Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

A legfontosabb változás amit a koronavírus beindíthat, meg némi bónusz

2020. április 08. - GABOR2

Vannak dolgok amikről Magyarországon alig hallhatsz. Írhatnak róla, de leírják csak mint száraz tényt és nem mondják el, hogy micsoda fontos dologról van szó. Kit érdekel, lapozzunk.

Sok mindenről írnak, hogy a koronavírus miatt micsoda változások lesznek, hogyan változik meg a jövő... de a legnagyobb hatású változás nem azok lesznek, hanem ez.

Felvezetem...

Szóval ugye állítólag az amerikai gazdaság rekordon volt és minden hiper-szuper jó volt Trump alatt. Ez amúgy relatíve-bizonyos értelemben tényleg így volt, de az alapoknál akkor bajok vannak, aminek méretei elképesztőek. Erről nem Trump tehetett, de most az ő ideje alatt a probléma nem kicsit fog nőni.

Szóval beütött a baj és a rekord-jó gazdaság hatalmas bajba került kapásból, a részvények őrült zuhanásba kezdtek.

És akkor kezdjük el szépen felfogni, hogy mi történt ezután, mert örületes.

Az amerikai jegybank egyszercsak előállt és bejelentette... Várj, várj még. Emékszel még Obama alatti válságra, a nagy 2009-as válságra. Meg arra, hogy Obamát szidták, hogy megduplázta akkor az amerikai államadósságot a segélycsomagjával, ami amúgyis abszolútszámban világrekord volt. Nos, akkor kapaszkodj meg. Amit Obama elhasznált, nagy élinkítőcsomagként az egész Q1 alatt... annak most több mint a dupláját megcsinálták Trump alatt, mindössze két hét alatt!!!!... kb. annyi hatással, hogy működőképesek maradtak a dolgok, de semmi visszalendülés.

Olvasgassunk csak erről... magyarul. Én mondjuk angol forrásokból olvastam, de jó hogy van magyar:

"Új rekordot döntött az amerikai jegybank"

"Most már hivatalos, hogy eddig ismeretlen tartományba lépett az amerikai monetáris politika. Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed az elmúlt hetekben folyamatosan pumpálta a pénzt a gazdaságba, és az eszközvásárlásainak következtében a jegybank mérlege a múlt héten először érte el az 5000 milliárd dollárt."

"A cél egyértelműen a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak enyhítése, azonban a bejelentett programok már fölvetik a kérdést, hol lehet az élénkítések határa.

Már csak azért is, mert a jelenlegi helyzet lassan nem is hasonlítható a 2008-as válság utáni élénkítések mértékéhez. Összevetésképpen, a Fed teljes mérlege egyetlen hét alatt több mint 500 milliárd dollárral bővült, ami durván kétszer olyan gyors ütem, mint a valaha mért második leggyorsabb hét volt 2008 októberében. Szerdáig a Fed mérlegében szereplő teljes eszközállomány mérete 5300 milliárd dollár volt."

Obama nagy csomagja semmiség ehhez képest, mégis semmit se ért.

Aztán a jegybank bejelentett további dolgokat is, szintén zéró hatással. 

Aztán jött egy 2000 milliárdos mentőcsomag, aminek kb. tíz százalékát közvetlenül a lakosság kapja. Szintén zéró hatás a tözsdéken.

Szóval láthatjuk, nem kicsit nőt enyhén szólva az amerikai államadósság hipp-hopp, de a legdurvább dolog az ezután jött.

Mindez idáig csak felvezető volt.

Amit terveznek, hogy meglépnek arról korábban úgy beszéltek, mint az egyik legnagyobb szentségtörésről amit elkövethet egy kapitalista gazdaság és ha valaki ilyet lépett az automatikusan... hát, hogy mondjam szépen minek tartották. Most mégis meglépnék és ez mindent megváltoztatna.

Mindent... csak, hogy egy példát mondjak, ugye nemrég eltemettem a cloud-ot, mint életképtelent. Nos, ezután feltámadhat ő is, mert ezután nyugodtan visszatérhet a "víziós" vezetők kora, nem fog számítani az árfolyamnál, hogy életképtelen a termék.

Á, ne huzzuk tovább; ezt tervezik:

"Ha a páncélököl nem elég, hamarosan ledobhatja az atomot az amerikai jegybank"

Csakhogy felfogjátok a dolgok méretét... amiket itt fentebb leírtam, ezer milliárd dollárok, többszörösen megdöntött mentőcsomag méretek... ez csak pénzélököl ahhoz képest amit meg akarnak csinálni... ami viszont atombomba.

"Amennyiben tovább romlik a helyzet az amerikai tőzsdéken, értsd, tovább esnek az árfolyamok, akkor piaci elemzők és közgazdászok szerint az amerikai jegybank korábban soha nem használt eszközhöz nyúlhat: részvényvásárlásokba kezdhet az ETF-piacon keresztül."

"A Fed a múlt héten jelentette be, hogy korlátlan eszközvásárlási programot indít, vagyis a muníció szinte végtelen, a nagy kérdés az, hogy milyen eszközöket vesz majd a jegybank, ha szükséges. Piaci elemzők szerint egyáltalán nem elképzelhetetlen, hogy a Fed a részvénypiacokon is vásárlásokat kezdjen, amihez kongresszusi felhatalmazásra lenne szüksége, de az sem elképzelhetetlen, hiszen az amerikai pénzügyminisztériumtól már széles körű jogosultságokat kapott a Fed."

"Semmit sem lehet kizárni, a kérdés az, hogy szükséges-e az, hogy a részvénypiacon is aktív legyen a Fed, hogy stabilizálja a pénzügyi piacokat, minden lépés szóba jöhet, olyanok is, amelyek akár 6 héttel ezelőtt esélytelenek lettek volna"

Igazából már az obamai csomagnál is volt tán ilyen, csak titokban. Viszont vannak bizonyos mutatók amik erősen jelezték, hogy ezt tette a jegybank, mert csodamód együttmozogtak. Persze közvetetten is történhetett.

A lényeg, hogy a színjátszásnak talán mostantól vége lesz és a jegybank elkezdni egyszerűen megvásárolni a vállalati részvényeket. ETF-ben vagyis, arról van szó, hogy fognak különböző részvényeket, szépen becsomagolják egy csomagban és úgy veszik majd meg.

Miért lenne ez probléma egy kapitalista országnak? Nos, a cégek ezután elszakadnának a piactól ilyen szempontból és ezután abszolút zéró jelentősége lenne egy komoly kimutatásban annak, hogy egy cégnek milyen az árfolyama, hisz a jegybank úgyis megveszi, nem számít mi van, vagyis... az árfolyam csak felfelé mehet lényegében.

És a víziós-örült vezetők ezt imádnák. Nemcsak a felhős cégeknél, hanem gondolj bele... eddig se érdekelte sok céget a kultúrháborúban, hogy veszít profitot, meg ilyenek, de... gondolj bele mi lesz ezután? A jegybank veszi a részvényt, mindegy, hogy mi van, vagyis az árfolyam jó lesz, a részvénytulajok befogják a szájukat, mi meg adhatjuk ki a világmegváltó termékeintet, amit utálnak az emberek. Kapunk még pár milliárd adófizetői támogatást is, szóval háborúra fel, kit érdekel, hogy mit akar így a piac?

Amint írja is a cikk, most: "Az amerikai jegybank állampapírokat, jelzálogfedezetű papírokat és vállalati kötvényeket is vásárol, vagyis már bőven nem csak kockázatmentes eszközöket, a részvénypiaci beszállás azt is jelentené, hogy a Fed egyre inkább a kockázatosabb termékek irányába indul el."

Ez is eddig még sohase volt így, egy újabb közel limit nélküli forrás, ami lehetővéteszi, hogy a cégek ne aggódjanak a rossz teljesítmény miatt a kultúrháború alatt. Bőven lesz munició.

Pár szót még ejtsünk néhány dologról.

Az amerikaiak most kapnak 1200 dollárt. Ugye 2008 emléke még máig él sokakban, amikor az emberek nem kaptak semmit, a bankok, cégek meg minden másra költötték a kapott milliárdokat mint ami társadalilag hasznos lett volna és lehet mondani még növelték is a bajt, tehát voltak akik szerint a megoldás az lenne, hogy a lakosság kapjon pénzt és az biztos sokkal jobban hasznosul majd. És most egy apró részként, ezt megtették, de talán azért is engedték... mert lejáratódhat ez a megoldás. Hisz ez a megoldás csak akkor lehet hatékony igazán, ha csak egy normál válság van, de most a lakosság karanténban van, vagy ha nincs is nincs hova mennie nagyon, szóval az alacsony hatékonysága a módszernek várható lesz és a jövőben majd azt mondják a gazdagok, hogy ezért kapjanak majd ők mindent, mint 2008-ban. Ja meg, persze a lakosságnak adott pénz inflációval jár.

Amúgy meg a cégek most is sokkal-sokkal többet kapnak és... megint csak... hiába kapnak akár milliárdokat ugyanúgy kirugdossák az embereket. Ja lehet, hogy a kirúgást másként nevezik el, de kirúgják:

"Coronavirus job losses could reach 47 MILLION as Macy's furloughs most of its 130,000 employees WITHOUT pay after being forced to close its 500 stores and companies continue to lay off workers"

Új szó a kirúgásra: "furloughs"

Meg ugye ott van a mostani válság egyik jelképe, a légitársoságok, ők is kértek segítséget:

"U.S. airlines apply for U.S. payroll help but terms still unclear"

Ott van pl. a Boeing, most kapott több tízmilliárd dollárt, de... ettől még ugyanúgy kirúgdosta az embereket, vagy hát "furloughs".

Most készült egy interjú nemrég a korábbi amerikai jegybank elnöknővel Janet Yellen-nel és nem is az az érdekes, hogy mi volt az interjú fő mondanivalója, hanem hogy visszaemlékezett, hogy hogyan sült el az Obama féle mentőcsomag. Ez azért fontos, mert igazából több mint 80%-ban a pénz nem az emberekhez megy most se.

A lényeg, hogy azt várták el annó a cégektől, hogy az ingyen pénzt arra használják majd fel, hogy megtartsák a dolgozókat, újakat vegyenek fel; de ehelyett az történt, hogy kirúgták a dolgozókat, a vezetők kaptak óriási bónuszokat, a cégek innováltak, ami miatt még kevesebb emberre volt szükség, tehát még a munkaerőpiaci válság még romlott is és természetesen a cégek saját részvényt vásároltak, így a részvényárfolyam rossz vezetés mellett is emelkedett és a "víziós" vezetők aranykora volt ez... ami megint eljöhet. Ugyanis, nem volt rá szabály, hogy mire költhetik az ingyen pénzt.

"US economy's recovery from coronavirus could be stunted by excessive corporate borrowing, Janet Yellen says"

Itt egy kis megjegyzés az interjúban, mire ment a pénz:

"Much of that borrowing, Yellen said, was not spent on productive purposes like investments or expanding payroll but rather used for stock buybacks and to pay dividends to shareholders."

Ja amúgy egy módszer, hogyan jutottak amerikai cégek ingyen pénzhez. Ugye az adófizetők előtt nem hangzik jól hogy csak úgy ingyen pénzt adunk cégeknek. Tehát mondjuk, hogy az "kölcsön". Viszont ez a "kölcsön" ingyen van és sokszor a végén azt mondják a cégnek, hogy... ááá ne fáradj a visszafizetésével.

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr4215599736

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Deansdale 2020.04.09. 08:56:05

A gazdaságélénkítésnek az a vállfaja, mikor a cégeknek osztanak segélyt, kedvezményeket és/vagy olcsó hiteleket, szart sem ér, sőt. Már 2009-ben is a cégek igazgatótanácsai kiosztották maguknak a nagy pénzeket bónuszként, egy rakás embert meg kirúgtak mert a gyártósoroknak egyáltalán nem kell mennie ha a bevétel nem a termékek eladásából származik, hanem közvetlenül az államtól. A pénzintézetek "megmentése" még ennél is látványosabb hülyeség, a fractional reserve banking bevezetése óta ugyanis a semmit adják kölcsön, így a papíron meglévő rengeteg kintlevőségük értelmetlen fikció, és ha az állam ezt átvállalja azzal csak az adófizetőkre hárítja a banki kockázatokat. A FED őrült rohanása is nevetséges, kb. úgy működik mint az MNB, hogy ha nyereséges azt zsebre teszi(k az alapítók és részvényesek), ha viszont veszteséges azt kifizeti neki az állam... Csak persze ők ritkán veszteségesek, mivel amit ők úgymond "a gazdaságba tesznek" az mind hitel, amit nyilván kamatosan várnak vissza, tehát - szokás szerint - mások pillanatnyi nyomorán élősködnek majd hosszú évtizedekig. Ha meg nekiállnak részvényeket vásárolni, az teljesen átlátszóan a rócsildok és rokkefellerek hosszú karjának matatása a világ zsebében, még szemtelenebbül mint eddig. A FED gyakorlatilag birtokolja a dollár nyomtatásának jogát, bármennyi részvényt felvásárolhatnak, ezzel voltaképp a semmiből szerezhetnek valós tulajdonjogot létező cégek fölött.

A banki elit egyszerűen felvásárolja a világot, a fantompénz-kreálási jogukkal egyre nyíltabban és drasztikusabban élve szép lassan mindenre ráteszik a kezüket, a részvényekkel a vállalatokra éppúgy mint a jelzálogfedezetű papírokkal kisebb ingatlanok tömegére. Lassan de biztosan haladunk affelé hogy MINDEN a bankrendszer tulajdona legyen, a Nestlé-féle gigamulticégektől a legutolsó kiskanaladig a fiókban.

GABOR2 2020.04.09. 11:49:26

"A gazdaságélénkítésnek az a vállfaja, mikor a cégeknek osztanak segélyt, kedvezményeket és/vagy olcsó hiteleket, szart sem ér, sőt."

Ezt a tapasztalat lényegében megerősíti, igen.

A bankoknál az volt a story, hogy ott se mondták, hogy "ingyen pénzt" kapnak, hanem ott is szépen becsomagolták különböző bankok bovli szerződéseit és azt... megvette az állam. Így lehetett mondnai, hogy azt majd később kifizetik nekik, de igazából egy darabig megtartották aztán leírták mint veszteség.

Mostmár ugye nincs aranyfedezett, tehát egy ígéretet adnak el, hogy majd egyszer kifizetik. Elméletileg a mai rendszer fedezete az ország által megtermelt javak, de sokkal többet nyomtatnak annál, tehát a jövőt rabolják ki, meg a dollár esetében ugye elintézték, hogy csak azzal lehessen venni olajat, tehát mindenképpen kell, meg előírják, hogy abban legyen tartaléka sok országnak, ugye dollár világpénz.

"kb. úgy működik mint az MNB, hogy ha nyereséges azt zsebre teszi(k az alapítók és részvényesek), ha viszont veszteséges azt kifizeti neki az állam... "

Matolcsy a nyereséget saját alapítványainak szánta, de valamennyit osztott vissza az állami költségvetésbe is. Bár... azon is lehet vitatkozni, hogy jó-e, hogy ennyire nyereséges a jegybank, hisz az a lakosságnak szétosztva veszteség, legalábbis az egyik módszer ahogy csinálta a jegybank kezdetben az ilyen volt, korábban írtam róla. Ma már a módszere tán nem annyira káros és Matolcsy most is osztott vissza a költségvetésbe:

"Idén nem az alapítványaiba, hanem a központi költségvetésbe tolja a nyereségét a Magyar Nemzeti Bank"

444.hu/2020/04/02/iden-nem-az-alapitvanyaiba-hanem-a-kozponti-koltsegvetesbe-tolja-a-nyereseget-a-magyar-nemzeti-bank

" Csak persze ők ritkán veszteségesek, mivel amit ők úgymond "a gazdaságba tesznek" az mind hitel, amit nyilván kamatosan várnak vissza"

Most belengették, hogy negatív kamatú hitelt adhatnak majd... lehet, talán... Szóval hiszem ha látom.

"Ha meg nekiállnak részvényeket vásárolni, az teljesen átlátszóan a rócsildok és rokkefellerek hosszú karjának matatása a világ zsebében, még szemtelenebbül mint eddig. A FED gyakorlatilag birtokolja a dollár nyomtatásának jogát, bármennyi részvényt felvásárolhatnak, ezzel voltaképp a semmiből szerezhetnek valós tulajdonjogot létező cégek fölött."

Nem írtam be de akkor ide beidézem. Pár éve a japánok elkezdték venni az ETF-eket, amit eddig hatalmas bűnnek tartottak a versenyre épülő kapitalizmusban. Nos, Japánban pár év kellett csak, hogy az összes ETF 80%-a a jegybanké legyen... Azért ez enyhén szólva nem normális, plusz egy újabb eszköz fúj ki ott... az "atombombájuk". Majd ezután kell hidrdogénbomba.

"A Fed esetleges ETF-vásárlása nem lenne példa nélküli, a japán jegybank ugyanis már korábban is vásárolt részvény-ETF-eket, tavaly év végére a Bank of Japannek 256 milliárd dollárnyi részvényalap volt a tulajdonában, ez a teljes piac 80 százalékát jelentette, ez ráadásul nem a folyamat vége, a BOJ ugyanis felpörgeti az ETF-vásárlásokat, és éves szinten 110 milliárd dollárnyit vásárolna."

www.portfolio.hu/uzlet/20200330/ha-a-pancelokol-nem-eleg-hamarosan-ledobhatja-az-atomot-az-amerikai-jegybank-422850

GABOR2 2020.04.09. 11:58:45

@Deansdale: Nem raktam be, de az előzőt természetesen neked szántam.

Meg ajánlom figyelmedbe ezt is:

"Különös tőzsdei kudarcok, különös tekintettel a "fintech-startup-innovatív pénzügyi megoldások" sz@rságokra"

ujtechkor.blog.hu/2020/04/09/kulonos_tozsdei_kudarcok_kulonos_tekintettel_a_fintech-startup-innovativ_penzugyi_megoldasok_sz_rsag

Valahogy az emberek pont nem tudták a rekord nyereség alatt kereskedni, a tözsdei veszteségeket megakadályozni kívánó "innovatív megoldások" pedig nemcsak hogy csődött mondtak, hanem mint a MoneyMoon elemzése is mutatják, hogy a lehetséges legnagyobb veszteséget okozták.
süti beállítások módosítása