Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

Vajon ezért pazaroltuk el tíz év megtakarítását? + Matolcsy ismét megszólalt

2021. augusztus 14. - GABOR2

Megint megszólalt Matolcsy és megint megerősítette, hogy nem fogja a kormány és Orbán kívánságát teljesíteni és emelni fogja a kamatokat és lassítani a kilábalást. Amikor kilábalna egy gazdaság nem normális, hogy a jegybank drágítja a hiteleket, dehát már írtam erről, hogy Matolcsynak megvannak az egyéni motivációi, miért akar ártani a növekedésnek. Meg ha megfigyelitek, megint nemcsak Magyarországról nyilatkozik és ad tanácsot, hanem a nálunk nagyobb és gazdagabb országoknak is...

"Matolcsy szerint minden fejlett gazdaság adósságcsapdába került"

Aztán egy újabb külföldi elemző cég számol úgy, hogy nem is lesz nekünk olyan nagyon-nagyon szuper a GDP növekedésünk... Ez pedig a portfolió szerint csak úgy lehet, hogy a negyedik hullám miatt brutális gazdasági kitiltások jönnének... tehát egy újabb külföldi elemzőcég ami pont erre számít.

"Nem változtatott a magyar adósbesoroláson az S&P"

Aztán Matolcsy ugye megint az államadósság miatt aggódnik, de különös, amikor tavaly elpazarolták a tíz év alatt megspórolt pénzt se ő, se senki se aggódott akinek kelllett volna.

"A jegybankelnök úgy véli, az összes fejlett és fejlődő kormánynak el kell kezdenie az államadósság rátájának csökkentését, mert szerinte senki sem képes előre megjósolni a következő negatív kínálati sokk eljövetelét."

Eszembe jutott egy lehetséges ok, miért vágták haza Orbánék saját, tíz éves takarékoskodásukat. Ugye a "gazdaságvédelem" címszó alatt Orbánnak épültek a stadionjai is, de van ennél tán egy sokkal nagyobb ok is erre.

Ez pedig az, hogy nem akarják bevezetni a eurot.

Ugye Orbánéknak sikerült már a 60 százalékos mezőbe vinni az államadósságot és közel volt az eredeti Maastrichti Szerződés szerinti államadósság szint. Ha leértük volna ( és már nagyon közel volt ) akkor a már megkötött szerződésünk szerint automatikusan kellett volna jönnie az euronak.

Ezek a feltételek:

  •  tagország inflációja legfeljebb 1,5 százalékponttal haladhatja meg a három legkisebb inflációval rendelkező ország inflációjának átlagát
  • Az államháztartás hiánya nem lehet nagyobb a GDP 3%-ánál
  • Az államadósság nem lehet nagyobb a GDP 60%-ánál
  • A valuta árfolyamának 2 éves periódusban stabilnak kell lennie egy meghatározott sávon belül (ERM)
  • A hosszú távú kamatszint 2 százalékpontnál jobban nem haladhatja meg a három legkisebb inflációval rendelkező ország kamatszintjeinek átlagát

A már bentlevőknek elég annyi, hogy csökkenő legyen az államadósságuk, de még azt se tartják be feltétlenül...

Szóval nekünk lényegében csak az államadóssági dolog lett volna hátra és Orbánék direkt elszabotálták a dolgot.

Ennek amúgy lehet akár az országra nézve pozitív hatása is, hisz a külkereskedő országok szeretik irányítani és mesterségesen levinni  a hazai valuta értékét, így az az ország exportja versenyképesebb lesz a külföldi piacokon.

És Orbán haverjainak vannak is ilyen cégei ami exportál, meg amúgy is az országunk sokat exportál. Viszont mivel, importál is sokat, mert kevés a saját nyersanyag, a gyenge forint annyira nem is egyértelműen jó. Arról nem is beszélve, hogy az egyszerű lakosság szív vele, hisz pénzének kisebb a vásárlóereje.

Szóval lehet ez az ok. Orbánék nem örülnének az euro bevezetésének és valóban nem is lenne hasznos az országunknak. A közös valuta optimális bezetésének feltételeit leírja a "Optimális valutaövezetek elmélete", amiért Nobel-díj járt és abból világosan látszik, hogy nem lenne hasznos dolog bevezetni.

De talán másik utat kellett volna találni, hogy ezt elérjék...

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr6816659438

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása