Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

Kultúrháborús történések - különkiadás- 11

Választás és a cybertér... meg egyebek

2020. október 29. - GABOR2

Annyi érdekes sztori van mostanában, csak van pár gond velük... Ha írnék róla oldalakat akkor is csak annyi lenne egy veterán olvasomnak a haszna belőle, hogy... érdekes, ez megerősíti azt amit már eddig tudtunk, vagy gondoltunk, vagyis... igazából még a közepesen fontos besorolásba se kerülnének be, de rengeteget lehetne írni róluk.

Például mi volt a harmadik elnökjelölti vitánál, ami igazából a második volt... sokkal érdekesebb volt mint az előző, de... megintcsak, annyira azért nem egetverő dolgok és megnézheted magyar fordításban az egészet, bár nem tudom, hogy jól fordítottak-e, mert én anélkül hallgattam meg; meg írhatnék itt arról, hogy mennyire nem értek egyet egyes médiaértékelésekkel, dehát igazából te magad is meg tudod nézni és annyira már nem fontos... már csak pár nap és elkezdődik a lényeg...

Csak elkezdődni fog, hisz pont tán két napja volt a rádióban, hogy a végleges eredmény tán december utolsó harmadában lesz meg egy szakértő szerint és addig húúúú mi lesz itt... Vagy hát ki tudja, lehet, hogy mégis nyugi lesz, de inkább hatalmas utcai harcokat és ilyeneket várnak az emberek.

A másik probléma egyes sztorikkal, hogy pl. jött egy hír, ami totál váratlan volt és kedvezet Trumpnak... oké, mondom ezt jó lesz megírni, aztán nemsokkal később "helyre állt a rend", a frissebb adatok már Trumpnak nem kedveztek, hanem a Demokratáknak nagyon, bár ezt várni lehetett már előre, de aztán következő napokban jött az újabb hír, hogy tán mégis Trumpnak áll a zászló, hogy aztán megint tán egy nappal később halljam a rádióban, hogy nem Trumpnak áll a zászló... ami mondjuk nem érdekel, mert a magyar sajtó gyakran lemarad, de aztán hallom, angol nyelvű forrásokból, de tényleg, nagyon nem Trumpnak áll a zászló (nem általában, hanem egy bizonyos dologgal kapcsolatban), de aztán megint eltellik egy nap és kiderül, hogy ugyanaz a forrás most a legfrissebb adatokat átnézve azt látja, hogy Trumpnak igazából nagyon jól megy. Vagyis... semmi értelme ezeket követni, mindig változik; amit leírnék ma, holnap mondhatnák, hogy hülyeség a legújabb adatok tükrében.

Szóval van sok érdekes sztori, de... nem kapjátok meg. Magyar hírekben olvashattok róluk... talán, hisz most azért a választások előtt figyelnek jobban az amerikai hírekre, sőt itt az egyik ügyben meglepődtem, hogy pl. az Origo egy cikkben lefedett mindent és még bónuszt is adott hozzá. Mondjuk ahogy Magyarországon terjesztik a híreket... meg kellett, hogy tapasztaljam, hogy eléggé... narratívával átmosott és sokszor semleges, vagy jobboldali oldalak is simán átveszik a balos narratívát küldföldi hírek tekintetében.

Arra viszont felhívnám itt a figyelmet mielőtt rátérek a lényegre... Bár ezen okok miatt elmesélni ezeket a sztorikat nem fogom, de befolyásolhatják a választás eredményét az USA-ban és az már most látszik, hogy a mi országunk jövője szempontjából nagyon nem mindegy, hogy ki lesz az elnök ott...

Például Joe Biden már elárulta, hogy a mi orszáunk is célpont lesz, ha nyernek és ez azt jelenti, hogy Orbánékra olyan időszak várna, ahol non-stop támadják majd őket pl. ilyen mesterségesen készített tüntetésekkel, már igazából tán elő is melegítették a dolgot és mindezt úgy, hogy a gazdasági válság nem kezelése miatt valóban várható, hogy sokan mérgesek lesznek rá.

"Joe Biden: látjuk, mi történik Fehéroroszországban, Lengyelországban és Magyarországon"

Mint korábban a blogomban írtam, Orbánt azért se kedvelik most annyira az amerikaiak, mert a kínaikat válaszotta 5G ügyben, pedig az amerikai nagykövet kijelentette, hogy egyenesen ezen múlik majd az országunk jövője. Tehát Orbán akár akkor is várhat retorziót, ha Trump nyer, főleg, hogy vannak közös Demokrata- Republikánus ügyek, de nyilván 1000-szer rosszabb lesz neki, ha Biden nyer.

Veheti akár hadüzenetnek is:

"Látjuk, mi történik Fehéroroszországban, Lengyelországban és Magyarországon és a világ azon részein, ahol totalitárius rendszerek emelkednek fel - jelentette ki Joe Biden, aki a demokraták jelöltjeként válaszolt kérdésekre a pennsylvaniai Philadelphiában."

"Ez az elnök minden banditát támogat a világon – tette hozzá Biden."

Amikor egy amerikai elnök lebanditáz egy másik ország vezetőjét, ami nem rendelkezik atomfegyverekkel, akkor általában csak idő kérdése, hogy "érte menjenek".

Szóval Orbán jogosan aggódhat, főleg, hogy ha a lakosságnak elege lesz abból egyszer, hogy igazából nem kezeli a gazdasági válságot, csak színleli... de erről van ugyebár egy külön sorozatom.

Ezután a jó kis bevezető után akkor legyen szó arról, hogy akkor miről is lesz szó... Ez pedig a blog alaptémájába jobban beleilleszkedik, mert olyan hírekről lesz szó, ami összefügg a számítástechnikával és mondjuk a sérülékenyéségének a problematikájával... választási editionben.

Ugye eleve a nagy meglepetés ügy ami előjött, a számtechhez kapcsolódik. A sztorit teljességében nem írom le, mert amit tudni lehet róla az első 48h-ból azt jól megírta az Origo.

Ugye a modern időknek megfelelően a számítástechnika rombolja szét a választásig hátralevő idő elképzelt menetét.

A történelem folyásának menetét ezúttal nem egy sebezhetőség változtatná meg, hanem egy számtechbolt tulajdonos, aki előállt a dolgokkal amit megtudott.

 Ami az információk hitelességét illeti... az FBI azóta már megerősítette, hogy nem orosz kamu, meg vannak fényképek is amik nem lehetnek kamuk, meg mi lehetne jobb beismerés, minthogy maga Joe Biden fia kérte, hogy adják vissza neki...

De aztán ilyen nagyon "független-objektív, csak a tényeket közlő" hírek jelentek meg róla, a magyar sajtóban:

"Annyi sebből vérzik a Joe Biden leleplezését ígérő cikk, hogy a Twitter és a Facebook sem hagyja terjedni"

Azért később meg kellett írniuk:

"FBI: nem orosz dezinformációs kampány részei a Biden fiáról nyilvánosságra került információk"

Ami az amerikai sajtót illeti... erről Youtuberektől láttam összeállítást... a balos sajtó vagy egyáltalán nem hozta le a hírt, ha jól emlékszem mint pl. a CNN, vagy röviden hazudott róla.

De történt itt ezzel kapcsolatban történelmi esemény is... Több közösségi oldal, először tett olyat, hogy... bár a hírt nem lehet "fake news", hamis hír kategóriába sorolni, mégse engedték, hogy terjedjen, cenzúrázták. Ez megint felveti azt, hogy amivel védekezni szoktak az hamis ok, vagyis hogy ők nem szerkesztők, hanem csak közlők és mások a hírek készítői, ezért őket ne bántsák, mert pl. most úgy viselkedtek mint akik belenyúlnak a tartalomba és mint szerkesztők viselkedtek, vagyis inkább mint cenzorok. Dehát ez Trump hibája, miért nem vette komolyan a korábbi figyelmeztetéseket és szabályozta le a közösségi médiát amikor még megtehette volna... Majd erre adok később pár magyarázatot.

Na tehát Trumppal kapcsolatban simán mehetnek akár hamis hírek is, de a választás szempontjából nagyon fontos infót cenzúráznak és mint mondtak miért... nos nem tudtak előállni egy normális indokkal sőt, rögtön egyesek közülök féltek is, hogy mit tettek:

"A közösségi oldalak diktatúrákra emlékeztető módon cenzúrázzák a Biden-klán korrupciógyanús ügyeit"

Először a Twitter, majd pedig a Facebook is elutasította Hunter Biden leveleinek közlését, a Twitteren nemcsak magukat a leveleket, de még az erről szóló cikkeket sem lehet megosztani, vagy retweetelni. A nyílt cenzúrára emlékeztető, a választások befolyásolására irányuló döntés azonban az óriáscég vezetőségén belül is vitát okozott, szerda este Jack Dorsey, a Twitter elnök-vezérigazgatója közleményt adott ki, amelybenelhibázott döntésnek minősítette a saját cége által gyakorolt cenzúrát.

"Felfüggesztették Trump kampányának hivatalos Twitter-fiókját is"

Szóval megtették a közösségi oldalak a tervek szerint azt amit "kell", hogy akadályozzák Trump győzelmét, de most azért félnek, hogy mi lesz rájuk nézve a következmény. Amit tettek sima kínai jellegű cenzúra.

De egyébként a technológiát nemcsak romboló módon, hanem építő módon is használják így a választás körül... azt hiszem... na jó inkább romboló az, hisz a baloldaliak készítettek egy oldalt amin keresztül irányítgathatják az egyes... baloldali csoportokat, hogyan háborúzzanak a választás után, merthogy automatikan feltételezik, hogy "az igazi válaszási eredményt", vagyis azt, hogy ők győznek, - ez másként nem is lehet - meg kell védeni... milyen szépen hangzik.

Itt az oldal.

Ehhez hozzá lehet tenni, hogy most egy felmérés szerint a kollégista fiatalok negyede állítólag "nagyon valószínű", hogy menne is "tüntetni" ami valószínű manapság inkább valami utcai harcot jelent, ha Trump nyer... és nem számit az se, ha legálisan nyert:

"Nearly A Quarter Of College Students Say They’ll ‘Likely’ Protest If Trump Wins 2020 Election, Survey Finds"

Szóval nagy, mesterségesen gerjeszett balhék várhatók.

Közben voltak itt olyan dolgok amikről tán a magyar sajtó egyáltalán nem írt...

Például az, hogy Irán állítólag leveleket küldözget Demokrata szavazóknak... Proud Boysnak álcázva magát.

Erről az FBI szupergyorsan bebizonyította, hogy nem Proud Boys-tól való és a mainstream baloldali média... nagyon csalódott lett. Annyira csalódott lett, hogy elkezdet összeesküvéselméleteket... sejtetni, hogy hogy lehet, hogy ilyen gyorsan kiderült, hogy Irán csinálta, ez csak álca lehet és igazából valóban a Proud Boys volt.

Egyébként a levélben megfenyegették az emberkéket, hogy tudják, hogy nem Trumpra szavaznának úgyhogy ezért majd kapnak. 

Viszont anniyra könnyen kiderült, hogy hamis, hogy arra lehet gondolni, hogy Irán egyáltalán nem Trumpnak akar ezzel jót, hanem inkább Bident támogatná.

"FBI Says Iran Behind Voter-Intimidation Operation Spoofing Proud Boys" 

Viszont az igazsághoz tartozik, hogy a Proud Boys egyik vezetője kiadott egy elég brutális közleményt miután kiderült mit tett Irán; ebben olyanokat írt pl. hogy ez háborút jelent és hogy amikor majd szépen bombázzák az országukat az amerikaiak valamelyik bombára majd fel kéne írni, hogy ezt kapják a Proud Boys hackelésért vagy valami ilyesmi.

És szörnyű ilyen leveleket küldeni, de mi van akkor, ha... ilyen leveleket igazi progresszívek küldözgetnek Trump szavazóknak? Hát... az más.

Az van, hogy az USA-ban tán nyilvános adat, ha valaki támogat egy jelöltet, akár csak pár dollárral. A progresszívek közül meg valakik azt gondolták, hogy milyen jó lenne, ha ezen adatokat összekötnék egyéb adatokkal, pl. hogy hol lakik az illető, csinálnának egy online térképet hozzá és mostmár tudják, hogy... kiknek a házait kell majd felgyújtani:

Itt van a "Donald Trump Watch" oldal... eredetileg náci figyelő oldalnak nevezték, de muszáj volt átnevezni, és most ahhoz képest ahogy pár napja láttam megint átnevezték... a lényeg az oldalról megtudhatod, hogy "ki támogatja rasszistákat", de most ezt pár napja átírták olyanra, hogy "ki a piros, vagy kék" vagyis ki szavazna Demokratákra és ki Republikánusokra.

https://donor.watch/

Ezt az oldalt felhasználva fogják tán eldönteni, hogy a következő hónapok zavargásaiban kiknek a házait gyújtsák fel.

"Somebody has crossed the line’: Threatening letters sent to home of NH Trump supporters"

Szóval itt a levélben közlik az illetővel, hogy azonosítták őt, mint Trump támogatot és belekerült az adatbázisba, amiben azoknak az adatait gyűjtik, akiket meg fognak támadni, ha Trump hatalomban maradna; kedvesen ajánják, hogy ellenőrizze le gyorsan, hogy milyen lakásbiztosítást kötött és kérjen olyat ami lakástűz ellen véd, ugyanis fel fogják gyújtani a házát. Ja és, hogy ezt csak magának köszönheti, hisz Trump támogató...

Részlet az egyik ilyen levélből:

 “Dear neighbor, You been identified by our group as a Trump supporter,” it goes on to say, “Your address has been added into our database as a target for when we attack should Trump not concede the election.”

The letter reads, “We recommend that you check your home insurance policy and make that it is current and that it has adequate coverage for fire damage.”

“Always remember, that it was ‘you’ that started this Civil War.”

Ennek fényében talán nem jó ötlet ilyen adatokat nyilvánosságra hozni, bár már tuti lementették maguknak az egészet.

De volt itt ám olyan is, hogy Trump kampályoldalát törték fel, amire számítani lehetett... és mégse tudták kivédeni.

Milyen jó, hogy mivel közel a választás erről is van magyar cikk:

"Feltörték Trump hivatalos weboldalát, leleplező bizonyítékokat ígértek rajta"

Annyit elárulok, hogy a leleplezésért pénzt kértek a hackerek... és nem volt semmi leleplezés.

"Azok a webezők, akik kedden ellátogattak Donald Trump hivatalos weboldalára, meglepő tartalommal találhatták szembe magukat. Hackerek ugyanis feltörték a szájtot, és az eredetitől eltérő, az elnök állítólag illegális tevékenykedését leleplező - egyben a hatóságoknak is fricskát mutató - tartalmat helyeztek el rajta."

Állítólag a családtagjai gépeit is feltörték, de erre már nincs bizonyíték.

Van itt azonban ebben a cikkben valami még aggasztóbb mint ez, ha igaz és nemcsak valami vicc, vagy környezetéből kiragadott dolog... Ez pedig ez:

"Ironikus módon egyébként Trump éppen az incidens előtt egy héttel szakértette meg a hackelés témáját egy kampányrendezvényén, ahol közölte, hogy gyakorlatilag "senkit sem lehet meghackelni". Az elnök szerint ugyanis ez csak akkor lenne lehetséges, ha az elkövetőknek legalább "197-es IQ-ja van" és ha rendelkeznek a meghekkelni kívánt személy "jelszavának kb. 15%-ával"."

Remélem, hogy nem igaz, mert az mutatná, hogy elvileg hiába van egy vezető minden adat birtokában azzal kapcsolatban, hogy hogyan áll a cyberbiztonság helyzete... mégis baromi álomvilágban hisz.

Bár ami a tetteket illeti úgy tűnik álomvilágban élnek.

Ja és miért nem állítótta meg Trump a közösségi oldalakat? Talán részben azért mert... amúgy a titkosszolgálatokkal van egy csomó közös bulijuk, amikor titokban együtt dolgoznak, másrészt meg talán... Trump egyáltalán nem veszi az egészet annyira komolyan. Talán még abban hisz, hogy a TV sokkal erősebb a közvélemény formálásában.

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr8616263074

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

GABOR2 2020.10.30. 12:56:36

Idevágó story lenne: "Több mint hétszázmilliót loptak el Trump kampányából"

"Hekkerek 2,3 millió dollárt (körülbelül 722 millió forintot) nyúltak le a wisconsini Republikánus Párt számlájáról,..."

"Kétségtelenül hátrányos helyzetbe kerültek a wisconsini republikánusok"
süti beállítások módosítása