Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

Lelkesítő beszéd: NEM MENEKÜLHETSZ EL A JÖVŐTŐL! HA-HA-HA!!!

2019. szeptember 03. - GABOR2

Pár napja volt, talán három, hogy hallottam egy hírt a Kossuth Rádióban. Többször is megismételték, még a rövid hírek között is, úgyhogy gondoltam, hogy nyugi, meglesz ez majd; kicsit aggódtam, mert tudom hogy a Kossuth Rádiónak olyan mintha ki lenne adva, hogy foglalkozzon többet az innováció témájával mint bármelyik más média ( erről már írtam ) és talán megint csak ott lehet majd rátalálni, de az, hogy még a kis hírekbe is bemondták megnyugtatot, hogy nem kell sietni megkeresni.

Pedig kellett volna.

Hatalmas és vicces, remélem majd előkerül.

Próbáltam megtalálni, de amikor az oldalon voltam, ott az volt, hogy volt a mai napi korábbi adás, aztán amikor a második oldalra mentem már valami 2017-es adást hallgathattam csak meg, úgyhogy nem tudom ide berakni, bár lehet később megjavul.

Néztem mindenfelé, MTI, hvg, 444, Google hírek, mindent... A konkrét dolog nincs meg.

Miről volt szó? Legalábbis körülbelül... Volt ugye a tanévkezdés és ilyenkor beszédeket tartanak.

Valamelyik kormány fickó is tartott beszédet, majd rakok be több anyagot ami szerintem valószínű arról az eseményről való, csak éppen azt a részt kihagyták belőle, mert talán érezték, hogy... baromi égő.

Azért is bíztam benne, hogy meglesz mert valami bejelentés is volt, valami új elnevezéssel, valami... innovatív iskolák éve vagy valami, nem tudom már.

De a lényeg, hogy kezdődött az év és a fickó a magyar felsőoktatással kapcsolatban beszélt és "tényleg tudta", hogyan kell lelkesíteni. Az volt a szöveg, hogy innovatívabbaknak kell lennie a felsőoktatási intézményeknek, de ezt a faszi úgy adta elő, hogy "nem menekülhetnek tovább a felsőoktatási intézmények az elkerülhetetlen jövő elől", vagy valami nagyon hasonló. És a Kossuth Rádió több órán át leadta ezt a szöveget, ahogy szigorú és csalódott tanárbácsi módban ez a faszi arról beszél, hogy az úgy szeretett innovációs ötletektől állítólag a felsőoktatási intézmények... menekülnek; de ők ott vannak a nyomukban hogy lenyomják a torkukon az elkerülhetetlen jövőt. 

Emlékszem régebben amikor valami újdonságról volt szó, az emberek inkább lelkesek voltak és nem az volt, hogy kb. megfenyegetnek, hogy nem menekülhetsz el, meglesz ha beledöglesz is.

Ha valaki valahogy megtalálná az eredeti hanganyagot és berakhatná a kommentek közé azt... köszönöm!

Pár próbálkozás tölem, hogy talán erről az eseményről, meg ami körülötte van, írtak ezekben a cikkekben, de a konkrét idézet hiányzik:

Kiderült, hogy Palkovics László innovációs miniszter alá került pár napja a felsőoktatás irányítása, úgyhogy szinte tuti, hogy ő tartotta a beszédet amit hallottam.

"Kiderült Palkovics új terve: ez lehet a sorsa a Corvinusnak, a Semmelweisnek és a BME-nek"

Ebben a cikkben van egy rész ami nagyon hasonlít szellemiségében és tartalmában ahhoz amit beszédben hallottam:

"A megoldást a hvg.hu-nak azzal indokolták az átalakításra rálátó ITM-es források, hogy „valahogyan ki kellett kényszeríteni”, hogy a kutatóintézetek működjenek együtt az egyetemekkel „szép szóval” ugyanis nem ment, pedig a kormány szerint ez mind az intézmények versenyképessebbé tételéhez, mind a hazai innovációs és kutatásfejlesztési potenciál erősítéséhez elengedhetetlen."

Igen, ebből is és az elmondott beszédből is látszik, hogy baromi erőszakosan akarják elérni ezt a bizonyos innoválást.

Talán ezen az Országos Szakképzési Tanévnyiton volt ez a beszéd.

Itt egy másik cikk is ahol a szöveg lényege az ami a beszédben volt, csak nem konkrét fenyegetés formájában, ahogy az elhangzott:

"A minisztérium közleményében rögzítette: a kormány célja változatlanul a magyar gazdaság versenyképességének növelése, aminek egyik eszköze a felsőoktatás teljesítményének erősítése. Ezt segítheti elő a magyar felsőoktatás bekapcsolódása az európai kutatási és innovációs térbe, amihez elengedhetetlen az együttműködés a hazai és nemzetközi egyetemek között."

Egy újabb amit lehet úgy szerkeztettek, hogy ne legyen olyan égő mint a szó szerinti szöveg, mert érezték, hogy az nem mehet le:

"A tárcavezető hangsúlyozta: mindez elősegíti a magyar felsőoktatás bekapcsolódását az európai kutatási és innovációs térbe, amely elengedhetetlen a magyar felsőoktatás versenyképességének növelése szempontjából."

"Kifejtette: a magyar kormány ösztönzi a hazai és európai felsőoktatás minőségét, teljesítményét, vonzerejét és nemzetközi versenyképességét javító intézkedéseket. A most elinduló kezdeményezéssel a közös munka érdemben segítheti Magyarország, a magyar felsőoktatás kapcsolódását az európai kutatási és innovációs folyamatokhoz – közölte."

Ez mégiscsak szebb mint azt mondani, hogy nem menekülhetsz tovább, akár akarod akár nem kiverjük belőled, hogy akard az innovációt.

Az, hogy mennyire nehéz ezt elérni itt is megemlítik, csak éppen diplomatikusan nem pedig durván fenyegetve:

"Palkovics László úgy vélte, az egyik legnagyobb kihívás az EU-hoz újonnan csatlakozott tagállamokban, hogy növeljék a felsőoktatási intézmények és kutatóintézetek együttműködési készségét"

"Palkovics László közölte: a magyar kutatás-fejlesztési és innovációs rendszer hatékonysága az egyetemi-kutatóintézeti és vállalati szféra közötti élénkebb együttműködéssel, a hazai szereplők nemzetközi kapcsolatrendszerének erősítésével növelhető. A magyar kormány egyetemközpontú innovációs rendszer kialakítására törekszik a versenyképesség fokozása, a fenntartható gazdasági növekedés érdekében – jelentette ki."

Aztán másik:

"Még ebben a ciklusban jónak látnák a bolognai rendszer felülvizsgálatát, miután a felsőoktatás az EMMI-től a Palkovics László vezette innovációs tárcához került - tájékoztatták az atv.hut kormányzati források."

"A kormány célja változatlanul a magyar gazdaság versenyképességének növelése, amelynek egyik eszköze a felsőoktatás teljesítményének erősítése. Ezt segítheti elő a magyar felsőoktatás bekapcsolódása az európai kutatási és innovációs térbe, amelyhez elengedhetetlen az együttműködés a hazai és nemzetközi egyetemek között. Jelenleg ennek kidolgozása van folyamatban” - írta a Palkovics László vezette ITM a közleményében."

További olvasnivaló:

"Palkovics Lászlót nem lehet megállítani"

"Maga alá gyűri az egyetemeket, de mi szerepel még Palkovics Nagy Tervében?"

Maga a minisztérium honlapján.

Szóval sajnos nem lett meg az eredeti idézet, hogy iderakjam, de a finomított verzióból is kiderül, hogy "egyik legnagyobb kihívás" elérni a kormánynak az innovációs vizióját, mert kb. egyik érintett szereplő se akarja, akinek meg kéne valósítania.

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr4215038540

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Madarász Henrik 2019.09.03. 20:32:51

Amúgy totál hülyeség a kormány elképzelése, egyszerűen nem így működik a tudományos kutatás, csak egy kis része hoz azonnal hasznot, van ami zsákutca és van ami 30 év múlva fog eredményt hozni, mert erre épülnek más kutatások.

GABOR2 2019.09.03. 20:38:13

@Madarász Henrik: Igen, a kormány elfelejtette, hogy nem mi vagyunk az USA közel limit nélküli pénzügyi forrásokkal. Meg egyéb problémák úgy mint az innovációs ötletek 90% zsákutca és ez drága mulatság, azért is inkább a nagyobb vállalatok űzik inkább. Bár Csath Magdolna elmagyarázza nekünk, hogy kicsik milyen innovatívak lehetnek, de később azt is, hogy gyakorlatilag nem azok. Van erről egy sorozatom itt, az: "Az Innováció nem fogja megoldani a problémákat". Érdemes elolvasni.

GABOR2 2019.09.03. 21:11:28

@Madarász Henrik: Amúgy esetleg te hallottad az eredetit rádióban?

Madarász Henrik 2019.09.03. 21:37:27

@GABOR2: Nem hallottam, nem hallgatok rádiót már nagyon régen.
süti beállítások módosítása