Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

A koronavírus és a gazdaság és Orbán... 4

2020. április 08. - GABOR2

Sajnos extrán kellett megtapasztalnom, hogy az ész kikapcsol és ha Orbán ötleteit rossznak tartom, rögtön sokan ballibnek tartanak, vagy lecsesznek, hogy jaj semmi se elég meg ilyenek. Úgyhogy megint... nem, nem szeretném ha jönne a progresszíó, az ő "megoldásuk" az valószínű valami olyasmi lenne, hogy még több terhet raknak a nyakadba, mint ahogy kicsiben ez látszott is egyes ballib vezetésű helyeken. De attól még hogy Orbán legalább ennyire nem tetézi a bajt, még amit csinál az elég sz@r és ezt nemcsak én látom így, hanem sok szakember, és ráadásul Fidesz szerette szakemberek is, és ami még lényegesebb a szakmai elmélet is, amit nem lehet politikai elfogultsággal vádolni.

Rengeteg nagyon jó cikk született mostanában a témában, csak sajnos, vagy nem sajnos, nekem éppenséggel sokkal több a dolgom most miközben sokaknak meg lazább, vagy inkább állítólag lazább az élet, mert egyre inkább kiderül, hogy ez az online távmunka éppenséggel több munkával jár sokaknak. Szóval ez a sok nagyon klassz cikk, amiről külön is lehetne írni úgy tűnik megy a levesbe, mert az élet halad és rengeteg más anyag is van és persze már itt van Orbán újabb intézkedés csomagja.

Igazából én ha legközelebb hallom majd, hogy Orbán valami nagy bejelentést tesz, ezután nem fogok tűkönülni, hogy halljam elsők között. Minek, ha lövésed sincs a feléről is, hogy akkor ez mi most mi volt, még akkor se ha kifejezetten szakember vagy. Azt viszont most is látni... ez k####ra kevés lesz.

Azt gondolod, jaj hát minek mondom ezt, nem történik semmi nagy rossz. Nos, egyrészt már történik, de ami ezután várható lesz, mivel normális segítséget nem kap a gazdaság, az valóságos horror lesz. Meglesz az első hónap amikor sokan nem kapnak fizetést, és mivel sokaknak még adóznia is kell, nem számit mi van, csak költsége lesz. És elkezdődik majd a lefele tartó spirál. Ez egy olyan dolog, hogy az elején relatíve ici-pici áron meg lehetne állítani, de ha nem teszik... horror lesz. És a kormányunk... nem állítja meg. Persze lehet azt mondani, hogy elméletek nem állíthatók tükőrképként szembe a valósággal, hisz mondjuk van külpiac is... de ez nem számit eleget, sőt az is döglődik, és baj lesz, nagy. Rengeteg szakember kifejtette és én velük értek egyet. Persze majd meglátjuk. Simán lehet, hogy végül azt mondják, vége a bulinak menjen mindenki dolgozni vírus ide vírus oda, erre elég sok jel van.

Kezdjük Orbán újabb intézkedéseinek gyorselemzésével... Elég sokatmondó, hogy mennyit ért, a NAAAGY bejelentés:

"Gyorsértékelés Orbán Viktor gazdaságvédelmi bejelentéseiről"

  • Nagyon kevés a konkrétum, a GDP 18-20%-át kitevő csomagnak a töredékét sem ismerhettük meg.
  • A 2,7%-ra emelt GDP-arányos hiány talán még a gazdasági környezetből fakadó romlást sem fedezi, többletköltésre nem nyújt fedezetet.
  • Így nem világos, hogy a költségvetésbe hogyan fér bele GDP-arányos 1%-os állami beruházásnövelés, illetve az ismeretlen összegű, de nagyon égető két másik programpont finanszírozása.
  • A válságágazatok megsegítésének formájáról és mértékéről semmit nem tudunk.
  • A munkahelymegőrzés (Kurzarbeit) formájáról és mértékéről semmit sem tudunk.
  • a 13. havi nyugdíj jövő évi elindítása de facto már nem a koronavírus-járvány mentőcsomagjába tartozik.
  • Kíváncsian várjuk a csomag részleteit.

Ez a 13. havi nyugdíj is annyira tipikusan orbáni... lesz, csak bírjad kivárni, hisz évvekkel később, szétdarabolva kapod meg... márha megkapod. Még a haveri közgazdász is, persze illedelmesen, furcsálkodott ezen, meg szimbólikus tettnek tartotta.

A többi meg... nem tudjuk. Azért várd a nagy bejelentést, hogy ne értsél semmit, hanem várjál, talán két hét múlva világos lesz, amikor mindenki kiabálja, hogy azonnal kéne segítség különben baj lesz. Talán Orbán ezt szeretné is? Hisz... pont növekedési problémaba ütközött, nem volt elég ember és tecnológiai fejlesztés se segítette eléggé a jövőbeli szép GDP számokat, szóval a válság- amire ráerősít - kirugat egy csomó embert, akkor majd a sz@r bázis adat miatt újra jönnek a szép növekedési számok.

A külföldi elemzők se estek hanyatt:

"A forint árfolyama nem köszönte meg Orbán Viktor nagy bejelentését"

További elemzés, ami erről mint harmadik szakasz beszél:

"Szerintünk így néz ki eddig a koronavírus elleni Orbán-csomag"

"Rengeteg a kérdés és több részlet még homályba vész azzal kapcsolatban, hogy a kormány hogyan veszi fel a küzdelmet a koronavírus-járvány ellen. A bejelentések sorozata után azonban elérkezettnek láttuk az időt, hogy összerakjuk a mozaikokat egy táblázatba."

Beszédes alcím:

"Harmadik szakasz: egyelőre nincs információ"

Aztán jöttek ezek a fura szivárgások, hogy valami cseppnyi konkrétumokat is adjanak. Ebben az is érdekes, hogy itt múltkor kommentekben beszélgettünk és volt aki szerint, ahogy a kormány csinálja az nem is rossz; akkor lenne rossz, ha olyan menthetetlen dolgokat védene mint a pl. a turizmus és lám:

"600 milliárd forinttal segíti a kormány a turizmust."

Mindenesetre kiderült, hogy egy csomó mindenkit nem támogatnak és azt támogatásnak veszik, hogy hitelt akarnak velünk felvetetni.

"Íme, a gazdasági mentőcsomag részletei!"

És közben mennek a szuggesztiók. Azt akarják beléd hipnotizálni, hogy ez egy tök jó csomag, sőt, te akarod, hogy így legyen.

Elmondják, hogy felmérések szerint neked ez kell, meg milyen szuper dolgok vannak itt nekünk, hogy mások nem vezettek be ilyen intézkedéseket; azt már nem teszik hozzá, hogy sok helyen sokkal jobb intézkedéseket viszont csináltak és még az olyan kis országok is sokkal inkább támogatják a lakosságot mint Horvátország, nem pedig az, hogy fizessél csak később kamatokkal, meg, hogy fizesd az adót, bár tudjuk nincs bevételed:

"Horvátországban azok, akik nem tudnak dolgozni a járvány miatt havi 190 ezer forintot kapnak"

  • a mikro-, kis- és közepes vállalatok dolgozói, akik a válság miatt nem tudnak dolgozni, áprilisban és májusban 4000 kuna (190 ezer forint) havi fizetést kapnak az államtól. 
  • Azok a kis- és középvállalkozók, amelyek forgalma 50 százalékkal esik vissza a válság miatt, adómentességet kapnak, azok, amelyek forgalma 20 és 50 százalék között esik vissza, három hónap halasztást kapnak az adóterhek befizetése alól. 
  • A nagy cégeknek a forgalmuk visszaesésével arányosan kell majd adót fizetniük.
  • A kormány eltekint attól, hogy az árut vagy szolgáltatást terhelő általános forgalmi adót a számla kiállítása után befizessék a vállalkozások, elég ezt a számla kiegyenlítése után megtenni.

Szóval nem, az intézkedéseink harmatgyengék, nézzünk is még több elemzést.

"A nagy magyar koronavírus-mentőcsomag még nagyobb kérdései: kurzarbeit, 13. havi nyugdíj"

"Megvédjük a munkahelyeket, megvédjük a családokat, megvédjük a nyugdíjasokat – válságos időkben ezek a szavak úgy csengenek a kormány részéről a nehéz helyzetbe került cégeknek, vállalattulajdonosoknak, munkavállalóknak, családoknak, mint egy karanténba zárt családnak az online rendelt élelmiszer megérkezése. Aztán néhány mondattal és órával később kiderül, hogy csalódniuk kell az érintetteknek, minden bejelentés után ugyanis hiányérzetük lehet. Nekik is, és nekünk is. Eltelt lassan már egy hónap a krízisidőszak kezdete óta (járványügyi és gazdasági) és a „soha nem látott méretű, példátlan, történelmi” gazdaságmentő csomag legfontosabb részletszabályai (sőt, néha még a legalapvetőbb paraméterek) sem ismertek."

"KÖZBEN VISZONT A GAZDASÁGI KRÍZIS NAPRÓL NAPRA FERTŐZ MEG EGYRE TÖBB SZEKTORT, A VÁLLALATVEZETŐK, TULAJDONOSOK ÓRÁRÓL ÓRÁRA HOZZÁK MEG AZONNALI DÖNTÉSEIKET AZ ELBOCSÁTÁSOKRÓL, ÉS A KIRÚGOTT MUNKAVÁLLALÓK CSALÁDJAI PERCRŐL PERCRE KERÜLNEK EGYRE KILÁTÁSTALANABB HELYZETBE."

"Nem túlzás azt állítani, hogy ez volt az a bejelentés, amit a vállalkozók, üzletvezetők, tulajdonosok napok óta türelmetlenül várnak. És a bejelentések fényében várhatnak még egy ideig, ugyanis számtalan részletszabály nem ismert, amely ahhoz szükséges, hogy a megfelelő üzleti számításokat el tudják végezni (költséget tervezni, munkavállalónként döntéseket hozni, bérekről, munkaidőről, stb)."

"ÖSSZESSÉGÉBEN TEHÁT MEGINT UGYANAZT TUDJUK MONDANI. NAGYON VÁRJUK A RÉSZLETSZABÁLYOKAT, HOGY HITELES SZÁMÍTÁSAINKKAL TUDJUK SEGÍTENI A KOMOLY DÖNTÉSEK ELŐTT ÁLLÓ OLVASÓINKAT."

A Magyar Közlöny se segített eddig:

"Megjött a közlöny, de a magyar Kurzarbeit részletszabályairól semmi hír"

"Mire elkészül a magyar mentőcsomag, tömeges kirúgások és csődök lesznek"

"Hiába gondolkozik a jegybank V-alakú (vagyis gyors) felpattanásban, javasolva a hitelmoratóriumot, elöntve a bankrendszert likviditással, és QE-programot hirdetve, amelyek mind csökkenthetik a recessziós hatásokat. Az MNB a hitelösszeomlás elkerülésére sosem látott kedvezménnyel csomagolja újra a Növekedési Hitelprogramját is, hogy bedurrantsa a gazdaságot. A kérdés már csak az, hogy lesznek-e még vállalatok, akik fel tudják venni. Mert a fiskális csomag késlekedésével így a V-alak lassan L-alak."

Bocs, de szemlátomást amit Orbánék csinálnak az egy sz@r és hiába kapott ezer figyelmeztetést.

Persze a dolgok hirtelen megváltozhatnak és az embereket simán lehet munkába küldik majd hamarosan világszerte. Olvasni, hogy most hírtelen többfelé feloldanák a korlátozásokat, már nemcsak Trump mondja, hogy a karantén károsabb mint a vírus, és lehet, hogy minden újraindul hírtelen és igazából ez az egész valami egészen másról szólt mint amit a szemünk elé tettek.

Még néhány cikk amit érdemes lehet elolvasnod (teljesség igénye nélkül):

"A magyar gazdaság sokkal jobban szenved a koronavírus miatt, mint Európa többi országa"

"Minden jel arra utal, hogy mélyebb és hosszabb lesz a válság Magyarországon, mint a legtöbb országban"

"Úgy néz ki, Magyarországon nagyobbat fog ütni a koronavírus, mint más régiós országokon"

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr7215599500

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hungryhorse 2020.04.09. 13:18:56

A rohadék orbán!
Részletekben adja vissza azt, amit elqró egyben vett el!
Micsoda aljas alak ez!

Poszter!
Nem ég a pofádon a pléhfesték?

GABOR2 2020.04.09. 13:23:07

@Hungryhorse: Gyurcsány a nyakadba tett a megfelvő baj mellé még sok nehéz terhet; Orbán meg nem rak rád terhet, de nem is segít igazán, relatíve kevés kivételtől eltekintve, mint a taxisok; és emiatt bizony bedölhetnek a dolgok. Most lesz meg az első hónap amikor több tízezer ember először nem kap fizetést. Ezzel elindul majd a negatív spirál... Szerintem.

Hungryhorse 2020.04.09. 15:04:03

@GABOR2: szerintem pedig egy ilyen helyzetben illik egyenlő mércével mérned.
Orbán egy korrupt és hazug politikus, de még nem volt olyan válság - ami az ő kormányzati idejére esett - amiben ne próbált volna meg tisztességgel helytállni és segíteni az embereken.
Is.
Nyilván a saját politikai és hatalmi hasznát is keresi, de ezért politikus és ezért van hatalmon már 4+10 éve.
Amikor belerongyolsz orbánba - most épp a nyögdíjasoknak odavetett cupák kapcsán - azon kellene gondolkodnod, ki volt, aki ilyenkor nem elvett, hanem adott bármit is plebsnek (is) az eltelt párszáz, vagy akár az eltelt 30-50 évben.

Ha sikerült, akkor szívesen beszélgetek róla, mert amúgy követem a blogodat és olvasom is.

GABOR2 2020.04.09. 15:07:27

@Hungryhorse: Gondolom ugye a nyugdíj dologra gondolsz. Gondolj bele egy válság kezelő csomagban eleve mit keres egy olyan dolog aminek a legközelebbi kifizetése jövő február és akkor is csak egy hét. A többi meg szétbombva több évre. Szóval igazából csak egyszeri összeg sok évre szétosztva válság kezelésként eladva. A válságkezelések viszont nem arról szólnak, hogy évekkel későbbi intézkedéseket tartalmaznak, hanem azonnali segítséget. Még a baráti közgazdászok is rajonganak érte. Ez egy ilyen, furcsa nem normális dolog.

GABOR2 2020.04.09. 15:12:29

@Hungryhorse: Na pont egyszerre írtunk.

Igen Orbán ad ezzel, de egy több évre szétbontott kifizetést miért akar úgy eladni, mint azonnali válságkezelés, mikor a legközelebbi kifizetés, ha jól tudom jövő február és akkor is csak egy heti részlet.

Amit példát is írtam, még Horvátország is ennél sokkal többre képes, nem beszélve másokról. És lehet mondani, hogy kicsi ország vagyunk, de akkor emellett miért veregetika a mellkasukat, hogy teli vagyunk tartalékokkal. Ha tartalék van használni kéne, mert ha beindul a negítív spirál sokkal többe kerül megállítani, mintha az elején lépne. Persze ez már nem annyira a nyugdíjról szól. Igazából azt csak azért írom, hogy fura, hogy egy ilyen jellegű intézkedés bekerült az azonnali válságintézkedések közé.

zriff 2020.04.09. 18:49:06

Tényleg szarul néz ki. Pesszimistán szerintem innen már csak rosszabb lesz. Legvégén meg a balosok jönnek vissza.

GABOR2 2020.04.09. 18:55:12

@zriff: Ha visszajönnének, attól csak rosszabb lesz. Emlékszem én, hogyan is "kezeltek" válságot. Csak még több nehéz terhet raktak a nyakadba, az kéne mégcsak, hogy visszajöjjenek.
süti beállítások módosítása