Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

A hype kezd lassulni - Már a munkádat se fogja elvenni az AI... ami igazából LLM

2024. július 09. - GABOR2

Az AI-val foglalkozó ezen részben tovább vizsgáljuk, hogy mire is képes valóságban az AI ami igazából igazából LLM.

Igazából AI a felhő eladásáról szól és arról, hogy elfogad, hogy ezután majd mondjuk havonta fogsz fizetni a "szolgáltatásokért". És mivel ez "AI" ezért már azzal se fognak hitegetni, hogy olcsó lesz mint a felhőnél tették.

Ha viszont ez az egész a felhőről szól, akkor talán megtalálod a felhősök úgymond "ujjlenyomatát" amikor beszélnek az AI-ról. A marketing anyagokban... Amik tájékoztatásnak álcázzák magukat.

Nos itt egy cikk ami magán viseli az "evolucióját" annak, ahogy próbálják neked eladni a "digitalizációt":

"Itt az AI-korszak: futótűzként terjed a mesterséges intelligencia a munkahelyeken"

"Nem veszélyezteti a munkahelyeket a mesterséges intelligencia megállíthatatlan terjedése. Az elmúlt másfél év tapasztalatai alapján egyre világosabbá válik, hogy az AI-korszak a munkaerő hatékonyságának évtizedek óta nem tapasztalt növekedése várható, így végső soron az életszínvonal emelkedése, hasonlóan a korábbi ipari forradalmakhoz."

"A mesterséges intelligencia (artificial intelligence, AI) korába lép a világ, a folyamat elkerülhetetlen. A változást pedig sokan már a legújabb ipari forradalomként azonosítják. A ma már mindenki számára hozzáférhető technológia használata futótűzként terjed világszerte, egyre többen a munkavégzésükhöz is használják."

"Megállíthatatlan", "elkerülhetetlen". Mire is emlékeztet mindez... Ja igen, mint amikor arról beszéltek folyton, hogy a "felhő az elkerülhetetlen jövő" és ha igazuk lett volna, akkor már nem is lenne senkinél PC, max ha az illető milliárdos. Nem jött be... de héj, AI-t mondunk felhő helyett, talán így bejön...

A másik ami a "digitalizáció" eladásának evolucióját mutatja, hogy rájöttek, hogy nem jó ötlet azt nagyon mondogatni kétség nélkül, hogy a bevezetés után mondjuk egyből 50%-kal nől a profit, mert nagyon hamar kiderült hogy nem, sőt inkább visszaesés jött sokszor. Ugye régebben simán ez ment, kellemetlen volt, de még ebből is próbáltak profitot csinálni, egyrészről a cikkekkel, hogy rosszul digitalizáltak ezek a cégek, másrészről, hogy kitalálták, hogy kell egy "coach", aki megfigyeli a folymatokat a cégeknél és segít, hogy "jól digitalizálj" és pár hónapig a cégeddel maradna egy pár munkatársuk, óránként annyi pénzért, mint másoknak egy havi fizetése... De összességében rájöttek, hogy bár meg kell igérniük mindent, azt is oda kell rakni a cikkben, hogy talán mégse lesz úgy. Tehát a mesterséges intelligencia esetében mostmár, hogy egyre többen tudják meg, hogy ennek az igazából LLM-nek átléphetetlen korlátai vannak, sohase lesz igazából intelligens például... hát beismerik, hogy nem, a cég nem rúghat majd ki lényegében senkit miatta. Vagyis költségcsökkenés nincs, csak növekedés lesz az újabb havi költség miatt.

De héj, itt az új ígéret: Nem rúghatsz ki embereket, az AI igazából nem veszi el senkinek a munkáját, de jó lesz neked ezért jó sokat, állandóan fizetni, mert a dolgozóid hatékonyabbak lesznek.

"Ma már látható, hogy alaptalanok voltak a kezdeti aggodalmak, mivel 

a mesterséges intelligencia nem vált ki munkahelyeket, ugyanakkor sokkal hatékonyabb munkavégzést tesz lehetővé számos ágazatban."

Szerintem ez is vitatható. Inkább úgy mondanám, hogy van rá esély, hogy valami gyorsabban legyen kész. De simán lehet az ellentetje.

Először is, sok munkát eleve esélye sincs mégcsak befolyásolni is az LLM-nek, de nézzük olyat amit igen: Mondjuk egy grafikus munkáját.

Szóval mondjuk az igazi grafikust kirúgja cég, hogy az AI csináljon helyette mondjuk reklámokhoz képeket. Persze fel is kell venni valaki mást, aki utasítgatja az AI-t, magától nem fogja elvégezni.

És tegyük fel, hogy az AI kidob egy képet ami elsőre szuper és mindenki elégedett vele: Hatékonyabb, gyorsabb. Olcsóbb? Ebben nem lennék biztos, mert fizetni kell embert ugyanúgy + AI-t minden hónapban.

Viszont mi van, ha az van mint az esetek 99,99999%-ban és az AI mást dob fel mint amit gondolnak jónak a cégnél. Elkezdődik egy találgatási sorozat, ami lehet egyáltalán nem visz közelebb, mert az AI-nak egyszerűen nincs mód hatékonyan elmagyarázni, hogy konkrétan mit akarunk, és ha megis tesszük nem teszi meg amit kérünk. És lehet, hogy ez nemcsak idő kérdése, lehet hogy egyszerűen nem tudja a cég elérni a célját az AI-vel.

És ez pedig azon nagyon kevés állás amit veszélyezethet az AI. De igazából egy grafikus sokkal jobban meg fog érteni, hogy mit magyarázol, mit is akarsz igazából.

Aztán talán még prezentációk készítését könnyítheti meg. Nem úgy, hogy elkészíti az egészet, mert én láttam arról bemutatót, hogy mennyire félrementek a dolgok az egyik ilyennél. De talán arra, hogy helyetted elkészíti néhány elemét a prezentációnak. A tartalmat vakon nehogy rábízd.

A gond csak az, hogy ezek a dolgok még a legjobb esetben sem olyanok amik majd egy új ipari forradalmat hoznak el, meg 80% plusz profitot és 50% GDP növekedést. Sokkal valószínűbb, hogy az ára miatt a cégek inkább sokkal rosszabbul járnak majd.

"A korábbi ipari forradalmaktól eltérően az AI egyik napról a másikra elérhetővé vált a világ minden táján. Ez óriási változást indított el, egyben lehetőséget adott az emberek kezébe, vagyis a technológiai ugrás villámgyorsan zajlik és nem csak néhány tőkeerős gazdasági szereplő kiváltsága."

"Az MI-robbanás alulról szerveződő korszakváltás, amelyet jól mutat, hogy az álláshirdetésekben hamarabb jelentek meg a technológia használatához kapcsolódó kompetenciák, mint bármilyen képzés, oktatóanyag, vagy tájékoztató kiadvány. A GPT iránt érdeklődők a gyakorlatban ismerkedtek meg a technológiával."

Erre azért van tán szükség, mert olyan gyorsan ki fog derülni, hogy az egész csak félrevezetés, hogy szupergyorsan meg kell próbálni pénzt csinálni belőle.

"Óriási bukta lesz a mesterséges intelligencia - jósolja a világ egyik legnagyobb befektetési bankja"

"Bár a mesterséges intelligenciák körüli felhajtás és hírverést a jelek szerint továbbra is teljes erőből tolják a nagy technológiai vállalatok, egyre erősödnek azok a hangok is, amik szerint valójában csak a legújabb lufit tisztelhetjük az MI személyében. Ezekhez most csatlakozott a világ egyik legnagyobb befektetési bankja, a Goldman Sachs is, ami finoman szólva is negatív prognózist fogalmazott meg a gépi értelmekre alapuló üzletekkel kapcsolatban."

"Jim Covello, a Goldman Sachs globális részvénykutatási vezetője szerint ugyanis azok, akik a mesterséges intelligenciába történő befektetéseikből történő meggazdagodást remélnek, valószínűleg teljes tévúton járnak. Véleményét a pénzügyi szakember arra a tényre alapozza, hogy bár az MI-s befektetések irdatlan pénzeket emésztenek fel, valódi értékteremtő és jövedelemtermelő tevékenységet nem nagyon lehet várni tőlük."

Pont mint fentebb írtam. És pont mint ahogy a felhővel és a "digitalizációval" volt.

Viszont mivel a jelek arra mutatnak, hogy ők is tudják, hogy hamar lebuknak és hogy kiderül, hogy az LLM-jük valójában nagyrészt haszontalan, de eközben rengeteg adatközpontot építenek, amik állandó nagy költséget jelentek majd a techcégeknek... szerintem már van B terv. Már megvan az új hype, az újfajta, másfajta AI, ami valószínű még mindig nem AI. Vagy ha nem akkor ezen cégeket egyszerűen nem érdekli, hogy zsákutcába mennek.

Menjünk vissza az eredeti cikkhez, ahol bár már hűtik az eredeti várakozásokat, nem fogják magukat vissza az újabb, "hatékonyságnövelő" igéretekkel:

"A globális pénzügyi és gazdasági tanácsadó cég 15 országban, 500 millió álláshirdetés elemzésével végzett felmérése rámutat, hogy 

a munkaerő hatékonysága ötször olyan mértékben nőtt azoknál a vállalkozásoknál, ahol már bevezették a mesterséges intelligenciát."

Szóval ötször olyan mértékben nőt a munkaerő hatékonysága... miért? Nyugi nem tudjuk meg. Biztos azért, mert kb. megírt előre egy forma levelet, vagy elkészített nekik úgy-ahogy egy prezentációt. Az a jó ebben a nagyotmondásban, hogy fel se fogják talán, hogy nincs vállalkozó aki ezt elhinné.

"az AI olyan technológiai fejlődést hozott, mint a belsőégésű motorok elterjedése, vagy a számítógép használata. "

Figyelitek... ez már meg is történt... aha. Egyszerűen túl nagy szövegelés, hogy elhidd. A felhőnél legalább annó még megvolt a misztikum, addig amíg elmagyarázták ott is miről szól az egész story.

A cikk még folytatódik, de egyszerűen kellemetlenül érzem magam miatta... lehet, hogy egy LLM írta az egészet és a korábbi "digitalizációs" cikkel tréningezték.

De azért szélsőséges mazoistáknak még két cikk:

"Ennyit spórol az AI a pénzügyi tanácsadóknak"

Igen, valahogy ezen totál kiforratlan és veszélyesen sérülékeny, rosszul működő technológiákat valahogyan hajlamosak azonnal, elsőként ajánlani olyan területeknek használni, ahol a legtöbb kárt tudják okozni.

Mert végülis mi jobbat is tehetne az AI mint a pénzünkkel babrálni miközben óriási hiábákat vét, vagy hogy egy korábbi klasszikust mondjak, hogy az összes egészségügyi adatunkat dobjuk be egy felhőbe, ahonnan az egészet egybe ellophatják. Végülis csak a legősibb titkot, az orvosi titkunkat adjuk fel országos méretben.

Dehát persze valahol érthető ez; a politikusok korruptak és könnyen át is verhetőek, ami a pénzügyi osztályokat illeti meghát... a sok pénzért akarják megszállni őket, meg azért mert azok ott már eleve szerencsejátékoznak a pénzükkel... meg korrumpálhatóak is.

De társadalmilag ez a legrosszabb.

A másik cikk, ha a megfelelő hangulatot keresed érvágásra, egy sokkal klasszikusabb, még IoT-tal, Ipar 4.0-val, sok-sok felhővel, olyan mint egy kis időutazás:

"Látványos térképen mutatjuk, hogy Magyarország melyik részeit forgatja fel a jövő forradalma"

 

Apropó menjünk is tovább ha már tréningezéssel hagytam abba az eredeti vonalat: Kimutatták, hogy a Google LLM-je már önmagát hülyíti. Vagyis önmaga tévedéseit erősíti meg azálltal, hogy olyan adatokkal tréningezi, oktatja magát, amit ő hozott létre korábban.

Plusz végre meghallgatásra került sokak kérése; Amerikában a képedbe volt nyomva ez a nyomrult AI kereső, ennek vége... egyenlőre.

"Óriási bukás eddig az MI a Google keresőjében, inkább mellőzni kezdte azt a cég"

"Már önmagát hülyíti a Google a pizzára ragasztót rakató mesterséges intelligenciája"

"a Google immár lényegében saját magától tanulja el az újabb és újabb hülyeségeket, és saját magát butítja"

Ez volt az egyik elméleti alapfélelem, hogy mi lesz, ha a tréninghez nem tudunk megfelelő adatokat szerezni és hogy akár már korábban, az LLM által létrehozott adatokkal tréningezzük tovább, mert akkor csak a meglevő tévedéseiket erősítjük egyre jobban meg és emiatt egyre rosszabbak lesznek az AI. Úgy tűnik ez a probléma nem is annyira a távoli jövőben jön elő, már itt is van.

Aztán egy nagyon fura dolog:

"Egyszerre vált elérhetetlenné az összes vezető mesterséges intelligencia"

"Bár a PC Fórum olvasói tudhatják, hogy az OpenAI mesterséges intelligencián alapuló chatbotja, a ChatGPT igen komoly kiesést szenvedett el kedden, az azóta eltelt időszakban több másik, furcsa egybeesésre is fény derült az esettel kapcsolatban. Ezek szerint ugyanis tegnap dél után nem sokkalnem csak az OpenAI, de a konkurens Anthropic Claude nevű chatrobotja, valamint a Google Gemini-je és a Perplexity is megmakacsolták magukat- szinte egy időben elsőként említett társukkal."

Nem árulja el a cikk az okot, csak találgat. De úgy tűnik létezik valami közös sebezhetőség, valami ami összeomlasztja mindet. Pont mint annó a képfelismerő AI-knál volt.

Hackerek szeretnék jobban megismerni a technológiát:

"Hackerek törtek be az OpenAI-hoz - de a cég megpróbálta eltitkolni"

 Ó igen, nagy erkölcsökkel rendelkező cég, amiről már megint az derül ki, hogy súlyos dolgokat inkább eltitkolna a nyilvánosság elöl, sőt még a hatóságok elöl is. Még szerencse, hogy ők nem igazi AI-t csinálnak, mert ha rajtuk múlna simán kihalhatna is akár az emberiség.

"Sikeres hackertámadás áldozatává vált a legismertebb mesterséges intelligenciákat készítő cég, az OpenAI - derült ki a héten. A behatolóknak egy rakás titkos adathoz sikerült hozzájutniuk a ChatGPT-t is üzemeltető vállalatnál - de állítólag a magát a mesterséges intelligenciát tároló szerverekig nem jutottak el."

Ez úgy szokott lenni, hogy pár hét és egy apró cikkecskében benne lesz, hogy mégis. Miért is hagyták volna ki pont azt? Ja talán azért, mert ők pontosan tudják, hogy kamu az egész...

"A vezetők ugyanakkor úgy döntöttek, hogy nem osztják meg az eset megtörténtének a tényét a nyilvánossággal - sőt, a hatóságokat sem értesítették, ami egyébként hasonló esetekben kötelességük lett volna. Utóbbit azzal indokolták, hogy szerintük a támadás mögött egy magányos hacker, nem egy nemzetállam állt - így az nem jelentett nemzetbiztonsági fenyegetést.

Végül a támadás részleteit most két, névtelenséget kérő munkatárs szivárogtatott ki a sajtónak."

Hogy mennyit is ér az egész jelenleg ez is jól mutatja:

"Intelligenciát kerestek a legnépszerűbb MI-kben - nem nagyon találtak bennük"

"Bár az elmúlt másfél évben mindenki számára elérhetővé vált mesterséges intelligenciáknak titulált nagy nyelvi modellek úgy tűnik, hogy emberfeletti tudással rendelkeznek, egy valamiből szinte semmi nincs bennük: valódi intelligenciából. A szakemberek számára már régóta nyilvánvalónak látszó tényt most egy kutatás is megerősítette, amiben kiderült:az agyon-hype-olt MI-k még gyerekek által is könnyen megoldott logikai feladványokon is elbuknak."

Ez a cikk is megerősíti az egyik korábbi állításomat és meg is írtam annó, hogy miért van ez így:

"a legnagyobb problémát az képezi, hogy a mesterséges intelligencia modellek ha nem tudják a helyes választ, akkor nem ismerik ezt fel és be,hanem úgy adják elő a helytelen megoldást, mint ha azzal semmi baj nem lenne. "

" Sőt, az eredményeket hajlamosak megvédeni akkor is, ha azok hibásságára mutatnak rá a kutatók, ami miatt teljesen téves információkat hitethetnek el helyesként kevésbé kritikus beszélgetőpartnereikkel."

Szóval olvasómként láthatod, hogy igazából mennyire korlátolt még ez a "AI", tehát biztos örülsz, ha ilyen cikket látsz:

"Az AI függővé teszi a bankokat a big tech-től"

 Biztos nagyon örül mindenki, hogy a bankrendszer örült gyors tempóban igyekszik bevezetni ezt a sokat hibázó technológiát, végülis csak a pénzünkről van szó, egy olyan helyen ahol biztonságban akarnánk tudni.

"Az európai bankok vezetői úgy látják, hogy a nagy AI-trendek csak tovább fokozzák a bankok függőségét a nagy amerikai tech cégekkel szemben, ami új kockázatokat teremt.

Bár a csalások és pénzmosás felderítése érdekében már széles körben használják az AI-t, azt is próbálják kideríteni, hogyan profitálhatnának még az AI egyéb alkalmazásából.

Egy amszterdami konferencián azonban azon aggodalmukat hangoztatták, hogy mivel nagy erőforrások kellenek az AI-funkciókhoz, így lényegében erősen függenek néhány tech szolgáltatótól, más választásuk nincs."

Más választás: Nemet kéne mondani. Nem kéne sietni, hamarosan úgyis mindenki számára világos lesz, hogy lufi az egész.

" Egy bank nem csak kiépíteni nem tudja ezt az erős technológiát, de nem is érné meg számukra a lépés."

Tudjuk, hogy a bankok tőke szegények, szegények. De sebaj, egy újabb teher amit átterhelhetnek ránk.

Bár tudják, hogy ez rossz ötlet valamiért mégse képesek a helyes irányba menni:

"A brit hatóság már tavaly is aggódott, hogy egyetlen felhős cég problémájából eredően számos pénzügyi cég szolgáltatásai állhatnak le, ezért törvénnyel szabályoznák a pénzügyi cégek külső tech cégekkel kapcsolatos függőségét.

A jelentések szerint a bankszektorban is az AI a top téma, a trend pedig az adatok felhőbe költöztetése."

Már itt is említettem, hogy az egyik fő probléma további adatokhoz jutni. Így hát több techcég arra gondol, hogy mi lenne, ha egyszerűen a felhasználók személyes adatait használná fel erre. Mivel borsos árat akarnak kérni tőlünk az AI-ért talán arra számítasz, hogy te valahogy kompenzálva leszel, hogy a te adataidat használják tréningezésre... Nos... ugyanmár. Azt ingyér adod, sőt meg se kérdeznek róla:

"A személyes adatainkkal, képeinkkel tréningezi az AI-t a Meta"

"Sürgős hatósági beavatkozást sürgeti a NOYB, ugyanis június 26-tól a személyes bejegyzéseink, privát képeink és online követési adataink alapján is tréningezné az AI-t a Meta."

"Talán senki előtt nem volt titok, hogy a tech cégek minden létező adatot felhasználnak ahhoz, hogy tréningezzék az AI-modelleket. A Meta sem kivétel, most azonban átlép egy érdekes határt.

Eddig az EU-ban 11 panaszt kapott a Meta, amiért változtatásokat eszközöl a személyes adatok AI-tréningezéshez való használatával kapcsolatban. Mivel ehhez hozzájárulást sem kér, ezért sértheti az EU-s adatvédelmi törvényeket."
"A Meta adatvédelmi irányelveinek változása konkrétan azt jelenti, hogy június 26-tól több évnyi személyes bejegyzésünk, privát képünk és online követési adatunk alapján is tréningezi majd az AI-t a Meta – emiatt a NOYB szervezet az európai hatóságok mielőbbi közbelépését sürgeti."
"Már eddig is több panaszt beadtak a Meta és más nagy tech cégek esetleges GDPR-sértése miatt, Max Schrems alapító szerint ráadásul Európa legfelsőbb bírósága már 2021-ben kimondta, hogy a Meta nem írhatja felül a felhasználók adatvédelmi jogát, ha hirdetésekről van szó. Schrems szerint ennek ellenére megint megindokolták, miért lehet tréningezni így az AI-t, figyelmen kívül hagyva a bíróság döntését."
"Schrems szerint a Meta újításából kiszállni nagyon nehéz az embereknek, és abszurd, hogy a felelősséget a felhasználókra hárítják, mivel a törvény szerint hozzájárulást kellene tőlük kérni, nem pedig rejtett és félrevezető kilépési lehetőséget eldugni valahová. Úgy fogalmaz: engedélyt kell kérjen a Meta az adataink használatához, nem elérni, hogy a felhasználó könyörögjön, hogy hagyják ki ebből."
Plusz van itt egy bizarr story is az Iphone-okkal. Azokba is bele akarják integrállni az AI-t és Elon Musk szerint ez olyan adatvédelmi problémát okoz, hogy ezután megtiltja, hogy a dolgozói Iphone-t használjanak.
"Elon Musk azt mondja, hogy betiltja a Teslánál és az X-nél is az iPhone-okat, ha az Apple operációs rendszer szintjén integrálja az OpenAI-t – szerinte ez elfogadhatatlan biztonsági kockázat."
Ezzel párhuzamosan viszont a Microsoft, ami elég szoros kapcsolatban áll az OpenAI-val meg kötelezővé teszi munkatársainak az Iphone-t:
Ezt a lépést a Microsoftnak volt képe a biztonság miatt meghozott döntésnek mutatni:
"A vállalat az intézkedést biztonsági okokkal indokolta, és azzal, hogy az androidos készülékek a dolgozók általi használata igen komoly kockázatot jelent"
De a cikkíró se hiszi el:
"Tehát szó sincs arról, hogy a Microsoft magát az iPhone-t önmagában biztonságosabbnak tartaná, és ezért kötelezné dolgozóit annak használatára az Android helyett, hanem az alkalmazásterjesztés és -beszerzés kínai sajátosságai azok, amik kockázattá teszik az almásnál nyíltabb és megengedőbb robotos platform használatát. "
Bár a cikkíró nem hozta fel, de nem lennék meglepődve, hogy ha majd kiderülne, hogy az Iphone-t használók által gyártott adatok majd AI tréningezére lesznek használva.
De persze mások is sietnek nagyon a bevetéssel, például kocsikba:
Ha majd vadiúj autót veszek a jövőben, a kereskedésben nem arról lesz a beszélgetés, hogy milyen más extrákat szeretnék, hanem, hogy miket vegyenek ki belőle...
"Eszerint ugyanis az ismert német gyártó nem csak a jövőben megjelenő, illetve újonnan eladásra kerülő autóiba fogja belerakni a ChatGPT-t, de azokba a járművekbe is, amiket az elmúlt pár évben vettek meg tőle a vásárlók."
Ó milyen gyorsan ott van ez a sz@r mindenütt, de tessék mondani mibe fog ez kerülni... minden egyes hónapban és hogyan lehetne lemondani?
Ó, bár már jövő hónapban jöhet a cucc, de részleteket nem árulnak el... részleteket, mint az ár...:
"A ChatGPT már jövő hónapban felbukkanhatnak ezekben - bár a frissítés és a részletek felől a tulajdonosoknak mindenképpen az Audi-nál kell érdeklődniük."
Egyébként aranyos, hogy ezt megint a biztonsággal indokolják, miközben szembeköpik a korábbi újításukat:
"Az Audi szerint az újítás sokkal biztonságosabbá teszi majd a vezetést, mert a sofőröknek nem kell többé levenniük a szemüket az útról, hogy a fedélzeti számítógéppel babráljanak. Az MI egyébként egy gombnyomással, illetve a "Hey, Audi!" felszólítással is aktiválható lesz."
A legvégére meg egy hír, ami jónak tünné, ha nem tudnám, hogy a felhő nem vészett el, csak álcázza magát:
"Folyamatosak a dollármilliárdos befektetések a felhő, az adatközpontok és az AI kapcsán, de a Business Insider jelentése szerint eközben emberek százait küldik el a Microsoft felhős ágazatától."
Csak nem elvette a munkájukat az AI?

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr5218443681

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

GABOR2 2024.07.09. 19:49:23

Már megint ez a hiba, hogy valamiért besűrít mindent egybe. Nem tudom miért van, én nem így írtam meg a cikket.

Madarász Henrik 2024.07.10. 03:03:49

Azért jó hogy átlátsz ezeken a szélhámosokon, először a felhő, most meg az AI.

Deansdale 2024.07.10. 08:04:24

Valamennyi munkahelyet biztos elvesz, csak néhány korábbi becslés (egyelőre) túlzó volt. Mondjuk programozói csapatoknak nyugodtan meg lehet szabadulni a 10-20%-ától. És ettől az életsznívonal emelkedését várni gerinctelen hazudozás, minden olyan újítás ami a munkáltatók költségeit csökkenti kizárólag a részvényeseket gazdagítja. A terméket pedig egy fillérrel sem fogják olcsóbban adni csak azért, mert részben LLM írta meg.

Koenigsberger 2024.07.11. 12:08:42

Ez szakmabeli szemmel leírja, hogy a király meztelen:
ludic.mataroa.blog/blog/i-will-fucking-piledrive-you-if-you-mention-ai-again/
Egyébként az egész blog qrva jó.

Még annyit az adatvédelmi nüanszokhoz, hogy azok a trükkök is teljesen illegálisak, amikor elfogadod az általában litánia méretű, teljesen értelmezhetetlen és senki épeszű ember által végig nem olvasható „adatkezelési tájékoztatót" és az egyetlen pipával azt is elfogadtatják veled általában valahol jól eldugva a szövegben, hogy a tájékoztatás elolvasásával egyben beleegyeztél abba is, hogy a saját kényük-kedvük szerint azt csináljanak az adataiddal, amit éppen akarnak - és utána mutogatnak vissza rá.

Elvileg az adatvédelmi szabályozás azt is előírja, hogy közérthetően kell tájékoztatni az ügyfelelket - ez lenne az egész kib.ott adatvédelem célja tulajdonképpen. Ehelyett tájékoztatás címén kapsz egy nyilvánvalóan copy-paste odahányt jogászkodó szutykot. Sok jogász úgy gondolja magáról, hogy ők egyben adatvédelmi szakemberek is, és meghivatkozzák mellé a fél Ptk-t.

GABOR2 2024.07.11. 13:31:00

@Koenigsberger: Köszi, majd beleolvasok. Ami az adatvédelmi dolog... úgy tűnik a Facebooknál is mindenre számítottak, de erre mégse, úgyhogy módosítaniuk kellet a szerződést... amit autómatikusan el is fogadsz...
süti beállítások módosítása