Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

Nézzünk rá a Win 11 "rengeteg újdonságot" igérő frissítésére

2023. november 20. - GABOR2

Találunk-e valamit amiért azt fogjuk érezni, hogy igen, váltanom kell, mert ez annyira jó? Lássuk:

"Rengeteg újdonságot kapott a Windows 11 legújabb nagyfrissítésében - mondjuk miket"

"A Moment 4 frissítőcsomag telepítése után többek között elérhetővé válik a mesterséges intelligenciát a rendszer szinte minden részébe becsempésző Copilot, a kibővített Paint, az immár a RAR és 7-zip fájlokat is ismerő Fájlkezelő, de okosodik a tálca, az értesítési panel és a hangerőszabályzó is."

Ó szóval a "mesterséges intelligencia" be lett csempészve, ez talán azt jelenti, hogy... havi díjas "szolgáltatások" lettek becsempészve?

Felhős dolgok. Erről a magyar cikkek nem írtak, de utánnajártam. Pl. a Paintnél ez úgy működik, hogy az AI rész a "Cocreator".

A Cocreator használatához kell legyen Microsoft accountod és kiderül, hogy az egész cucc felhőalapú ami hitelesítést és engedélyezést igényel. Aztán kapsz 50 "kreditet". Amikor használod az AI-t ebből a kreditből mindig lejön egy per kép.

"Important: To use Cocreator, you need to sign in with your Microsoft account. Cocreator uses a cloud-based service that requires authentication and authorization. Signing in with your Microsoft account also allows you to access your credits, which are needed to generate images with DALL-E. "

"Credits are the currency that you use to generate images with Cocreator. Each time you generate an image, you spend one credit. You can see how many credits you have left on the bottom right corner of the Cocreator pane.  

You will receive 50 credits to create images when you join Cocreator."

Hogyan tudod feltölteni a kreditet? Jó kérdés. Erről nem olvastam semmit, talán mert... nem lehet.

Tehát max. 50-szer használhatod... Waó, "remek".

És igazából máshol is ilyeneket találsz, hogy:

" Az újítás egyetlen hátránya, hogy alapból és ingyenesen csak 5 GB-nyi adat átvitelével birkózik meg - ha azonban a felhasználónak ennél több információt kell mozgatnia a felhőn át, akkor kénytelen lesz tárhelyet venni a Microsofttól."

Szóval mi is ez az egész frissítés? Egy felhő promóció?

Meg úgy látom, hogy több újdonság olyan, hogy nem azt kellene csinálnom, hogy nyomok egy kattintást az egérrel, hanem mondok valamit, amit reméljük, hogy majd megért... ettől miért lett nekem bármivel jobb, vagy bárki másnak?

De eleve ha megnézzük a fő újításokat: "a kibővített Paint, az immár a RAR és 7-zip fájlokat is ismerő Fájlkezelő, de okosodik a tálca, az értesítési panel és a hangerőszabályzó is."

Szóval ott a Paint amivel csinálhatsz 50 AI képet miután felhőfelhasználó lettél, "brávó", RAR, 7-zip fájlok ismerő Fájlkezelő... kezdi lassan beérni a Linut a Wino, tálca... az aztán nagy feljesztés lehet, értesítési panel szintén. hangerőszabályzó... hatalmas űr volt bennen a hangerőszabályzó miatt, gondolom mint mindenki másnak is...

Ez... szinte... SEMMI! Kösz, nem kell.

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr8818263253

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

GABOR2 2023.11.20. 23:40:22

Írta nekem valaki, hogy ha elhasználod az 50 tokenedet, akkor is csinálhatsz elvileg AI generált képeket, csak "valamennyivel" lassabban, be leszel sorolva valahova hátra... De ezt csak kommentbe írta nekem valaki.

gigabursch 2023.11.21. 09:06:55

Bmeg!

Totál Commander. Lassan 25 éve...

Bár a régi DOS Navigátornak volt két funkciója, amit a mai napig hiányolok.

GABOR2 2023.11.22. 15:38:29

@gigabursch: Halálos ágyunkon talán megkapjuk a Microsofttól...

gigabursch 2023.11.22. 20:43:48

@GABOR2:
Az egyik a törölt fájlok helyreállítása.
Mivel mindig logikai törléssel indul, ezért a fájl sokáig helyben volt (főleg FAT alatt) és egy furcsa karaktert kellett csak helyére visszaállítani és tádááám, meg is történt.

A másik, hogy a fájl idejét át lehetett írni.
Ez néha "jól jött".

GABOR2 2023.11.22. 20:53:09

@gigabursch: Azt hiszem valamilyen szintű visszaállítás a Windowsnál már alap. Másik oldalról ha Lino alatt törösz valamit akkor annak annyi. Persze van módszer, amivel még részben valami esetleg menthető, de arra ne alapoz.

gigabursch 2023.11.23. 08:45:00

@gigabursch:
... és csak egy, a legelső helyen álló furcsa karaktert.

@GABOR2:
Igen az NTFS ill. a linux partíciós táblája egy másik tudomány.

Koenigsberger 2023.11.23. 19:04:56

Szintén Total Commander.

A M$ 30 év alatt nem volt képes egy normális file managert összeokádni.

A legjobb: az aktuális Windows Explorer is már több fület tud nyitni. Hurrá, gondolhatnánk, végre. Csak épp nem tudsz egyikről-másikra másolni, mivel nem lehet „csempézve" egymás mellé rakni a füleket.
:FACEPALM:

A másik kedvenc témám, hogy M$-ék valamiért kórosan ragaszkodnak ahhoz, hogy a billentyűkombinációkat még véletlenül se írják oda a menükbe semmilyen program. Mindenféle dokumentációban és fórumokon kell összevadászni. (Ugye más böngészőkben, fájlkezelőkben stb. alap, hogy gyorsan, billentyűparanccsal is lehessen a gyakran használt funkciókat használni, kezelni.)

gigabursch 2023.11.24. 05:05:21

@Koenigsberger:
De legalább nem szanálták a billentyűpatancsokat.
Vsz. van még ott néhány régi motoros prigramozó
süti beállítások módosítása