Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

Internetes fizetés, mobil fizetés...

2015. augusztus 17. - GABOR2

A pénz nagyon fontos dolog az életünkben. A történelem során egyre inkább biztonságba akartuk helyezni, hogy nehogy elvegyék tőlünk. A bankba is leginkább azért rakták, mert ott nagyobb biztonságban van, mintha otthon, vagy magunknál tárolnák. Legalábbis elméletileg...

Ehhez képest ma... Ma szereték, ha egyre inkább olyan technikákra bíznánk a pénzünket, amik biztos, hogy sérülékenyek.  Igen lehet ezt ésszel csinálni, pl. csak meghatározott keretben rakunk fel pénzt, beállítunk napi limitet stb.. Ez így oké, van létjogosultsága. Viszont van egyfajta törekvés, hogy a papírpénz tünjön el teljesen, minden menjen elektronikusan. A pénz volt, hogy magában is értékes volt(pl. aranyból volt), aztán meg papír lett, de volt fizikai beváltható fedezete, aztán meg jött a hitelpénz aminek nincs fizikai fedezete, most meg jönne az, hogy a pénz sincsen fizikailag nálunk csak elektronikus jel a pénz. A számítástechnika túl sérülékeny ahhoz, hogy teljesen rábízzuk ezeket az ügyeket is. Még a nagy bankok is sikerrel támadhatóak. Ha országok kerülnek konfliktusba egymással teljesen tönkretehetik ezeket a rendszereket. Akkor meg mi lesz majd velünk?

Az, hogy egy Pc-ről fizetve sikeresen ki lehet rabolni a számlánkat ma már szerintem elég evidencia. Még akkor is, ha kétfaktoros azonosítás van... Az okostelefonnal fizetés is kockázatos több dolog miatt is. A software amit használ a telefon támadható, az érintés mentes technologiák is távolról leolvashatóak, de az árúház rendszere is lehet veszélyforrás, mert az is támadható. Az egész okostelefon biztonság, és privát adat örzése szempontjából egy nagy vicc; erre az eszközre nem szabad bízni a pénzünket. A tendencia amúgy is az, hogy legyen az életünk nyitott könyv a vállalatok számára is; az okostelefon ahogy ma megvalósúl pedig élen jár ebben. A privát életünk újabb nagy szeletét adnánk fel ezzel. Ráadásul eljöhet megint az a kor, hogy megtámadhatnak az utcán és okostelefonnon keresztül majd le lehet szívni mindent, hiába van bankban a pénz. Az érintés nélküli technológiák pedig már ma is, egy összeghatárig nem kérnek semmilyen biztonsági megerősítést. Ha ellopják és addig amíg leszívják a pénzt örzinek, akkor gond nélkül azt vesznek amit akarnak egy bizonyos összeghatáron belül.

És vajon kényelmesebb-e és gyorsabb-e mindig? Én, ha látom sorbanállás közben, hogy valaki bankkártyával fizet sóhajtok egyet magamban, mert igazából meglehetősen lassan tud az menni... Sőt van, hogy a rendszer leáll. Mi lenne, ha csak elektronikusan lehetne fizetni és a rendszer leáll mondjuk csak egy napra? Óriási károk keletkeznének.

Lehetne még folytatni, pl., hogy emiatt kirúgnak majd sok alkalmazottat megint, meg hogy az okostelefoon aksija is csak egy napig bírja.

Ha valaki az előnyökre kíváncsi, (mert vannak, de akkor sem éri meg) az olvasson kb. bármi mást mint ez a blog. Sajnos szinte csak az elönyökről olvashat majd... Sok sok pénz.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr587711780

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása