Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

Jön a digitális magyar állam... sajnos (egészségügy)

2016. december 05. - GABOR2

Itthon úgy tűnik gyorsan halad a digitális állam kíépítése és rögtön már a legérzékenyebb egészségügyi adataikat is kiraknák a netre.

http://www.hirado.hu/2016/12/02/jovore-mar-neten-intezhetjuk-egeszsegi-ugyeinket/

"A tárca  közölte: az EESZT rendszeréhez való kötelező csatlakozás 2017-re tehető. A magánszolgáltatók számára – a tervek szerint – 2018-ra jelölik ki a kötelező csatlakozási időszak lezárását, összhangban a korábban eltervezettekkel."

"A regisztráló megtekintheti a számára felírt e-recepteket és e-beutalókat, nyomon követheti azok állapotát, és értesülhet a hozzájuk tartozó információkról (e-beutalóval lefoglalt vizsgálati időpontja, helyszíne, intézmény elérhetősége, rendelési idő ). Letölthetővé válnak az egészségügyi dokumentumai, leletei, zárójelentései, valamint lekérhetőek lesznek képi vizsgálatainak eredményei (röntgenfelvételek, CT vizsgálati eredmények) – sorolta az államtitkár, aki kitért arra is: a portál súgófelülete biztosítja, hogy mindenki könnyedén eligazodhasson a szolgáltatások használatában."

Hát remélem nem fog megvalósulni. Ha igen akkor az orvosi titoknak vége van. Nem kéne...

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr7412025887

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2016.12.15. 08:58:54

Miért lenne vége? Sokszor jól jöhet ha meg tudod nézni, és nem csak hogy te; Nagyanyám amikor kórházban volt, alig lehetett tudni róla valamit. Orvosok elérhetetlenek, nővérek semmit nem tudnak. Jó lett volna, ha legalábbis az eset dokumentációját meg tudjuk nézni.
A "kirakni a netre" meg nem azt jelenti, hogy mindenki láthatja.

GABOR2 2016.12.18. 15:12:06

Hi! Persze, hogy nem azt jelenti, itt a hacker támadás problémáról van szó. Amiket leírtál azok az előnyok, de a hátrányokat is kell nézni.

GABOR2 2016.12.18. 15:13:50

@ColT: Ezek az adatbázisok nagyon vonzó célpontok lesznek.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2016.12.18. 15:29:13

@GABOR2: Kinek? Miért?
És ezek az adatbázisok most is ott vannak, csak nem elérhetőek a betegeknek.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2016.12.18. 15:30:18

@GABOR2: Másrészt, ha papír alapú nyilvántartás lenne, akkor is van, akinek hozzáférhetőek az adataid. Felesleges ennyire paranoidnak lenni, ha valaki ártani akar neked, az fog, ha a titkosszolgálat meg akar figyelni, akkor meg fog.

GABOR2 2016.12.18. 16:29:43

@ColT: Nézd a papírt is el lehet lopni. De van külömbség aközött, hogy egy lefizetett nővér kivisz pár kartont és pl. aközött, hogy most a Yahoo!-tól egy akcióval elloptak 1 milliárdnyi felhasználói adatot.

GABOR2 2016.12.18. 16:30:24

@ColT: Ezek az adatok fontos célpontoknak számítanak már ma is.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2016.12.23. 07:16:26

@GABOR2: OK, de kicsit más tészta.
Megtudja egy szervezet, hogy 2 hetet feküdtél tüdőgyulladással, vagy mondjuk gerincsérved van.
Mire mennek vele?
Több gyógyszerreklámot kapsz?
A lakcímed, stb egyszerűbben is meg lehet szerezni. A TB- és egyéb azonosítóidat is.

A nővérkés eset, szerintem az elég durva egyszerűsítés - illetve ha pont a tiédet viszi ki, akkor az pont elég.
Másrészt, mint mondtam, a kockázatot mérlegelni kell. A magyar egészségügy esetében jobbnak tűnik egy betegeknek is elérhető adatbázis, mert annyira borzalmas az információk áramlása, hogy inkább férjek hozzá. És nem mellesleg, az ilyen adatbázisokat azért normálisan szokás védeni, az magyar sajátosság, hogy ez nem úgy van.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2016.12.23. 07:39:02

Ja, másik.
A Yahoo és hasonló tömeges adatlopások nem arra mennek, hogy majd utána jól kirabolnak, vagy majd megfigyelnek. Ki lehet bányászni személyes adatokat, de nem jellemző, egyszerűen nem éri meg, hacsak nem vagyok olya hülye, hogy ott van felírva titkosítatlanul az összes banki azonosítód. A lényege az, hogy tömegesen lehet olyan aktív felhasználói fiókokat és jelszavakat szerezni, amik máshova is jók. Ezért mondják mindenhol, hogy ne legyen ugyanaz a jelszavad...

A TB-ből nyúlt adatok tömegesen ugyanennyire nem igazán azért érdekesek, mert bárki meg akar figyelni.
Hogy a biztosítód udomást szerez a kórtörténetedről, az akár lehet kellemetlen is, de ha pl. van egészségbitosításod, aminek a terhére kezeltek, akkor már úgyis tudja :) És mondjuk az sem törvényes, ha az így szerzett adatok alapján neked kellemetlenséget okoz. Másrészt szerintem eddig is megszerezték, ha nagyon akarták.

GABOR2 2016.12.24. 11:16:13

@ColT: Lehet, hogy kirakják(hackerek) egy olyan helyre ahol másoik is hozzáférhetnek és akár ismerőseid is láthatják miért voltál kórházban amit te nem szeretnél. Mondjuk nők nem szeretnék, hogy lássák, hogy volt abortuszuk, vagy politikusok akarják titkolni valamilyen betegségüket amivel támadhatják. Ezek az adatok nem tartoznak másra.

"És nem mellesleg, az ilyen adatbázisokat azért normálisan szokás védeni, az magyar sajátosság, hogy ez nem úgy van" A Pentagont se tudják megvédeni és ezek az adatbázisok sokkal könnyebb célpontok mint a Pentagon. Már született róla "pár" cikk, hogy bizony nem olyan nehéz ezeket megszeriezni.

Szertinem ha mérlegelünk inkább maradjanak az egészségünkre vonatkozó adataink titkosak továbbra is.

GABOR2 2016.12.24. 11:24:15

@ColT: Tudod a jelenben még tényleg nincsenek ezeken a helyeken tömegével nagyon fontos infók, viszont pont azt akarják, hogy legyen. Nem is a magánemberek a legfontosabbak, hanem a cégek. Azt szeretnék, ha cégek mindenféle dolgaikat rakják fel a felhőbe. Már kapásból lenne aki kémkedne utánnuk. Az amerikai titkosszolgálat gazdasági kémkedést is folytat még a szövetségesei ellen is és mint írtam Snowdentől tuduk, hogy pl. a Microsoft felhőjéből közvetlenül hozzáférhettek a titkosszolgálatok az ott tárolt adatokhoz és ebben a Microsoft segítette őket. Azonkívül egymilliárd fiókadatban biztos van néhány fontos dolog is...

Más dolog valakit megfigyelni és letölteni pl. az egészségügyi aktáját... ezt mintha kevernéd. A megfigyelés egy aktív dolog. Amúgy úgy látom, hogy nem csak művészi tehetséged van, mert elég ügyesen érvelsz...

brlv24 2017.03.01. 12:17:06

@GABOR2: "Szertinem ha mérlegelünk inkább maradjanak az egészségünkre vonatkozó adataink titkosak továbbra is. "

De hát titkosak. Az adatkezelő kezelheti, de ezek a te személyes adataid, te rendelkezel velük. Most sincs másképp, és a jövőben sem lesz.
Alapvetően az adat már most is elektronikusan áll elő (maximum utólag nyomtatják). Tehát az nem járható út, hogy ne elektronikusan kezeljük. A kérdés az, hogy az adatkezelés esetén hol érhető el nagyobb adatbiztonság, a rendelőkben, a kórházakban (szétszórtan), vagy egy központi auditált adatbázisban.

Tudom,hogy szerinted a rendelőkben, de alapvetően ez butaság.
süti beállítások módosítása