Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

Üzemanyag válság lesz Magyaroszágon? Akkor nemcsak a kocsid fog leállni

2024. július 20. - GABOR2

Talán tegnap lengette be Szijjártó, hogy annak ellenére, hogy beszélt Lavrovval, az orosz külügyminiszterrel Magyaroszágon hamarosan üzemanyagválság lesz és eddig csak olyan megoldást talátak ami kis időre segít ezt átvészelni, aztán nagy baj lesz.

Először azt gondoltam, hogy... majd megoldják. De később eszembejutott, hogy korábban egyértelműen kimondták: nem fog mennni Magyarországnak orosz nyersanyagok nélkül és évekbe kerülne az átállás. Meg gondoltam, hogy ha lesz is üzemanyag az sokkal drágább lesz még a mostaninál is.

Úgyhogy ma mentem soron kívüli tankolásra és gondoltam, hogy óriási sor fog várni, de... épp ellenkezőleg. Úgy tűnik, aki korán kell aranyat lel és én voltam az első korai madár.

Úgy tűnik még nem eset le az országnak, hogy mi lesz majd ebből.

Egyébként meg arról van szó, hogy az ukránok a lengyelekkel együtt mondhatni kitalálták, hogy ezután a lengyelek és reményeik szerint mások is még az ukrán légtérben lelövik majd az orosz rakétákat, mondván mi van ha nekünk szánják, vagy hogy ha nem is nekünk szánják, de az ukránok lelövik, akkor a roncsok átrepülhetnek hozzánk és megölhetnek civilieket... Hányszor történt meg ez eddig: egyszer se. Kamu az egész, de valamit mondani kell.

Viszont ez egy orosz vörösvonal lenne és bár a lengyelek valami szándéknyilatkozatot vagy valamit már alá ís írtak erről, az USA megüzente, hogyha emiatt az oroszok Lengyelországra támadnak, akkor az USA nem fogja megvédeni Lengyelországot, mire a lengyelek ezt feladták, mire az ukrán vezetés valósággal elkezdett tombolni és megfenyegett minden szomszédos országot, hogy akkor nem lesz tovább olaj és gáz szállítás.

És mi se kapunk, csakhogy minekünk mindenkinél jobban kéne az orosz nyersanyag, mi függünk tőle legjobban, nincs elég alternatív útvonali kapacitás.

"Üzemanyagválság felé halad Magyarország, kiadták a figyelmeztetést"

"Heteken belül égbe szökő üzemanyagárakat, és akár áramkimaradásokat is okozhat Magyarországon az az ukrajnai döntés, amely megtiltotta az orosz Lukoilnak, hogy nyersolajat szállíthasson a tranzitvezetéken, és így kiesett a magyarországi nyersolajimport mintegy harmada, a teljes orosz nyersolajimportunk fele – vázolja szombat délelőtti cikkében a Politico egy magyar szakértő kijelentése és egyéb részletek mentén."

"a magyarok "heteken belül" égbe szökő energiaárakkal és áramhiánnyal szembesülhetnek, ha addig nem talál valamilyen megoldást a kormány.

Nem tudom, hogy átmenni Romániába, vagy Szlovákiába üzemanyagért opció lesz-e.

Ajánlom nektek is, hogy készüljetek, mert nagyon rossz lesz...

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr1318451053

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Madarász Henrik 2024.07.21. 02:37:34

Akkor le kellene állítani az áram exportját Ukrajnába és egyáltalán minden szolgáltatást az ukránoknak, nehogy már ezek a bűnözők diktáljanak, habár elég gyáva a magyar kormány.

Borathan 2024.07.21. 14:29:42

majd kapunk máshonnan olcsóbb olajat, nem kell itt megijedni

GABOR2 2024.07.21. 16:17:39

@Borathan: Ez az ami nincs: Olcsóbb és elég mennyiség.

GABOR2 2024.07.21. 16:18:47

@Madarász Henrik: Igen, van néhány kártya a kezünkben, meglátjuk majd használják-e. De ha használják és eldurvul a dolog a teljes nyugati propagandagépezet Orbán ellen lesz.

GABOR2 2024.07.21. 16:19:19

@GABOR2: + nekünk szállítási mód se.

Borathan 2024.07.22. 00:07:48

@GABOR2: ja, mint a gáz, amikor a döbrögi meg a kakadu elintézte, hogy drágábban kapjuk a szankciók miatt sehová el nem adható orosz gázt, mint a világpiaci ár
Az orosz cuccnál mindig van olcsóbb

GABOR2 2024.07.22. 07:25:04

@Borathan: A magyar emberek fizettek többet, maga az orosz gáz olcsó volt.

Hol van tehát a különbség?

"Kiderült: több osztalékot vett ki az állam az MVM-ből a rekordnyereség láttán, mint korábban tudtuk"

www.portfolio.hu/uzlet/20240606/kiderult-tobb-osztalekot-vett-ki-az-allam-az-mvm-bol-a-rekordnyereseg-lattan-mint-korabban-tudtuk-690737

"A tavaly rekordszintűre ugrott adózott eredmény láttán a magyar állam végül nem 309, hanem 324 milliárd forintos osztalékot vett ki az MVM Zrt.-ből a 2023-as üzleti év alapján, a plusz 15 milliárd forintos osztalékot június végéig kell befizetnie az államkasszába a cégnek, igaz még ezután is marad neki 178 milliárd forint eredménytartaléka, ami számos célra kapóra jöhet – derült ki a Portfolio vizsgálatából, illetve az MVM sajtóválaszából."

"Megtudtuk, mi van még a csomagban: 100 milliárd feletti osztalékot fizethet be az MVM"

www.portfolio.hu/gazdasag/20240709/megtudtuk-mi-van-meg-a-csomagban-100-milliard-feletti-osztalekot-fizethet-be-az-mvm-697495

IdomitottFoka 2024.07.22. 16:06:12

"És mi se kapunk, csakhogy minekünk mindenkinél jobban kéne az orosz nyersanyag, mi függünk tőle legjobban, nincs elég alternatív útvonali kapacitás."

Tehát 2014 ill 2022 óta érzékeny pont a Barátság vezeték, de az évekbe kerülő kapacitásbővítés az Adria vezetéken még el sincs kezdve, ahogy az ukránokkal való kiegyezés sem. És amikor az ukránok elzárják a csapot akkor petiminiszter elmegy lavrovhoz panaszkodni. Mert máshol már nem is fogadják. Ki gondolta volna, tényleg, h az óvatos egyensúlyozás és a hídképzés keletnyugat közt nem putyin fenekének a fényesrenyalása és minden ukrán támogatás megvétózása lenne, érthetetlen.

"Viszont ez egy orosz vörösvonal lenne"

Hány ilyen volt már...

"mert nagyon rossz lesz..."

Már rengetegen figyelmeztették Mo-t, h nem kéne azt csinálnia, amit csinál. De akkor mindig kivágták a szuverénhisztit. Sokra mentünk vele, most már senkit se fog érdekelni a lakosság fájdalma, legkevésbé vikit.

GABOR2 2024.07.22. 16:18:39

@IdomitottFoka: Szijjártót tényleg utálják Kijevben, annyira, hogy Orbán diplomáciai gesztusnak vette, hogy nem ment vele amikor ő Ukrajnába ment.

Ez a elzáros kialakult helyzet viszont nemcsak Magyarországról szól, minden más szomszédját fenyegeti Ukrajna. Azt akarják, hogy védjük a légterüket, hogy az orosz rakétákat lőjük le Ukrajna fölött. A lengyelekkel már erről egy szándéknyilatkozatot is aláírtak, de az USA megüzente, hogy ha az oroszok ezért megtámadják Lengyelországot, akkor az USA nem fogja megvédeni a lengyeleket, jogosnak tartják majd az orosz támadást és a két ország ügyénének... Erre a lengyelek visszavonták ezt és a németek is határozottan nemet mondtak. Ekkor kezdte az urkán vezetés a csapok elzárásával fenyegetni az összes szomszédos országot, tehát nem magyar specifikus a dolog.

"A német kancellár egyértelmű választ adott Zelenszkij javaslatára: „szó sem lehet róla”"

www.portfolio.hu/global/20240719/a-nemet-kancellar-egyertelmu-valaszt-adott-zelenszkij-javaslatara-szo-sem-lehet-rola-699395

"Olaf Scholz német kancellár azt mondta, szóba sem jöhet, hogy Németország még az ukrán légtérben lőjön le orosz rakétákat, ahogy ezt Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kérte – írja az Ukrajinszka Pravda."

"Korábban felvetődött, hogy Lengyelország esetleg az ukrán légtérben lőhetne le orosz rakétákat. Míg Wladyslaw Kosiniak-Kamysz lengyel védelmi miniszter azt mondta, ez csak a NATO hozzájárulásával történhet meg, Radosław Sikorski lengyel külügyminiszter kijelentette, Lengyelország még gondolkozik a felvetésen.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár azonban néhány napja világossá tette, a szövetség nem akar részese lenni a konfliktusnak, ezért nem támogatja Zelenszkij javaslatát."

Akik nem egyensúlyoznak hanem totál kiállnak Ukrajna mellett se kapnak hálát ezért. Őket is érinti ez a dolog.

A magyar átállás nehéz dolog, nemcsak az ideszállítás ügye miatt, hanem a magyar finomítók rá vannak állva bizonyos fajta olaj finomítására és másfajtákkal nem tudnának mit kezdeni.

IdomitottFoka 2024.07.23. 09:54:21

@GABOR2: "Azt akarják, hogy védjük a légterüket, hogy az orosz rakétákat lőjük le Ukrajna fölött."

Ezt ebben a formában biztos nem akarják minden szomszédjuktól, a technikának megvannak a távolsági és időbeli korlátjai. Mo-nak sztem nincsenek is olyan eszközei, amivel egyáltalán elérnék a hadműveleti zónát, nemhogy időben leszedjenek egy hőlégballonnál gyorsabb bármit.

A magyar átállásról meg annyit, h 90-ben lekerült a póráz, azóta lehetne diverzifikálni, és a nyolcharmadnak volt a legtöbb lehetősége erre, de inkább pont az ellenkező irányba mentek és mindent elkövetnek azért h Ukrajna betartson az országnak. Nem mintha örülnék ennek, de én azon csodálkozom h még csak most, és csak negyedével zárják el a csapot. Az ÉÁ2 után a Baráccságot is szabotálni nem lenne kihívás.

btprg 2024.08.24. 15:09:15

Ez a poszt nem öregedett túl jól :) Egy hónap után semmi jele nincs változásnak. Az ilyen jellegű hírekről az a véleményem, hogy a régi mondás fordítottja, a "jobb megijedni mint félni" elv a legjobb. Félhetünk éveken át, de ha egyszer tényleg beüt a krach, akkor úgyse tudunk elég felkészültek lenni, de legalább feleslegesen szarrá tesszük addig is az életünket. Persze az is lehet hogy nem lesz semmi.
süti beállítások módosítása