Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

A nagy techcégek elkezdtek elhúzni Kínából... vagy nem

2019. július 09. - GABOR2

Nos miután a kínaik ellopták a Nyugat szellemi termékeinek nagy részét, talán eljön a korszak amikor távoznak onnan, ami azt jelenti, hogy az ottani piac feletti kontrollból is veszteni fognak, ami a Nyugat számára lehet, hogy mostmár nem lenne olyan jó.

"Apple, Microsoft, Amazon, Asus, Dell: egyre több techvállalat fontolgatja a kivonulást Kínából"

"A jelenleg enyhülni látszó amerikai-kínai kereskedelmi háború nem maradhat következmények nélkül. Mindkét felet lépésekre kényszeríti a megélt bizonytalanság, a globalizáció megbízhatóságába vetett hit elvesztése."

"A Huawei újra vásárolhat amerikai termékeket, igaz, bizonyos korlátozásokkal.

Persze elég egyszer átélni egy ilyen helyzetet, és többé senki sem szeretne kiszolgáltatott maradni, nem véletlen, hogy nem csupán a Huawei, hanem egyéb nagy kínai vállalatok is keresik/fejlesztik az amerikai termékek alternatíváját. Ezért is emlegetik a kereskedelmi háború nagy vesztesének a Szilícium-völgyi cégeket."

"Az éremnek azonban van egy másik, és ismét csak Kínát sújtó oldala: a Nikkei Asian Review jelentése szerint egyre több amerikai cég dönt úgy, hogy kiviszi a termelését vagy legalábbis annak egy részét Kínából, többek között költségeik emelkedése miatt.  A szóban forgó cégek között van a Microsoft, a HP, a Dell és például az Amazon is. A HP és a Dell a világ első, illetve harmadik legnagyobb PC-gyártója (együttesen lefedik a globális piac 40 százalékát) a notebook-gyártásuk 30 százalékát tennék át máshova. Az Amazon Vietnámban gyártatná Kindle e-olvasóját és Echo hangszóróját, a Microsoft pedig Thaiföldet és Indonéziát nézte ki."

Mindazonáltal a Microsoft már cáfol.

"A Microsoft tagadja, hogy elvinné a gyártást Kínából"

"A Microsoftot most megkérdezte a Tom's Hardware, és a cég nyomatékosan kiemelte, hogy Kínában marad a gyártás, és még terv sincsen arra vonatkozóan, hogy ezt részlegesen vagy teljesen elköltöztetnék egy másik országba."

Persze Kínának is fájna ilyen kivonulás, de az ő szempontjából kb. a legjobbkor történne meg... mára szinte mindent eltanult és neten keresztül továbbra is tudja lopni a Nyugat szellemi titkait, sőt még össsze is gyűjti neki a felhős cégek ezeket a titkokat, így olyan dolgok is horogra akadnak, amik kapacitás hiánya miatt nem mentek volna.

"A nagy technológiai vállalatok lépése komoly hatással lehet a kínai gazdaságra is. A kínai QianZhan adatai szerint 1991 és 2017 között a kínai elektronikai export és import 10 milliárd dollárról 1,37 billió dollárra nőtt. A tech-cégek kivonulása könnyen megfordíthatja ezt a tendenciát, új riválisokat állítva „a világ legnagyobb tech-gyárának”, és akkor még nem is beszéltünk a feleslegessé vált munkaerőről."

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr1014934386

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása