Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

Bugosak a szoftverek? Megoldás: programozzunk még lazábban és reklámozzuk a felhőt

2018. december 17. - GABOR2

Digitálissá tesszük a gazdaságot, közben viszont kiderül, hogy eléggé bugosak, egyre inkább azok a "megoldások" és emaitt felhasználói adatokat lopnak el, meg üzleti titkokat. Mi lehet a megoldás?

Programozzunk lazzábban. 

"Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy az eddig alkalmazott vízesés módszerekkel megkezdett fejlesztési projektekhez óriási fejlesztési tapasztalat és projektmenedzsment tapasztalat szükséges. A hagyományos fejlesztési modellek mindenre kiterjedő részletes szabályozással, kontroll folyamatokkal, analízisekkel és rengeteg dokumentálással zajlanak. Gyakran megtörténik, hogy egy ilyen projekt az indulás után egy évvel a követelményspecifikációt még mindig nem sikerült lezárni.

Szóval az eddig módszer ami szintén egy rakás bughalmazt hozott létre, még valahogy elvileg lehetőséget adott hibák nagyobb számú észlelésére, de ez lassú, legyünk gyorsabbak és ne dokumentáljunk... micsoda tanács.

Az új, agilis módszertanokban drasztikusan lecsökkenek a szabályok, így "nehéz súlyok" nélkül képes a projekt szárnyalni. az agilis fejlesztési módszerekkel ahelyett, hogy egy nagy csoporttal sok időt töltenénk el egy-egy nagyméretű (monolitikus) munka elvégzésével, több kisméretű csapattal, rövid idő alatt, kisméretű munkákat végzünk el. Az eredményeket pedig rendszeresen integráljuk, hogy az egész kép látható maradjon.

Szemben a kiterjedt, monolitikus rendszerek létrehozásakor alkalmazott vízesés modell gyakorlatával - amikor is a megrendelőnek a fejlesztést megelőzően minden részletre kiterjedő útmutatást kell adnia a megbízott csapatnak, s a késznek szánt szoftverrel találkozik először - az agilis alkalmazásfejlesztés módszertana jobban illik korunk nyílt innovációs környezetéhez. Bármennyire is törekszünk rá, lehetetlen pontosan részletezni ma azt, hogy milyen alkalmazáskörnyezet tudja kiszolgálni az üzletmenetünket az elkövetkező 3-5 évben. Az agilis módszertan lehetőséget biztosít arra, hogy lépésekben vázolja a kivitelező csapat számára a koncepcióját, s egy kiterjedt alkalmazást átlátható egységek egymásutánjában hozzanak létre. Az egyes modulok elkészülte után a megrendelő és a végfelhasználók visszajelzései alapján testreszabható a produktum. A megrendelő gyakori bevonása garancia lehet a sikerre."

Szóval elkezdünk valamit aztán majd lesz belőle valami, körülbelül olyan mint szeretnénk... talán. Azt nem tudjuk mit kell majd változtatni pár év múlva, de nem is dokumentálunk, úgyhogy majd kezdthetjuk előről, jaj de jó ez a módszer, nem igaz?

És ez a megdöbbentő ebben a cikkben... Jó kérdéseket tesznek fel pl.: Mik ennek az előnyei, hátrányai? és meg is válaszolják őszintén, hogy ez egy rossz módszer de... akkor miért ajánlják?

"Az agilis módszertanok megoldásfókuszúak, s a funkcionálisan működő alkalmazások létrejöttét tartják szem előtt. Ez a megközelítés nem fektet nagy hangsúlyt a dokumentálásra, ami a továbbfejlesztésbe vagy az üzemeltetésbe újonnan bevont szakemberek számára hátráltató tényező lehet."

Tehát amikor kellene változtatni valamin, elég nehéz lesz és inkább kidobják az egészet és újat kérnek? Tehát ez egy sz@r módszer... akkor miért?

"Az agilis fejlesztések által létrehozott applikációk egyik legnagyobb problémája a skálázhatóság. Ezért van az, hogy ahol nagyszámú felhasználó számára fejlesztenek, ott a gyakorlott fejlesztési vezetők inkább a monolitikus módszertant, vagy a leginkább a vegyes megközelítést alkalmazzák. Mindez feloldható olyan keretrendszerek használatával, ahol a skálázhatóság a platform részét képezi."

Ismét csak elárulják, hogy a módszer rossz... hé, de várjunk csak, skálázhatóság... hmmm hol is hallok erről sokat.... FELHŐ!!!

És igen, ez a titok nyitja... azért van az, hogy lazán szidnak egy cikkben egy módszert, amit inkább fényezni kéne mert ez a egy felhő reklám igazából.

A cikk utolsó részéből ez kiderül, onnan nem idézek, egyre cselesebbek, mert a felhő nevét már le se írják, csak körülírják.

Az interjú a Hewlett Packard Enterprise üzletfejlesztési igazgatójával, Kerekes Józseffel készült.

Felmész a Hewlett Packard Enterprise weboldalára és már ott is vár egyből, ahogy legörgeted az oldalt, a "hibrid-felhő" "megoldásuk".

Felhővel ösztönzik a még rosszabb megoldásokat. Amik sokba fognak kerülni, hisz mivel nem dokumentálják nem lehet majd normálisan a változásokhoz adaptálni. Vagyis nem csak egyszer lesz lehúzva egy vállalat a digitalizálással, hanem mondjuk háromévenként. Szemben a hatalmas bevételnövekedéssel ez vár rájuk és persze a hackerek.

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr10014495288

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása