Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

Nyomul a Fed, mostmár közvetlenül vásárol kötvényeket

2020. június 24. - GABOR2

Ez gyors volt. Nemrég még arról volt szó, hogy ETF-eket vásárol az amerikai jegybank és hogy ez így jó, mert nem az van, hogy akkor bizonyos cégeket direkt támogat, mert ez ETF-ek ilyen több cég kötvényei egybecsomagolva ebben az esetben, leegyszerűsítve.

Aztán most a Fed hírtelen el is felejtette, hogy mit is mondott erről nem is olyan rég és most kijelentette, hogy szerinte hatékonyabb ha mégis konkrét cégek, konkrét kötvényeit közvetlenül veszi... Ez gyors volt.

Ez lehetővé teszi a kultúrháború folytatását, mert ezután hamarosan kialakul majd teljesen az úgynevezett zombi piac, ahol a profitot nem termelő cégek papírjait ugyanúgy megveszik és többé nem kell hogy a ügyfelek zavarják a céget olyan dolgokkal, hogy ők igazából mit is szeretnének. Ez tökéletes az SJW-knek, meg a felhős víziós vezetőknek.

"Nagy bejelentést tett a Fed: indul a vállalati kötvények felvásárlása"

"Egyedi vállalati körvények vásárlásába kezd a Fed azok másodpiacán – jelentette be az amerikai jegybank."

"Eddig tőzsdén kereskedett alapokat, ETF-eket vásárolt csak a Fed a vállalati szférában, ezentúl azonban vállalati kötvényeket is fog a másodpiacon, és ehhez új funkciókkal bővíti Secondary Market Corporate Credti Facility elnevezésű eszközét"

"A program keretében 750 milliárd dollár keretösszegben vásárolhat vállalati kötvényeket az amerikai jegybank. Olyan kötvényeket vásárol majd, amelyek 5 éven belül lejárnak, és aktuálisan vagy közvetlenül a koronavírus-válság előtt befektetési kategóriába tartoztak (vagyis jelenleg akár junk kötvények is lehetnek). Egészen pontosan a március 22-én BBB-, illetve Baa3 minősítéssel rendelkező kötvényekből fog vásárolni a jegybank."

Éppen egyébként egy hatalmas bezuhanás keződött a piacokon és ezt ezzel meg is állították:

"Raliztak az amerikai tőzsdék"

"Újabb részleteket árult el a Fed elnöke a héten bejelentett nagybevásárlásról"

"A tőzsdén kereskedett alapok, ETF-fek helyett fog fokozatosan vállalati kötvényeket vásárolni a Fed – jelezte Jerome Powell, az amerikai jegybank elnöke a hétfőn bejelentett kötvényvásárlási program részleteit ismertetve."

"ETF-ek helyett az egyedi vállalati kötvénykibocsátásokat fogja preferálni a Fed – jelezte Powell szerdán a kongresszus Pénzügyi Szolgáltatások Bizottsága számára tartott féléves beszámolója második napján a CNBC szerint. Az átállás fokozatos lesz, a jegybankelnök szerint a kötvényvásárlás jobb eszköz a likviditás és a piac működésének fenntartására."

Viszont mint mondtam ára van annak, ha olyan cégek kapnak pénzt amik amúgy életképtelenek:

"A zombi piacok veszélyeire figyelmeztet a sztárközgazdász"

"A ’’zombi piacokra’’ figyelmeztetett Mohamed El-Erian, az Allianz vezető gazdasági tanácsadója, aki a jegybanki élénkítő intézkedések piactorzító hatásainak veszélyeire hívta fel a figyelmet."

"A zombi cégek hitelt felvéve működnek tovább, annak ellenére, hogy nem képesek visszafizetni adósságukat. A rekord alacsony kamatok hozzájárultak az ilyen cégek számának növekedéséhez az elmúlt évtized során. El-Erian szerint ezek megfosztják a gazdaságot a dinamizmusától, félreallokálják az erőforrásokat, lehet, hogy ma életben kell tartani őket, de ennek meglesz az ára."

"El-Erian kiemelte, hogy a zombi piacok akkor fordulhatnak elő, ha a központi bankok a Fedhez hasonlóan folytatják az eszközárak felhajtását, amely nyomán a piacok nem képesek a hatékony tőkeallokációra. A szakértő szerint a zombi piacok teljesen félreárazottak és teljesen eltorzítottak, amelynek oka az El-Erian szerint, hogy a döntéshozók vélekedése szerint a piacokat mindenféle módon támogatni kell."

"A Fed agresszív lépései is segítették a részvénypiacokat az év eleji esések ledolgozásában, az S&P500 március 23-a óta közel 40 százalékkal került feljebb, a Fed akkor jelentette be először, hogy vállalati kötvényeket is vásárol majd."

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr2815913138

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása