Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

A mainstrem média lassan kezd felzárkózni a valósághoz Kínával kapcsolatban

2019. október 22. - GABOR2

Már majdnem van egy éve, hogy nem bírtam ki és úgy éreztem, hogy írnom kell arról, hogy vezetőink elképzelései közül sok elavult, mégis úgy villognak vele mintha dicsekedni akarnánák vele, hogy mennyire képben vannak mindenről. Egy része természetesen technológiai dolgokról szólt, de ott volt Orbánék Kína imádata is.

Amiket lenyomott ott Orbán Kínáról kb. tízenkettő éve lehetett igaz utóljára, és az volt a vége az általános jó üzleti lehetőségeknek ott, mert azóta már Kína baromira eladósodott és nemcsak mint állam, hanem a vállalatai is például. A belinkelt cikkben részletesen megírtam ezeket, plusz nemrég mutattam egy ábrát is az egyik ajánlómban, vagy cikkben, nem tudom, hogy mint mellékest mutatják, hogy Kína 6 év alatt 100%-kal növelte a GDP-hez mért adósságát. És persze többel is, mert nemcsak 6 év telt el, hanem több mint 10 év azóta, hogy elindult a szakadék felé. Most kb. 300% a GDP-hez mért adóssága.

Tehát igazából a "Kínaé lesz a jövő" szövegeket át kéne gondolni, akkor írták még ezt kutatók, amit most még egyesek, köztük Orbán is, hangoztatnak amikor még egy csomó mutató tekintetében sokkal, de sokkal jobban álltak mint most.

Na miket írnak mostanság, hogy kezdenek legalább részben aktuálisak lenni. Tavaly ott voltak Orbánék, Kína még csodás ország volt, teli lehetőségekkel, most hírtelen pedig:

"Iszonyúan befékezett a kínai gazdaság"

Hát a Magyarországgal kötött üzletek nem pörgették inkább fel? Jó csak viccelek.

"Az elmúlt hónap legnagyobb napi veszteségét szenvedték el a kínai tőzsdék, miután kiderült, a világ második legnagyobb gazdasága 6 százalékos GDP-növekedést produkált az idei harmadik negyedévben. Ez 27 és fél éves mélypontnak számított, de az elemzők figyelmeztetnek, még további lassulás jöhet a következő időszakban."

Igazából ha kicsit mélyebb elemzést is nézünk olykor "elemzők" elárulják azt is, hogy abban az állítólagos 6 százalékos növekedésben se kéne annyira hinnünk.

Az elemzők meg még figyelmeztetnek is, hogy további lassulás jöhet... nemcsoda ha a kínai vállalatok brutálisan el vannak adósodva.

Aztán volt egy cikk a nagyobb képről is:

"Fenntarthatatlan lehet a kínai növekedés"

"Igen komoly lefelé ható nyomással néz szembe a kínai gazdaság – mondta egy friss interjúban a kínai miniszterelnök, Li Ko-csiang. A kormányfő szerint a világ második legnagyobb gazdaságának nagyon nehéz lesz fenntartania az évi 6 százalékos növekedést."

Ráadásul semmi zseniális megoldás nem látszik, csakhogy még több hitelért nyújjanak:

"Mindeközben a pekingi kormány számos különböző intézkedéssel igyekszik élénkíteni a gazdaságot. A bankok tartalékkövetelményeit például szeptemberben már a harmadik alkalommal csökkentette a vezetés, amivel nagyjából 126 milliárd dollárnyi likvid tőkét szabadítottak fel a gazdaságban. Ezzel szemben viszont számos elemző arra figyelmeztetett az elmúlt időszakban, hogy például a hitelezés élénkítése súlyos rendszerszintű kockázatokat jelent az egyébként is súlyos adósságproblémákkal küzdő Kínában."

Jééé... na ilyet se olvastál nagyon mainstream magyar médiában. Kína súlyos adósságproblémákkal küzd? Dehát... nekik van a világ legnagyobb devizatartalékuk, meg mindenki arról beszél, hogy a kínaik teli vannak pénzzel, ezért be kell őket vonzani... Nem-nem, a devizatartalékuk a mostani adósságukhoz képest egy nyamvadt kis törpe, ráadásul ilyen 20 éves amerikai állampapirokban van amit nem vehetnek csak úgy ki.

Aztán egy másik cikk:

"1992 óta nem növekedett ilyen lassan Kína"

Na azért fair akarok lenni... A Portfolió normálisan tájékoztatott a helyzetről, vagy hát... megírta a kínai problémákat is időben, nem úgy mint sok más hely, ahol még sokáig ment, vagy még megy is a nóta, hogy Kína milyen szuperpower lesz és lenyom majd mindenki mást.

"Ez az adat három évtizede a leggyengébbnek számít. "

Bevállalják még ezt is, amit pl. a többi cikk nem:

"A kínai GDP-adatról kötelességszerűen le kell írni, hogy sokkal inkább tekinthető a kínai politikai vezetés kommunikációs eszközeként, mintsem a valós gazdasági teljesítmény mérőszámaként. "

Szóval igen... Orbánék kb. 15 évvel elkéstek. Akkor még lehetett jó üzleteket kötni; amiket most kötnek azok nem egy gazdag nagybácsival kötik, hanem egy kétségbeesett nyakig eladósodott rokonnal aki örül, hogy a vele szemben álló még mindig nem tudja, hogy nincs egy vasa se, tehát át lehet verni...

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr5315251472

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása