Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

Megtévesztésből kiváló: biztonságos... mert képtelen bármire is ( autós IoT )

2019. július 29. - GABOR2

Hú, mikor láttam ezt a címet : "Az autóiparban meglepően biztonságosak az IoT eszközök" gondoltam, most jól ráhuzzák a vízes lepedőt azokra akik kételkedtek abban, hogy jó ötlet netre kötni kocsikat és kitenni a hackertámadások veszélyének. Hisz úgy tűnik valami csoda miatt megcsinálták, hogy biztonságos legyen. De... aztán kapásból rám tört a kétely, hisz tudom, hogy ez lehetetlen és semmi, még a legjobbak által fejlesztett katonai rendszerek se elég jók a hacker támadások ellen, akkor tehát majd pont valami IoT sz@rság lenne az??!!

Szóval néztem a címet és gondolom sokan csak ennyit olvasnak el és boldogan azzal a meggyőződéssel élik tovább az életüket, hogy igen, a kocsiban lehet IoT, mert biztonságos, mert ezt látták egy cikk címeként. Én viszont nem lehetek ilyen, úgyhogy muszáj próbára tenni megint a meggyőződésemet és elolvasni ezt a szívemet kapásból beindító cikket. Lássuk csak, hogy lehet, hogy az autós IoT "biztonságos".

Aztán olyan dolgokat látok itt, hogy igazából azt írják, hogy anniyra nem is biztonságosak a vizsgálat szerint:

" ...több biztonsági problémára is fény derült: a szkenneren keresztül például távolról hozzá lehetett férni a vezetésdinamikai adatokhoz, az abroncsnyomás-ellenőrző rendszerből érkező jeleket manipulálni lehetett, és ami a legriasztóbb volt: a riasztórendszerrel ki lehetett nyitni a jármű ajtaját."

Szóval ki lehet pl. nyitni a kocsi ajtaját, de megtudhatjuk, hogy ez... nem nagy dolog:

"Ezek a műveletek azonban vagy nagyon nehezen valósíthatók meg, vagy nem hoznak kézzelfogható vagy azonnali eredményt a bűnözők számára."

Szóval, ha az a cél, hogy a kocsiból lopjanak ki valamit és ezt simán el is érik, akkor se kell hőbörögnünk, mert ez nem nagy cucc... a cikkíró szerint, de... szerintem kb. bárki más szerint: igen.

De most akkor hol a nagy titok, mi indokolja a címet? Figyelem, a nagy átbaszás így nyer értelmet szerintük:

"...kellőképpen biztonságosak voltak. Ez részben az említett eszközök limitált funkcionalitásának volt betudható, részben pedig annak, hogy a termékeken keresztül végrehajtott sikeres támadás nem jár komoly következményekkel"

ÜH-ÜHM... szóval... azt állítják, hogy az autós IoT biztonságos, mert... mert az IoT SZARSÁGAIK ELEVE NEM KÉPESEK SEMMI KOMOLY KÁRT TENNI. TEHÁT AZ AUTÓS IoT BIZTONSÁGOS, MERT NINCSENEK OLYAN KÉPESSÉGEI ÉS FUNKCIÓI, NEM ÉRNEK EL OLYAN RENDSZEREKET AMIK MONDJUK KINYIRHATJÁK A VEZETŐT. DE ÉPPENSÉGGEL HA LENNÉNEK ILYEN ELÉRÉSEIK FONTOS RENDSZEREKHEZ, KAPÁSBÓL NEM LENNE AZ AUTÓS IoT BIZTONSÁGOS ÉS KI TUDNÁNAK NYIRNI VELE MINKET. 

AZ AGYAM ELDOBOM EZÉRT SZEMÉT MANIPULÁCIÓÉRT!

Ilyen alapon minden biztonságos lehet, csak el kell érni, hogy le lehessen használni semmire, így nem tud kárt tenni se.

Ami azért jó hír, hogy remélhetőleg feladják az IoT álmok azon részét, hogy azon keresztül lehessen irányítani az autókat, úgyhogy mostmár "csak" olyan dolgok maradtak a listán mint mondjuk a folyamatos kémkedés a felhasználók iránt.

Ne ítélkezz a címből, bár... maguk a cikkek is sokszor csak a kamut nyomják.

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr5314985544

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása