Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

Különös tőzsdei kudarcok, különös tekintettel a "fintech-startup-innovatív pénzügyi megoldások" sz@rságokra

2020. április 09. - GABOR2

Már eltelt némi idő a mostani válság és tőzsdei zuhánás kezdete óta, tehát ideje megvizsgálni vajon az emberiség tanult-e a korábbiakból? Főleg, hogy héj, itt vannak az új csodák, a fintech cégek, startupok, meg a mesterséges intelligencia (bukás esetén csak algoritmus), meg egyéb "innovatív pénzügyi megoldások".

Ha olvasgatsz tőzsdével kapcsolatos idézeteket, idővel biztos belefutsz valami olyanba ami szinte összeesküvéselmeleti sugallattal azt közli veled... fuss, ha kis ember vagy és nem vagy az igazi elit tagja, mert az egész arról szól, hogy elveszik a pénzedet és az övék lesz.

Nos, a mostani események ezt totál erősíteni fogják.

Ugye nem is olyan rég írtam róla, hogy több finteches-startup-os, okostelefon appos cucc rejtélyes módon azt még engedte, hogy elveszítsd a pénzed, de azt már nem engedte, hogy vissza is nyerd. Rejtélyes módon akkor nem működtek, amikor hirtelen minden elkezdett felfele menni, még a válság első időszakában.

Nos, most jelenthetem, hogy ez egy új taggal bővült ez a kőr, bár erről nem írt a média, legalábbis eddig. Viszont ismerek valakit aki etoro-t használ és ott voltam azon a bizonyos április 2-ai napon vele...

A jegybank bejelentési egyáltalán nem hatották meg a részvényeket, viszont amikor az amerikaiak olajháborúba való csatlakozásáról esett szó, az olaj kilőtt. Rekord mértékben. Több mint 40%-ot.

"Eszméletlen szárnyalás az olaj árában pillanatok alatt"

Az ismerősöm látszólag szerencsés volt, mert hála az etoronak volt neki olaja. Csakhogy... nem tudta eladni... Órákon át. Nézhette, hogy ott van neki minden idők legnagyobb olajtőzsdei növekedéséből a profit, csak el kéne adnia... de nem tudta. Venni se tudott. Mondjuk annak sok értelme nincs. Ugyanis ezek az idők már mások. Régebben ha volt is a tözsdén gyors növekedés, beszállhattál a buliba, ha éppen jelenvoltál, most a gépi vásárlás miatt, ha nagy szereplő vásárol, sok részvényt, akkor, mondjuk egy 15%-os növekedés, egy másodperc, szóval azonnali, nincs olyan, hogy beszállsz, csak szerencsés lehetsz, hogy eleve van neked és el tudod adni... Nos, az ismerősömnek ez utóbbi hiányzott, szépen órákon át nézhette, ahogy a rekord profitja olvad, hisz napközben később korrigált a piac és talán végül órákkal később a legmagasabb profitjához képest 1/6-od szinten végre eladhatta. Ja és muttata nekem, ez nem csak vele volt így, hanem emberek a világ minden részéről "órdítoztak" tömegesen, hogy miért nem adhatják el az olajjal kapcsolatos dolgaikat (meg miért nem vehetnek) órákon át. A nap végére, az etoro, közölte, hogy szerinte ilyen nem is volt, csak annyi volt, hogy késett a tranzakció... ami nem igaz. Szóval ez egy olyan story amit nem láttam a médiában eddig, de tudom, hogy megtörtént, meg van ilyen szolgáltatás kihagyás bejelentő oldal, ott többen jelentették:

https://downdetector.co.uk/status/etoro/news/301494-problems-at-etoro/

Viszont mégegyszer... nem a teljes szolgáltatás mondott kakukkot, hanem az olajjal kapcsolatos dolgokkal nem kereskedhettél, amikor az olaj felment 47%-ot. Majd lehet idővel megjelenik a médiában a story.

Viszont vannak történetek amiket meg tudok erősíteni cikkekkel... Úúú, vajon az innovációk elhozták-e azt a kórt, hogy nem szívja meg a kisember a tőzsdei zuhanásnál? Hisz az előzőnél ezt igérték. hogy legközelebb másként lesz az innovációk miatt.

Nos, azt kell, hogy jelentsem, hogy az adatok szerint... pont az innovatív megoldások miatt a lehető legnagyobbat bukták az emberek, olyan "megoldások" okozták a legnagyobb bajt amik azt igérik, hogy ezt kivédik.

Kezdjük is a "MoneyMoon" elemzésével. A MoneyMoon is egy ilyen tőke kezelő, akik azzal hencegnek, hogy milyen klasszak voltak a válság előtt és most hogy zuhannak is, még legalább valamilyen szempontból nem olyan rosszak.

Nos, az ő adataikból kiderül, hogy az olyan "megoldások" amik úgy voltak hírdetve, hogy arra valók, hogy megakadályozzák, hogy sok pénzt veszíts... nos, azok bukták a legtöbb pénzt. Azon a napon adták el a papírjaikat, amikor minden a lehető legalacsonyabb szinten volt; egy nappal előtte több volt, egy nappal később is. A "megoldás" ennek a megtörténése ellen jött létre, mégis megtörtént, vagyis ez egy teljes csőd; ha valaki ilyennel vakít majd emlékezz erre.

"Nagyot buktak azok is, akiknek életbiztosításban hever a pénzük. Van remény?"

"Bár tavaly szép teljesítményt tudtak felmutatni, a 2020-as tőkepiaci vihar a biztosítói eszközalapokat is megtépázta, a portfóliók jelentős többsége komoly mínuszt mutat az év eleje óta. A MoneyMoon exkluzív adataiból kiderül az is, hogy sok biztosítónál tapasztalható az esések hatására a kockázati kitettség csökkenése, viszont a késve aktiválódó stop-loss megbízások miatt néhol komoly veszteségeket szenvedtek az ügyfelek. A szakértők azt javasolják, hogy az elméleti veszteségek miatt nem érdemes ugrálni az eszközalapok közt, hiszen rendszeres befizetések mellett akár még az előnyünkre is fordíthatjuk a volatilitást."

Igen, szóval megint, azok akik szeretik az összeesküvés elméleteket találhatnak maguknak érveket, hogy ezek a nagy kezelők is igazából részvevői a kirablásodnak, hisz tömegesen az történt, hogy hiába volt beállítva a "stop-loss" azok "késve aktiválódtak" és véletlenül pont akkor amikor a lehető legnagyobb veszteséget okozták. Ezért egyébként lehet perelni is. Ja és visszatérve az etoro-ra... ott is sokan írták, hogy ez az előre beállított megoldások is csődött mondtak... merthogy az etoro az egyfajta social média és tőzsdei program hibrid.

"Akár az eszközalapoknál, a befektetési alapoknál is a piaci portfóliók jelentős többsége mínuszban van, itt még 1-1 40, sőt, 60%-ot meghaladó veszteséggel is találkozhatunk. "

Nézzétek meg most az eredeti cikket, ott van egy lista ami mutatja, hogy minden biztonsági megoldás ellenére, azon a napon léptek, amikor a legnagyobb kárt okozták:

"Szépen látszik egy hazai biztosító részvény-eszközalapjánál, hogy már február második felében kapott a stop-loss szignifikáns jelzéseket a napi hozamoknál, 1 milliárd forint körüli visszaváltás azonban csak 2020. március 12-én történt meg, ami szerencsétlen módon az eszközalap árfolyamának lokális mélypontját is jelentette, addigra az árfolyam 30%-ot esett."

Az a cuki a válságokban, hogy azután mindig megígérik, hogy ilyen többé nem történhet majd meg, mert majd egy olyat innoválnak, hogy nem... ja de azért az állam ne felügyelje ezt; most is megtörtént:

"A MoneyMoon úgy véli, talán végre itt lenne az idő felügyeleti szempontból teljeskörűen kivizsgálni a stop-loss/start buy szolgáltatás működését a biztosítóknál, hogy a kritikus pénz- és tőkepiaci környezetben az ügyfelek számára hozzáadott értéket képviseljen. "

Ez se történhetett volna meg és... megtörtént, az elképzelhető legnagyobb kárt okozták a "megoldásaik", amiket pont az ilyen ellen "fejlesztettek".

Aztán nézzünk szét másfele is.

"Nagyon durva sokkot hozott a koronavírus: elégette a sztárbefektetők milliárdjait"

Most itt is van pár felsorolás, de nem csak ezért érdekes ez, hanem mert nem ember által vezérelt kereskedés teljesítményéről is van szó,  "mesterséges intelligenciáról", amit, mivel most csődöt mondtak, csak algoritmus-vezérelt technológiának neveznek. Tényleg, nézd meg, három éve még mesterséges intelligenciaként emlegették, sőt a legjobbként:

"Artificial Intelligence (AI) in Hedge Funds"

"In fact, Renaissance Technologies, the hedge fund that is one of the most reliant on AI"

Na nézzük hogyan bizonyított a mestersége intelligencia több mint két év fejlesztés után amikor még a legjobb volt:

"Renaissance Technologies"

"Nem sokkal jobb a helyzet a 130 milliárd dollárt kezelő Renaissance-nál sem: a zászlóshajó alap, az Institutional Equities Fund 17%-os mínuszban van az év eleje óta. Az alapkezelői kockázatkerülő, Institutional Diversified Alpha alapja 13%-os mínuszt mutat.

Az alapkezelő sajátossága egyébként, hogy számos algoritmus-vezérelt technológiát használnak a kereskedéshez. Sajnos úgy tűnik, tökéletes védelmet ezek nem jelentettek most a koronavírus és az olajpiac együtt fellépő sokkhatása ellen. Csak februárban 7%-ot vesztett az Institutional Equities alap, ami rekordveszteség a hedge fundnál."

Hát annyira nem segített a mesterséges intelligencia, hogy így most csak "algoritmus-vezérelt technológiának" hívják. Nem is csoda, hisz rekordveszteséget produkált... eltart egy darabig amíg ezt elfelejtik és újra AI-nak nevezhetik.

"Two Sigma Investments"

A szintén főleg algoritmusalapú kereskedést használó volt olyan terület ahol másokhoz képest jól teljesített, de volt ahol nagyon rosszul:

"Nem bizonyult ettől függetlenül teljesen ütésállónak az alapkezelő: makro alapjuk, a Compass 13%-os mínuszba került az év eleje óta, ami még mindig egy fokkal jobb, mint a legtöbb versenytárs teljesítménye."

Szóval a szuper mesterséges intelligencia- algoritmus megoldás itt "egy fokkal jobb" volt. De... ennél azért többet ígértek nem?

Vannak még példák, de nézzük meg, hogy az abszolút biztonságosnak, nyereséget garantálónak mondott, "minden időjárásban jó" "megoldás", hogy teljesített:

"Bridgewater Associates"

"A világ legnagyobb hedge fundjának komoly sokkot okozott a koronavírus-pánik, a Bridgewater „all-weather”, vagyis minden „időjárásban” jól teljesítő alapjai most elég rosszul teljesítenek: 14%-ot értékelődtek le eddig az év eleje óta. Az alapkezelő „zászlóshajó” alapja, a Pure Alpha 20% körüli mínuszban állt március végén."

Magyarán hiába ígértek meg minden jót, láthajuk rekord veszteségeket okaztak a "megoldásaik".

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr5615599846

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KalmanBlog 2020.04.09. 09:40:48

A "mesterséges intelligencia", avagy az algoritmus kezelte kereskedés jellemzője, hogy a múltra illesztve tervezik őket. Tehát a múltban mindengyik jól teljesített volna. Azonban válságkor minden másképpen működik - éppen ezért válság - az algoritmusok pedig rosszul teljesítenek. Aki érti az tudja ezt, nagyon elvakultnak kell lennie, aki ilyenkor az algoritmuson hagyja a pénzét.

GABOR2 2020.04.09. 11:31:12

@KalmanBlog: Így van, most is a piac egyáltalán nem úgy reagált ahogy vártad volna az előzményekből. Jött a nagy jegybanki belentés: zéró hatás; korábban ilyenkor minden kilőtt. Jött az újabb, semmi hatás... Aztán szó volt róla, hogy amerika beszáll az olajháborúba, bumm 47% emelkedés az olajnál, két kereskedési nap múlva követte egy csomó minden más.

Viszont az is kell tényleg látni, hogy ezek az emelkedések, van hogy egy másodperc alatt történnek meg, vagyis nem is annyira rengeteg kis szereplő, hanem mondjuk néhány gigászi pénzzel rendelkező egyén vásárol be, valami gépi megrendeléssel. És ez persze mehet a minusz irányba is. Hogy védheti ki ezt bárki is? Sehogy, egy másodpercel előbb még 15%-kal többet ért a papirod, aztán hirtelen ennyit. Viszont épp ezért fura, hogy ugye az algoritmusok, meg szakértők, ilyen órdító jelekre azt mondták, hogy jó... még tartsuk egy darabig... aztán szuperül eladták a legrosszabb árfolyamon. Persze ugrál napközben is az árfolyam, de ugyanmár... a történelem legnagyobb sebességű zuhanása annyira észrevetetlen?

Hungryhorse 2020.04.09. 14:02:53

A netes kereskedés átverés.
Olyan, mint a telekommunikáció ifjúkorában a maffia fogadásos üzlete, ahol a fogadók zöme késleltetett adatokat kapott, ha ugyan nem hamis adatokat.
Most a számítógépek, szerverek szopatják meg hiszékenyeket, aki a tözsdén "fogadnak".
A fent leírt példa is ezt mutatja.
Nem első alkalommal.
Nem is utoljára.
Állami támogatással, persze, mert a csalással megcsinált brutális proofitból jut a politikának is.
Mint a régi szép időkben:
port.hu/adatlap/film/tv/gengszterosztag-gangster-squad/movie-132310

GABOR2 2020.04.09. 15:22:39

@Hungryhorse: Erről nem is írtam, mert természetesnek tünt valahol. Most ugye vannak fellendülések a tözsdén és az ismerősöm napi kereskedik. Mutta, hogy a különösen jó napokon mostanában olyan is van, hogy felugrik a papír, mondjuk +1%-ra (napi kereskedésnél ez jelentős) és kiadja a parancsot, hogy eladni, de az eladás késik akár 20 másodpercet is és aztán látja utólag, hogy nem +1%-kal adta el, hanem -0.30%-kal pl.. Szóval igen, sokan írtál, hogy az etoro egy scam a külföldiek.

És ja, régen az embereknek nem volt tapasztalata és azért szívták meg. Most van, de különös mód egyszerűen a startup-fintech csodák a felívelésnél becsődölnek. Nem csodálkozok, ha egyesek hajlamosak nem véletlennek venni.
Itt egy példa ezt leírta a média:

"Elképesztő bénázás: már megint összeomlott a Robinhood"
www.portfolio.hu/befektetes/20200309/elkepeszto-benazas-mar-megint-osszeomlott-a-robinhood-418649

"Úgy tűnik, a Robinhoodnak kivételes tehetsége van ahhoz, hogy pont akkor omoljon össze, amikor történelmi mozgásokat figyelhetünk meg az amerikai tőzsdéken."
süti beállítások módosítása