Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

Újabb mese habbal "tanulmány" ( IoT, okosotthon )

2018. április 24. - GABOR2

Tudtad, hogy az európaiak akik inkább bérlik a házakat, 15 millió forintnak megfelelő összeggel többet fizetnének egy házért, aminek konyhája fel van "okosítva". Mostmár ezt is tudhatod, hála egy marketi  egy biztos szörnyen elfogulatlan tanulmánynak.

"Európában jelentős értéknövelő elem az okos konyha"

"Egy friss felmérés szerint akár 15 millió forinttal növelhetik az okos konyhai megoldások egy ház értékét."

Tökre hihető, főleg hogy igazából az okoskonyha még ki sem alakult.

"Az európaiak közel fele (42 százaléka) akár 50 ezer euróval is hajlandó lenne többet fizetni egy házért, ha az okos konyhával van felszerelve"

Van azért a tanulmányban egy érdekes rész. Megtudhatjuk, hogy igazából a fejlett országok akik legkevésbé lelkesek és a fejlettlenebb rész a leglelkesebb. Van egy olyan érzésem, hogy könnyebb ott álmodozást generálni, pont azzal a hamis képpel, hogy ettől majd Nyugatosabbak, modernebbek lesznek.

"Közülük is az olaszok és a spanyolok a leglelkesebbek: ezen országokban a megkérdezett lakosok 67 és 66 százaléka hajlandó többet fizetni egy okos konyhai megoldásokkal rendelkező otthonért, ezzel szemben a németek csupán 33 százaléka és a britek 28 százaléka nyúlna mélyebben a zsebébe egy modern megoldásokkal felszerelt konyháért. A felmérés arra is rávilágított, hogy az okos technológia kiemelt jelentőséggel bír az otthonok tervezésekor, a megkérdezettek kétharmada, 61 százaléka gondolta úgy, hogy a technológia megkönnyíti és sokkal élvezetesebbé teszi a mindennapokat."

"A mobiltelefonokkal összekapcsolható eszközök fontos szerepet játszanak abban, hogyan takarítsunk meg némi időt az egyre hektikusabb életünkben: tízből közel négy válaszadó (39 százalék) szerint egy olyan fűtésrendszerrel, amelyet bekapcsolhatunk, mielőtt hazaérnénk, időt spórolhatunk meg, míg a válaszadók majdnem 19 százaléka szeretne olyan hűtőt, amely üzenetben jelzi, ha például fogytán a tej."

+ 15 millió azért, hogy ne neked kelljen megállapítani, hogy fogytán a tej? Jól hangzik? Akik ilyet akarnak rád eröltetni azoknak mindenképpen. Ó és igen... azok a drága jó mobiltelefonok vezérelnék a rendszereket, amik nullák biztonság szempontjából. A fűtést hackerek is tudják majd ki-be kapcsolgatni ám.

"A főzéssel kapcsolatban háromból egy válaszadó (31 százalék) vágya egy olyan sütő volt, amelyben egyszerre két teljesen különböző fogást tud elkészíteni. Így könnyebben és időt megtakarítva főzhet egyszerre több emberre, legyen szó egy családról, amelyben mindenkinek más-más étel a kedvence vagy egy baráti társaságról, amely tagjai különböző étrendeket követnek."

Nyugaton nem úgy van, hogy az otthoni főzés már csak hobby és inkább étterembe járnak az emberek?

Ha nem lennél már elég fáradt kapsz egy ilyet:

"A kutatás arra is rámutat, hogy napjainkban már nem csak főzésre használjuk konyhánkat. Európában ötből legalább egy fő végez tornagyakorlatokat heti rendszerességgel ebben a helyiségben"

A komment szekcióban is találtam sok mindent ami örömömre szolgált... egyre többen gondolkodnak hozzám hasonlóan:

--"Nem látom az okoskonyha értelmét.

Mint ahogy az okosmosógép és okos-kávéfőző is felesleges parasztvakítás..."

--"Mi az okos konyha része?"
Kb. a wifi?

Mondjuk úgy, hogy van némi kivetnivalóm abban, hogy mit neveznek "okosnak" kiváltképp konyhai eszközök termén, mert rendre butábbak, mint egy magasabb kategóriás "buta" eszköz.

Arra meg a kutatás nem nagyon világít rá azt hiszem, hogy a konyhát EU-ban a felhasználók többsége viszi magával és max. a beépített bútor marad, így elég kétes a kutatás értéke általánosan.

(#6) total90: Látod ezt XY gyártó okosként adja el, de mivel nincs netre kötve = buta. Amúgy ez egy tök alap funkció szerintem.

--50 ezer euróból 25 évig tudnék étteremben enni... minek nekem a konyha? 

 

--A 20 éves mezei mósógépje az anyukámnak is időre beállítható - nem okos. Akkor végez, amikor akarod. Okosság ezzel okafogyott. Magad rakod be, te szeded ki. Be tudod állítani.

A robotporszívó korlátol eleve, semmi pénzért nem venném meg. A tudott okosporszívó adatszivárgás és a Roomba - adateladós botránya után KIZÁRT, hogy valaha is alkalmaznám egyik gyártó termékeit sem. Főleg, hogy lépcsős a lakásunk.

Sok értelmét nem látom a távvezérlős fűtésnek, de a energetika távvezérlésben igenis járható út!

Kulcs - a biztonsági kérdések. Ez pedig igencsak nagy gond.

 

--50 ezer EUR-ból hány évig is vihetem a komplett családot minden este étterembe? 50EUR-nál ritkán hagyunk ott többet, azaz alsóhangon 3 teljes év, azért, hogy a hűtő tudja helyettem, hogy elfogyott a tej

Ekkora összegért egy full-automata házi éttermet várnék el, ami a beszerzést és takarítást is beleértve mindent elvégez és egy robotkar a "rendelés leadása" után 1 órával az asztalra teszi a frissen sült újévi malacot némi desszerttel.

#11: ott a pont. Józan eszű német ingatlanlufi tetején, ráadásul vándorcigány életmóddal (egyik állás Hamburgban, következő Münchenben...) nem fog saját lakást venni.

 

--En sem ertem, a legfullosabb Miele konyhat is megkapod mar a felebol, borhutovel es minden szir-szarral.

 

--Aki szeret főzni, annak nem hiszem, hogy az okostelefonja fogja megmondani, hogy megrohadt a hús a hűtőben

 

--#20: egy perc "felszabadult idő" se lesz, a konyha helyett szüntelen kütyübuzerálással lesz az állampolgár elfoglalva, hogy melyik patchet telepítsem, h ne savanyodjon meg a tej, hogyan küldök bitcoin-t a nigériai hackereknek, akik ransomware-t telepítettek a sütőmre és mindjárt odaég a pulyka, stb. Ja, és mieza förtelmes szag, miért halt le a komplett rendszer frissítés után és olvadt le a hűtő másfél hete, a nyaralás második napján!?!?!

--Ez a digitális agyhalál időszaka lesz, nem a digitális csoda ideje. Ezzel együtt el tudom képzelni, hogy "frissíthetetlen" egy nooooormális sütő-hűtő-mosogatógép élettartamot nem tud elérni egy ilyen gép. Ez érték- ember és anyagiak totális pazarlása.

Még senki sem erősítette meg, hogy az okos gépek jobbak, különbek és takarékosabbak lennének mint egy hagyományosabb, de fejlett konyhagép.

 

--En sem ertem, a legfullosabb Miele konyhat is megkapod mar a felebol, borhutovel es minden szir-szarral.

Anyám másfél éve építette át a konyháját, 750k volt az egyedileg gyártatott bútor, meg újabb 600k a beépíthető sütő+főzőlap, mosogatógép, mosogató, páraelszívő.
Pedig messze nem a legalapabb cuccokat vette.

(Aztán persze engem cseszegetett napokig, hogy programozzam be a sütőjét, ha már én vagyok az informatikus.)

 

--Akinek csak az okoskonyha miatt 50000 €-val drágább lakása van, az nem tereget, annak van szárítógépe, ami szintén okos ugyan, viszont a kimosott ruhát az okos mosógépből az okos szárítógépbe áttevő okoskütyü még csak biológiai alapú van. De ha van ilyened, akkor már okos mosógép és okos szárítógép sem kell. Persze van kombi gép, de azok korlátozott képességekkel bírnak, a kimosott ruha mennyiségének legfeljebb a 60%-át tudják szárítani.
A robotporszívó erős kompromisszum a lustaság, az „ahol a papok táncolnak” szemlélet és a valódi tisztaság hármas metszetének.

Sütő: itt is neked kell betenni a cuccot. Hogy aztán ez magától érzékeli, mi van benne, sokat nem számít, iídőt nem takarítasz vele.

Fűtés: a lakásomban majd’ tíz éve eléggé aprólékosan programozható termosztát van, pedig tök egyszerű, nem egy csúcsdarab.Lehetett volna olyat is venni, amit mobilról hívva tudok bekapcsolni. Az elmúlt tíz év alatt kb. hússzor használtam volna ezt a funkciót. Mivel be lehet azt is programozni, hogy azalatt, amíg nem vagyok otthon, csak egy jóval alacsonyabb hőfokot tartson, csak akkor kapcsoljon vissza, amelyik napon hazaérkezem, így számomra egy ennél okosabb, de nagyságrenddel drágább cucc felesleges.

 

Szóval a marketing osztály már megint alaposan túltolta, talán a "annyira hihetelen, hogy már igaz" volt belőle célként mint oly sokszor ha informatikáról van szó.

Úgy tűnik, hogy az okosházek egy része nemcsak veszélyes és felesleges lesz, hanem olyan drága is, hogy nem fog elterjedni.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr2313859084

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sipi81 · http://www.egalizer.hu 2018.04.26. 15:55:28

"olyan fűtésrendszerrel, amelyet bekapcsolhatunk, mielőtt hazaérnénk, időt spórolhatunk"
A telefonon pötyögni meg kutatni a lehetőségek után mióta gyorsabb mint hazaérve odalépni az akármihez és felcsavarni a gombot? Az öntökönszúrás tipikus esete...

GABOR2 2018.04.27. 00:32:38

@Sipi81: Mondjuk ez pont az amit még értek is kényelem szempontjából, hazaérsz egyből meleg a lakás nem kell várni, de persze a hackerek is többek között jó kis számlát tudnának csinálni, a cuccaink ki-be kapcsolgatásával. A kezelőfelületet lehet jól, meg rosszul is megcsinálni persze.

KalmanBlog 2018.04.30. 16:13:27

Én teljesen analóg fával fűtött sparheltről álmodok. De azért sem adnék 15 millát.

GABOR2 2018.05.01. 13:05:00

@KalmanBlog: De egy olyannal nem tudnál közben internetezni.
süti beállítások módosítása