Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

Gazdasági válságkezelés: segítség helyett még kapsz egy kis inflációt is...

2021. augusztus 11. - GABOR2

Mostanában amikor hallgatok ilyen szakemberekkel beszélgetős műsorokat a Kossuth Rádión azt kell hallonom, hogy a történelem átírodik.

Most pl. volt szó arról, hogy "kicsit" megemelkedett az adósságunk, de ez nem baj, mert... FIGYELEM, itt a történelem változás... a kormány ezzel a sok-sok pénzzel a hazai vállakozásokat segítette. Sőt állítólag csakhamar visszaáll majd a korábbi adósság szint... ja csak úgy tíz év takarékosdosása pazarlódott el pár hónap alatt, nem fog az hipp-hopp visszaállni. ( meg minek is vesződni vele, ha csak így elpazarolják hipp-hopp. )

Na most, ha már veterán olvasóm vagy, tudhatod, hogy csak egy apró töredéke ment annak a sok-sok pénznek amit hivatalosan gazdaságvédelemre szántak igazából gazdaságvédelemre. A legtöbb teljesen másra ment el. Ezekről vannak forrásos linkeim, hogy konkrétan mire mentek el. Egy egész sorozatot írtam gazdasági "válságkezelésről".

De mostmár az emlékezetben annak kell lennie, hogy bizony a vállalkozások meg lettek segítve jelentősen.

Igazából ehelyett olyan szövegek voltak, hogy a magyaroknak nem ingyen pénz kell, hanem hitel, meg hogy mi nem segítséggel fogunk kikerülni ebből hanem munkával... miközben sok embernek gyakorlatilag semmi esélye se volt, hogy dolgozzon a vírus helyzet miatt.

De volt egy másik szakértő is, akit az inflációról kérdezték és hogy ugye azért van, mert az emberek teli vannak pénzzel, meg a kormány segítette őket... őőő a szakértő azért úgy érezte, hogy meg kell jegyeznie... ahhoz azért köze van pl. a jegybanknak is.

Viszont valahogy most senki se érti, hogy hogyan van ez az infláció, csak azt tudják, hogy nem normális hogy van és hogy "valahogy" az államoknak köze van hozzá.

És valóban logikus és eddig így is volt... amikor válság van, akkor az emberek ugye nem költekeznek úgy, ezért infláció helyett defláció van, vagyis... a pénzed ahogy halad az idő egyre többet ér. Ez egyfajta kellemes mellékhatása a válságoknak.

Csakhogy most nem ez van... és ez fura.

És bizony ehhez köze van ahhoz, hogy a kormány költekezik... mégha baromságokra is megy, a pénz bekerül a gazdaságba és elinflálja a kereseted. Sőt ha 10 év megtakarítása pazarlódik el pár hónap alatt az nagyon is nyomott hagy.

Szóval a kormány nemcsakhogy nem segített a ténykedésével, még beléd is rúgott, mert inflációt okozott.

A jegybank elnökünknek meg személyes oka van arra, hogy ne akarjon magyar GDP sikert. Erről írtam többször is; Matolcsy vs Varga...

Ha egy jegybank ami nem a FED, tehát nem az egész rendszer egyik irányítója, akkor nem játszhatja azt, hogy ő a FED... vagyis nem nyomtathat csak úgy fedezetlenül pénzt. Az amerikaiak, mivel a rendszer irányítói, képesek az inflációjukat úgymond exportálni, mi nem lennénk erre képesek... mi nekünk egyre csak nőne az inflációnk.

És harmatgyenge hatása van erre a jegybanki kamatemelésnek, viszont a reálgazdasági szereplők szívnak tőle.

"Nagyon aranyos", hogy az elemzők annyira nem akarnak belekeveredni a dolgokba, hogy "nem tudják", hogy mitől van ez az egész hirtelen, de azért leírják a cikkben mégis, hogy mitől van. Meg pár cikkel korábban még tudták.

"Nem normális, ami az inflációval történik Magyarországon"

"Európai csúcstartó a magyar infláció és az elemzők igazából nem tudják megmondani, hogy pontosan miért. Egy friss kutatás szerint egyenesen abnormális ez a fajta pénzromlás a kontinensen: a történelem során ugyanis minden pandémiát erőteljes dezinflációs nyomás követett, ami hosszú éveken át hűtötte az árakat. Most mégis éppen az ellenkezője történik."

"A PANDÉMIA IDEJÉN BEZÁRT ÜZLETEK, AZ ELMARADT VÁSÁRLÁSOK, MEG AZ EGYÉBKÉNT IS NÖVEKVŐ ÓVATOSSÁG MIND A GAZDASÁGI AKTIVITÁS ÉS A DRÁGULÁS ELLEN HATOTTAK. A MAGYAR INFLÁCIÓ MÉGIS KÖSZÖNI SZÉPEN, IGEN JÓL VAN."

"Általánosan elmondható, hogy Európában a pandémiák mindig lefelé irányuló nyomást helyeztek az árakra, méghozzá rendkívül hosszan.

A TREND INFLÁCIÓNAK DURVÁN KÉT ÉVTIZEDRE VOLT SZÜKSÉGE, HOGY VISSZATÉRJEN A KIINDULÓ SZINTJÉRE."

"De akkor miért nem történik most is ez?"

"A kérdés jogos, csak éppen a választ nem tudja senki. "

Talán például mert a kormányok költekeztek helyettünk... valakik hasznosan, valakik nem... mi nem hasznosan.

Azért a cikkíró amellett, hogy megírja, hogy "nem tudja" mitől van ez az egész, pár sorral arréb megírja mi okozta:

"Gondolhatnánk, hogy talán azért annyira más ma az infláció pandémiás tünete, mert a fiskális és a monetáris politika keményen beavatkozott a fentebb leírt folyamatokba.

Az szinte biztos, hogy ez utóbbinak komoly szerepe is volt, csakhogy a mértéke igen furcsa"

A hazai infláció csúcstartó Európában, de szinte minden országra igaz, hogy a pandémiát követően nem azt csinálják az árak, mint amire számítanánk. Emiatt az elkövetkező időszak különösen érdekes lesz elemzői és jegybanki szempontból. Az MNB pedig nagyon valószínű, hogy folytatni kényszerül majd a monetáris szigorítást, hiába gyengélkedik még a gazdaság.

Igen szóval, az elején nem adtak szinte semmit a kormány részéről segítséget ( "munkával kerülünk ki", "nem ingyen pénz kell hanem hitel" ); aztán okoztak nekünk egy rekord inflációt, ami miatt a pénzünk kevesebbet ér; plusz most, még az MNB is elkezdte a kamatokat emelni, ami miatt a korábban ajánlott hitelek drágulnak...

Waó, micsoda segítség nem igaz?

Hogy vannak pozitív fejlemények a gazdaságban az nem az állami és jegybanki vezetőink tettei miatt vannak, hanem azok ellenére.

Akkor jöjjenek a baloldaliak? Ne, mert ők még legalább még egy nagy katasztrofával felérnének és tényleg ne jöjjenek... de ami volt itt nálunk tavaly gazdaságvédelem címszó alatt, akkor is egy nagy sz@r volt.

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr5716656980

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása