Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

Csak röviden

2019. november 27. - GABOR2

Most is volt pár hír amihez nem kell sok kommentet fűzni, legalábbis, ha rendszeres olvasóm vagy.

Kiderült, hogy Androidba van egy egymilliárd-egyedik hiba is ami miatt kémkedhetnek utánnad. És hogy, húú ez milyen nagyon durva... Pedig igazán megszokhatta volna már az ember. Arról nem is beszélve, hogy itt van a nagy kiakadás a sajtóban, aztán másnap meg lesz egy cikk, hogy intézd az okostelefonodon keresztül szinte minden ügyedet.

"Súlyos hiba bukott ki: titokban kémkedhetett utánad a telefonod"

"Titokban figyelhetik meg mobiljuk kameráján keresztül az Android telefont használókat"

Az infobiztonság helyzetéről is van egy cikk ami elég sokat mondó:

"Lebőgött a kiberbiztonsági ipar"

Igazából már évekkel ezelőtt megírtam, hogy az egyik ilyen cég vezetője simán bevallotta, hogy nem tudják megakadályozni a rendszerekbe való betöréseket, max. a károk mértékét tudják már csak esetleg csökkenteni.

Node ebbe a cikkben arról is írnak, hogy:

"A Nyotron biztonsági cég kutatói még tavaly kidolgoztak egy új támadási formát, amely segítségével Windowson minden egyes a biztonsági szoftverekbe épített, zsarolóprogramok ellen kitalált védelmet sikerült kijátszaniuk."

"Tucatnyinál is több antivírussal tesztelték sikeresen a megoldásukat."

Szóval erről a dologról úgy írnak, hogy WOW micsoda dolog ez, szinte az összes vírusírtót kijátsza. Igazából én már jópár évvel ezelőtt láttam ilyet hacker kit-eknél, ez mondhatni alap. A negyven legismertebb vírusírót és társait már akkor alap volt, hogy lenyomják.

Na és mi történik, ha egyrészről azt nyomatják, hogy intézz minden fontos dolgot digitálisan, de párhuzamosan az infobiztonság a béka segge alatt van? Ez a cím írja le jól:

"Az online bűnözés már sokkal nagyobb probléma, mint a fizikális rablás"

De úgy tűnik, hogy a média simán jól elvan a skizofrén állapotában, mert egyik cikkében tudtodra adja, hogy milyen rémes ötlet mindent digitalizálni, hisz a biztonsági problémák megoldhatatlanok, másik cikkben, meg megkapod, hogy milyen elmaradott sz@r vagy, ha ezt nem akarod.

Most is zavar támadt az erőben, mert az amerikai jegybank elnök közölte, hogy nem akar digitális valutát, legalábbis egyenlőre. És megint csak... lehozza a magyar sajtó és írnak is a kétségeiről, de valahogy megint, valahogy a magyar sajtó kifelejt egy "apróságot", hogy miért utasítja el ez a jegybank elnök ezt az elképzelést. Na találd ki, hogy mi az az "apróság" ami a magyar tudósításból kimaradt?

"Powell: a Fed nem akar digitális valutát"

"Az amerikai jegybanknak jelenleg nincsenek tervei arra nézve, hogy egy új digitális valutát indítson, mert nehézkesnek látja a bevezetését Amerikában - írta Jerome Powell, a Fed elnöke az amerikai kongresszusnak írt levelében. Ugyan közelről figyelik a digitális jegybankpénz körüli híreket, de jelenleg nem foglalkoznak saját digitális valuta kialakításán."

" Az USA-ban a digitális jegybankpénz bevezetése fontos jogi, monetáris politikai, fizetési rendszeri, pénzügyi stabilitási, felülvizsgálati és operációs kérdéseket vetne fel."

Aranyos, hogy leírják, hogy azt nyilatkozta, hogy a digitális valutának vannak előnyei és hátrányai és hoz is példát... az előnyére, de csak arra. Úgy tűnik, hely hiány miatt a hátrányra nem hoztak példát, pedig hát az a szokás, hogy ha egyikre hoznak, akkor a másikra is van.

De van egy "Portfolió vélemny" rész ami ismét reménnyel kecsegtet:

"A digitális jegybankpénznek van sok előnye és hátránya. Egyértelműen gyorsaság, olcsóság és kényelem terén jelentene előnyöket. Sok kritikusa viszont fél attól, hogy a pénzmosás, terrorizmus finanszírozása és csalások is egyszerűbbé válnának az új jegybankpénz bevezetésével. Minden országnak különböző adottságai vannak, ami meghatározza, hogy vajon a költségek nagyobbak-e a előnyöknél.

Megintcsak van előny és hátrány, de a hátrány elég kurtán el van intézve és megintcsak hiányolok itt valamit...

Itt egy angol nyelvű cikk ugyenerről:

"Why a digital dollar isn’t coming anytime soon (or so the Fed says)"

"But even if the Fed wanted to issue a digital currency at some point, some important questions must be addressed first, says Powell: Would retailers be obligated to accept it? How will it affect financial stability? What are the security risks? If the system is designed to catch illicit activity, how private can it be? Should the central bank open accounts for millions of regular consumers?"

Na hát, megint mit hagyott ki valamiért a magyar sajtó? A pénzügyi stabilitási problémák után a jegybank elnök a biztonsági problémákról beszélt, de ez valahogy kimaradt a magyar felsorolásból. Igazából én már nem is vagyok meglepődve, közel százszázalékra gondoltam,hogy ez lesz, azért is csekkoltam le az eredeti szöveget.

Van még egy szöveg itt, ami nem illik a digitális jövőképbe:

"Ha az emberek még a digitális számlapénzét sem hajlandóak használni, akkor a digitális jegybankpénzt annál kevésbé fogják."

Aztán... emlékszel még, hogy nemrég föltörték az OGYÉI adatbázisát és elloptak mindent, többek között betegek kórtörténetét is? Nos, amennyiben mazoista vagy van egy jó hírem számodra:

"Hasít a magyar egészségügy a digitális technológia felhasználása területén"

"Magyarország rohamos tempóban lép előre a digitális technológia felhasználásában az egészségügy területén, s a kormány már a jövő év végére teljes körűvé akarja a tenni a digitális képalkotó leleteknek a szolgáltatók közötti továbbküldését és elérhetőségét - közölte Szigeti Szabolcs, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) helyettes államtitkár csütörtökön egy szakpolitikai fórumon Koppenhágában."

Szóval mindenki nyugodtjon meg, a kormány azt a következtetést vonta le az egészből, hogy még több digitalizáció kell, hogy még több egészségügyi adatodat lophassák el.

Aztán ha már a kormány reakciójának hiányánál tartunk. Ugye volt az a cikkem, hogy a kormány nem igazán veszi észre, hogy például Kína már nem az mint 15 éve volt, és az a kép, hogy a kínaiak úsznak a pénzben már elavult. Volt, hogy azt gondoltam, hogy ez inkább csak diplomáciai benyalás, de Matolcsy nyilatkozatai után már egyáltalán nem vagyok ebben biztos. Nos, itt van néhány cikk, amik tovább mutatják, hogy mennyire más a helyzet, mint amit hisznek az emberek Magyarországon tömegesen, beleértve a miniszterelnököt:

"Óriási kamu a kínai fejlődés? Fele sem igaz a növekedésnek"

Az is aranyos, ahogy a kínai statisztikusok utólag hozzáadnak egy már leközölt GDP adathoz plusz több mint két százalékot, ugyanis, van egy olyan PÁRT terv, hogy mennyi idő alatt kell megduplázódnia az ország gazdaságának és így "könnyebben elérhetik" a célt.

"Hirtelen „talált” még 2%-nyi GDP-t Kína"

Aztán ott van még ám az adósság is. Kínának van ma már a világon a harmadik legtöbb:

"Egyetlen látványos ábrán a világ országainak adóssága"

"Kína a harmadik, mely GDP-je 50,6 százalékának mértékéig van eladósodva, 6.764 milliárd dollárral, a globális adósságállomány 9,8 százalékát görgetve."

Mondhatnád, hogy ez nem tűnik vészesnek, "csak" a GDP 50,6 százaléka? Nos igen, csakhogy Kína külön számolja az állami vállalatokat, meg a helyi kormányzatok adósságát például.

Ha minden szektort egybevesznek, akkor Kína adóssága már több mint a GDP 300%-a.

Itt egy nyári cikk erről:

"China’s total debt rises to over 300 per cent of GDP as Beijing loosens borrowing curbs to boost growth"

Ráadásul korábbi cikkeimből kiderül... ez mint a rakéta lött ki, pár év alatt csináltak több mint 100%-os GDP-hez mért eladósodást.

Aztán... megint remekeltek a tőzsdei "robotok".

Egy sztárpapír árfolyama úgy összeomlott, hogy semmi idő alatt elveszítette az értékének 98%-át:

"Ilyen összeomlást még nem láttunk: szinte lenullázódott egy pillanat alatt a világ idei legjobb részvénye"

"Egyetlen pillanat alatt összeomlott az év sztárpapírja, miután az MSCI úgy döntött, hogy mégsem veszi be az indexébe. A hongkongi részvény, amely az év eleje óta 3800 százalékot száguldott (tegnapig), gyakorlatilag azonnal le is dolgozta ezt az emelkedést a bejelentésre, 98 százalékot zuhant."

Szóval a remek algoritmusok látták egy hírben, hogy mégsem veszik be az indexbe a papírt és ez rossz, tehát eladni és egy pillanat alatt, megsemmisült a "sztár" részvény értékének 98%-a.

Jó dolog ez? Mi lesz ha valaki meghackeli a hírportált, amit figyel az algoritmus és "poénból" be rak valami negatív hírt?

Emelkedjünk fel a magasba a csüggetségből és zárjuk valami felemelővel. Na jó, ez nem fog összejönni, de: 

A felhő megmutatta megint az erejét:

"Több mint egymilliárd ember adata került ki a netre, rengeteg jelszó is van köztük"

"Az utóbbi idők egyik legsúlyosabb adatszivárgása lehet az az ügy, amely során több mint 1,2 milliárd ember személyes adata került ki az internetre – írta az Android Police. A portál szerint az adatokat két cég, a People Data Labs és az oxydata kezelte, de azt nem tudni, hogyan kerültek oda."

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr3515327340

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KalmanBlog 2019.11.27. 22:00:23

Újra újtechkor túladagolás következik :-). Függő lettem, már várom ezeket a napokat! Mégis azt gondolom, hogy jobban járnál, ha csak csöpögtetnéd a posztokat. Megírhatod egyszerre, de állítsd be, hogy minden nap 1 cikk jöjjön! Így jobban visszajönnének az olvasóid! Biztos van erre valami felhőszolgáltatás, ami minden nap 1 cikket aktivál :-).

A témához: az adósságos cikkben a színkódok viccesek: a jó nagy adósságok a mindenféle szép színekkel vannak jelölve. Csupa móka és kacagás! Ellenben a rút Oroszország fekete az 1% alatti adóssága miatt! Nem is tudtam, hogy ilyen szépen ledolgozták, pedig ők is rendesen el voltak adósodva a kommunizmus bukásakor, nem? Elolvadt valahogy! Ők az egyetlen hatalmi tényező, aki nem tartozik a rócsildoknak. Csak nem ezért lettek fekete bárányok a sajtóban mindenütt? Érdekes...

KalmanBlog 2019.11.27. 22:05:24

Ez az interjú szembe jött a napokban: www.youtube.com/watch?v=fkIo93WeOZ4&t=1360

John McAfee ugye a róla elnevezett víruskergető atyja, aki túladott a termékén, de a mai napig az ő nevén futtatja tudtommal az új tulajdonos. Egy ideje lejárhatott a szerződése, hogy nem mondhat semmi rosszat róla, mert elég keményen rontja a "saját cucca" hitelét. Volt régebben egy ilyen videója is: www.youtube.com/watch?v=bKgf5PaBzyg

Mellesleg McAfee az interjú szerint nem fizette be az adóját, és emiatt menekül az USA hatóságai elől. Azt sem tartom kizártnak, hogy valami egyébről is szó lehet, mert külföldre is utána nyúltak, nem tudom simán pénzért tennének-e ilyet.

GABOR2 2019.11.28. 01:01:50

@KalmanBlog: Még több függő kéne, de amúgy meg fura, hogy pont most írod ezt, mert kemény négy cikk van most csak és abből kettő nyúlfarok. Majd Trumpról lesz tán egy nagy ha vége lesz a vegzálásának.

GABOR2 2019.11.28. 01:04:34

@KalmanBlog: Az oroszok nagyon el voltak adósodva, de Putyin sok mindent rendbehozott és persze ott van nekik hatalmas gáz és olaj kincs, ami nélkül nem sikerült volna. Aztán pár éve amikor a szaudiak durván levitték az árakat, az oroszok megint megszívták, mert ez kombinálódott az EU-s tiltásokkal, de ahhoz idővel alkalmazkodtak. Oroszokat is sújtja, hogy fogynak, a másik meg, hogy túlságosan a nyersanyagok exportjára támaszkodik a gazdaságuk.

GABOR2 2019.11.28. 01:05:43

@KalmanBlog: Az ő története egy nagyon fura történet, azt hiszem talán egy valamelyik titkos kiszivárogtatás utal rá, hogy a nyilvános, hivatalos story egy nagy kamu.

Borathan 2019.11.28. 12:01:52

(én is szívesebben olvasnék napi egy-két cikket, mint heti egyszer ömlesztve ennyit, de én éjszakár recepciós vagyok, meglehetősen végtelen szabadidővel, én nem vagyok mérvadó)

GABOR2 2019.11.28. 12:15:51

@Borathan: Hi, kedves első hozzászóló olvasóm!

Rendben, majd átgondolom ezt. Lehet, hogy valami új rendszer lesz hamarosan.
süti beállítások módosítása