Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

Már megint a fogyasztásról...

2024. szeptember 23. - GABOR2

Írtam róla többször, de most valahogy muszáj újra, mert úgy tűnik Nagy Márton mintha személyes sértésnek venné, hogy a magyarok nem fogyasztanak többet. Nagy Márton amúgy mostanában nagyon sokszor megnyilatkozott és jelentősen kevésbé szimpatikus nekem... De szerepelni fog most több cikkben is nálam, még foglalkozunk vele.

"A mélypontot a 2023. március és május közötti időszak jelentette, amikor a bérek végig 15 százalék fölött nőttek, a kiskereskedelmi forgalom azonban 10 százaléknál nagyobb mértékben csökkent, vagyis a kettő között több mint 25 százalékpont különbség alakult ki. Ez azóta folyamatosan szűkült, de az elmúlt hónapokban 13–14 százalékos bérnövekedés mellett 3–4 százalékkal bővült a kiskereskedelmi forgalom, ami még mindig jelentős, 10 százalékpontos különbség."

Sajnos az egyik fő cikk amit be akartam rakni elveszett, de javaslom, hogy olvasd el a nemrég témában írt cikkeim. Amikből megtudhatod, hogy elemzések szerint azért vásárlunk kevesebbet, mert éppen vennék egy másik házat és úgy tűnik az a pár tízezer forint hiányzik mindenkinek és hasonlók.

Én nem is akartam erről írni újra, csak Nagy Márton tényleg úgy tűnik mintha szinte személyes sértésnek venné, hogy nem fogyasztunk többet és harcot indít... nem értünk, hogy csökkenjenek az árak, hanem az egyik módszer ellen amivel kikerülnénk a magas kiskereskedelmi árakat:

"Nagy Márton hadat üzent a Temunak"

Szóval az egyik próbléma, hogy mi magyarok egyre inkább kihagyjuk a kiskereskedőinket, miután látjuk, hogy igazságtalanul nagyot emeltek és külföldről vásárlunk be. Ez ellen harcolna Nagy Márton. Azért, hogy fizess többet és az államnak legyen több bevétele.

"A hazai kiskereskedelmi forgalom elszakadt a háztartások fogyasztásától, egyre inkább szolgáltatásokat, illetve külföldről és külföldön fogyasztanak a magyarok a járvány következtében megváltozott fogyasztói szokások miatt - mutatott rá a miniszter."

Szóval itt is... nem a magyarországi boltok a hibásak, a magyarok csak... rászoktak másra és erővel vissza kell őket vezetni a "helyes" útra.

Oké... akkor pár fontos cikk jön mindjárt.

De még előtte megemlíteném, hogy korábban is voltak elemzések arról, hogy a boltok totál nem fair módon emeltek árakat, sokkal többet kell fizetnünk Európában, de... Magyarországon a boltok erre még rátettek egy nagy-nagy lapáttal... csak úgy.

Itt egy cikk arról, hogy újságírók átmentek Szlovákiába bevásárolni és mit találtak:

"Szlovákiai bevásárlás: megnéztük, mi olcsóbb a szlovák Kauflandban, és mi a magyar Tescóban"

 

"A legjobb fogások ennek megfelelően:

  1. Lekvár: a Facebook-csoportban is a vásárlók egyik kedvenc terméke, ami 70 százalékkal olcsóbb kint, mint itthon. A kommentek szerint általános, hogy Szlovákiában olcsóbbak és jobbak a lekvárok, mint itthon.
  2. Jägermeister: a magas jövedéki adó miatt a töményitalok hagyományosan olcsóbbak a környező országokban, mint Magyarországon, de az egészen döbbenetes, hogy egy liter jéger majdnem fele annyiba kerül kint, mint itthon.
  3. Mosópor: 35 és 21 százalékos árkülönbség jött ki, ami 1000-2500 forintot jelent. Ez önmagában akkora összeg, hogy megérje érte pár kilométert autókázni.
  4. Olívaolaj: egy üveg 1500 forint spórolás."

"Van, ami 70 százalékkal olcsóbb"

Viszont ez egy olyan cikk volt ami arról szólna, hogy ne sírjál, mert bár pár kilóméterre az országunktól vannak dolgok amik 70%-kal olcsóbbak, más dolgok meg drágábbak.

Viszont itt jön be egy másik cikk ami igazán brutális.

"Sokkoló: így változtak az árak az árstop alatt és után"

Addig olvassátok el ezt a cikket amíg tudjátok, mert brutális adatok vannak benne és az ábrák különösen arcon vágnak, hogy mekkora nagy lehúzás megy a magyar boltok részéről.

"Azt követően az érintett 8 termék ára növekedett havi bázison, amely kiváltotta a kabinet nemtetszését és versenyhatósági eljárást helyezett kilátásba. Most megnéztük, hogy az európai uniós árakkal összevetve hogyan is változott az árstopos termékek ára és milyen hatást váltott ki a magyar kormány beavatkozása a szabad piacba."

Igazából ebből a cikkből az derül ki, hogy bár nálunk is vannak indokok, hogy miért kell emelni az árakat és Európában máshol is ugyanezek el lettek mondva, de nálunk... nálunk az emelés összehasonlítva... egészen, horrorisztikusan magasabb.

"Mielőtt azonban végigmegyünk az árstopos termékek árának alakulásán (a tej kivételével, mert arról nem állnak rendelkezésre számunkra megfelelő adatok), érdemes megnézni, hogy az elmúlt hat és fél évben hogyan alakult az élelmiszerek ára Magyarországon és az Európia Unióban.

Látszik, hogy az energiaárak elszállása, az aszályok és a szállítási láncok akadozása áremelkedést indukált az EU-ban is, de közel nem olyat, mint itthon."

"Az infláció hosszú időn át Magyarországon volt a legmagasabb, de ebből is kiemelkedtek az élelmiszerek, amelyek esetében 2022 októberétől 2023 márciusáig 40 százalék felett volt az áremelkedés üteme éves összevetésben. Bár ez az időszak látványos, nem lehet elmenni amellett sem, hogy az árstabilitás időszakában, vagyis 2022 előtt is jelentősebb volt a magyar élelmiszerdrágulás, mint az európai."

Sajnos ábrát nem rakok be, de itt is azt látnád, hogy míg Európában az ár csökken, nálunk mint a rakéta lől ki és sokkal magasabban van mint az EU átlagban:

" A liszt ára dinamikusabban emelkedett itthon 2017 és 2022 között, mint az EU-ban, azonban amikor az energiakrízis a kontinensen drágulást okozott a kenyéralapanyagnál, itthon az árstop parancsolt megálljt az áremelkedésnek. Ez azonban csak a búzafinomlisztre vonatkozott, más terméktípusokra nem. Most, hogy már semmi sem korlátozza, a liszt ára kilőtt itthon, miközben Európa átlagát nézve a tendencia csökkenő."

És igazából ezt láthatod minden terméknél. A tojás, az étolaj, a burgonya, a csirkehús... mind drágább.

A csirkehús annyival brutálisabban magas, tényleg ajánlom az eredeti cikket annyira jól mutatja az ábra, de a burgonya is... ami EU-s szinten 50%-os változás nálunk... nálunk 150%!!!!!!!!!!

A csirke az EU-ban kb. 50%-on nőt ami brutális, de nálunk az ábra szerint csak picivel van 100% alatt.

És lehetne még sorolni. De inkább ezt tényleg látnod kell.

Berakom ide a Portfolio.hu véleményét:

"Az európai uniós átlagnál dinamikusabban növekvő árak minden terméknél láthatók, miközben az árstopnak sikerült elfednie a valós piaci viszonyokat az érintett élelmiszerek esetében. Mindezt lehet a vásárlók védelmének hívni, de a boltoknak vélhetően nem okozott problémát más árucikkeken behozni azt a veszteséget, amelyet az árstopon elkönyveltek. Ez erősíti azokat a vélelmeket, amelyek szerint a piaci viszonyokba beavatkozni soha nem célravezető, mert a szereplők megtalálják a lehetőségeket, hogy kompenzáljanak, a végén pedig a vásárló jár rosszul. A következő hónapok kérdése, hogy az esetleges versenyhatósági vizsgálatok megijesztik-e a boltokat annyira, hogy a fenti, kiemelt figyelmet élvező termékek drágulása ne folytatódjon. Erre egyébként minden esély megvan, mert az elmúlt két hónap tendenciája alapján az áremelkedés egy ütemben is végbemehetett, amikor július elsején megszűnt minden korlátozás."

Szóval a lényeg: az árstopos termékek nem-áremelkedését, más árúk árában fizettük meg, amikor pedig az árstop megszünt az EU áremelkedésnél sokkal-sokkal-sokkal-sokkal magasabb mértékben növelték a magyar boltok az árakat, és úgy tűnik rákaptak mint a drogos, nem tudnak leállni, úgyhogy már a hatóságoknak kell közbelépni, mert annyira nyilvánvaló, hogy az egy lépésben akár ilyen 50%-os áremelgetések totál kamu indokkal történnek.

És megint csak visszatérünk a kezdő mezőre... Megy a sírás, hogy nem fogyasztunk többet, bár nőt a fizetésünk.

Nos, oké... nőt a fizetésed mondjuk tényleg 15%-kal. Viszont a termékekek ára nőt az utóbbi időben közel 100%-kal és látszólag a cégek nem tudnak leállni... Vajon miért fogyasztunk kevesebbet és miért próbáljuk elkerülni a magyar kiskereskedőket?

Nos, talán mégsem arról van szó, hogy szinte mindenki éppen egy újabb házat akarna magának venni, hanem mondjuk ha látja, hogy valaminek nőt az ára 100% és még azt is felfogja, hogy ez teljesen igazságtalan akkor... mégha nől is 15%-kal a fizetésem nem veszem meg azt amiről a fizetésemelés előtt elhatároztam, hogy többé nem veszem meg. Ennyi.

Tudjuk, hogy ezek az árak f@szságok, totál el vannak szállva a valóságtól és nem vesszük meg őket, se 15%-os fizetésemeléssel, se anélkül. Hanem ha tehetjük akkor inkább külföldről vesszük meg a dolgot... akár 70%-kal olcsóbban. A magyar boltok polcain pedig tovább porosodnak a termékek.

A kormányt is igazából ez azért érdekli már, mert olyan szinten fogy a hazai fogyasztás, hogy az áfa bevételek sok százmilliárddal kevesebbek.

"Augusztusban rekordot jelentő 414 milliárdos hiánnyal zárt a költségvetés, újabb megszorítások lehetőségére utal a Pénzügyminisztérium"

"Soha nem látott hiány a költségvetésben, a minisztérium érdekes félmondatot ejtett el"

"Idén augusztusban 414,4 milliárd forintos deficittel zárt a költségvetés, ami a valaha volt legnagyobb nyolcadik havi hiány."

"az év első hét hónapjában 495 milliárd forintos hiány jött össze az elmaradó áfabevételek miatt"

Vagyis Nagy Márton azért van megsértődve, mert nem jönnek az áfabevételek, ami korábban a legbiztosabb bevételi forrás volt és a Portfolio szerint a kormány most totál megvan lepve.

Pedig nem kéne, 15%-os béremelés nem elég nagy arra, hogy az igazságtalanul 100%-osan emelt termékeket  megvegyem, főleg ha nem messze az országhatártól akár 70%-kal olcsóbb. Nem, azok szépen ott porosodnak tovább a polcokon és nem lesz belőlük áfabevétel.

Most is jártam az egyik Tescoban és azt láttam, hogy van ez a saját akciót biztosító kártyája és ha azzal vásárolnák akkor pl. a Pick szalámi fele annyiba kerülne. De ezzel igazából csak visszaállnak arra az árra ami az igazságtalan emelés előtt volt. Igazából azon az 50%-os akción is keresnek, hisz... körülbelül az lenne igazából az ára igazságtalan emelés nélkül, nem rég még annyi volt. És megyek mondjuk az édesség részlegbe és ott meg láttam nagy táblákkal, hogy "Kiárusítás" és kártya nélkül mindenkinek járó akció volt több mindenre is, ilyen 30, vagy még több százalalék. Miért? Azért mert pár nap és lejárnak, mert a kutya se veszi őket ezeken az árakon. Némelyiknél már a csomagoláson látszik, hogy ezer éves termék.

De mint látjátok... bár elvileg óriási a kereslet visszazuhanás, az óriási, Magyarországon különösen magas áremelkedés miatt, nálunk még most is arról van szó egy friss cikkben, hogy az állami hivataloknak kell közbelépni, mert még tovább folytatnák a boltok az emelést, bár világos, hogy totál igazságtalan az, csak még több profit a cél.

Ez úgy lehetséges, hogy azok akik mégis megveszik a termékeket ezen az áron több pénzt hoznak házhoz, mintha csökkentenék az árakat és többen vásárolnának. A termékek ott maradnak a polcokon akció csak pár nappal a megromlás előtt van, amikor le kell őket szedni a polcokról és kidobni, de akkor is 30%-os csökkentés a közel 100%-ot nőt árakból... Mondjuk a konkrét esetben pár nappal később láttam, hogy az egyik csokit elkapkodták, tehát ott műkdött, de csak az egyik csokinál, a többi ugyanúgy ott volt.

Ezeknek a boltoknak ez megéri. Sok bolt jól elvan úgy, hogy bizonyos termékeket ezután nem vesznek a magyarok, mert másokat meg igen, mert muszály és azokon is akkora az emelés, hogy tudnak tovább működni. Elvileg csökkenteni kéne az áraikat, de nem teszik. A termékek maradnak a polcokon. És mondjuk rajtuk van, hogy ezekkel a termékkel lehet nyerni, ha visszaküldjük a kódot ami rajta van... 2023 januárjáig.

Nagyon ráfér a magyar boltokra egy nagy középső mutatóujj.

Nagy Márton meg inkább az árak csökkentéséért küzdjön, ha nagyobb fogyasztást akar látni.

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr9318497984

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2024.09.23. 21:14:15

Pontosan azért nem kell feleslegesen vásárolni, mert nem kell a felesleges kacat és pusztuljon a sok felesleges "kereskedő".

Nagy Márton meg gondolkodjon el... A magyar nem hülye.

Deansdale 2024.09.24. 09:39:35

A telex cikkből:
"Érdekesség, hogy a termékek majdnem pont fele drágább, és majdnem pont fele olcsóbb kint."

Ez számomra nagyjából annyit jelent, hogy teljesen véletlenszerűen állítanak be mindent, mert ha valami következetesen olcsóbb lenne itt, más meg ott, akkor kiépülnének a kereskedelmi láncok amiken az olcsó cucc eljutna pár kilométerrel arrébb is. Az hogy ezen a héten itt szinte ingyen van a mosópor, ott meg a lekvár, a következő héten meg fordítva, az nagyjából annyit jelent, hogy szinte minden lehetne mindenhol folyamatosan szinte ingyen, mert úgy is megéri eladni, csak akkor persze kisebb a haszon. És hát miért nyúznának le rólunk egy bőrt kis haszonnal, ha lehet többet is?

Persze továbbra is az az igazi szégyen, hogy olyan országokban is hasonló, vagy még alacsonyabb az árszínvonal, ahol az átlagfizetés az itteni ötszöröse. Arra már aztán végleg nincs semmi épelméjű magyarázat.

Deansdale 2024.09.24. 09:55:30

"A termékek ott maradnak a polcokon"

Igen, ez vérlázító bazmeg hogy inkább tonnaszám vetik a szemétre az élelmiszert, mint hogy normális áron adják. Nem egyszer vagyok úgy, hogy megvehetnék valamit, de nem teszem, mert azon az áron basszák meg. Irracionális. Úgy érzem itt mo-n a kereskedelmet úgy vezérlik, hogy nem az optimális mennyiségű profitot hozzák ki a kereslet-kínálat kiegyensúlyozásával, hanem azon a ponton mozognak ahol még éppen csak nyereségesek a legmagasabb lehetséges árakkal, hogy a lakosságot szopassák ezzel, és ebbe bele van értve az is, hogy tudatosan vetik a szemétre amit a magyar vásárló azon az áron már nem vesz meg.

Gondolom a nagy reszetet készítik elő ezzel is, hogy rohadnának meg. Nyomort, pánikot, hiányt, szenvedést generálnak csak azért, hogy egyre több közvetlen hatalmat gyakorolhassanak a sanyargatott emberiség fölött.

Koenigsberger 2024.09.25. 07:02:23

Másnál is láttam már, szóval valamiért elterjedt ez a furcsa hiperkorrekció, de komolyan kérdem, mert most már nem is csak a nő helyett van „nől”, hanem a lő helyett is „lől”. Mintha valamiért a dől mintájára akarnák ragozni az emberek, pedig nincs is a szóban L.

növök, nősz, nő, növünk, nőtök, nőnek
és
dőlök, dőlsz, dől, dőlünk, dőltök, dőlnek

De ezek szerint van, aki úgy használja: „nőlök”?

gigabursch 2024.09.25. 08:21:26

@Koenigsberger:
Nem ritka a használata.
Sokféle hallom, ahogy a tányérat kifejezést is, meg sokminden mást is.

GABOR2 2024.09.25. 17:52:32

@Deansdale: @Deansdale: Szerintem itt nemcsak pillanatnyi akicó miatt van ekkora árkülönbség, bár azért írják, hogy célzottan a magyaroknak is kiírják már az árat és akcióztatnak. Nem, eleve bizonyos dolgok olcsóbbak és még arra jöhet rá akció is. Kevesebb kint az Áfa meg nincs chipsadó... Az viszont nagyon érdekes, hogy írják is, hogy tudatos bevásárlónak kell lenni, mert ha egy helyen vennénk mindent akkor nullszaldós a dolog, vagy negatív. Éppenséggel mintha be lenne állítva a dolog, hogy bizonyos szinten legyen az életszínvonal. Vannak dolgok amik talán érthetőek, hogy olcsóbbak, mert ország sajátosság, de hogy pl. a mosópor vajon miért annyival olcsóbb... Nemzetközi termék. - A másik ok ami miatt van nagy különbség, hogy simán nálunk extrán elszálltak az árak.

Koenigsberger 2024.09.25. 20:29:04

@gigabursch: én csak írásban láttam még. De aki így használja, annál más igealakokban meg pl. múlt időben érdekes módon nem jelenik meg, mindig csak E/3. személyben, ezért is írom, hogy csak hiperkorrekció.
Főnévnél szokott csak ingadozni a használat, hogy az ómagyarból ittmaradt, ma már „rejtett" V vagy megjelenik, vagy nem. (Pl. ahogy a szók már rég elfogadott alak a szavak helyett.)

De a cikkhez szólva, nem csak mostanában szálltak el az árak, már 10-15 éve is megvoltak ezek az anomáliák a 2008-as válság után a külföldhöz hasonlítva, csak talán nem ennyire szembetűnően. Pl. itt akciósan megvettük buli előtt 1,50 helyett 1 fontért a Lidlben a Pringles-t – otthon meg néztünk, hogy luxuscikk egy csóri Pringles, mert alapban 800 forintba kerül. (És akkor még 350 volt az árfolyam, nem 470.)

Egyébként a válasz tényleg az szerintem is, hogy egyszerűen az emberek többet nem hajlandók pofátlan árakat kifizetni a semmire. Többektől hallottam otthon, hogy nem azért nem vesznek meg valamit a szupermarketben, mert nem tehetnék meg, hanem mert irgalmatlanul megugrott az ára.
süti beállítások módosítása