Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

A marketing és a valóság ismét összecsap ( IoT, okosotthon )

2018. április 17. - GABOR2

Hajjaj, szegény IoT-tal foglalkozó cégek már eljutottak abba a fázisba, hogy nem az előnyökkel csábítanak, hanem a hátrányokkal fenyegetnek. Természetesen az IoT hiányának hátrányával. Ami... kapaszkodj meg: megsemmisülés. Azt mondjuk nem teszik hozzá, hogy igazából csak a saját vállalkozásuknak lesz annyi, a többiek köszönik szépen továbbléphetnek. Tehát ha szeretsz olyan horror filmeket nézni ,amik nem is ijesztőek ajánlom olvasd el  ezt.

Hogy az üzenet átmenjen mindenképpen, még ha nem is kattintasz rá, jó marketingfogásként ez:

"Aki nem tudja, mit kezdjen az IoT-vel, annak vége"

Ajánlom az egyetlen jó opciót: az elutasítást.

A marketingesek viszont nem elégedhetnek meg annyival, hogy csak egy gazdasági témájú lapban szorják szét jó hírüket a népnek; ahhoz olyan felület kell ahol mindenféle ember megfordul.

Így hát megjelent az Origon egy cikk.

Címe: "Okos otthon: miért és mire jó?"

Eleve, ha igazából tájékoztatni akarnák a népet az lenne a címe, hogy: "Okosotthon: miért ne, és miért nem jó"

Azonban mostmár 2018-at írunk, nem lehet az, hogy úgy írnak meg egy cikket hogy teljesen ignorálják a "Dehát mi van a biztonsággal?" témát. Annyi csunya dolog történt amit jó lenne ha elfelejtenének az emberek. Dehát nem, úgyhogy pár sort erre is kell áldozni a "cikkekben" mostmár.

Természetesen már az elején kimossák az agyakat nehogy azt merjék gondolni az emberek, hogy ez mehet felhő nékül is, mikor de... mehetne.

"Tehát felépíthető belőlük egy olyan rendszer, amelynek minden eleme egy központi aggyal áll állandó kapcsolatban, ami azt jelenti, hogy az összes berendezés összes információja egyetlen helyre fut be."

De hagyjuk is a blablákat, nézzük meg, hogy mi a helyzet a biztonsággal, jaj de izgi.

"Rengeteg különféle okos otthon eszköz van, tehát nem csak a fűtéssel kapcsolatos feladatok menedzselhetők ily módon, hanem akár komplett biztonsági rendszerek is kiépíthetőek, teljesen személyre szabottan. ",

Ó tehát lehetőségem van, rá hogy a biztonsági rendszeremet is kitegyem a hackerek támadásának. Szuper, de ez éppen radikálisan csökkenti a biztonságot, nem növeli. Ismét csak egy rossz pont.

"a központi egység riasztja a biztonsági szolgálatot, és bekapcsolja a kamerákat."

Kivéve persze, ha interneten keresztül meghackelték.

Viszont látszik, hogy ez már egy nagyon 2018-ban iródott cikk, úgyhogy fel kell merülnie, hogy mi van akkor, ha az a elképzelhetetlen  szituáció lép fel, hogy esetleg valami lehetetlen oknál fogva a betörők úgy döntenek, hogy kihasználják a rendszer sebezhetőségeit és hackelnek kicsit, ahelyett hogy simán belesétálnak a csapdákba, hisz köztudott, hogy a bűnözők mindig sok-sok lépéssel a jófiúk mögött vannak... ugye nem kicsit kell retardáltnak lenni, hogy erre bologas. Mégis ez a marketing valóság.

És jön a várva várt alcím: "Biztonságos?" Juhéj!!! Most jön, most jön...

"Az okosotthon-eszközök esetében sokszor merül fel a kérdés, hogy nem okoz-e biztonsági kockázatot az, hogy távolról lehet vezérelni az otthoni eszközöket, és így például bárki kikapcsolhatja a mozgásérzékelőt, ha ellopja a telefont."

Wait for it.... wait for it...

"Nos, ez valóban okozhat problémát,..."

Je pezsgő!!! Várjunk csak van folytatás is... Várjunk még.

"...de egy szimpla kulcs vagy pénztárca ellopásától is ugyanennyire kell tartani. "

Ó... és nem sikerült. Hiába most se történt meg a csoda, egy fizetett tartalomban megfelelően tájékoztassanak.

Nos nézzük csak... egy egész ország egyfajta okosotthon rendszert használ ami ráadásul össze van kötve egy központi felhőbe. Vagyis egy hackertámadással egy egész ország minden háztartása támadható... végülis az is lehet, hogy mindenki egyszerre veszíti el a kulcsát is... nem lehetetlen, tehát a veszély ugyanakkora, ha retardált módba kapcsolsz mindenképp. Ráadásul egy szinte teljesen fullos okosotthonba rengeteg kár tehető, nem lehet összevetni azzal, hogy zárat kell cserélned.

"Ráadásul, ha valaki észleli, hogy a mobilja illetéktelen kezekbe kerülhetett, akkor egyszerűen letilthatja az eszközt, így azzal már nem lehet irányítani az okos otthont."

Ó nagyon retardáltnak van nézve az olvasó. Nos nézzük csak, először is ahhoz, hogy egy okosotthon rendszereihez hozzá lehessen férni, nem szükséges a mobilod, IoT= Internet of Things az egész elérhető közvetlenül az internetről, vagy a központi felhőn keresztül. De még ha csak a telefon lenne az opció... nem kell ellopni se, csak egy trójait kell rakni rá és lehet irányítani vele, vagy a betörő a saját mobilját is használhatja.

Még egy utolsó sulykolás:

"Mint ahogy a korábban felsorolt konkrét példák mutatták az okos otthon megoldások, termékek szolgáltatások kényelmesebbé, egyszerűbbé, biztonságosabbá és egészségesebbé tehetik az életünket."

Természetesen egy ilyen cikkben elkerülhetlen a "ez lesz az elkerülhetetlen jövő frázis":

"Az biztosnak látszik, hogy a jövőben még inkább elterjednek ezek az eszközök"

Ideje viszont ismét meghívni valóságurat a buliba.

Szörnyű dolog derül ki... az IoT...  nem... biztonságos. O.

"Magában a jelenségben semmi újdonság nincs. Inkább figyelmeztetés, hogy radikális változtatásokra lesz szükség, ha a Dolgok Internetét biztonságosan szeretnénk használni."

"a biztonsági kockázatuk jelenleg szinte felmérhetetlen – egyszerűen azért, mert vagy a tudás, vagy a szándék, vagy a lehetőség hiányzik a gyártók és a felhasználók részéről arra, hogy felmérjék és felismerjék a veszélyeket."

Elárulok egy titkot... a sokkal jobban őrzött rendszereket is feltörik és az a fajta megoldás, hogy minden egy felhőhöz kapcsolódik és minden egy rendszert használ... eszményi célpont egy ellenséges titkosszolgálatnak amit biztos nem hagynak ki. Vagyis ez a világ max. addig tart ki amig kitör az első háború, de persze kisebb szereplők is használhatják támadásra, bár valószínű elsősorban kémkedésre használnák. Meg szuperkönnyű bejutásra... Ugye ha a riasztó is csatlakoznik a nethez, akkor csak elég lesz néhány kattintás.

Érdemes elolvasni az egészet, de lényeg:

"Ugyanis az történt, hogy egy, a vezető által meg nem nevezett kaszinó rendszerébe a támadók úgy hatoltak be, hogy az intézmény előcsarnokában elhelyezett nagy akvárium – IoT-képességekkel rendelkező – hőmérséklet-szabályozóját hackelték meg. Ez ugyan elsőre nem látszik nagy dolognak – egy hőmérőt megtörni –, de mivel az eszköz csatlakozott mind a belső, mind a külső hálózathoz, a támadók lépésről lépésre haladva bejutottak védett rendszerekbe is, és így adatokhoz juthattak hozzá."

Azért lesz zsákutca az okosotthon is, mert a sérülékenységi, biztonsági problémákat nem fogják tudni megoldani. Persze, lehet menni a zsákutcába, csak akkor el fogod a következményeit szenvedni.

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr913841072

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Alick 2018.04.17. 13:58:36

"Aki nem tudja, mit kezdjen az IoT-vel, annak vége"

Az IT szektor Putyin zsebében van.
:)

GABOR2 2018.04.17. 15:55:00

@Alick: Ha arra gondolsz, ha úgy akarná bedönthetné a nyugati országok digitális álomvilágát akkor igen.
süti beállítások módosítása