Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

A koronavírus újraosztja a lapokat

Kultúrháború, cloud, gazdaság... szinte minden egy helyen

2020. március 18. - GABOR2

Korábban írtam én, hogy a nagy jövőkutatók előrejelzései, amiket olvashatunk tévesek, mert mindig azzal számolnak, hogy minden megy tovább a meglevő trendek szerint és semmi se károsítja meg ennek alapjait jelentősen, például... egy járvány. És itt vagyunk most a koronavírussal.

Mindazonáltal ez nem az járvány, amiről írtam, sőt ez a koronavírus inkább előre fog vinni több dolgot is lehet, amiket rühellek és amik károsak, tehát fel fogja gyorsítani a negatív trendeket, mert a világ nagyrészének különös tehetsége van ahhoz, hogy csak a szép és jó oldalát lássa pl. a digitalizációnak, pedig még most is, ha figyelnének, látnák, hogy most is vannak vele gondok... bár normál körülmények között is folyamatosan jelzi az élet, hogy ezt nem kéne, hát miért pont most eszmélne a világ?

De nemcsak ilyen szempontból, teljesen más témáknál is a rossz dolgok erősödhetnek már középtávon is.

A kultúrháború se állt le, csak most kicsit átalakulnak a dolgok, valahol lassul, valahol meg totál gázt adtak.

Úgyhogy nézzük is miket okoz, vagy okozhat a koronavírus egy csomó szempontból... Meg még pár dolog hozzácsapva főleg a kultúrháborús témákból.

De kezdjük is a blog fő fókuszával, a technológiával.

Gondolom mindenki hallotta azt a story-t, hogy mostantól, akkor digitális távoktatás lesz.

"Orbán Viktor: Hétfőtől bezárnak az iskolák, digitális oktatás jön"

Ez kb. úgy köszöntött ránk, hogy egyik napról a másikra legyen ez. Tehát természetesen káosz várható és ezért nem lenne igazságos, ha nem lennénk elnézők, hogy vannak gyermekbetegségei a dolognak.

"Az ITM szerint jól vizsgázott a KRÉTA, de sok érintett vitatja ezt"

A digitális átállást sok bénázás veszi körül aminek talán egyik legjobb szimbóluma maga Orbán Viktor, hisz bejelentették jó előre, hogy ma 15h-kor valami nagy, rendkívüli bejelentést tesz a Facebookon és ott is volt a miniszerelnök... csak épp nem volt hang.

"Orbán Viktor bejelentett valamit vírusügyben - csak nem lehetett hallani"

És ők azok akik vezetik az ország digitális átalakítását... Persze, lehet hogy csak a Facebook cenzúráz.

De mi várható? Szerintem az, hogy a felhős cégek lecsapnak erre a helyzetre. Ugye a felhőnél már egy ideje csinálnak ilyen digitális oktatási anyagokat, rendszereket, hisz a felnőtteket nem sikerült eléggé behülyíteni, hát lecsaptak a fiatalabbakra. Biztos vagyok benne, hogy most ott lobbiznak a különböző kormányoknál, hogy az ő "kiforrot" rendszereit használják inkább a gyerekek. Merthogy azért nemcsak nálunk vezették ezt be.

Szóval ez lehet a felhő nagy esélye, de nemcsak az oktatás miatt, hanem sokan átállnak távmunkára... és a felhős cégeknek vannak erre "megoldásaik". És sokan most még nagyobb álomba merülhetnek azzal kapcsolatban, hogy ez nem jó ötlet.

Mindazonáltal, ha azt hiszed, hogy akkor a felhő jól vizsgázott... tévedsz. Eléggé beégett, és nem egy kisvállalat felhőjéről van szó, hanem a naaaagy Microsoftról:

"Sokaknál döcögősen indult a távmunka"

"Leállt a Microsoft Teams az európai dolgozók rohama alatt."

 "A távolról történő munkavégzésre nem felkészült vállalatok és intézmények hirtelen tömegével rohanják meg az olyan szolgáltatásokat, amelyek lehetővé teszik a kollégák, a tanárok és a diákok közti kapcsolattartást."

"A hirtelen drámaian kilőtt felhasználói számra persze a szolgáltatások sincsenek feltétlenül felkészülve. Hétfő kora délelőtt szerte Európában akadozni kezdett a Microsoft Teams csoportmunka-szolgáltatás, miután megrohanták az ezen keresztül dolgozni és tanulni próbálók; egyesek még bejelentkezni sem tudtak, másoknál az üzenetküldés nem működött."

"Az efféle fennakadások persze nem meglepőek, a szolgáltatásokat nyújtó cégeknek rohamtempóban kell nagy mennyiségű extra szerveres kapacitást betenniük a termékeik mögé."

Szóval sokan először próbálták ki a felhőt és az első tapasztalatuk az volt, hogy ez egy sz@r. Ami jó, hisz az első benyomás nagyon fontos.

De most felmerülhet, hogy miért probléma, ha az oktatás így megy. Igazából a felhőben fontos üzleti és magánadatokat tárolni egyenlő azzal, hogy ezeket a fontos adatokat elraboltatjuk, hisz ha más nem, (de más is) ezeket a felhőket folyamatosan sikeresen támadják a titkosszolgálatok és rendszeresen kirabolják üzleti titkokért... is. De az oktatási anyagok nem ilyenek,... nagyjából, tehát igazából maga ez még mehetne így, itt inkább az a baj, hogy ezek a cégek mindent megtesznek, hogy agymossanak és magukhoz láncoljanak, hogy iskola után is használd a "megoldásukat".

Van itt egy másik nagyon furcsa történet is... állítólag, mivel most mindenki távmunkázik, meg tanul... a hálózatok nem bírják jól. Én személyesen is tapasztaltam, hogy lassabb a netezés.

"Internetlassulásra figyelmeztet az NKI"

"Kifejtették: az új koronavírus terjedésének megakadályozása és a munkatársak védelme érdekében egyre több munkáltató dönt az otthoni munkavégzés (home office) elrendelése mellett, amely a becslések szerint jelentős internetes forgalomnövekedést eredményezhet."

Szóval ez azért is érdekes, mert ez mutatja, hogy mi lenne ha mindenki felhőzne... a hálózat kevés ehhez. De persze ezt már sokan mondták korábban is.

Persze azért a távmunka nem egyenlő azzal, hogy valami sz@r felhőt kell használnod mindenáron, szóval ne... ne is használj ha terveznéd a távmunkát, csak van felhős is... és mint írtam nem bírta a terhelést.

"hogy a vezetékes hálózat forgalma több mint 70 százalékkal növekedett, ami megszakított internetkapcsolatokat eredményezett."

Különösen érdekes a koronavírus kapcsán az, hogy elkezdték Dél-Koreát sztárolni és ez azért furcsa, mert már akkor elkezdődött amikor a második legtöbb fertőzött volt ott. Most is ha ránézek az egyik oldalra ami friss adatokat közül azt látom, hogy 8413 eset van és ezzel a hatodik helyen van, de a cikk amiről írok még a negyedik helyen levőnek írja... mégis sok dícséretet hallok. Na miért... mert technológia segíti őket innovatív módon. Csakhogy mint a cikk csalogatójában írják, sokan jobban aggódnak emiatt az innováció miatt, mint a vírus miatt. A módszer... "teljes transzparencia", vagyis... a kormány minden mobiltelefon adatodhoz is hozzáfér, beleértve a tartózkodási helyedet és a neved kivételével minden adatodat másoknak is elérhetővé teszi. Mindent és ezért... bár a neved nem írják oda, simán beazonosíthatnak. És pl. azt is odaírják, hogy ez az ember koronavírusos és ezek az emberek attól rettegnek, hogy mivel mindenki látja az adatait, meg hogy hol van... le fogják őt vadászni. (A cégeknek is remek lehetőség, hogy adatokhoz jussanak.)  Meg klasszikus történetek; kiderül hova járkál a férj... És igazából itt nálunk nagyon dícsérik, de Dél-Koreában nem rajonganak érte. Azért is szeretik, mert hogy így könnyenben fenntartható a gazdasági aktivitás... csakhogy éppen pont azt írják a cikkben, hogy csődbemennek cégek, mert hiába fertőtlenítik ki a helységüket, utánna ember oda már nem akar menni. Szóval várjuk ki a végét.

Egy egészen korrekt írás erről a 444-től:

"Dél-Koreában a teljes transzparencia és a technológiai újítások küzdenek a koronavírus ellen"

A másik dolog ezzel a vírussal kapcsolatban... ugye sokat hallod, hogy ez milyen rossz, de kár, hogy van. De igazából sokan örülnek a vírusnak, mert rengeteg mindent rá lehet fogni, ez most ilyen joker kártya.

Például itt ez a story, ami simán lehet kultúrháborús történet.

A Youtube-osok kijelentették, hogy a koronavírus miatt leállítják a manuális szűrést és az utólagos felülbírálatot és mindent csak egy rejtélyes algoritmusra bíznak, hogy csinálja, amiről már most megmondják, hogy... olyanokat is le fog kapcsolni, akik semmilyen előírást nem szegtek meg és így is fog a helyzet maradni... akár hetekre. Szóval ők ahelyett, hogy azt mondanák, hogy bíznak az emberekben, legalábbis azokban akiknek folyton igaza lett, azt mondják, hogy ezt vezetik be és tudják, hogy nagyon nagy nehézségeket fognak okozni... Na és vajon kik azok akiket sokszor hibásan mér az algoritmus... igen, jobboldaliak. Tehát simán lehet az, hogy azért, hogy elhallgattassák a maradék jobboldali hangot is a választások előtt, használják ezt a koronavírus joker kártyát.

https://twitter.com/TeamYouTube/status/1239608881359306752

https://twitter.com/TeamYouTube/status/1239608882462371840

"As COVID-19 evolves, we’re doing our best to support those who watch, create, & make a living on YouTube. Many of us here & in our extended workforce are unable to work as usual, so we’re reducing staffing in certain offices, causing some disruptions"

"With fewer people to review content, our automated systems will be stepping in to keep YouTube safe. More videos will be removed than normal during this time, including content that does not violate our Community Guidelines. We know this will be hard for all of you."

Aztán persze, kifogyhatatlanok a mostani "digitális" cikket, minden menjen digitálisan. A "nagysikerű" BKK mobiljegy is szóbakerült megint...

"BKK: a mobiljegy is lassíthatja a koronavírust"

Az éttermek is lassan zárnak és azt ajánlják, hogy tölts le appot és azon rendelj. Aztán ne menj be a bankba se...

Minden, minden legyen digitálisan intézve... Még digitális napközi is van már... Na jó, utóbbi csak azért tán, mert másnál is elszakadt a cérna, a legyen minden digitálistól:

"Távoktatás: egy magyar apa megcsinálta a digitális napközit"

A digitális világ minden héten csődöttmond, és még most is bizony, a nagy promóciók kellős közepén, a legfontosabb kormányzati oldal is elfeküdt... az amin a hiteles információk vannak a koronavírussal kapcsolatban:

"Támadás érte a koronavirus.gov.hu-t"

"A koronavirus.gov.hu oldal a mai napon egy rövid időre nem volt elérhető."

Szóval miközben, hogy elkerüljünk egy fertőzést, egy másik fajta fertőzzéssel szemben kiszolgáltatjuk magunkat... a digitális fertőzéssel szemben, ami sokkal nagyobb kárt tudna okozni, ha teljes erővel kitőrne, de mi csak megyünk ebbe az irányba...

Amúgy ez a kettő össze is kapcsolódik:

"Az amerikai egészségügy lehet a lejárt Windows 7 egyik legnagyobb vesztese"

Story lényege... nincsenek biztonságban az amerikai egészségügyi eszközök, mert rengeteg digitális és netrekötött és Win7-et használ és ezért át kéne állnia Win10-re hogy megkapják a biztonsági frissítéseket. Csakhogy... minő "apróság"... akkor se lennének védve, ha megkapnák a Win10 frissítéseket, hisz van egy csomó támadókód, ami ellen nincs folt és ha akarnák akkor támadhatnának amikor csak akarnak... pl. a titkosszolgálatok és sokan mások, tehát... nem okos dolog ezt csinálni. De amíg nem lesz ebből nagy baj, úgy tűnik nem lép az emberiség normális irányba, dacára a sok figyelmeztetésnek. Sőt lehet azután se lépne...

Aztán térjünk is rá a kultúrháborús történetekre. Ugye ott egy darabig még ment normálisan az élet, és a fonál ott volt elejtve, hogy Obama alelnöke elkezdte sorra vernie Bernie Sanders-t.

Nos, a következő hír arról szól, hogy a baloldali szolidalitás nem igazán éli a legszebb napjait, mert sokan kijelentették, hogyha nem Sanders nyer, akkor nem szavaznak másik Demokrata jelöltre és kilépnek a Demokrata pártból... és vannak akik akkor már inkább Trumpra szavaznának.

"AS MICHIGAN VOTES, #DEMEXIT TRENDS WITH SANDERS SUPPORTERS THREATENING TO LEAVE DEM PARTY IF BIDEN WINS NOMINATION"

Aztán AOC elutasította, hogy a továbbiakban Sandersnek kampányoljon... Nem mintha bárkinek segített volna a támogatása.

"Alexandria Ocasio-Cortez Refused To Campaign More For Bernie Sanders"

AOC szerint Bernie nem elég szélsőbalos és az se tetszett neki, hogy elment egy jobboldalinak mondott, de igazából liberális Youtuberhez interjúra.

Aztán jöttek hírek arról, hogy egyre több ballib újságoknak dolgozó hagyja ott a lapokat, köztük top dolgozók, mert nem bíznak az életképességükben... és itt nagy újságokra kell gondolni, vagy... nemrég még nagyok voltak:

"HuffPost’s top editor leaves for a podcasting company"

Szóval BuzzFeed News, HuffPost.

"Top editors leave HuffPost and BuzzFeed News amid growing doubts about the future of digital news"

Aztán friss, hogy Obama alelnöke megint laposraverte Sanderst, de ellentétben a korábbi nagy figyelemmel, elelmzésekkel... ma már senkit se érdekel ez, mindenkit a koronavírus érdekel.

"Biden Shuts Down Bernie Sanders Once Again In Primary Night Marred By Coronavirus"

Persze ezt is lehet majd a koronavírusra fogni... azért nem jöttek el a szélsőbalos, forradalmár fiatalok szavazni, hogy védjék az idős embereket... köztük Bernie-t. Sokan tényleg nem jöttek el, de akik jöttek azok nem a forradalmi dologkért rajonganak, a forradalmárok otthonmaradtak.

 

És akkor beütött a koronavírus...

Akár csak itthon, úgy az USA-ba is, ez nem okozta azt, hogy a politikai pártok fegyverszünetet kötöttek volna, megy egymás támadása ezerrel.

Kezdjük is azzal, hogy Stehan King nem győz jó pontokat szerezni a múltkoriért az SJW-knél és belekötött Trump víruskezelési csapatába, hogy... mind fehérek, mind férfiak és mind öregek...

"Stephen King falsely claims Trump coronavirus response team 'all male, all old, and all white'"

Az már egy másik kérdés, hogy eleve ez téves, de amúgyis... azoknak kell ott lennie, akik a legjobbak, tekintet nélkül másra... mi lenne itt ha valami "progesszív" alatt törne ki valami igazi durva válság?!

Természetesen, hogy is maradhatna ki, a "Trump nem tudja kezelni a helyzetet, ezért megbukott cikket".

"The Trump Presidency Is Over"

Mindazonáltal érdekes, hogy a Mandiner is, hogy átvette ezeket a cikkeket.

Természetesen mindenbe belemarnak most a progresszívek a koronavírus kapcsán, amibe csak tudnak. Például Trumpot hibáztatják, hogy Kínában vannak az amerikai gyógyszercégek és ha Kína akarná, akkor mindent lefoglalhatna és Trump vitája velük ezt az esélyt még fokozza is és ezért meg fog bukni:

"Visszaüthet, hogy Trump vámjai miatt kevesebb egészségügyi eszközt vásárolt az USA Kínából"

Aztán egy cikk magyarul arról, hogy talán nem jó ötlet az, hogy nemzetbiztonsági szempontból olyan fontos dolgot mint a gyógyszeripar mind kitelepítjük Kínába...:

"Most jön rá Amerika, hogy üzleti érdekből még a gazdasági függetlenségét is kiszervezte"

Én meg pl. nem tartom jó ötletnek, hogy minden fontos adatot felhőkbe lőjük fel, USA-ba vagy valahova máshova.

Angolul arról, hogy mennyire függ amerika ellátása gyógyszerekből Kínától:

"Coronavirus could cause global medicine shortages as China’s factory closures hit supply chains"

Kína célozgatott is rá, hogy talán lenyújják az amerikaiaknak szánt életmentő gyógyszereket:

"China hints at denying Americans life-saving coronavirus drugs"

Trumpot támadni amúgy azért is igazságtalan ezért, mert ő éppenséggel ezt problémának tartotta korábban is és van is egy szeptemberi cikk erről:

"U.S. officials worried about Chinese control of American drug supply"

Amúgy durva dolgok derülnek ki, például az USA nem tud penicilint előállítani...

"We can't make penicillin anymore," said Gibson. "The last penicillin plant in the United States closed in 2004."

Szóval nem a felhő/digitalizáció/netrekötés az első dolog amiről csak amikor már kész a baj kezdenek el gondolkodni hogy... ezt nem kellett volna.

Reménykedjünk, hogy legalább utólag tanulnak a dologból:

"Coronavirus Spurs U.S. Efforts to End China’s Chokehold on Drugs"

"The Trump administration says the U.S. is too dependent on China for vital drugs. But it’s unclear how much Washington can do to alter global supply chains"

Aztán természetesen már azzal riogatnak, hogy Trump a koronavírus miatt lemondja a választásokat... amit amúgy simán nyerne, de persze a koronavírus remek alibi, hogy ó, ha nem lett volna akkor a Demokraták nyertek volna és Trump ettől félt és lefújta a választást. Nem igaz, de tuti nem hagynák ki. Amúgy meg nem, Trump még így se mondhatja le, csak maga a választásokat. Ez kiderül a cikkükből, persze hozzáteszik, hogy attól még megpróbálhatja.

"What Happens If Trump Tries To Cancel The Election Because Of The Coronavirus?"

Mindazonáltal a koronavírus terjedésének vannak igazi okozói... például Spanyolországban a feministák, akik kifejezetten kérkedtek azzal, hogy a férfiak veszélyesebbek mint a koronavírus...:

"Nőnapi tüntetésekkel szabadították magukra a koronavírust a spanyolok"

Most pedig hagyjuk a kultúrháborús fókuszt...

Feltetted-e magadban a kérdést a koronavírussal kapcsolatban, hogy... igazából miért csinálnak ilyen drasztikus intézkedéseket egy olyan vírussal szemben ami az aktív korú lakosságra nem veszélyes nagyon? Persze... védeni kell az öregeket és tényleg barbár tett lenne hagyni őket meghalni, de nem kellene valami középút? Ha minden leáll, akkor... egy csomó ember lesz munkanélküli és kerül lehetetlen helyzetbe... talán sokan még öngyilkosok is lesznek. Ez az egész katasztrofális károkat okoz sok családnak, miközben dolgozhatnának a felnőtt aktívkorúak. Vagy mondanák azt, hogy oké, tudjuk meddig kell kb. mindenkinek otthonmaradnia, az két hét ( még mindig ezt nyomatják, mikor már tudjuk rég, hogy kevés ) vagy dubla annyi és most megmondjuk előre, hogy ennyi ideig, de csak eddig, minden leáll. Miért nem így csinálják? Egy hatékony karanténnal ennyi idő alatt végére lehetne érni ennek, de nem, inkább hatalmas károkat okoznak így.

Szóval talán... direkt van ez? Ne feledd amit mondtam, a koronavirus remek alibi és hatalmas lehetőség sokaknak. Azt hiszed, hogy a gazdagoknak ez árt? A válságok után a gazdagok még gazdagabbak szoktak lenni, persze előtte jönnek az ilyen cikkek, hogy milyen sok pénzt veszítettek állítólag:

"A világ leggazdagabbjainak listáját is felrázta a koronavírus"

Igazából a részvényük értéke megy le, ami később felmegy, plusz kapni fogják a nagyok a mentőcsomagokat. Az autógyártó cégek is állítólag nagyon gyengélkedtek mostanában és most a legtöbb önként bezárt, mert koronavírus... aztán majd kapni fogják a masszív mentőcsomagokat. Imádják, hogy van ez a koronavírus... kihúzza őket a sz@rból. Aztán a gazdag emberek ilyenkor majd szépen bevásárolnak a részvényekből, amiknek az ára most jól lemegy és aztán tadááám... még gazdagabbak lesznek egy picit később.

"Zsiday Viktor bemondta: aki most vesz részvényt, valószínűleg nem fog csalódni"

"A Lehman Brothers összeomlása utáni helyzethez hasonlította a mostani helyzetet friss blogposztjában Zsiday Viktor. A befektető szerint akik akkor vásároltak részvényt, pár hétig kellemetlenül érezték magukat, de 2-3 éves időtávon már szépen hozott a befektetésük."

Most nem lesz itt tiltakozás, mindenki megértő lesz, hogy adófizetői pénzből majd minden vállalat szépen sok-sok--sok milliárdot kap majd.

Aztán egy cégnek egyáltalán nem biztos, hogy rossz, hogy lemegy egy rövid ideig az árfolyama. Ilyenkor azt kell csinálnia, hogy boldogan felvásárolja saját részvényeit, aztán talán már egy hónap múlva tízszer annyiért eladja.

Már ma mondtak, olyat, hogy megvan az ellenszer japánoknál... hirtelen minden megváltozhat.

Szóval nem, a gazdagok nagyon jól fognak járni... a munkások szívnak, akiknek semmi tartalékuk sincs. Persze Magyarországon lehet úgy döntenek az emberek, hogy akkor lelépnek... az előző válságnál is simán kirúgtak egy csomó embert, tojva rájuk, aztán kimentek és nagyon hiányoztak később.

Hiány... az megemeli a munkás tárgyaló pozicióját, sok pénzt akar... Miért is ne legyen mesterségesen egy nagy munkanélküliség? A munkás lemond a nagy fizetségről, örül hogy dolgozhat.

Ha azt hiszed, hogy erre nem is gondolnak, elárulom, hogy ezt simán leírja egy magyar professzor a gazdaságpszichológiáról szóló könyvében. Muszáj válságnak lennie, hogy a fizetések kiresetelődjenek és a munkásoknak mindig "éhező" állapotban kell lenniük.

Szóval már most látszik, hogy lesznek ennek a történetnek nyertesei és megéri mesterségesen válságot csinálni nekik. Egy csomó hibát elfed, mert mindent rá fognak tudni fogni, és gyors gazdagodást garantál annak, akinek van pénze részvényt venni.

De akkor... mi a helyzet a politikusokkal? Nos, begyűjthetik a válság-szimpátia pontokat. Állítólag a válságban még a béna kormányt is jobban kedvelik, ha úgy csinál mintha érdekelné az emberek sorsa. A válság azért is jó, mert most "indokoltan" bezuhan a GDP, ami miatt könnyű lesz utánna jó növekedési számokat produkálni... és már ki fog emlékezni arra, hogy ez igazából azért van, mert alacsony a bázisérték? Plusz válság kezelés címen sokkal lazábban lehet pénzt osztogatni... könnyebb lecsípni belőle. Orbánnak se kell majd félnie, hogy a válság után tud-e majd jó számokat mutatni a GDP növekedés... és sokan úgy se értik miért.

Szóval... egy csomó nagy szereplőnek kifejezetten jó ez a válság... népszerűséget nem vesztenek, mert mindenki megértő a kellemetlen döntésekkel, (bár ha az emberek kicsit jobban belegondolnának igazából vitathatnák teljesen jogosan a dolgot), aztán meg évekig legalább jól ellesznek lazán.

Szóval tényleg gondolkodj el, hogy minden mehetne, hisz az aktív korú lakosság dolgozhatna, de most szépen el kell tűrnöd, hogy kirúgjanak vagy elveszítsd a fizetésedet egy részét... tényleg nem lehetne valami más megoldást kitalálni, hisz az ára ennek hatalmas:

"Orbán: Felmérhetetlenül súlyos gazdasági következményekkel kell szembenézni"

"Ebből nem csak fékezés lesz, nagyot zakózhat a magyar gazdaság"

Én nem hiszem, hogy ez az egész igazából az ország érdekét szolgálja, sokkal inkább egy mesterségesen felfújt dolog, aminek a végén a gazdagok még gazdagabbak lesznek, plusz a fizetésedet se fogják tovább növelni és te "megérted".

Amikor gazdasági válság van és csökken a GDP, tudod mi nem csökken? A kamatteher, sőt jön a felár. Most mindent amit ledolgoztunk tíz év alatt, most majd nyilván szépen visszahízzuk és a millárdos hitelezők ennek örülnek. Azokra nem lehet erővel rászólni ország szinten, hogy adjanak... valamit, amitől jobb lesz a helyezet, ők kamatfelárat adnak csak.

Ami az országon belüli helyzetet illeti...

 "Bréking: a lakossági hitelekre is törlesztési moratóriumot kér az MNB"

Szóval az emberek felé megy a parancs, hogy állj le, a bankok felé megy a kérés... légyszi. (Már tudjuk, hogy nem egészen ez van.)

"Példátlan bejelentést tett az MNB, mi a fészkes fene lesz most a hiteltörlesztéssel?"

Aztán jött itt Orbán nagy bejelentése amit nem hallhattunk, de később megtudtuk mit akart...

"Orbán Viktor bejelentése a koronavírusról: itt vannak a gazdaságvédelmi akcióterv első lépései"

Elsőre jól hangzik, de van itt egy olyan, hogy:

"A holnaptól (március 19-től) felvett fogyasztási hitelek thm-jét a jegybanki alapkamat plusz 5 százalékban maximálják. "

Szóval lehet nem értem jól... a jegybanki alapkamat plusz 5 százaléka... erre még tehet rá a normál bank, vagy nem? Mert ha igen, az elég drága lesz. Plusz igazából a thm (teljes hiteldíj mutató) is egy parasztvakítás, mert hat féle díjat nem tartalmaz... majd azokat legfeljebb megemelik és azon keresnek.

Plusz nem tudom, hogy van-e valami taxis haverjuk, hogy ezt így elintézték, csak nekik:

"A kata szerint adózó taxisok átalányadófizetési kötelezettségét június 30-ig elengedik."

Ezt most tényleg, hogy? Miért pont a taxisoknak, csak? Ugye a katásoknak van havi 50.000 forint amit be kell fizetniük mindenféleképpen... másokon nem segítenek, csak valamiért a taxisokon. Sokkal többnek kéne ez a segítség. Gyakorlatilag akiknek emberrel kell találkoznia és katás az csak fizeti az 50.000-ret nulla bevétellel... kivéve a taxisok... fura.

"Néhány szektor súlyos gondokkal küzd – emelte ki a miniszterelnök: ilyen a turizmus, a vendéglátás, szórakoztatóipar, sport- és kulturális szolgáltatások és a taxisok munkája."

Sport mint kiemelten támogatott szektor... hát nem tudom, erről is lehetne vitázni.

Szóval öszinténszólva ettől még, ilyen körülmények között, sokan tönkre fognak menni továbbra is.

Persze azt elmondanám azoknak akik az írásomból azt vonnák le, hogy akkor váltsuk le Orbánt valami progresszívre... én átéltem válságot progesszívek alatt és miattuk még minden sokkal rosszabb lett, tehát Orbánnal még mindig sokkal jobban járunk, de ez még így is katasztrofális végkifejletet sejtet. Enyhít, ez a hitelmoratórium nagyon klassz, de ha nincs bevétel... más dolgokat meg fizetni kell...

Szóval szerintem hamar váltani kell és engedni az embereket dolgozni, ez nem lehet tartós.

Ja és nézzük meg, hogy mekkora korrekció történt... ugye hallod, hogy rekord zuhanás a tözsdéken, hát... akkor biztos rekord a visszazuhanás... Hát nem, eddig ez még elég enyhe és csak rajtunk áll, hogy ne folytatódjon... vagyhát... rajtunk... inkábba  döntéshozókon akik imádják ezt az alibit.

https://trendmonitor.hu/mennyire-durva-a-mostani-reszvenypiaci-korrekcio/

És akkor beszéljünk még egy kicsit a tanulságokról. Igazából ez a vírus nem olyan nagy szám, egy csomó embernek, ráadásul azoknak akik dolgozhatnak, semmi bajuk nem lesz tőle... na jó, lehet tán tartós tüdősérülése esetleg, de az lehet más betegségektől is, amitől simán bemegy dolgozni, kezelni kell és nem lesz nagy baj. Ez a vírus is inkább csak egy bemutató, hogy mi tudna jönni, ha valóban nagyon veszélyes vírus szabadulna el. Simán eljut mindenhova, túlterheli az egészségügyet, amit ugye mindenki leépítetett, hogy nem kell annyi ágy, kórház stb., a vezetők is simán elkapják és a B kategóriás vírusos filmek rengeteg kliséje tényleg megtörténik, a politikusok ekkor se fognak össze, a "minden legyen nyitott" az veszélyes... egyre kevésbé lesznek hatékonyak a gyógyszereink és ez nem maradhat így, mert ha jön egy valóban nagyon veszélyes vírus akkor nagyon megszívjuk. És visszatérve a kibertérbe... ott is, amíg nem történik meg, el se hisszük, hogy lehet nagyon-nagyon nagy baj, pedig simán lehet, minden elő van készítve, hogy hatalmas baj legyen, ahogy a globalizáció is optimálisan megteremtette a lehetőséget, hogy az egész bolygón, akár csak napok alatt, mindenhol járvány legyen.

Érdemes elolvasni ezt a cikket, mert ezzel az aspektussal fogalalkozik és magyarul van:

"Most van itt az ideje, hogy tanuljunk a járványból"

"Jordán Ferenc nem ringat illúziókba. Szerinte vissza fogjuk még sírni a középkori pestisjárványokat. Az elemzéseik helytállónak bizonyultak. „Tudtuk, hogy ha rengeteg ember él összezsúfolva a globalizált világban, abból ez következik. Szóltunk is” – mondja a kialakult helyzetről."

Ezt én is mondhatnám a kibertérre vonatkozólag:

"Ez most a nagy ziccer, hogy végre tanuljunk az eddigiekből. Sajnos ez nem erősségünk, de érdemes lenne"

Ó és még itt egy mai hír:

"A rendőrségnek kellett bezáratnia a Tesla gyárát, mert Musk nem akarta"

Látszik, hogy mi a különbség aközött a gyártó között, ahol most nagyon megy a szekér, és a normál autógyáraknál ahol nem... azok bezárnak és szépen várnak az állami támogatásokra, jól jön majd nekik, mert amúgyis sz@rban voltak; Teslának éppen jól ment és Musk nem örül. Persze most alapvetően egyetértek Muskkal, de ő simán lehet, hogy csak pszichopata, párszor már látszott, hogy nem érdekli őt különösebben az emberek biztonsága.

És végül egy kis érdekesség. Ez egy angol nyelvű cikk, de ne félj nem kell értened angolul, mert ahogy legörgeted a cikket láthatsz érdekes szimulációkat, amik mutatják, hogy hogyan terjedne a vírus különböző szituációkban. Semmi intézkedés, enyhe távolság tartás, szigorú távolság tartás, karantén... Igazából szupergyorsan egy karaténnal vége lehetne ennek az egésznek, de a hatalmasok látszólag továbbhúznák.

"Why outbreaks like coronavirus spread exponentially, and how to “flatten the curve”"

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr7515533440

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

GABOR2 2020.03.18. 23:25:34

Ma hallottam azt, hogy valaki ellenzéki " nem tudja kizárni ", hogy Orbán ki akarja írtani a nyugdíjasokat. Lenne annak is egy gazdasági hatása, ha tényleg eltünnének a nyugdíjasok a vírustól, hisz ők is fogyasztók és sokan vannak; viszont ha ez megtörténne az egész nyugdíjrendszert el kellene törölni, mert az csak addig működik jól amíg növekszik a népesség csak mostmár kínos lenne kivezetni, de igazából jobb lenne eltörölni.

GABOR2 2020.03.19. 09:59:28

Ahogy sejtettem: "Számos cég ajánlotta fel segítségét a tantermen kívüli digitális oktatásra átálláshoz."
itcafe.hu/hir/koronavirus_digitalis_segitseg.html
süti beállítások módosítása