Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

Egylépéses tömeghalál okozás a digitális állam segítségével

2021. április 13. - GABOR2

Ugye sokszor írtam már olyanról, hogy hackerek megtámadhatják majd a netre kötött ipart, okosházat, önvezető autókat. Ilyen támadásokból látványos nagy káosz lehet... az elején legalábbis, aztán majd minden digitális cucc elcsendesül örökre... És az adott ország már egyből veszített is.

De vannak akik gondolnak arra is, hogy mi lenne ha nem lenne semmi pánik, meg dráma, esetleg az infrastruktúrát épen is lehetne hagyni... egyszerűen a lakosságot kell csak kiírtani egyből úgy, hogy fel se fogja soha, hogy megtámadták őket.

Nos, egy ilyen forgatókönyv, hála a digitális államnak, kiderült, lehetséges.

Merthogy hogy is lehetne elviselni egy olyan világot, ahol a vízellátást nem kötik netre?

"Az interneten keresztül mérgezte volna meg az ivóvízellátást egy férfi"

"Nem is olyan régen történt, amikor valaki Floridában, távolból akarta megmérgezni az ivóvíz-készletet, úgy, hogy átállítja a vízkezeléshez használt vegyszerek szintjeit."

"Az utóbbi napokban több helyen is emlékeztették az embereket, hogy mindez sajnos nem egyedi eset: 2019. márciusában, Kansas államban a 22 éves Wyatt Travnichek ugyancsak az interneten keresztül, szándékosan akarta megmérgezni az ivóvíz-készletet – derült ki az amerikai igazságügyi minisztérium vádiratából."

Ó ez, remek... ezek szerint egy figyelmezető eset után alukáltak tovább.

Úgy tűnik viszont pár szakértő eljutott oda, ahová én szeretném, hogy eljutna az emberiség... és amiről nagyjából szól ez a blog:

"A szakértők újfent figyelmeztettek, ez megint azt jelzi, hogy az infrastruktúra fejlesztéseit teljesen más irányba kellene vinni (és az sem véletlen, hogy sok területen offline, akár floppy-lemez segítségével végzik a frissítést, adatátvitelt)."

Jeee... a halál közvetlen felbukkanása talán egy ingyuri-pingyurit megvilágítja a fejeket.

"Mindkét ivóvízmérgezési kísérletben közös volt, hogy a távoli elérést biztosító szoftvereket az intézmény maga telepítette, hogy a dolgozók távolról is figyelhessék a rendszert. "

Hogy is lehetne kibírni enélkül?

És ne felejtsd el... a titosszolgálatok non-stop ilyen támadásokon gondolkoznak és ugye nekik megvan tuti az erőforrásuk, hogy sikeres is legyen egy ilyen támadás...

AKKOR TALÁN NEM LENNE OKOSABB DOLOG, NEM NETREKÖTNI EZEKET A RENDSZEREKET? UGYE, HOGY DE!

Viszont a kommentszekcióban is... nem éppen a fény lakozott.

Valaki olyat szólt hozzá, hogy mehetnek ezek a dolgok a neten, csak normális biztonsági programok kellenek.

Szóval csak "nem megfelelő a védelem".

Node mi a megfelelő védelem? Valami legújabb csúcs biztonsági program? Azokat is mindig feltörik. Ezek a cuccok ráadásul titkosszolgálatoknak célpontok, tehát a legjobb támadókat kéne kivédeni. Nem fog menni.

Ezeket a dolgokat nem szabadna netrekötni egyáltalán.

Aztán volt még aki ennél is jobban... meglepett.

Az illető nem tudta felfogni, hogy van ilyen és abnormálisnak tartja, hogy egyáltalán olyanra gondolni kell, hogy van ilyen:

"Normális embernek az eszébe sem jut az, hogy valaki fel akarná törni a rencert"

Ez borzalmas, bár a világ olyan szinte mintha pont így gondolkodna. Node nem áll meg ennél. Szerinte, mivel vannak emberek akiknek eszébe jut olyan, hogy egy rendszert fel lehet törni... kellene olyan 5 milliárd áldozattal járó népírtás, ami során eltünne az összes olyan ember, akinek mint egyszerű lehetőség felmerülhet, hogy egy rendszert fel lehet törni.

"Kell már a hardveres reset, és -4, -5 milliárd ember, hogy megint rájöjjön a maradék az élet értelmére."

Hát lehet, hogy lesz egy ilyesmi reset, de az éppen amiatt lesz, mert sok ember olyan mint ő... vagyis nem gondol arra, hogy egy rendszert fel lehet törni, hogy ez teljesen a világán kívül áll... emiatt majd hackerek szépen tönkrevágják a digitális világot körülöttük és majd éppen ők halnak meg... akik meg maradnak nem azok lesznek akik gondolni se tudnak arra, hogy egy rendszert feltörhetnek, hanem akik emlékeznek majd arra, hogy azért mert nem gondoltak erre korábban, egy hatalmas katasztrófa történt, minek során kihalt az emberiség nagy része...

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr8516499432

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KalmanBlog 2021.04.14. 09:58:01

Mint egyszeri user hogy lehet felkészülni erre? Kellene egy összetétel elemzést csinálni minden pohár víz előtt?

GABOR2 2021.04.14. 17:20:05

@KalmanBlog: Mint egyszeri user azt kéne csinálni, hogy olyanokat hatalombajuttatni, akik nem veszélyeztetik ilyen "kössünk netre minden fontos dolgot" politikával az ország megmaradását. Vagy a meglevőket meggyőzni... Orbán esetében a szörnyű esetek nem segítenek, de ha felfogná, hogy nem választják meg különben az segítene alighanem. A mánia pont a internetadó ellenes tüntetéssel indult.

KalmanBlog 2021.04.14. 17:41:41

@GABOR2: Jó, de ahogy te is írtad, az adott helyen nem volt cél az onlájnosítás, csak az alkalmazottak "önszorgalomból" csináltak valami tákolt remote control rendszert. Gondolom ezzel megspórolták a napi látogatásokat az üzembe, vagy spóroltak pár embert, mert egy ember elég felügyelni az összes vízművet az egész országban, vagy ilyesmi.

A lényeg, hogy ezt nem egy politikus dönti el, hanem az a néhány ember a rendszer "alján". Akár a felsőbb utasítás ellenére is lustaságból.

GABOR2 2021.04.14. 17:48:16

@KalmanBlog: Meg kell tiltani nekik. Meg talán elmagyarázni, hogy ez nem okos ötlet.

tapló II. 2021.04.16. 20:20:53

Nos vannak jól működő dolgok amelyeket nem érdemes elektronikussá tenni. Nem akarom felhozni a triviális példát, hogy egy hagyományos, felhúzós karórába nem kell elem, és némelyik ezek közül nagyon pontos. De elképedtek amikor látom, hogy a kaputelefon képét rádióhullámok viszik be a házba. Ilyenkor sajnálnak 20-30 méter földbe süllyeszthető kábelt? A gyerekeim lakásában egy távszabályzó van, azzal kell a fűtést állítani. Feltámadt bennem a kisördög, megkérdeztem, hogy mi van, ha kimerül az elem? Erre odamentünk a fali termosztáthoz és egy +/- gombbal is lehet állítani. Megkérdeztem: Mondjátok, feltétlenül szükséges ehhez egy távszabályozó?
A legfontosabb, hogy a józan ész keretein belül kell hagyni azokat a dolgokat amelyekhez ilyen távvezérlést kitaláltak. Minél több egyszerű tárcsa, gomb, és minél kevesebb elektronikus vezérlés.

GABOR2 2021.04.17. 02:03:35

@tapló II.: Így van, egyrészről van hackelés probléma, másrészről privátszféra védelem probléma a legálisnak mondott szereplők miatt is és környezetvédelmi probléma is, mivel elektronikussát tennének olyan dolgokat amik eddig nem voltak, amik ráadásul a neten lógnak állandóan és aktívak is, hisz ezek a szarságok mindent elküldenek a gyártó cég szervereire...
süti beállítások módosítása