Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

Egy mainstream cikk, ami sok igazságot a képedbe tol

2019. április 30. - GABOR2

Ritkán olvasni ennyire jó mainstream cikket a biztonság problematikájáról. Látszik is hogy igazi forrásokat használt fel a megírásáshoz a szerző. Viszont azért nem értek mindennel egyett százszázalékosan. Például, hogy azt írja, hogy bár az amerikaiak is ellopnak mindent interneten át amit tudnak, de ők legalább nem használják fel a gazdasági cuccokat. Snowdentől tudjuk, hogy bizony a gazdasági kémkedés nekik is ugyanúgy céljuk és nem véletlenül gyűjtik be az olyan adatokat is. Mindazonáltal nagyon sok értékes gondolat van itt, és a fő téma még azt is mutatja, hogy a felhő miért is különsen rossz ötlet, ezt úgy értem most, hogy a módszer amin hangsúly van a cikkben, különösen érinti.

"Rendszeresen elrabolják az internetet, és gátlástalanul kémkednek utánunk"

"Mit szólnál hozzá, ha megtudnád, hogy a netes üzeneteidet folyamatosan nézik? 
És ha a legféltettebb titkodat szereznék meg? A nagyhatalmak, mint amilyen az Egyesült Államok vagy Kína, lényegében szabadon garázdálkodnak az interneten, és mindenki után kémkednek, aki után csak lehet. A kínaiaknak ezen felül még van egy olyan szokása is, hogy ellopják mások szellemi tulajdonát, ezzel is segítve a saját versenyképességüket. 2010-ben olyan eset is történt, hogy egy kis időre eltérítették az internet 15 százalékát, benne egy halom állami szerv és a Fortune 500 cégek kényes adataival. Azóta se tudja senki, hogy mihez kezdtek vele. Ráadásul úgy tűnik, hogy a dologgal egyáltalán nem álltak le: kutatások szerint az elmúlt években szinte rendszeressé vált, hogy a China Telecom infrastruktúráját kihasználva elrabolják a netes forgalmat. Az alábbi cikkben a kiberkémkedés és az internet eme különös világában merülünk el. "

"A kibertámadások folyamatosan növekvő veszélyt jelentenek, de a romboláson túl van egy másik aggasztó jelenség is, amivel számolnunk kell: a kiberkémkedés."

"A kiberkémkedés igen sokrétű lehet, és egyáltalán nem csak politikai vagy hadászati célokat szolgálhat. A célpontja tulajdonképpen bármi lehet, ami értéket képvisel, a mögöttes motiváció pedig sokszor pusztán gazdasági jellegű. Külföldi cégek üzleti titkait és szabadalmait gyűjtik be ismeretlen szervezetek, hogy aztán "véletlen egybeeséssel" azok megjelenjenek a versenytársaknál is. A jelenség mögött sokszor állami hátszelet sejtenek a szakértők."

"Gyakori vád például, hogy Kína azt lop el a kibertérben, amit csak lehet, és a megszerzett információkat aztán simán átjátssza a kínai vállalatoknak, ezzel jelentős előnyhöz juttatva őket. Mivel egy gazdag nagyhatalomról van szó, amely kifejezetten fókuszba helyezte a kibertér meghódítását, nem túl meglepő, hogy sikeres is a dologban."

A cikk nagyon hosszú és nagyon ajánlom elolvasni az egészet. Az internet eltérítése van központban, de mint korrekten megjegyzik, ez csak egy a sok lehetőség közül:

"Az internet rabul ejtése egy látványos, de egyáltalán nem kirívó példa a kiberkémkedésre. A legtöbb esetben enélkül is meg lehet figyelni bárkit,"

Miközben mi nyugisan éljük a mindennapjainkat és azt hisszük, hogy minden rendben nagyjából és lazán lehetünk felelőtlenek kiberbiztonság terén:

"A fentiekben taglalt kínai példa sokakat felháborított, de ne felejtsük el, hogy a többi ország sem fogja magát vissza, amikor a kibertérről van szó. A valóság az, hogy az internet máig szabad préda. Nincsenek közösen elfogadott szabályok, ami a nehéz lekövethetőséggel társulva oda vezetett, hogy ma csak az az ország nem kémkedik a kibertérben, amelyik nem tud."

Amúgy érdekes, hogy a kínaiak erre a spéci módszerre állítólag immunisak:

"A kínaiak rafináltságát pedig mi sem bizonyítja jobban, minthogy őket ugyanilyen eltérítéses támadással nem lehet kikezdeni. Ők ugyanis nemes egyszerűséggel nem engednek a saját országuk területére külföldi telekommunikációs cégeket. Csak a saját routereikben bíznak, és talán joggal."

Azt hiszem ezt érdemes megjegyezniük azoknak akik szerint az USA nem bánik fair-ül Kínával az 5G témában.

"Az internetes forgalom sérülékenységét kihasználó kínaiak így tulajdonképpen óriási mennyiségű információt másolhattak le, legyen szó akár gazdasági, politikai vagy katonai titkokról. A kérdés persze az, hogy vajon a titkosított adatokkal mit képesek kezdeni. Azt ugyanis tudni kell, hogy a kriptográfiai módszerek ma már annyira fejlettek, hogy a titkosítások egy része nyers erővel feltörhetetlennek tűnik. Persze ki tudja, hogy a kínaiak hol tartanak a vonatkozó kutatásaikban, és annyi biztos, hogy a saját szervereikre mentett adatokkal időkorlát nélkül próbálkozhatnak."

Nem minden titkosított és pl. Snowden szerint nekik ez sosem okozott gondott.

A lényeg... igen, baromi módon lopkodják az adatokat és igen te is és céged is célpont és ellophatják a szellemi tulajdonodat akkor is ha kicsi vagy; miközben a világ azt a szöveget nyomatja, hogy légy laza a témában és ne félj mindent digitalizálni, biztonság szempontjából nulla rendszerekben kéne bíznod.

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr8314795938

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása