Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

Egy rejtélyes hírdetés a digitális állam dicsőítésére

2019. november 05. - GABOR2

A mandineren nemrég megjelent egy cikk a digitális államról és azonnal kattintottam is, hogy mehessek a komment szekcióba, de képzeljétek, a mandiner történetében először... nem volt lehetőség kommentelésre... na jó, még a halálhíreknél nincs tán, de ennyi kb..

Aztán persze a cikk végén szereplő x-ből kiderül, hogy nem a szerzői szabadság szülte ezt a digitális államot dicsőitő művet, de úgy tűnik így nem igazán kattintottak rá, és később feltünt újra egy módosított verzió x nélkül, de szintén kommentelési lehetőség nélkül. Vajon miért?

Én csak az első verziót mentettem le, most még meg lehet nézni, de az ilyen x-es cikkek nem kerülnek más helyeken archívumba, úgyhogy gyorsan tekintsük meg ezt a csodát míg lehet, hisz szeretünk szenvedni.

"Magyarország útja a digitális állam felé"

Mondanom se kell... a digitális állammal minden rendben és nincs árnyoldala egyáltalán eszerint a "biztosan" teljesen elfogulatlan cikk szerint. A biztonság szó kétszer is szerepel benne és azért, hogy meggyőzzenek, hogy biztonságos ez az egész. Miért? Mert. Ami azért is érdekes, mert pont nemrég lopták el az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) teljes adatbázisát köztük betegek kórtörténetét, pedig állítólag ezt szuper szinten védik.

A cikk úgy kezdődik mint minden propaganda anyag: szemléltet egy bizonyos elképzelt esetre fókuszálva, így megismerhetjük Katalin és családjának elviselhetetlen szenvedéseit azért, mert nem digitálisan intéznek mindent. Úgy tűnik, hogy a korábbi korányablakos gyors, kényelmes ügyintézés is mára már egy horror sztorival ér fel, ami elviselhetetlen terheket okoz a magyar embereknek.

Aztán dobják Katalin életének további bemutatását és egyből nyomatják, hogy milyen jó a digitális állam és minden adott, hogy teljessé váljon, csak te, igen te, ott a képernyő túloldalán, nem vagy még felkészülve a jövőre, pedig hát kéne, mert így útjába állsz a fényes jövőnek, aminek amúgy minden más feltétele adott:

"A technológiai feltételek adottak. Magyarország élen járhatna Európában, ha az ügyféloldali digitális átalakulást maximálisan kihasználnánk a közigazgatásban. Könnyedén enyhíthetnénk ezáltal a számtalan feladat ellátásával megbízott állami apparátus terhein, valamint jelentős bevételhez juthat az államkassza is.”

Technológia van, kormány imádja a digitális államot, a probléma csak az ember:

„Azt tapasztaljuk, hogy a magyar jogalkotás és a felügyeleti szervek gyorsan, hatékonyan és rugalmasan adoptálják a nyugat-európai mintákat, és sikerrel támogatják a szereplőket a digitális átállásban. Így hát az e-kormányzatban hatalmas, máig kiaknázatlan lehetőségek rejlenek.”

Sok győzködés van és megint felhozzák az "észt példát", ahol csak azt felejtik ki, hogy hogyan vágták haza a digitális államukat és bármikor meg lehetne ezt ismételni.

Természetesen digitális propaganda nem létezhet már távolról is kamus gazdasági növekedéssel, profittal kecsektető igéretek nélkül.

Hisz mi máson is múlhatna, hogy létrejöjjenek új vállalatok, minthogy digitálisan is létre lehetne hozni őket? Merthogy eszerint a szöveg szerint a lenni, nem lenni kérdést a digitális ügyigazgatása dönti el... hogy miért az rejtély. Vajon milyen vállalkozó lehet az, akit az állított meg a vállalkozása létrehozásában, hogy egyszer vagy kétszer az életben oda kellett volna fáradnia ezért a hivatalba? Vajon, ha ennyi elég, hogy megállítsa, meg fog tudni bírkózni egyéb kihívásokkal? Na, de mindegy.

"Az észt modell alapján az első három évben 45,000 cégalapítás prognosztizálható."

Nem tudom miért gondolják, hogy Észtországnak csak egyetlen fontos aspektusa van, ez pedig, hogy digitálisan lehet náluk cégeket alapítani, vajon miért nem merül fel, hogy esetleg voltak egyéb körülmények is, amiért ennyi cég jött létre, de ilyen gondolatokkal a cikk nem is fáraszt.

Aztán egy nagyon hülye alcím alatt jön egy elég ilyesztő jövőkép:

"A (digitális) kormányok jövőjének záloga: az adat"

Ebben a részben simán leírják, hogy az állampolgárok adatait a jövőben eladnák cégeknek, hogy ezzel pénzt termeljenek az államnak.

"A távoli ügyfél-azonosítás segítségével létrehozható e-személyi és e-állampolgárság tehát kézzelfogható és számszerűsíthető értéket hordoz magában. A közigazgatás és közszolgálat egyes részeinek kereskedelmi folyamattá alakítása pedig szintén kiváló lehetőség Magyarországnak, mely az államapparátust érintő problémákra is megoldást kínál."

Aztán miután az állam is beszál az átlagemberek utánni kémkedési businessbe jön egy paradoxonos megállapítás, gondolom olyan ráolvasásként:

"az emberek igényeinek teljes körűbb, pontosabb megismerését, így hosszú távon is garantálja a (digitális) kormány hatékonyságát, állampolgárai bizalmát."

Szóval miután az állam minden rezdülésemről tud és ezen tudást simán, olcsópénzért eladja majd mindenféle cégnek, valamiért szerintük garantálja magának, hogy megbízunk a digitális államban és irányítóiban, mert... mert valahogy csak.

Szerintem a végére rájöttek, hogy tényleg jobb ötlet, ha ezt nem kommentálhatják azok akikre ezt rákényszerítenék.

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr5515291286

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása