Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

Az innováció nem fogja megoldani a problémákat ( 2.rész )

Startupok

2017. december 08. - GABOR2

Ugye a másik sokat elhangzott dolog, hogy Magyarországnak olyan országnak kell lennie ahol a legkedvezőbbek a feltételek a startupoknak. Pedig olyan hogy startup nem is létezik és majd meglátod, hogy miért gondolom így.

De nézzük először a történetét, hogy hogyan alakult ki a startup mitosz... Nem is volt rég... néhány nagy techcég amik nélkül már el se tudod képzelni az életed fiatalabb volt, de már legalábbis bizonyos szempontokból elég sikeres. Viszont volt bennük egy félelelem, hogy velük is az lesz mint a korábbi techcégekkel, vagyis kiderül, hogy csak egy divathullám erejéig érdekli az embereket a termékük vagy a létük. És aztán megtörtént az amitől legjobban féltek...

Innentől inkább egy konkrét cégről írok; a Facebookról hogy jobban érthető legyen a történet. Szóval a Facebooknak már voltak szép számmal tagjai, meg a befektetők is adtak bele pénzt, viszont egyszercsak kiderült, hogy a fiatalok (reklámokkal legjobban fogyasztásra ösztönözhető réteg) el kezdtek menekülni a Facebooktól. Ami mondjuk azt jelentette, hogy volt Facebook profil, de máshol töltötték az időt. A Facebook nagy kihívója, a már akkor szintén elég jelentős tagsággal bíró Instagram volt. Úgyhogy a Facebookosok azért, hogy megelőzzék azt, hogy új star szülessen megvásárolták az Instagrammot jó pénzért. Így a fiatalok nem menekülhettek el... Viszont ezzel nem lett vége a dolognak. Az Instagram amikor megvásárolták már ért el dolgokat, viszont tele volt annó a sajtó, hogy ez vagy az lesz a jövő, amit valami kis cég kitalált és akkor a nagy techcégek pánikszerűen elkezdték vásárolni ezeket a kis cégeket... akár a valódi értékük több ezerszereséért.

Aztán a sajtó munkatársai felfigyeltek rá, hogy hú, itt sorozatban vesznek cégeket az értékük több ezerszereséért. És a techcégek annyira belejöttek ebbe a bevásárolunk dologba, hogy már nem volt szükség szinte semmire se. Frissen alakult egy cég, ahhoz hogy azt lehessen mondani, hogy teljesen kész van, csak a 15%-át tette meg az útnak, szóval mondjuk van egy ötlet, van mondjuk egy félig se kész prototípus és bumm megveszik őket az értékük 20.000-szereséért. Ezt látták az újságírok és azt mondták, ha ez nem story akkor semmi... semmit se kell szinte csinálnod és dől a lé... az emberek ezt imádni fogják... adjunk nevet ennek az egész jelenségnek... és megszületett a startup mitosz.

Szóval dől a lé szinte munka nélkül. Kik járnak ezzel jól? Az újságírók akik írhatnak rengeteg ugyanarról szóló cikket, amiket viszont biztos sokan fognak olvasni. Na és még kiket vonz a téma különösen? Lusta, szélhámos embereket, akik szinte semmi munkával akarnak sok pénzt keresni és megbecsülést élvezni. Természetesen tisztelet a kivételnek. 

Az örület tartott mondjuk két évig, de természetesen az újság cikkek egy új korszakról írtak és az igazából egy ötleten kívül semmit az asztalra lerakó, valószínű sok esetben szélhámost, korunk új hősének, egy zseninek állították be akik nem tévedhetnek. Aztán persze mondjuk egy év múlva volt egy kis cikkecske arról, hogy az egy éve agyonsztárolt  cég megszünt.

Idővel felfigyelt a jelenségre a politika is. A magyar is... És szokás szerint akkor amikor a storynak kezdett vége lenni. Szóval jött az ötlet, hogy Magyországnak startup nagyhatalommá kell válnia.

Közben viszont mi történt? A techcégek a valóban veszélyes riválisokat megvették és megtapasztalták, hogy a sok kis startup igazából nem jelent veszélyt. A befektetőknek is elege lett abból, hogy szemétre költik a drága pénzüket. Meg a nagy techcégek egyéb dolgokat is tettek annak érdekében, hogy stabilizálják a helyzetüket. Pl. a Facebook már követ akkor is, ha nincs is profilod, már nincs olyan, hogy nem használod a Facebookot és nem gyűjt rólad infókat, hacsak nem teszel kifejezetten ellene. Meg más techcégeknek is megszilárdult és növekedett a bevételi forrása és ha igazán nagy... mint írtam korábban az állam is kitömi pénnzel, úgyhogy rájöttek annyira nem kell félniük. Tehát leálltak azzal, hogy egy ötlet bemondásáért elképesztő összegetet dobjanak hozzád és már a riválisok se tették.

Kellett egy kis idő, hogy rájöjjenek erre az újságírok, de vannak akik még mindig menő témának gondolják... pl. a magyar kormány, Csath Magdolna...

Szegény kis startupok is odaállnak a techcégek elé és mutatják a kis hátsójukat, hogy na itt vagyok tegyél magadévá az értékem 10.000-szereséért, de nem... Vége van.

Ma már történetesen, ha valóban jó az ötleted valószínű akkor is elhajtanak, vagy a korábbi összegek töredékéért vennének meg. Kiderült, az hogy mi lesz a jövő nem is annyira egyértelmű és a startupok se tudják.

Mi a helyzet manapság a startupokkal?

http://www.uzletresz.hu/vallalkozas/20171110-emiatt-vereznek-el-a-startup-cegek.html

"A techstartupok esetében 70 százalék vérzik el, de ha az összes startupot nézzük, az arány már 90 százalék körüli."

 "A legtöbben abba a hibába estek bele, hogy sokkal inkább egy technikai problémára kerestek megoldást, miközben figyelmen kívül hagyták a piac valós igényeit, illetve nem reagáltak a vásárlók igényeire, és
még akkor is ragaszkodtak eredeti elképzeléseikhez, amikor már rég kiderült, hogy a termék vagy szolgáltatás módosításra szorul."

A startupok nagyobb arányban véreznek el, mint a normál cégek. Szerintem ez is mutatja, hogy igazából szélhámosok csinálnak főleg startupokat, akik abban reménykednek, hogy nem derül majd ki, hogy életképtelenek mielőtt megveszik őket hatalmas pénzért.

A másik, hogy jól látszik, hogy felesleges dolgokat találnak ki. Nincs rá igény. Eleve halott ötletek. Az olyan dolgokról már nem is beszélve, hogy fogalmuk sincs hogyan vezessenek egy céget.

Ilyen cégekbe ugyan ki akarna befektetni?

A magyar kormánynál viszont megállt az idő. Meg olyan jó ötletnek tünt... kis kezdő cégek... nekünk nem kerül kb. semmibe és milyen menőnek tünhetünk.

Viszont nézzük csak meg, hogy a startupok valóban kívánatosak egy országnak, meg annak az országnak a társadalmának?

Nos... a startup jelenség egy szélhámos mágnes. Örüljünk annak, hogy szélhámosokat vonzunk? Vagy örüljünk annak, hogy a szélhámosok itt nem fizetnek semmi adót, de kapnak állami támogatást?

Meg egyébként is miről szól a startup, mégha nem is szélhámosok csinálják, és az elképzelhető legjobb esetet feltételezzük?

Arról szól, hogy van valakinek egy nagyon jó ötlete amivel egy világraszóló nagy céget alapíthatna, de ő inkább eladja azt a jelenben viszonylag sok pénzért. Viszont ez a sok pénz semmi ahhoz képest amit elérhetne ha belefekteti az energiát és időt. Vagyis a magyar kormány azt ösztönözné, hogy add el az ötleted és más keressen rajta dollár milliárdokat. A magyar kormánynak az a jó irány ha az ötleteinkből mások gazdagszanak meg igazán, másoknak lesz nagy világcége. Tehát az egész történettel ki az aki nyer az országban? Anyagilag max. aki eladta az ötletét és a társadalomnak az egészből inkább kára lesz, kitanította a fickót aki eladta az ötletét és megint külföldi lesz belőle milliárdos, magyar állami támogatással.

De nézzük meg emberi oldalról is. Természetesen megint csak azt feltételezve, hogy nem gazember aki a startupot alapította. Neki van egy öltete amivel a világ csúcsára juthatna. Ő viszont lemond az álmáról és eladja másoknak, kap egy viszonyag, de csak viszonylag szép összeget, de aztán ahogy tellik az idő látja, hogy sokkal-sokkal többet érhetett volna el. Sőt lehet ő éri el, mert mint alkalmazott tovább dolgozik, csak már nem ő arat. Másik tragikus dolog lehet, hogy a nagy cég csak azért veszi meg az ötletet, hogy biztosítsa, sohase valósulhasson meg. Ilyenkor a feltaláló úgy láthatja, hogy az életének nincs értelme, megcsinálta a nagy találmányt, de soha senki se fogja használni. Ha öt évet dolgozott volna még rajta, ő vehetne más cégeket, de annyira csábító volt a pillanatnyi összeg... A startup az álmok eladásáról szól.

A startup név egy kreálmány amit újságírók találtak ki a jelenségre, pedig korábban is léteztek cégek amik ugyanezzel a profillal bírtak, csak senki sem akarta az értékük sokszorosáért megvenni őket. És ez a jelenség, csak egy hullám volt. Ezért nincsenek igazából startupok.

Szóval erre építeni gazdaságpolitikát kifejezetten káros társadalmi szinten. És egyre kevésbé fog menőnek tünni. 

Magyarországnak arra lenne szüksége, hogy saját cégei legyenek, saját nagyvállalatai és nem arra kell berendezkedni, hogy a mi állítólagos nyersanyagunkat, a tudást eladjuk, hogy mások csináljanak vele sok pénzt. Vagyis Magyarország ne legyen a startupok fővárosa. Ha a tudás ennyire fontos manapság, mint ahogy mondják, akkor vigyázni kell rá és a magunk hasznára fordítani. Ezt egyéb irányok se támogatják, pl. a legyen minden netrekötve és digitális örület azt fogja eredményezni, hogy az ipari kémkedéssel ellopják a tudásunkat. Fiatal politikusokra volna szükség akik ezt átlátják és nem csak a régi berögzödött dolgokat nyomatják, amik igazából nem hasznosak enyhén szólva.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr1713456801

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

David Bowman 2018.12.13. 18:26:40

A jó startupokat az állam tönkreteszi. Az Uber a legjobb példa. Méghogy értékelhesd a taxist! Még mit nem!
süti beállítások módosítása