Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

Digitális állam történések... többnyire kudarcok... súlyos kudarcok

2019. május 08. - GABOR2

Halad a magyar digitális állám, nemrég tudhattuk meg mit akar a kormány elérni a következő 5 évre és kiderült ebből, hogy 5 év múlva már minden állami ügy digitálisan lesz intézve... legalábbis a belső folyamatok:

"Listába szedtük, mire is készül valójában a kormány"

-- "A központi közigazgatás hatékonysága javulni fog a belső folyamatok teljes digitalizációjával.

-- "Fizetési infrastruktúra modernizálása, pénzügyi folyamatok átláthatóságának növelése."

-- "A vállalkozások adatszolgáltatásának jelentős csökkentése". Ez is már régóta ismert ígéret, most ennyit tesz hozzá még a dokumentum: "az adó adminisztráció csökkentése érdekében az adóbevallások teljes digitalizációjára kerülhet sor, és 2021-től a vállalkozások számára is az adóhivatal készítheti az adóbevallást". Majd később ezt írja a PM: "cél, hogy középtávon a vállalkozások minél szélesebb köre számára, a legnagyobb adminisztrációs terheket jelentő bevallások (pl. áfa), illetve a munkáltatók különféle bejelentési kötelezettségei kapcsán is lehetővé váljon az előre kitöltött tervezetek elkészítése."

-- "További gazdaságfehérítő programok." Itt megemlíti a dokumentum: a pénztárgépek és online számlázás kibővítése, az e-számlázás térnyerésének előremozdítása."

-- "Kiemelt cél a közszféra hatékonyságának szisztematikus mérése és a papírmentesen intézhető hatósági ügyek arányának növelése is."

-- "2019. június 1-től már az ügyfélkapun keresztül is lehetséges lesz a Magyar Államkincstárnál értékpapírszámlát nyitni."

Szóval megintcsak a kormány csak a szépet és jót hajlandó ebben meglátni, de nézzük csak meg, hogy mik derültek ki nemrég a magyarországi és nem magyarországi rendszerekkel kapcsolatban.

"Megbénulhatnak a magyar határátkelők Feriheggyel együtt"

"Informatikai hiba miatt az ország valamennyi határátkelőhelyén megnövekedhet a várakozási idő - közölte a rendőrség hivatalos oldalán, a police.hu-n. "

A megnövekedett várakozási idő nem tűnik hatékonynak. Meg az se valami jó, ha baj van, akkor mindenütt baj van.

"Megnövekedett várakozási idővel kell számolni a magyarországi határátkelőhelyeken - így a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren is - technikai ok miatt. A szakemberek már dolgoznak a hiba elhárításán, az utazóközönség türelmét kérik a fennakadás megszüntetéséig."

És még csak nem is egyszer volt ilyen:

"Múlt pénteken ugyanígy IT-hiba miatt figyelmeztettek a police.hu-n."

És hogy a dolog még ilyesztőbb legyen, vegyük is elő a külföldi példánkat:

"Kínai hackerek törhették fel az ENSZ légi közlekedésért felelős szervezetét, és tagállamok rendszereibe is betörhettek így"

"A polgári légi közlekedés szabályozását felügyelő ENSZ-szervezet számítógépes hálózata ellen 2016-ban követtek el hackertámadást. Mint kiderült, az a támadás lehetőséget adott a behatolóknak arra is, hogy több ENSZ-tagállam állami rendszereibe is bejussanak."

"Legalábbis erről beszélt most a Financial Times cikke szerint az ENSZ alá tartozó Nemzetközi Polgári Repülési Szervezet (ICAO) amerikai nagykövete, Thomas Carter, aki szerint a 2016-os behatolás súlyosabb volt, mint ahogy azt akkor elismerték." 

Szokásos történet... évekkel később tudjuk meg, hogy sokkal durvább egy adott támadás mint amit elismernek elsőre, vagy másodikra, harmadikra...

"Az amerikai nagykövet szerint az ICAO rendszerét teljesen fel tudta tárni egy külföldi állam támadója, és két független vizsgálat is megerősítette a behatolás tényét. Ezen kívül kritizálta is az ICAO-t, mivel megpróbálták elhallgatni, hogy mekkora volt a baj 2016-ban."

"A kanadai CBC korábbi jelentése szerint a támadás során feltörték a szervezet levelezési szerverét, illetve a rendszer-adminisztrációs felületét, így több mint kétezer jelenlegi és egykori ICAO-felhasználó jelszavát is megszerezték. A támadók ráadásul nemcsak a légi közlekedés irányításához kapcsolódó információkhoz fértek hozzá, de lehetőségük nyílt a tagállamok informatikai rendszeriben is próbálkozni. "

"Amit lehet tudni, hogy az ICAO rendszerének feltörése után 30 perccel már támadás érte több török állami szerv rendszerét, többek között a török pénzügyminisztérium honlapját. Pedig a támadás után közvetlenül az ICAO azt kommunikálta, hogy tagállamaik saját rendszerei nem lehetnek veszélyben. "

Így van, mindaddig amíg nem vetjük el a digitális állam ötletét nagy bajban vagyunk. A magyar kormány pedig egyenesen rajong érte.

Más: nem találtam meg írásban, de hallottam ma a rádióban, ahogy tán egy államtitkár beszél arról, hogy nem kell félni az önvezető autóktól, akármit teszünk az életünk része lesz ez így is, úgy is. Úgy tűnik többek között nem érdekli őket saját kutatásuk eredménye se. Ennyire vakon nyomatják ezt a témát.

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr2614815392

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása