Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

Fogyasztás, árak, beruházások

2024. szeptember 30. - GABOR2

Már megint írok a "fogyasztásról" is, mert most egy olyan dolog történt, hogy a hétvégén láttam, hogy az egyik konkrét terméknek amiről írtam legutóbb, hogy senki se veszi őket, megváltozott az ára... És nem csak annak.

A Pick szalámiról van szó...

Az én történetem a Pick szalámival az, hogy a közelmúltig több éve vettem belőle minden héten olyan 5-8 csomagot. Nem egyfajtát persze, de az áruk mind pont ugyanannyi, tehát az mindegy.

És nem voltam egyedül, mondhatni "verseny" volt ezekért a szalámikért, ami miatt többször előfordult, hogy nekem nem jutott elég, vagy ritkán akár semmi. Az emberek elkapkodták ezeket.

Viszont az utóbbi két évben nagyon szorgalmasan, több lépésben, rohamosan nőtt az ára ezeknek, egészen talán úgy, hogy ennél is megvolt a 100%-os emelés.

És ide hagy szúrjak be egy story-t ami talán nincs meg midenkinek, hogy tavaly nagy felhördülést okozott, hogy valaki készített néhány képet a németországi Pick szalámik árairól és kiderült, hogy Németországban 50-100% közötti mértékben olcsóbb a Magyarországon elkészítetett Pick. Akkora volt a felhördülés, hogy maga a Pick nyilatkoztt az ügyben, hogy ezt rosszul fogják fel az emberek... Merthogy ott nem olyan nagy az Áfa... ok, ez igaz, de hogy miért 100%-kal drágább a magyaroszági Pick a németországihoz képest ez magában nem magyarázza; és a Pick még azt mondta, hogy ne őt bántsák, mert nem ő dönti el, hogy mennyi profitot tesz rá a kereskedő a Pickre és... ennyi. A megoldás az, hogy a magyaroknak a boltok ennyivel drágábban adják el, ennyivel több a profit.

https://24.hu/belfold/2023/02/06/pick-szeged-dragabb-szalami-magyarorszag-nemetorszag/

De visszatérve az én storymhoz...

Szóval viszonylag nemrég amikor megláttam, hogy az árak megint nőttek, rá kellett jönnöm, hogy változtatnom kell. Mégpedig úgy, hogy az eddigi heti mondjuk 8 Pick helyett ezután... 0 darab Pick szalámit veszek.

És elkezdtem venni egy másik márkát, több száz forinttal olcsóbbat, de a szemem mindig rajtatartom a Picken.

És azt kellett, hogy lássam, hogy úgy tűnik nem vagyok egyedül a döntésemmel, mert a Pick-et a kutya se akarta ezután megvenni, mindig ott voltak úgy, hogy egy darab se fogyott belőlük, soha.

És az előző fogyasztós cikkemben írtam, hogy azt csinálták a Tesco-sok, hogy akiknek van ilyen Tesco kártyája azoknak adtak  50%-os kedvezményt a Pickre. Amivel így a kártyásoknak az annyiba került, mint ami tisztességes lenne mondhatni, azon is lenne simán profit, hisz nemrég még annyi volt kb a teljes ára és mint tudjuk Németországban alapból ennyi az akció nélküli ár.

Ez a 50%-os kedvezmény most elég volt arra, hogy 3-4 darabot elvittek belőlük per sor. Vagyis szinte semmit.

És most hétvégén, legfrissebben, miközben múlt héten is írtam, hogy hol van a közgazdasági törvények szerint bekövetkező árcsökkenés, nos... most hétvégén megtörtént. Csökkent az ára.

Csökkent ára, és nem csak akció miatt, hanem a mindenféle akció nélküli csökkent az ára... Szánalmasan keveset, ilyen talán kevesebb mint 30 forintot, alighanem a "lélektatni hatásra" játszottak, mert így a százasoknál eggyel kisebb szám szerepel, de igazából ez egy kemény 30 forintos csökkentés. És én "úgy érzem", hogy ez kevés, még olyan 250 forinttal kéne csökkenie, hogy biztos visszatérjek, de legalább 150-nel, hogy megfontoljam. És fogy az idő, ha nem csökken gyorsan az ára, lehet végleg átszokok másra.

Szóval a szuperkapzsisággal elérték azt, hogy heti nyolc termékről azonnal, egy lépésben eljutottam a heti 0-hoz, és eléggé úgy látszik, hogy mindenki más is valami ilyesmit lépett, hisz mindig egy darab se hiányzik belőlük, míg korábban mindig aggódhattam, hogy éppen lesz-e elég.

És 30 és 20 forintos visszacsökkengetések már nem fognak hatni. És ami a lényeg: sokan másoknál se, könnyen lehet. Rájuk fog rohadni pár rakománnyi Pick persze mire erre rájönnek, majd amikor kevesebb mint tíz nap és ki kell dobniuk mert lejár, talán adnak újra kedvezményt.

Aztán néztem más terméket is... Az egyik virsli ára is csökkent 100 forinttal és annyira ünnepelte ezért magát a Tesco, hogy nagy betűkketel kiírta nekem oda, hogy "Szuperárak". De nem tűnik ez se akciónak, hanem lecsökkentették az alapárat.

Még jó, hogy 30 forintos Pick szalámi csökkentéshez nem volt pofájuk kirakni, hogy "Szuperárak". Tudják, hogy teljesen felesleges lenne...

Aztán... mostmár nem saját történet... Megjelent egy cikk ami kb. elismeri hogy igen, az emberek azért nem vásárolnak az évi 10%-os fizetésemelés ellenére se, mert az árak annyival magasabbak, hogy abszurdnak találják, hogy ilyen áron vásároljanak és inkább megtakarítják a pénzt maguknak. Meg persze én még azt is hozzátenném, hogy a 10% egy átlag, valószínű a magas emelést olyanok kapták akiknek amúgy is magas fizetése van. Ők viszont eddig is megvettek mindent amit akartak, tehát azért nem vesznek többet, mert +10%-ot nől a fizetésük, akik meg szegények... ahogy a cikk is írja, ők inkább nem költik el a pénzt. Én meg úgy vagyok vele, ha meg is tudnám venni, ha nem gondolom azt, hogy a cucc ér annyit amennyit kérnek érte, akkor nem veszem meg...

"Kiderült, mi a gond a magyar fogyasztással"

"Az inflációs válság jelentősen sújtotta az alacsony jövedelmű háztartásokat Magyarországon, ahol az élelmiszerárak drasztikus emelkedése miatt a fogyasztás visszaesett. Bár a reálbérek közel 10%-kal nőtnek idén, a kiskereskedelmi forgalom csak mérsékelten emelkedett, mivel sokan inkább megtakarítják jövedelmüket. Az MNB friss elemzése szerint a magasabb jövedelmű rétegek élvezték a legnagyobb jövedelemnövekedést, különösen a vállalkozói jövedelmek és megtakarításokból származó bevételek révén. Az alsó jövedelmi ötöd háztartásainak reáljövedelme jóval kisebb mértékben nőtt, ami súlyosbítja a gazdasági egyenlőtlenségeket. "

Amúgy van még két téma ami kiverte nálam itt a biztosítékot.

Az egyik az a magyar fuvarozók sírása és hogy állítólag hiába méregdrágák, ők akkor is állítják, veszteségesek nagyon és hogy még jobban, durván kéne emelni az árakat, de tudják, hogy akkor a kutyának se kellenének a szolgáltatásaik. Így is csak a szupergazdagoknak, a valamiért nagyon rászorolúknak, vagy a kurv@hülyéknek kell a szolgáltatásuk ilyen árak mellet.

De ők hősök, mert állítólag már 1 éve veszteségesek és ebből élnek... Mint a bankárok, vagy Szigetfeszitivál.

"Csapdában a fuvarozók: ha nem tudnak árat emelni, nő a veszteségük"

"Jelentősen felgyorsult a közúti fuvardíjak emelkedése 2024 második negyedévben, a fuvarozók azonban nem tudják maradéktalanul érvényesíteni a költségeiket, mert a jelenlegi gazdasági környezet nem támogatja a díjemelést – mondta az InfoRádióban a DigiLog Consulting stratégiai tanácsadócég ügyvezetője. Lajkó Ferenc hozzátette: a cégeknek legalább 5-6 százalékot kellene emelniük ahhoz, hogy nullszaldóssá tegyék a működésüket."

Az én véleményem az, hogy nem létezik, hogy ez nem hazugság...

 

"A közúti fuvarozás közel egy éve veszteséges; a második negyedévi méréseink szerint az előző év azonos időszakához képest a nemzetközi áruszállításban 12,2, a belföldiben pedig 19,1 százalékos volt a költségek növekedése" – mondta az InfoRádióban Lajkó Ferenc, a DigiLog Consulting ügyvezetője.

Ehhez képest a díjszintváltozás, amit a cégek át tudtak hárítani, az az előbbi esetben 6,6, utóbbiban 14,7 százalékos volt, vagyis látszik, hogy bár sikerült jelentős áremelést végrehajtani 2024 második negyedévében, de

a fuvarozók még mindig futnak a pénzük után, a költségeik egy részét még mindig nem tudták áthárítani"

Én nekem volna egy tanácsom ezeknek a cégeknek, amik nevetségesen szupersokat kérnek el a szállításért, mégis állítólag így is veszeségesek: Szünjetek meg, nincs rátok szükség így. Adjátok át a terepet azoknak akik értenek hozzá. De persze ez is csak egy hazugság, hogy veszeségesek, mert én el se tudom képzelni, hogy igazából ez lehetséges lenne olyan árak mellett amivel dolgoznak...

"Ennek legfőbb oka a Magyarországot és Európát sújtó recesszió, mert a költségek emelkedése mellett a díjak átháríthatóságát a kereslet-kínálati viszony is meghatározza – magyarázta a szakember. A harmadik negyedévben az látható, hogy nincs elég szállítani való a gyengélkedő gazdasági helyzet miatt, így az áthárítás is sokkal nehezebb, mint normál körülmények között lenne."

Sajnálom azokat akik nem tudják nélkülük megoldani...

"A DigiLog Consulting ügyvezetője úgy véli, ha a gazdasági teljesítmény valamicskét javul, akkor a fuvardíjak is tovább fognak emelkedni, hiszen jelenleg 5-6 százaléknyi hiányzik a cégeknek a nullszaldóhoz. Hozzátette, lehetséges, hogy a fuvarcégek ezt gazdasági növekedés nélkül is rá fogják tenni az áraikra, különben kénytelenek lesznek csökkenteni a kapacitásaikat a veszteségük minimalizálása érdekében. Ha viszont csökken a kapacitás, akkor hamarabb kiegyenlítődhet a kereslet-kínálati szint, és ezáltal az árszint is – jegyezte meg. Lajkó Ferenc szerint

reális félelem, hogy a kisebb, likviditásszegényebb cégek létét veszélyezteti a jelen helyzet."

Szünj meg, szünj meg.

Hányok az egésztől.

De nem csak itt van mitől hányni... Kiderült - és nem vagyok meglepve - hogy a beruhások terén is szétlopkodnak minket a kedves "szolgáltatók" és totál nevetségesen magas árakat kérnek.

Vagy lesznek "barátaid" mindenféle foglalkozásból vagy folyton számíthatsz rá, hogy ki akarnak téged rabolni.

"Nagyon ünnepeljük a magyar beruházásokat, csak nincs miért"

"A hazai híreket olvasva látszólag minden rendben van a beruházásokkal, magas a GDP-arányos ráta, és zúdul be a külföldi működőtőke. Aztán ha megnézzük alaposabban a számokat, láthatjuk, hogy valójában a helyzet egészen borzasztó: elképesztően drágán csináltunk nagyon rosszul hasznosuló beruházásokat, és mostanra már ezekből is sokkal kevesebb van, mint gondolnánk."

"a magyar beruházási ráta alapvetően nem azért magas, mert sok fejlesztés zajlik az országban, hanem azért, mert azok nagyon drágán készülnek el. Másképpen: a brutálisan megdráguló beruházások még úgy is egyre nagyobb részét tették ki a GDP-nek, hogy valójában azok egyre kisebb gazdasági teljesítményt jelentettek."

Ezt is mindenki vésse az eszébe:

"Hogy mennyire különleges volt a hazai beruházás-drágulás, azt az alábbi grafikon mutatja: 2010 óta a magyar beruházások árszintje a 2,5-szeresére emelkedett, a másik három országban átlagosan 35%-os volt a drágulás. További megfigyelés, hogy az árszintemelkedést jóval az építőipari nyersanyagok sokkszerű drágulásának levonulása után sem követte korrekció a beruházási árszintben."

Szóval itt is az emelkedés az indokoltnál sokkal-sokkal nagyobb volt és amikor megszüntek az indokok amire hivatkoztak, akkor is maradt minden ugyanazon az áron. Mint ahogy egy csomó minden másnál. Miért, például a kenyér ára visszamegy a kb. 100%-os emelésről? Nem, sőt nemrég beigérték, hogy tovább fogják drágítani.

Szóval mit lehet mondani... Magyaroszág egy abszurd ország, ahol alacsonyak a fizetések és minden sokkal drágább mint ami indokolt lenne. Nem ilyen 35%-okkal, hanem ilyen 100-250%-kal.

Nekünk fogyasztoknak nagyon be kéne mutatni a középsőujjat. Ja, és persze tesszük is, pont ezért van siránkozás a fogyasztás terén, de ér valamit? Szinte semmit, pedig a válaszunk radikális.

És a politikusok akkor kezdi el érdekelni, amikor már az Áfa bevétel is csökken, de akkor is nem a boltokat raknák helyre hanem mondjuk szeretnék betiltani, hogy megkerüljük ezeket az igazságtalan árakat külföldről vásárlással.

Azt kívánom ezeknek a roh@dék cégeknek, hogy érje őket az mint amit én tettem a Pick szalámival: hirtelen, egy lépésben, zéró új termék tőlük, zéró új megrendelés nekik. 

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr9018694624

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Deansdale 2024.09.30. 21:31:37

"a belföldiben pedig 19,1 százalékos volt a költségek növekedése"
+
"a díjszintváltozás, amit a cégek át tudtak hárítani 14,7 százalékos volt"
+
"jelenleg 5-6 százaléknyi hiányzik a cégeknek a nullszaldóhoz"

Ha ez igaz lenne akkor a költségemelkedés előtt is veszteséget termeltek volna, vagy 1%-nál kisebb volt a haszonkulcsuk, bakker. Ki hiszi ezt el?
Amúgy kíváncsi lennék mi ez a költségnövekedés, a benzinár ugyanis nem nőtt jelentősen az idén. Mi az ami miatt most egy teherautó az ötödével drágábban jut el a-ból b-be, mint tavaly?

Mellesleg ha ilyen drága a szállítás akkor még viccesebb, hogy a magyar szalámi olcsóbb Németországban, hiszen azon sokszoros a fuvarköltség. Ha véletlenül megrohadnának akik a magyar árszabásért felelősek, lehet hogy pezsgőt bontanék. Utolsó tetű banda.

Madarász Henrik 2024.10.01. 03:06:49

Igen ez a statisztika, ha a felső egyharmadnak nagyot nő a fizetése, kétharmadnak meg keveset, akkor kijön 10 % átlag. Az alsó rétegek meg nem nagyon tudnak ebből többet fogyasztani, a felső rétegek meg berakják a bankba és utaznak külföldre, abból sem lesz több fogyasztás.

GABOR2 2024.10.01. 13:26:28

@Madarász Henrik: Van is egy ilyen rész:

"a magasabb jövedelmű rétegek élvezték a legnagyobb jövedelemnövekedést, különösen a vállalkozói jövedelmek és megtakarításokból származó bevételek révén. "

Akiknek igazán nőt szupermód a pénze, azok nem fizetésből élnek. De tőlük senki se várja, hogy kompenzálja több millió ember kevesebb fogyasztását; ők akik elszívják másoktól.

@Deansdale: Mondom én, hogy ők is állandóan a "veszteségből élnek". Hősies emberek akik csak jót akarnak nekünk. Csak valahogy ha a világ másik végéből rendel valaki valamit az olcsóbban kijön mint amit csak "bónusznak" kérnének, hogy hozzák fel a csomagot egy ötödik emeleti helységbe.

Koenigsberger 2024.10.01. 22:24:38

Szerintem itt már annyira megbolygatták a folyamatokat a szakbarbár rezsicsökkentésekkel, árstopokkal, hatósági árazással, hogy még sok évig kár ledz bármiféle logikát keresni az árakban. A piac egy dolgot nem szeret: a bizonytalanságot. A Fityesz már sokszor bemutatta azt a bravúrt, hogy világmegváltónak beharangozott dolgokat (törvényeket, állami támogatásokat stb.) máról-holnapra virradóra egy tollvonással megszüntetett. Totál kiszámíthatatlan, amit művelnek. Mint aki színig telefosott egy vödröt, aztán egyensúlyozva próbálja kivinni, de minden egyes mozdulattal megbillen és kiloccsan valamerre.

GABOR2 2024.10.02. 16:26:40

@Koenigsberger: Az egyik cikkben amit belinkeltem van egy mondat ami elárulja, hogy állami vásárlásoknál vastagon fogott a ceruza továbbra is és abszolút semmibe volt nézve, hogy megváltoznak a dolgok és a magasabb árak nem indolultak, sőt ugye sokkal-sokkal tovább mentek annál is amit indokoltak volna eleve "külső tényezők".
Szarul működik a felügylet, vagy talán még inkább... "haverok". De nemcsak "haverok", sajna elég általános hozzáállás. A lakosságnak kéne tennie valamit. De ezen nem fog segíteni másik párt kormányrasegítése. A piaci erők, hogy a lakosság spontán egymással kommunkáció nélkül lép valamit itt már nem elég, szervezett válasz... kéne.
süti beállítások módosítása