Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

Nem teszed jól ha bízol a szolgáltatók titkosításában ( mobilok és felhők )

2021. augusztus 11. - GABOR2

Nemrég volt egy vitám a felhő biztonságával kapcsolatban valakivel és azzal vágott vissza, hogy tök mindegy ha visznek belőlük mindent, mert bizony azok titkosítva vannak és hogy a titkosszolgálatokat amúgy se érdeklik a cégek titkai ( téves ), de amúgyis ott van a titkosítás...

Most azt csináljuk, hogy vissszanézünk kicsit, hogy egy másik alkalommal amikor hasonlót ígértek mi történt. Nyilván a titkok sokszor a múltra vonatkozódva derülnek ki, de lehet következtetni arra, hogy mi folyik most pl. a felhős titkosításoknál is... Igen, a titkosszolgálatok alaptermészete úgy látom sok-sok évtized alatt csak romlott a témában, de már eleve nagyon rossz volt...

"Kiderült: Szándékosan gyengítették világszerte a mobilok titkosítását, hogy könnyebben lehallgathassák az embereket"

"A napokban megerősítésre kerültaz, a mobiltelefonok, illetve mobilhálózatok titkosításával kapcsolatos feltevés, amit biztonsági szakértők már régóta sejtettek. Ezek szerint a titkosszolgálatok szándékosan gyengít(t)ették meg a mobil hálózatok és a mobil internet által az elmúlt évtizedekben használt titkosítási eljárásokat - azért, hogy könnyebben lehallgathassák az azon folyó kommunikációt."

Megerősítve:

"A tanulmány publikálását követően ráadásul az algoritmusokat kidolgozó Európai Távközlési Szabványügyi Intézet (ETSI) is elismerte, hogy valóban nem véletlen mérnöki tévedés következtében sikerültek könnyen törhetőre a 2G-s hanghívások és a GPRS mobilinternetes kommunikációban használt titkosítási protokollok, hanem a lehallgatás elősegítésének céljával."

"Ugyanakkor maga a tény, hogy ez anno megtörténhetett felveti a gyanút, hogy a titkosszolgálatok esetleg utóbbi hálózatok működésébe is épít(t)ettek itt-ott hátsó kapukat - csak ezek létéről még egyelőre nem tudunk."

Erre mérgetvehet mindenki.

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr1716657022

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Madarász Henrik 2021.08.11. 19:13:47

Gondolom ezt olvastad, ezzel zöld utat kap minden titkosszolgálat és hacker a cég telefonjaiba és lophatják az adatokat.

hvg.hu/tudomany/20210805_apple_iphone_pedofilia_bantalmazas_ios

GABOR2 2021.08.11. 22:33:49

@Madarász Henrik: Ebben a cikkben nagyobb hangsúlyt kap a felhő, hogy az összes felhőbe feltöltött cuccot ellenőriznek.

"Megerősítette az Apple: ellenőrzi majd az iCloudra feltöltött fotókat"
itcafe.hu/hir/apple_icloud_fotok_atkutatasa_gyermekvedelem.html

Itt is felmerülhet, hogy... dehát ha titkosítom? Hát gondolom majd hoznak egy szabályt, hogy tilos titkosítva feltölteni valamit, max. a szolgáltató titkosítását lehet majd használni, ami sz@rt se fog érni.

Madarász Henrik 2021.08.11. 22:44:18

@GABOR2: Mondjuk az is érdekes a cikkben, ha valakit el akarnak intézni végleg elhelyezhetnek pedofil tartalmakat a gépére, de persze a cég szerint ez nagyon ritka lesz, ez amúgy zsarolásra is kiválóan alkalmas lesz..

GABOR2 2021.08.12. 01:47:38

@Madarász Henrik: Szerintem sok politikus már eleve meg van zsarolva, csak nem tudunk róla mert lapítanak és teljesítik a kéréseket. Nem is nehéz olykor, hisz van rá példa még egy konzervatív politikus is simán bebuzul valahogy pl. Brüsszelben és simán azt hiszi titokban marad vagy talán nem is azt, hanem, hogy nem fogják felhasználni ellene; mert ugye utólag kiderül sokszor, hogy szinte mindenki benne van és mindenki tudja...
süti beállítások módosítása