Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

Kavarások az üzemanyag körül

2024. augusztus 26. - GABOR2

A magyar benzinkutak érdekesen viselkedtek... Mintha nem vették volna észre hetekig, hogy jelentősen csökkeni kéne az áraknak.

Volt itt nekünk egy tözsdei össszeomlás, bár hamar jött az infó, hogy bizonyos dolgokat tévesen benéztek és kiderült, hogy az összeomlás egyik fő kiváltó okának nincs alapja, tehet a kezdeti összeomlás után stabilizálódott a helyzet, nem romlott tovább. Ettől függetlenül amennyi összeomlás megtörtént, az rekord mértékű volt és hatott az olaj árára is. Több cégnek akár 30%-nyi értéke eltünt két-három nap alatt:

"Csúnyán elbántak az amerikai tőzsdékkel, több mint 1000 pontot zuhant a Dow"

"Nyáron a fű se nő a tőzsdéken, a traderek is nyaralnak, gondolhatnánk, ezzel szemben ma reggel viszonylag durván indult a hét, beszakadtak a részvénypiacok, a kriptopiacok, nagyon csúnyán megütötték a japán részvényeket, az európai tőzsdéken is nagy volt az esés, és az amerikai tőzsdéket sem kímélték."

"Miért tört ki tőzsdepánik az egész világon?"

Aztán kiderült, hogy sokkal kevesebb munkahely van az USA-ban, vagyis ott is csökken a kereslet. Aztán Kína oldaláról szintén:

"Kína miatt visszaesőben az olajkereslet"

És szóval hetek óta az egész világon zuhan az ár és feltünt néhány újságírónak, hogy az elvileg piacot követő magyar kutaknál... az égvilágon semmi csökkenés se történik, sőt volt inkább némi növekedés:

"Nagyon furcsa dolgok történnek a benzinárral"

"Hiába a zuhanó olajárak, az erősödő forint és a változatlan adóterhek, gyakorlatilag stagnált az elmúlt másfél hónapban a benzin ára. Mégis mi történik itt? A benzinkutasok nyerészkednek ilyen látványosan? Már rég 600 forint alatt kéne lennie egy liter üzemanyagnak? Megint elhúztunk a régiós mezőnytől, jöhet ismét a csattanós kormányzati kommunikáció? Mire lehet számítani, elkezd végre csökkenni a benzinár Magyarországon? Négy kérdés, egyik fontosabb, mint a másik - elemzésünkben igyekszünk megtalálni rájuk a választ."

Aztán most persze örülünk, mert több héttel később némileg elkezdett csökkeni az ár, de ha arra gondolunk, hogy egy hónapja már 600 forint alatt kéne lennie és még most sincs, majd talán most lesz... akkor ez: fura.

Viszont másik oldalról van egy olyan fura szituáció, hogy Magyarország úgy tűnik nem tudja megoldani az ukránokkal a vitáját.

Kb. a következőt árulják el nekünk:

- Van több hónapra elég tartalék

- Az oroszokkal el lett intézve, hogy egy darabig más módokon, részben pótolják a kiesést, de ez nem lesz elég

- Az EU nem segít Magyarországnak, bár Ukrajna megszegi a korábbi megállapodást

- A kiesés olyan nagy, hogy korábban minden elemző azt mondta, hogy azt lehetetlen lenne máshogy pótolni.

- Most viszont a MOL vezetője stb. nyugtat, hogy minden rendben lesz. De általában ez szokott lenni a jele annak, hogy semmi sincs rendben...

- Az utolsó alkalommal többet szállítottak le az oroszok mint amit megállapodás szeirint kellett volna...

- Az igazi megoldás, hogy megegyezünk az ukránokkal, hogy újra kinyissák a vezetéket továbbra se jön össze.

 

Szerintem sok mindent nem árulnak el nekünk...

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr818475831

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2024.08.26. 16:20:37

A hoholokkal akkor egyedül meg, ha az összes el lesz temetve ...
Ez a rögvalóság...

Madarász Henrik 2024.08.26. 17:22:13

Az ukránok csak az erőből értenek, le kell állítani oda a finomított olaj és az áram exportját, ha ez sem elég lezárni a határt az ukrán áruszállító vonatok és a kamionok előtt.

GABOR2 2024.08.26. 17:38:27

@Madarász Henrik: Igen, hagyományosan ki kéne játszani a kártyánkat, de... mi lennénk a gonoszok megint az egész Nyugat szemében. És a story az újságokban ott kezdődne, hogy mit tettünk, nem ott, hogy ez egy válasz volt valamire...

Madarász Henrik 2024.08.26. 17:44:11

@GABOR2: Nem kell törődni a nyugatiak véleményével, EU pénz addig úgysem lesz amíg Fidesz kormány van. Persze a Fidesz is hibás, már rég ki kellett volna építeni egy másik olajvezetéket, hogy ne függjünk az ukránoktól és a horvátoktól, rá kellett volna csatlakozni arra a vezetékre ami az osztrákoknál van és/ vagy a román olajvezetékre.

GABOR2 2024.08.27. 01:52:21

Idevaló és friss:

"Kiderült: 22-30 forintot buktak az autósok a benzinkutak csendes nyári stratégiája miatt"

"A június 9-i EP-választások óta a benzin nagykereskedelmi ára 39 forinttal, a gázolajé 50 forinttal esett literenként, de a kiskereskedelmi árakban ehhez képest a benzin esetén 22,5 forintot, a gázolaj esetén 30,1 forintot buktak az autósok, mert a benzinkutak szándékosan csak kisebb mértékben csökkentették az árakat – derült ki az RTL hétfő esti riportjából."

GABOR2 2024.08.30. 13:46:30

Kedves btrg azt hitte múltkor, hogy már vége... De nincs még vége, közel se, ahogy fenntebb is írtam és most még itt van ez is:

"Felrobbanhat a benzin ára a Barátság kőolajvezeték leállása miatt!"

www.portfolio.hu/gazdasag/20240830/felrobbanhat-a-benzin-ara-a-baratsag-koolajvezetek-leallasa-miatt-706763

Külön aggasztónak tartom a Mol nyilatkozatát...

GABOR2 2024.08.31. 12:19:25

Megy a dráma:

www.origo.hu/nagyvilag/2024/08/zelenszkij-harag-fenyegetoz-baratsag-koolajvezetek

"Ifj. Lomnici Zoltán, a Századvég tudományos igazgatója azt mondta az Origónak, hogy az orosz nyersolaj szállításának bármiféle bojkottálása Ukrajna részéről, illetve az azt figyelmen kívül hagyó hozzáállás Brüsszelt illetően egyértelmű szembehelyezkedést jelentene az EU normáival és deklarált céljaival, ami egyúttal azt is jelentené, hogy Brüsszel – ismételten – önkényesen felülírja a saját szabályait a politikai érdekei mentén. Mint ismert, néhány óra alatt kiderült, hogy félreértés lehetett az ukrán elnöki tanácsadó pénteki nyilatkozata a Barátság kőolajvezeték jövő januári leállításáról. Közben terjedt el a hír, hogy Mihajlo Podoljak azt mondta: az év elején az ukránok elzárják a csapot. A Mol azonnal közölte, hogy semmilyen jelzést sem kaptak, a magyarországi szállítások pedig folyamatosak. Megszólalt Szijjártó Péter külügyminiszter is, aki azt mondta: minden hivatalos csatornán azt az értesítést kapták, hogy Ukrajna teljesíti a szerződéses kötelezettségeit. Később újra nyilatkozott az ukrán elnöki tanácsadó is, aki immár cáfolta saját magát. Mutatjuk a részleteket!"

Madarász Henrik 2024.09.01. 20:52:02

Magyarország és Orbán pária az EU-ban, semmiben nem fog támogatást kapni tőlük, csak azért nem zárják ki az országot, mert az a EU területének csökkenését jelentené.

Koenigsberger 2024.09.02. 09:27:32

A magyar történelem hősei forognak a sírjukban, gyakorlatilag egy második Mohácsot valósított meg ez az álnemzeti és álkeresztény senki.
Mo. három hatalom befolyási övezete, EU+USA, Oroszország, Törökország és már negyediknek ott van Kína.
Egyiknek se érdeke, hogy Közép-Európában egy erős állam legyen és ezt Döbrögi, saját népe júdása el is intézte: se politikai, se gazdasági önereje nincs az országnak. A katonai önerőt meg említeni se érdemes, mert kb. a moszkvai rendőrség is jobb fel van szerelve a honvédségnél. Garantált, hogy ugyanúgy pária a többi hatalom szemében is, egy júdást mindenki lábtörlőnek néz.

GABOR2 2024.09.02. 15:13:06

Nem hiszem, hogy az ellenzékből bárki jobban csinálná... Sőt. De persze Orbán se jó.

gigabursch 2024.09.02. 17:21:39

@Koenigsberger:
A franc se tudja, hogy milyen erős honvédség a jó honvédség.

GABOR2 2024.09.02. 18:47:29

@gigabursch: Amúgy pont ma jött a hír, hogy van pár új magyar hadi cucc:

mandiner.hu/belfold/2024/09/evtizedes-hianyt-sikerult-potolni-biztonsagosabb-lett-magyarorszag-ezt-tudjak-az-uj-onjaro-lovegek

És Orbán nemcsak új cuccot akar, hanem hogy egy részüket az országunkban gyártsák. Tehát azért tesz a témában, csak... igazi háború esetében ez se érne még kb. semmit. Ukrajnában három nap alatt elfogyna a magyar haditechnika...

GABOR2 2024.09.02. 22:37:32

Magyarul még nem láttam, de jött egy cikk, hogy nemrég Szijjártó egy olyat nyilatkozott, hogy Magyarország nem él túl orosz olaj nélkül:

"Hungary cant survive without Russian oil FM"

www.bignewsnetwork.com/news/274549673/hungary-cant-survive-without-russian-oil-fm

"Budapest does not have a suitable alternative to Moscow's supplies, Peter Szijjarto has insisted"

"Hungary cannot survive without Russian oil, Foreign Minister Peter Szijjarto has warned, stressing that Ukraine's decision to suspend transit poses a serious challenge for Budapest."

GABOR2 2024.09.02. 22:38:54

Szóval tényleg úgy tűnik Magyarországon megy a nyugatatgatás, de közben ilyeneket nyilatkozik Szijjártó:

"We will not be able to feed the country in a broad sense. We simply will not be able to meet the demand for fuel... because we do not have sufficient alternative infrastructure," the diplomat said.

"You just have to look at the numbers... We do not want to take such risks," Szijjarto added. "Therefore, the fact that Ukraine has made such a decision is a very serious challenge for us. It affects about a third of our imports from Russia. In Slovakia, the situation is even worse, these supplies account for about 40% there," he stressed."

GABOR2 2024.09.02. 22:41:32

Tévedtem Index-en róla hír:

"Gazdaság - Szijjártó Péter: Ha ez megtörténik, nem fogjuk túlélni"

index.hu/gazdasag/2024/09/02/szijjarto-peter-kulgazdasagi-es-kulugyminiszter-oroszorszag-interju-baratsag-koolaj-gaz-energiaellatas/
süti beállítások módosítása