Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

Az informatikusok hozzáállása a környezetvédelemhez az AI korában

2024. június 03. - GABOR2

Nemrég az Itcafe-n megjelent egy új cikk ami arról szól, hogy hamarosan az AI központok rengeteg áromot fognak fogyasztani, sokkal többet mint a hagyományos adatközpontok, emiatt persze a CO kibocsátás is nőni fog nagyon és hát... meghal a Föld teljesen felesleges, pontatlan AI hülyeségekért...

Lekéstem a parti elejét, de ennek örültem is, mert összejött valami 30 hozzászólás mire beszálltam és nagyon kíváncsi voltam, hogy mit mondanak majd az Itcafe informatikusai erre a hírre, hogy az amitől ők is remélik majd hogy hasznot szereznek ilyen rombolólag hat a klimára.

Ez azért is különösen érdekes nekem, mert ugye a kriptopénzekről is jöttek a korábbi években hírek, hogy milyen sok áramot fogyasztanak és ez mennyi CO kibocsátásával jár, és ezen cikkek alatt az Itcafe kommentelői közül sokan kifejezték a 100%-os támogatásukat, hogy szántsák be az egész kripto piacot és hogy mennyire undorodnak attól, hogy mennyi áramot fogyasztanak és az se számít, hogy ha ezt napelemmekkel teszik már "fenntarthatóan", akkor is pusztuljanak.

Na most... szerintetek, hogy most az AI központok teszik ezt csak sokkal nagyobb mértékben, ez mennyire érdekli az informatikusokat? Vajon ha az ő keresetüket befolyásoló, munkájukat potenciálisan érintő dologról van szó, vajon ugyanolyan hősiesen, erkölcsösen a környezetvédelem ügye mellé állnak-e? Én is erre voltam nagyon kíváncsi. És... mivel már láttam korábban pár dolgot... egyáltalán nem lepődtem, de azért mégis sokkoló volt a dolog valahol.

Mert kb. azzal összefoglalhatom az összes hozzászólást addig amíg beszálltam én is, hogy felkavarjam az állóvizet, hogy nem is értik, hogy mit problémázik a cikk, hisz ahogy addig is megoldható volt a többetkapacitás felépítése ez is megoldható lesz... Vagyis a hozzászólók totálisan vakok maradtak a probléma azon részére amit ez az egész a klimavédelem ügyében okoz és csak mint technikai kérdést fogták fel, hogy hogyan lehet plusz erőműveket építeni és hogy a cikk író ne aggodalmaskodjon, fel lehet építeni új erőműveket és hálózatokat.

De azért hogy is mondjam... a második hozzászólásban érződik, a "rossz lelkiismeret", ugyanis az egyik kedves kommentelő azt is kellemetlennek tartja, hogy ilyen cikkek vannak és nem volt ezzel egyedül.

"Na mar megint?
Hanyszor fognak meg nemsokara nagyon sok aramot fogyasztani? :U"

 

És akkor egy példa arra, hogy mennyire csak technikai dolognak fogják fel a dolgot, a környezetvédelemre teljes vaksággal:

"Mindig csodálkozok, hogy sokan lehetetlennek tartanak egy 10-20 %-os bővítést, amikor ezt már többször meglépte az iparág az elmúlt 100 évben, újra és újra bővítették, duplázták, triplázták a kapacitásokat.
Most hirtelen elveszítettük ezt a technológiát, hogy hogyan kell bővíteni, vagy mi az akadálya, hogy megtízszerezzük akár?
A pénz nem lehet akadály, hiszen ha több a fogyasztás, akkor többet is fizetnek, tehát nagyon megéri bővíteni."

Vagy ez:

"Szerintem itt nem a hálózati kapacitással van alapvetően a probléma, mert ahogy írod is, azt lehet fejleszteni. Inkább a kivett teljesítmény exponenciális növekedése okoz gondot, olyan értelemben, hogy hiába van teherbíró hálózatod, ha nincs mit belepumpálni többet. Adott két cső, amiben le kell folyatnod 100-100 liter vizet. Az egyik cső 10mm, a másik 100mm átmérőjű. Nem kérdés, hogy a nagyobb csőben hamarabb lefolyik. Viszont a vastagabb cső végén 10000 liter lenne az igény, de éppúgy csak 100-at tudsz beletölteni. Na ez a probléma, hogy a hiányzó vizet valahogy oda kéne varázsolni, és az nem megy csak úgy, egyik napról a másikra. Ha mondjuk helyi atomerőművekkel lennének ezek táplálva, azokat sem nagyon biztos, hogy igény szerint akkor és oda tudják időre telepíteni, ahová és amikorra szükséges. Pláne, hogy mindenhol azért sikonyálnak, hogy az atomerőművek nem frankók, és égetnek helyette ezerrel földgázt, meg szenet. Igen, többek közt rád gondolok, kedves bezzeg dojcsland..."

Aztán beszálltam én is, hogy felhívjam rá a figyelmet... hahó hirtelen elteccettek felejteni, hogy ez nemcsak technikai megvalósítási kérdés, hanem klimavédelmi:

"Úgy látom hogy az eddigi kommentelők hirtelen csak a technikai megvalósítás lehetséges voltára hívják fel a figyelmet és mintha elfelejtenék, hogy egy olyan világban élünk, ahol komolly politika erő lett a klimavédelem / környezetvédelem.

Ezek az aggodalmak hirtelen eltüntek a kommentekből. Míg amikor mondjuk kriptpénzekről volt szó nagyon szerettek azzal érvelni, hogy a környezetvédelem miatt pusztulnia kell.

A techiparnak jó sok pénzért kell majd lobbizni, hogy megindokolja, hogy totál elszabadul miközben csak most olyan hírek vannak, hogy klimavédelem érdekében komposztálni kell az emberi maradványokat

"California to legalize human composting by 2027 as residents seek environmentally healthy burials"

Vagy ahogy az olajtermelést támadják most:

"Egyre nagyobb nyomás alatt az olajcégek""

Erre ilyen válaszokat kaptam:

"Ugy latom a nagy aggodalom kozepette meg mindig hasznalsz internetet, aramot, szamitogepet. Papir ceruza elo, szevasz."

"Kaliforniaiak sose voltak normálisak, ez nem újdonság."

Vagyis mint látjátok a válasz úgy tűnik egyértelmű: Ha úgy merül fel a klimavédelmi kérdés, hogy ez érinti majd az informatikusokat akár csak közvetetten akkor az informatikusok leszarják a klimavédelmet és a pénzt választják.

Aztán az egyik kommentelő emberke bedobta, hogy igenis a Microsoftot érdekli a klimavédelem, írt ís erről és bemutatta azt amit én bemutattam nemrég a blogomon, csak én azt is megírtam, hogy ez már nem érvényes.

És akkor a kommentelő belement "a játék a szavakkal" játszmába. Hogy attól, hogy a Microsoft kibocsátása meredeken elkezdett nőni és a megvalósítandó tervei mutatják, hogy ez még inkább fog, ez nem számít,  mert a Microsoft nem állt ki és mondta ki kifejezetten, hogy feladják a klima negatív céljukat, vagyis a tettek és kifejezett szándékok... nem számítank.

Aztán velem való harcban elkezdett keresgélni a kedves kommentelő és szerencséje volt, mert egy pont aznapi, friss hír jelent meg, hogy a Microsoft ezt az egész karbonsemlegességet mostmár tán úgy akarja elérni, hogy egy külső cégnek fizet, hogy vonjon ki a légkörből széndioxidot:

"Ørsted Secures Major Carbon Removal Deal with Microsoft"

Szóval maga a Microsoft nem lesz karbonsemleges, sőt a rengeteg AI adatközpont miatt non-stop fog rengeteg CO-t lőni a levegőbe, de ezen megállapodás szerint 10 évig ez a cég a Microsoft nevében kivon majd valamennyit a levegőből.

Ez egy új hír volt, nem tudtam róla és ezután inkább nem firtattam a témát. Pedig fontos lenne tudni, ezen kivonás és a rengeteg új kibocsátás közötti külünbséget. Meglepődnék, ha ez elég lenne. Egy marketing cikknek pedig túl sok hitelt nem adok.

De nem is ez a lényeg itt, hanem az hogy látszik, hogy az informatikusok totál vakok lesznek a klimavédelmi dolgokra, ha az érenti a pontenciális keresetüket. Magának a Microsoftnak tennie kell valamit a témába, mégha az aligha lesz elég, hogy ellensúlyozza amit szándékozik tenni, mert a klimavédelem politikai ügy ma már nagyon és ráadásul nem is egymagában álló, hanem olyan ami benne van egy csomagban sok más dologgal együtt. Vagyis legalább úgy kell tennie, mintha érdekelné a dolog, ha nem akarja, hogy politikailag kitaszított legyen. A nagy szereplőket még meg tudnák vesztegetni, de a sok agymosott emberkét nem, akik még lehet szabotálnák is a Microsoft-ot, ha fullra szembemenne a klimavédelemmel.

A cikk ami alá hozzászóltak:

"Hamarosan elképesztő mennyiségű áramot fogyasztanak el az adatközpontok és az AI"

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr8018420613

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Madarász Henrik 2024.06.03. 20:24:11

Ez a képmutatás nem újdonság, a WEF milliárdosai is ezt csinálják, a médián keresztül nyomasztják az európai kisembereket a fogyasztásuk miatt, ne használjanak autót, ne legyen gázkazánjuk, sőt még gyerekük sem, egyenek rovart hús helyett, de még a tehenek böfögése is halálos veszély. Közben meg ők magánrepülővel járnak, annyi áramot fogyaszt a villájuk mint egy falu. Természetesen az sem zavarja őket hogy a harmadik világ rabszolgái által a gyáraikban termelt árut, a világ másik felééből hozzák hajóval.

GABOR2 2024.06.03. 21:08:11

@Madarász Henrik: Igen, de a hozzájuk képest kis ember ,egyszerű informatikusok is hirtelen vakok lesznek a klimavédelemre, ha ez az ő fizetésüket érinti... Nem is kell konkrétan, elég ha csak potenciálisan.

Koenigsberger 2024.06.05. 07:07:13

Ez a blődség, hogy a „szén" (mert ugye angol nyelvterületen mindent egy-két szótagra rövidítenek, a széndioxidot is már nehezükre esik kimondani) tőzsdei árucikk lett, nem csak a M$ sajátja. Nem tudtam faarccal hallgatni, amikor egy partnercégünk már nem is „carbon zero”, hanem „carbon negative" jelszót tűzött ki. Ez is azt jelenti, hogy ők már annyira „zöldek", hogy napelem is van, csapadékgyűjtés is van, hulladékfelhasználás is van, így Indiába, Afrikába helyezik ki a „klímacélt".
Igen, az egyik szobában finganak, de a másikban nyitnak ablakot.

Nehéz már ezt a bohózatot tovább fokozni. Ezek után már tényleg az jön, hogy Ilonmaszk, Cukkerberg, Biligéc meg a többi nagyeszű azt is kitalálja, hogy ezt a sok csúnya felesleges széndioxidot miért nem visszük inkább a Marsra.

Ugye a mesében a kiskölök elordítja magát a tömegben, hogy a király meztelen. A valóságban meg az ilyen kölköket a hozzájuk legközelebb állók agyonütik és tapsolnak tovább.
süti beállítások módosítása