Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

Kultúrháborús történések 4

2019. május 29. - GABOR2

Most volt az EU-s választás és előtte természetesen meg kellett mutatniuk a nagy techcégeknek, hogy jó harcosai a kultúrháborúnak; mégha ha már abba is hagynák legszívesebben a dolgot most ezt nem mutatthatták ki.

Nem is tették. A Google-ről megírtam nemrég, hogy több mint 70 milliárd dollárt bukott, mert többek között, de leginkább jobboldaliakat bannolt a Youtube-ról. Nos, úgy voltak vele, hogy még pár milliót ilyen célokért elveszteni simán belefér.

"A Google 10 millió eurós alapú pályázatot nyitott Európában"

"A Google bejelentette, hogy magyar szervezetek jelentkezését is várja június 28-ig a Google az Impact Challenge on Safety elnevezésű pályázatára. Az új, 10 millió eurós alap olyan európai, internetbiztonsággal és adatvédelemmel foglalkozó szervezetek támogatására jött létre, amelyek tevékenységükkel aktívan fellépnek a szélsőségek és a gyűlölet ellen, valamint az online és az offline térben is segítik a fiatal generáció életét."

Vagyis a Google megfinanszírozza azokat akik majd basztatni fogják, hogy töröljön még több embert, ami miatt még több pénzt veszít majd. De viszont most ezért kapott egy jó pontot és talán nem b@sztatják annyira őt az EU-s választás körül.

A Facebook is kitett magáért.

Nyugodtan kattintsál a forrásra, hogy elhidd: ez nem kamu:

"Megdöbbentő számot közölt a Facebook: 2,19 milliárd kamu profilt töröltek 3 hónap alatt"

"Kiadta átláthatósági jelentését a Facebook, amiből kiderül, majdnem annyi hamis fiók van a Facebookon, mint havonta aktív felhasználó."

Már korábban is téma volt nálam a hamis profilok és a politika kapcsolata; nomeg, hogy látszik, hogy ezért is hülyeség Big Data-ra építeni... sok-sok milliárd hamis profil van és a Big Data ezért se nem adhat valós infomációkat.

"Ez a szám annak fényében megdöbbentő, hogy a cég 2019 első negyedéves pénzügyi jelentése szerint az oldalnak 2,38 milliárd olyan felhasználója van, aki havonta legalább egyszer aktív. A Facebook szerint megnövekedett azoknak az automata "támadásoknak" a száma, amikor egyszerre több fiókot is létre akarnak hozni a kiberbűnözők. A cég szerint a havi felhasználók profiljának nagyjából 5 százaléka lehet nem valós. Alex Schultz, a Facebook Analytics alelnöke szerint a cél, hogy erre az 5 százalékra koncentráljanak.

Ez körülbelül 119 millió olyan kamu profilt jelent, amit folyamatosan használnak, és (még) nem tűnt fel a Facebooknak. "

Persze simán lehet, hogy a maradékban is még sokkal több a kamu profil... miért is lenne érdeke bevallani Zuckerbergnek, hisz így kevesebb lenne a reklámbevétele. Jó mondjuk, ha már több milliárddal több profil van mint amennyi ember él a Földön akkor már tényleg lépni kell, mert akkor meg már azért nem hiszik el...

Meg arról se kéne elfelejtkezni, hogy vannak akiket simán csak azért törölnek, mert nem tetszik nekik a politikai nézete.

"Ahol komoly fejlődésre van szükség, az a gyűlöletbeszéd eltávolítása. Jelenleg "csak" az ilyen tartalmak 64 százalékát tudják proaktívan levenni, de ez még mindig 24 százalékkal több, mint amire 2017-ben voltak képesek.

Mark Zuckerberg ígéretet tett arra, hogy mostantól minden negyedévben lesz egy ilyen átláthatósági jelentés, a következőben pedig már az Instagram számai is benne lesznek."

Volt itt teljesen EU-s választásra kimért akció is. Egy jobboldali képviselő jelölt oldalát is töröték egy több mint 10 éves korábbi bejegyzésére hivatkozva... a választás napján.

Kassam Banned From Facebook on UK Election Day

A gyülöletbeszédnek nyilvánított bejegyzése a trans témában született és akkoriban senkit se zavart. Szóval ez van... több mint tíz évre is visszamennek, hogy találjanak valamit, amiért akkor még senki se akadt ki. Jaj, de jó nekünk ez a Facebook, több évtizedes dolgainkért is büntethetnek, vagy zsarolhatnak... főleg egy politikust.

Amúgy annyit írt le több mint tíz éve, hogy egy férfi nem lehet nő. Ezért lehet bannolni egy EU-s képviselőjelöltet.

A Facebook viszont még ennyivel se éri be. Kiderült már az is problémás, hogy jobboldali dolgokat semleges szemszögből bemutatsz:

"Under level two signals, Benjamin is charged with giving a “neutral representation of John Kinsman, member of Proud Boys” on October 21 last year. Facebook filed this entry under a column marked “praise or support for a designated Hate Entity.”

Notably, even though Facebook admits the representation was “neutral,” this is still categorized as a potential hate signal. When discussing Facebook-designated wrongpersons, it seems only outright condemnation is good enough for Mark Zuckerberg’s social network."

Már ez is soknak tűnhet, de a Facebook úgy látszik még egy újabb szintet lépett. Mostmár nemcsak azért leszel bannolva, mert mást gondolsz a politikáról, hanem ha akár teljesen politikamentes témákban mást gondolsz mint a mainstream.

Itt van egy történet arról, hogy egy életviteli módszert hírdető csoport részben bannolva lett, meg az egész vizsgálat alá került... milliós nagyságrendű követők ellenére.

 "CrossFit Shutters Facebook, Instagram Accounts Amid Data Privacy Concerns"

Természetesn mint szinte minden alternatív étkezési csoport elmondják, hogy a "rendes" ételek nem jók és az ezt készítő ipar rosszat akar.

Így hát kereset valamit a Facebook amibe bele tud kötni és mondhatni mostmár  a techcégeknél szokásosan, mindenféle értesítés nélkül bannolt 1,65 millió embert. Ez a Crossfit egyik ilyen elágazása volt.

"Glassman was willing to live with some of these privacy concerns until a South Africa-based low-carb Facebook group — called “Banting 7 Day Meal Plans” — with 1.65 million members was deleted without warning or explanation." 

A cikk amit belinkeltem már a címében elárulja az állítólagos okot, hogy miért bannolt a Facebook, de ha ellátogatsz a Crossfit saját honlapjára, ott megtalálod, hogy szerintük miért történt ez.

Szóval miútán a Facebook bannolta az egyik ilyen szervezetüket, több mint egy millió emberrel, a Crossfit és minden ami hozzátartozik vizsgálat alá került és addig nem használhatják amig ez tart; A crossfitesek leírták mit gondoltak az ügyről, meg azért próbálnak belerúgni a Facebookba egyéb témákkal, mint pl. együttműködik a titkosszolgálatokkal:

CrossFit Shutters Facebook, Instagram Accounts Amid Data Privacy Concerns

Viszont elérkeztünk megint ahhoz a részhez, hogy beszéljünk róla... jó a Facebook, meg mások akik vívják a kultúrháborút nagyon odateszik magukat, de... nem lesz nekik ez egy "kicsit" drága?

Nemrég jelent meg egy cikk arról, hogy úgy tűnik a Wall Street nem kér abból amit a Szilikon völgy kínál.

"Wall Street Isn’t Buying What Silicon Valley Is Selling"

Bár ez a történet inkább a nagy, onnan induló akaró startupokra koncentrál, van úgy hogy a mainstream média nem teljesen őszinte.

Úgyhogy nézzünk egy konkrét példát amikor bizony egy nagy befektető kijelenti, hogy igen, az a baja, hogy ezeknek a cégeknek mostmár fontosabb az ideológia terjesztő funkció mint a pénzszerző.

"Why Peter Thiel is leaving Silicon Valley"

"Peter Thiel, the Silicon Valley billionaire known for his libertarian politics, is leaving the Bay Area after four decades and stepping back from tech due in part to his dissatisfaction with the industry's liberal politics."

Igen, ez a szupergazdag fickó ki merte jelenteni, hogy elege van abból, hogy pénzt veszít a techcégek "liberális" politikája miatt.

"Peter also thinks the Valley has become too mono-cultural"

Vagyis... kb. csak egy dolgot szabad hinni, ha politikáról van szó arrafelé és szerinte ez rosszat tesz a jövedelmezőségnek.

Szóval vannak gazdag emberek akik pénzzel tudnák támogatni a techcégeket, de inkább így akkor mégse adnának nekik, mert nekik még mindig inkább a még több pénz csinálása a fontos, meg vannak akik sok más ember pénzének befektetéséről döntenek és fontos lenne,  hogy jó helyre kerüljön, mert akkor kapnak igazáncsak prémiumot. Ezek az emberek nyilván látják, hogy egyre kevésbé okos fektetni olyan cégekbe akik kultúrháborúznak és ez még nehezebbé teszi a techcégeknek ezt a háborút. Láthattuk a Google is pillanatok alatt elvesztet az értékéből több mint 70 milliárdot a Youtube bannolása miatt, ezt olyan befektetőknek köszönhette, akiknek végre kinyilt a szeme, hogy ilyen techcégekbe ne tegyenek pénzt, mert világos, ha eddig egy épphogy végre nyereségessé tett projekt ennyit veszített, az már többé sohase lesz már az és csak viszi a pénzt. Vannak ennél jobb helyek is a befektetésre.

Akkor itt egy másik történet. Ugye írtam róla, hogy újabban már a bankok is rászoktak, hogy politikai nézete miatt egyesekkel felmondják a szerződésüket. Nos... az egyik bank részvényese felhozta a témát és azt, hogy neki ez nem tetszik:

"JPMorgan Chase accused of purging accounts of conservative activists"

A CNN levő forrás azt írja, hogy sima aktivistáról van szó, de igazából más forrásból megtudod, hogy egy részvényes-aktivista volt elégedetlen és kérdőre vonta a bankot, hogy politikai nézetei miatt megszünteti a szolgáltatását egyes (jobboldali) embereknek. Kérte, hogy ne tegyen ilyet a jövőben, de a vezető... ezt nem igérte meg.

"Chairman and CEO Jamie Dimon flatly denied that any debanking has occurred at Chase Bank under his watch, but refrained from pledging that it would not happen in the future."

Amúgy aki felvetette a témát úgy hívják, hogy David W. Almasi, tehát lehet magyar felmenői vannak.

Egyébként a vezető eleve azt mondja, hogy nem is tettek ilyet, de mégis nem tudják megmagyarázni, hogy miért lett felmondva egy egész sor konzervatív embernek a szolgáltatása, sőt mint írják amikor próbálták nem a legfelsőbb vezetői szinten tisztázni a dolgot, volt olyan menedszer aki egészen elképett azon, hogy ilyen történt, mert ez teljesen példanélküli.

És persze ott volt a Mastercardos story, a Patreonos story, valahogy mind így egyszerre.

Aztán egy újabb story. Már mutattam, hogy Magyarországon annyira nem ismert baloldali, kultúrháborúban résztvevő médiák az értékük milyen hatalmas részét elvesztették, de most itt egy story egy igazán nagyról, a CNN-ről.

"CNN To Cut Jobs, Production In London"

"CNN will reportedly make "substantial cuts" to its London-based news operations in a restructuring that is likely to result in "dozens of employees" losing their jobs, The Guardian reported Tuesday, though the report has since been clarified to note that while jobs will shift away from London, the network's overall headcount in the U.K. will not change."

Kénytelen visszavágni londoni tevékenységét.

"CNN, struggling in third place behind its U.S. cable news competitors, Fox News Channel and MSNBC, is also experiencing losses at its sister network, CNN International—with employees present at a town hall meeting in London told the losses have reached $10 million a year. "

Tíz millió dollár minuszt csinált... egy év alatt.

Szóval még az igázán nagyok is veszteséget csinálnak, nincsenek ők se védve a negatív hatásoktól.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr4414868638

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása