vezérlése netre kötve, de a szórakoztató iparban még mindig tudnak egy csomó pénzt keresni és nem is ártalmasak eközben.

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr568316940

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása