Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

A mainstream kezdi felismerni, hogy Kínába rosszul mennek a dolgok

2020. január 15. - GABOR2

Én már nem éppen tegnap írtam róla, hogy Orbán feleslegesen rajong Kínáért, mert már nem az, ami 15 éve volt, már ott is nagyon rosszra fordultak a dolgok, pl. baromira eladósodott, de már sokkal előbb észrevettem ezt, minthogy írtam volna ide róla.

Miközben külföldi források már évek óta írogatták, hogy arrafele is nagyon rosszul mennek mostmár a dolgok és a Portfolió is egész jól lekövettte ezt, más források még ott tartottak, hogy Kína lesz elkerülhetlenül a világ élén és hogy teli van pénzzel és hogy de jó, hogy velük üzletelünk. Orbán és főleg Matolcsy még mindig ebben ég tán, de most megint írok erről, mert úgy tűnik áttörés történhetett a mainstreamben és végre ott is kezdik felismerni, hogy valami nem kerek...

Ezen a héten egymást érték a rossz kínai állapotokról szóló hírek.

"Akadozik az új kínai gazdasági modell"

"A kínai gazdaság nem, de az infláció nyolcéves csúcson pörög"

"Kína hitelekkel próbálja élénkíteni a gazdaságát"

"Siker helyett kudarc"

"A kínai kommunista párt hosszú távú célkitűzése az volt, hogy az ország egy évtized alatt, vagyis 2020-ra megduplázza a bruttó hazai terméket és a jövedelmeket, ezáltal a „mérsékelten gazdag” nemzetek közé emelkedjen. A világ második legnagyobb gazdasága azonban a múlt évben a növekedés lassulására utaló gazdasági adatokról számolt be, így egyes várakozások szerint 2020-ban a kínai gazdasági fejlődés 30 éves mélypontra süllyedhet. Peking az idei növekedési célját a parlament márciusban esedékes, szokásos évenkénti plenáris ülésén határozza majd meg."

Viszont ezek a hírek még mindig semmiségek ahhoz képest, hogy igazából mekkora a baj. Ezek inkább csak a tünetek, hogy az ország már nem teli van pénzzel, hanem inkább adóssággal van teli és a nagyra törő tervek sorra nem valósulnak meg, vagy csak jelentős késsésel és úgy hogy úsznak az adósságban közben.

A Portfolió viszont megint jobban megvillantja a problámat egy nem is erről szóló cikkében:

"Újabb figyelmeztetés érkezett: időzített adósságbombán ül a világ"

Amúgy ez egy elég vicces cikk ezért:

 "A hetvenes évek óta az alábbi adóssághullámokat azonosították:

  • Az első 1970 és 1989 között.
  • A második 1990 és 2001 között.
  • A harmadik 2002 és 2009 között.
  • Illetve a jelenlegi negyedik, mely 2010 óta tart."

Szóval figyeljenetek, volt négy adóssághullám... pedig kb. úgy tűnik mintha csak egy lenne szinte, hisz a hullámok közzött kemény egy évek telnek el, vagyis folyamatosan adósodik el a világ, csk volt kemény három év amikor nem 1970 óta...

"2010 óta az utóbbi ötven év negyedik eladósodási hulláma megy végbe a világban, ráadásul ezzel párhuzamosan a kibocsátók elmozdultak a nem hagyományos hitelezők felé – figyelmeztet a Világbank legújabb jelentésében. A szervezet kiemeli, hogy az újabb, az eddigieknél mérgezőbb adóssághullám további sérülékenységet okoz a világgazdaságban, a hasonló helyzeteknek általában „nem szokott jó vége lenni”."

Amúgy mi pont meg vagyunk dícsérve, mert azon ritka kivételek vagyunk, akik csökkentették az államadósságot. Persze ha Gyurcsány akár csak egy évig megint vissza kerülne a hatalomba mindezt tuti képes lenne egy év alatt ledolgozni.

Nézzük viszont Kínát, ugye velük akarunk nagyon üzletelni:

"A magánszektor eladósodásában Kína járt az élen az utóbbi években, ott is néhány szektorra koncentrálódott, például az ingatlanszektorra, a bányászatra és az építőiparra."

"Nőtt Kína szerepe, ami nem biztos, hogy jó"

"Az alacsony jövedelmű országokkal kapcsolatban további kockázatként említi a Világbank, hogy nőtt Kína szerepe a hitelezők körében. Ez elsősorban az adósság átláthatóságát csökkenti, illetve megkérdőjelezi a megfelelő kezességvállalás meglétét. A transzparenciát rontják az állami vállalatok adósságállománya, illetve az úgynevezett PPP-projektek is, melyek állami és magánszereplők együttműködésével valósulnak meg. Az átláthatóság hiánya, a nem megbízható adatok pedig azzal a veszéllyel fenyegetnek, hogy hirtelen váratlanul megugorhat az adósság."

"Az is rossz hír, hogy néhány országban hatalmasra duzzadt az árnyékbankrendszer szerepe a kötvénypiacon is, ez Kínában és Indiában jelent kiemelt kockázatot. Erről részben a pénzügyi felügyeletek, szabályozók tehetnek, melyek nem szabályozták megfelelően ezt a területet."

Az MNB részéről is van most egy friss reakció, de mi is lehetne az, ha mindezek ellenére Matolcsy György abban a lázban ég, hogy Kína lesz majd hamarosan az egyetlen szuperhatalom:

"Kétszer annyi pénzzel üzletel az MNB a kínai jegybankkal, mint eddig"

Sajnos arról nem kapunk tájékoztatást, hogy ez mennyire szükséges, sőt inkább csak azt hangsúlyozzák, hogy jó, hogy ez van, mert ott van tartaléknak és ezután még több lesz belőle... Vagyis tán nem igazán használják ki a kereskedők ezt a keretet.

"A devizacsere megállapodás védőháló szerepe a keretösszeg emelésének következtében erősödik, az addicionálisan mozgósítható devizaeszközök mértéke növekszik, hozzájárulva az ország külső sérülékenységének további mérséklődéséhez."

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr2115411630

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása