Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

Orbán és Varga visszavág... Matolcsy feladta? ( + infláció rejtély )

2023. május 04. - GABOR2

Nagyon érdekes hírek jöttek ki most a Matolcsy-Varga frontról. Úgy tűnik Varga-Orbán páros próbál odahatni Matolcsyra.

Matolcsy próbálta ezt meg korábban, szerette volna Varga kezéből kivenni az eszközt, amivel tudta ellensúlyozni amiket ő ártott az országnak.

Vargáék viszont úgy tűnik inkább, hogy őt bírnák jobb belátásra... és ezért meg is született egy cikk aminek semmi értelme, de ne szaladjunk előre.

Komoly sz@rba került az ország:

"Kíméletlen a magyar infláció: háromszorosan verjük az EU-t az áremelkedésben"

"Kellemetlen meglepetés: nem csökkent a lélektani határ alá a magyar infláció"

Szóval míg állítólag Matolcsy keményen küzd az infláció ellen, valahogy évek óta meglepődünk, hogy "nem nyer". Nyilván mert neki sohase volt ez a célja. A magyar adatok annyira kilőnek a sorból, hogy az elképesztő, pedig nálunk a legmagasabb a jegybanki alapkamat, ami amúgy baromi romboló a gazdasági növekedésre, növeli a tartozások utáni kamatfizetést, sokkal, tehát nagyon káros.

"Még az eddiginél is riasztóbb adat érkezett: belerokkan Magyarország az extrém magas kamatba?"

"A kormány is látja, hogy egyre jobban fáj a magas kamat"

Szóval nálunk hiába sokkal magasabb a jegybanki alapkamat mint bárki másnál a környéken ( sőt világ top10-ben vagyunk ), mégis nálunk a legnagyobb az infláció. Ez csak úgy nem lehet, itt valaki ezért nagyon aktívan tesz, hogy így legyen... ez a valaki, megsúgom, Matolcsy György... aki háborút folytat egy ideje a kormánnyal és nyiltan el is mondja ma már, hogy nem működik együtt velük. Akadályozza őket.

Na most ugye ez a magyar államnak is sokba kerül:

"tavaly nyáron még 2111 milliárd forintos kamatkiadást tervezett 2023-ra a kormány, majd a 2022 év végén rendeleti formában benyújtott módosításban már 2498 milliárd forint szerepelt, a januárban beterjesztett legújabb költségvetési törvénymódosításban pedig 2541 milliárd forintos kamatkiadást várt az idei évre a kormány."

És persze nemcsak a kormány szív, hanem a bankárokon kívül mindenki.

A Varga-Matolcsy háborúval és Matolcsy lelkivilágával sokat foglalkoztam az elmúlt években... már akkor amikor csak jelek voltak, nyilt harc nem. Ezt most kihagynám, olvass vissza. Röviden Matolcsy féltékeny de piszkosul, hogy Varga aratja le a dícséreteket amik neki járnának, amiket meg kap, azok nem elég jók, ígyhát átkapcsolt rombolásba. Olvass vissza... van pár idézet tőle ami mutatja, hogy a felszín alatt a szivecskéje nagyon gyötrődik.

"És minél tovább tart a magas kamat időszaka, annál jobban fog fájni ez a következő években a kamatkiadásokon keresztül, hiszen az állampapírok fokozatosan árazódnak át. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a korábban alacsonyabb kamat mellett kibocsátott állampapírok lejárnak, a helyükre pedig a jelenlegi hozam mellett kell újakat kibocsátani, vagyis refinanszíozni. Illetve a jelenlegi hozamok mellett kell a költségvetés hiányát is fedezni. Éppen ezért a büdzsé szempontjából az lenne az ideális"

Matolcsy ezzel kicsavarja Varga eszközét a kezéből, már csak ez maradt ami élinkít:

"A kamatkiadások emelkedése pedig azt jelenti, hogy

A KÖVETKEZŐ ÉVEKBEN MINIMÁLIS LEHET A MOZGÁSTÉR A BÜDZSÉBEN PÉLDÁUL GAZDASÁGÉLÉNKÍTÉSRE,"

"Nagy Márton: összeomlott a piaci hitelezés Magyarországon, az állami hitelprogramok nélkül recesszió lenne"

Csakhogy Orbán tán mostmár azt mondta, hogy ebből elég volt és jöttek egyre másra a meglepetés hírek... amik közül mondom, van aminek semmi értelme, ha azt nézzük miről szólt az elmúlt több mint egy év.

Számomra az első nagy meglepetés ez volt bár nem túl tartalmas maga a cikk:

"Személyesen egyeztetett Matolcsy György és Varga Mihály"

A kép alapján Matolcsy mosolya (?) nem őszinte.

"Szakmai egyeztetés keretében találkozott Matolcsy György jegybankelnök és Varga Mihály pénzügyminiszter csütörtök reggel - írja közös közleményében a Magyar Nemzeti Bank és a Pénzügyminisztérium. A megbeszélésen áttekintették a magyar gazdaság aktuális helyzetét és a hazai gazdaságpolitika legfontosabb feladatait."

"A FELEK MEGEGYEZTEK ABBAN, HOGY A STRATÉGIAI KÉRDÉSEKBEN EZENTÚL RENDSZERES SZEMÉLYES EGYEZTETÉSEKET FOLYTATNAK."

Eddig annyira rühelte Matolcsy Vargát, hogy nem voltak ilyenek?

"Az egyeztetésnek kétségkívül üzenetértéke van. A Magyar Nemzeti Bank elnöke az utóbbi időben élesen kritizálta a kormány gazdaságpolitikáját, legutóbb például egy bizottsági ülésen decemberben, majd márciusban az Országgyűlés előtt is. Emellett gyakran jelennek meg publicisztikái a jegybankelnöknek, amelyben szintén kritikus hangot üt meg a kormánnyal szemben."

"A találkozó és annak kommunikálásának időzítése is meglehetősen érdekes. "

Szóval Matolcsy állítólagos harca semmit se ért az infláció ellen, de közben a magas kamatokba belegebed a gazdaság és majd az állam is. Erről jelennek meg cikkek, arról is, hogy mostmár ez kezd eljutni oda, hogy az állam komolyan meg fogja szívni. És aztán van ez a találkozó és hirtelen... annyi minden alapvetően megváltozik.

Csiri-bú-csiri-bá: Kamatcsökkentés:

"Már az asztalon van a jegybanki kamatcsökkentés!"

"A jegybank ma jelzés értékkel csökkentette az egyik, nem igazán jelentős kamatát, de ennél sokkal fontosabb, hogy az óvatosság hangsúlyozása mellett tulajdonképen megjelölt egy lehetséges kamatcsökkentési pályát. Vagyis hamarosan beköszönthet a kamatcsökkentések kora Magyarországon."

Mi? Dehát... a kamatcsökkentés infláció növekedéssel járna... erről volt szó több mint egy évig és hogy még magasabbra kéne emelni. Most meg hírtelen... kezdődne a csökkentés? Mi van az infláció elleni küzdelemmel? Hirtelen el lett felejtve...

Tegnap a rádióban valakit halottam, hogy arról értekezett, hogy állami támogatású olcsó hitellel kéne elárasztani a nem tudom milyen szektort és ez a nyilatkozó szerint... "segítené az infláció elleni harcot is"... aminek persze semmi értelme, hisz pont az ellenkezője az alapigazság. A magas jegybanki alapkamat visszafogja a hitelek kibocsátását és ezáltal csökken az infláció, az ellenkezője... meg növeli. De valamiért most hirtelen olyan fázisba kerültünk tán, hogy megint felejts el mindent amit a korábbi hónapokban hallottál és ne tartsd érdekesnek, hogy az ellenkezőjét tesszük mint eddig.

Orbán talán talált valamit amivel megfogta Matolcsyt... végre már.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr3418116816

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2023.05.08. 09:42:17

Nehéz kiigazodni rajtuk, az egyszer szent.

Koenigsberger 2023.05.13. 18:59:58

Az a probléma, hogy még egy nem államilag kézivezérelt gazdaságban is a hitelkamatok is lassan 10% közelébe ugranak, a betéti kamatok viszont maradnak 1% körül. Kivételesen, erősen korlátozott összegekre és futamidőre ad egy-két bank max. 5-6%-ot.

Mo-on az egész rendszer olyan, mintha egy süllyedő hajón vödörrel a kézben magyarázná a szószóló, hogy semmi pánik, ez a vödör fog megmenteni minket, de eközben a háttérben két másik ürge csákánnyal üti az újabb lékeket a hajóba...

GABOR2 2023.05.23. 16:35:31

@Koenigsberger: Épp most mutatja több tanulmány is, hogy a fogyasztók át lettek verve, már rég profit növelés miatt nöttek az árak, nem a költségek miatt. A bankszektor is baromi pofátlan évek óta a nevetséges kamataikkal. A fogyasztói oldalnak vissza kellen vágni, csak hát... hogyan?
süti beállítások módosítása