Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

Matolcsy vs Varga... vs Orbán?

2023. november 20. - GABOR2

Matolcsy György gondban van. Letett Varga asztalára egy több százmilliós tartozást, hogy fizesse ki szépen a költségvetésből a törvénynek megfelelően, de Varga és Orbán inkább megváltoztatta a törvényt és immár majd valahogy a jegybanknak kéne kigazdálkodnia a tartozásait. És már most van dögivel tartozása.

Tehát nem marad pénz vélhetően Matolcsy esetleges hobbi projektjeire.

Ilyenkor szokott jönni az, hogy ír... Vagy egy közösségi oldalra, vagy mint most... írt egy könyvet.

És a könyv bemutatóján földbedöngöli Orbánt is. Sőt sokkal inkább őt mint bárki mást. Az erről szóló cikkben Varga szinte totál meg van kímélve. Varga nem is létezik... majd meglátjátok.

Vagyis Matolcsy inkább Orbánra mérges az új jegybanki törvény miatt.

Ez amúgy azért is irónikus, mert Orbán mindig kiállt Matolcsy mellett, mindig dícsérte. Csakhogy Matolcsy tán egy olyan valaki aki nem akar annak a klubnak a tagja lenni, ami befogadná és Orbán dícséretei számára semmik.

Ő az "ellenségtől", a nyugati pénzvilágtól akar elismerést. Varga megkapta tőlük és azóta is féltékeny Vargára. Szerinte Varga tőle elrabolta a neki járó dícséreteket. Nekem ez tünt fel évekkel ezelőtt amikor még az országnak ebből a... diszharmóniából semmi kára nem született. Már akkor megírtam, ebből nagy baj lehet és hát... lett is.

De akkor térjünk is rá az új könyvre és bemutatójára:

"Matolcsy: A párás szemű csodálók négyévente a győzelem éjszakáján érthetőek, de ha ez még évekig tart, a rendszer eltéved"

"Matolcsy György Magyar jövőkép és stratégia 2010–2030 címmel jelentette meg legújabb könyvét, amelynek írásai azonban nem újak: a kötet a Magyar Nemzeti Bank elnökének 2019 és 2022 között megjelent válogatott értekezéseit tartalmazza. Egyedül a bevezetésben fogalmazott meg eddig nem publikált gondolatokat, amelyeket most az Index szemlézett."

Látszik, hogy gyors mű... korábbi cikkeinek gyűjteménye... kivéve a gyalázkodás részt.

„a kritikusan és önállóan gondolkodó magyarok” helyeslik nézeteit, míg „a kormányzó politikai elit, főként a Miniszterelnök köréből” képviseli az ellenérzéssel bírók táborát. Matolcsy értelmezésében az egyetértés a kritikus megközelítésének szólt és a jobbító javaslatainak, a támadások viszont nem a tényeket cáfolták és nem az új megközelítéseket rótták fel neki, hanem azt, hogy kritikusan szólni egyes kérdésekről, és van bátorsága számonkérni a rendszert és a kormányzás gyengeségeit. Előbbiek tehát látják és bevallják a kormányzati hibákat, utóbbiak viszont minden jobbító kritikában árulást szimatolnak, és tévedhetetlennek látják a miniszterelnököt."

Várjunk akkor most én is... óóó. Szóval most mert bírálom Matolcsy-t én is a rossz emberek társoságához tartozok. Még szerencse, hogy én évek óta írok erről az egészről és bemutattam mit miért gondolok és bizony igenis úgy gondolom... Matolcsy nem akar jót ennek az országnak, szándékosan.

Most pedig főleg Orbánra rágott be.

"Matolcsy szerint azonban sem a miniszterelnök, sem ő nem tévedhetetlen, mindenkinek szüksége van visszajelzésre, vitára, javaslatokra. „Minél többször szerez többséget, sőt kétharmadot egy politikai erő, annál nagyobb szüksége van vitákra, alternatívákra”"

Ja hát Matolcsy pl. könyvet írt arról, hogy Magyaroszág sikerének titka, hogy tévedhetetlenül be kell lőjje, ki lesz a jövőben az igazi nagyhatalom. Amikor írta a könyvet az USA volt ez szerinte. Aztán később váltott Kínára, majd vissza megint, aztán megint Kína... Pedig a könyve szerint nem szabad ugrálni, mert abból lesz a bukás!!!!

"párás szemű, minden kételkedéstől mentes csodálók négyévente a győzelem éjszakáján érthetőek, de ha ez még évekig tart, akkor a rendszer eltéved.”

De mit kínál Matolcsy? Matolcsy az egekbe emeli a jegybanki alapkamatot és amikor "vitázik" a kormánnyal folyton azt követeli, hogy a kormány szüntesse meg az általa adott még kedvezményes forrásokat a vállalkozásoknak, amivel kapcsolatban mindig elmondják, hogy az lenne az utolsó csapás a magyar vállalkozó szektornak. Szóval ő csak egyszerűen most azt csinálja, hogy folytogatja a gazdaságot amennyire tudja és közben egyébként a bankok szétkeresik magukat, mégha darabra vesztik nagyon az ügyfeleket. Ez mire jó?

"Szerinte ez történt Magyarországon, ezért nem állunk nyerésre a 2020-as évtizedben, és ha 2030-ra így folytatjuk, akkor az Európai Unió leggyengébb öt tagállama között találjuk magunkat."

Nem, Magyarországon az történt, hogy a koronavírusig, az azt megelőző állapotban egész jó volt a helyzet mind növekedés, mind pl. az államadósság leépítése terén.

Orbánék viszont a koronavírusra hivatkozva szétosztottak több pénzt mint amivel 10 év alatt lecsökkentették az államadósságot. Nem volt akkor szinte semmi igazi gazdaságmentés, az pénz kiosztás volt alighanem haveroknak...

Orbán ezután, üres kasszával, szembesült viszont azzal, hogy Matolcsy többé a jegybank oldaláról nem támogatja őket, hanem inkább elkezd betenni nekik. Matolcsy döntései gyakorlatilag a vállalkozások forráshoz jutását lehetettlenné tették a magánszektorban. Plusz az államháztartás automatikusan megugrott stb.. A kiosztott sok pénz pedig extra inflációt okoz. Röviden ettől van ez... nem pedig viták hiányától. Matolcsy nem kínált semmi vitát, csak követelte, hogy a kormány szüntessen be minden vállalkozást forráshoz juttató állami programmot.

Ismét közvetlen beleszállás Orbánba:

"Az MNB vezetője úgy látja, a magyarok nem rendelkeznek jövőképpel a 2030-ig terjedő időszakra, és bár a miniszterelnök időnként felvet egy új célt, jövőképet, de ezek nem mérhetőek, vagy délibábnak tűnnek, vagy megtévesztőek."

Aztán Vargába csak annyiban száll bele, hogy úgy tesz mintha nem is létezne:

"Matolcsy ezután a magyar gazdaság nagy korszakait veszi végig, amelyben azt írja, a 2002-ben érkező „dilettáns” politikai elit után sikerült 2010–2013 között rendbe tenniük az állam pénzügyeit, 2013 után pedig a jegybanki pénzpolitikát, ami 2019-ig a Trianon utáni 100 év legjobb évtizedét hozta meg. A bevezetőt Matolcsy végül azzal zárja, a világjárványt „jól védtük ki”, az orosz–ukrán háború miatt kialakult inflációra a „kormány már hibás válaszokat adott”, idén a gazdasági felzárkózás elakadt. De mindig van kiút, így most is: „ennek megtalálásához kíván hozzájárulni e kötet” – írja."

Ez Matolcsy esetében akár lehet az ultimate bosszú, bár lehet szinte senki se gondolná annak. De nézzétek csak milyen szépen íveli az egészet: 2010-2013 között amíg ő volt a pénzügyminiszter rendbe lettek téve az állam pénzügyei... hé, de várjunk csak, Matolcsy nem úgy távozott, hogy jött, látott, győzött, hanem... megbukott. De nézzük tovább, aztán 2013-ban jegybankban lett minden rendben, sőt, a "a Trianon utáni 100 év legjobb évtizedét hozta meg"... és ez alatt ugye Varga volt a pénzügyminiszter, vagy valami hasonló... de róla egy szó esik. Aztán Matolcsy szerint jól kezeltük a világjárványt, amit leginkább nem kezeltünk, inkább csak kiosztottuk a sok pénzt alighanem haveroknak, aztán meg már csak a rossz maradt. Varga meg sehol se volt. A nevét se ejti ki.

Lázár Jánost kérdezték amúgy Matolcsy fentebbi Orbánt szidalmazó gondolatairól, hogy miszerint nem tűr kritkát ő és környezete és ezt válaszolta:

"Arra a kérdésre, hogy a jegybankelnök miért írta a könyvében, hogy ha kritikát fogalmaz meg, azt a miniszterelnök környezetében árulásként értékelik, a miniszter azt válaszolta, erről nem tud, őt soha nem érte retorzió azért, mert valamiről kifejtette a véleményét. „Azt szidják le, aki hagyja magát, én nem szoktam magam hagyni” – mondta."

Nos, nem lennék meglepődve, ha ezután lenne egy ...vs Lázár János is.

Lázár egyenesen azt állítja Matolcsy tudatosan hazudik:

"A miniszterelnök nagyon élvezi a vitát, mindenkivel. Mindig igényli a vitát, nagyon sok kérdésről szoktunk vitatkozni, és ezek mindig nagyon jó hangulatú viták, ezt Matolcsy elnök úr nagyon jól tudja”."

"Lázár János: Orbán Viktor nagyon élvezi és igényli a vitát"

És őszintén... én elhiszem, hogy Orbánban van rugalmasság. Erről tett párszor tanubizonyságot. Pl. internetadó ügyében.

Aztán... egyebek:

Vargáék egyre csak nyomják abba az irányba a lakosságot, hogy finanszírozzuk mi meg az államot:

"Varga Mihály: automatikusan nyílik kincstári értékpapírszámla minden magyarnak"

Ennek amúgy vannak jó oldalai és rosszak is. Pl. a japánok is nagyon el vannak adósodva, de mivel a saját lakosságuk felé vannak, ez az ország szuverenítását nem veszélyezteti. Viszont van egy olyan veszélye, hogy a kormány mesterségesen akarhat majd inflációt gerjeszteni, hogy ezáltal az adóssága is elinflálódjon; ha hazai fizető eszközben van eladósodva ezt meg tudja tenni. És a bevallott, hivatalos infláció és az igazi mindig két külön történet... Ha esetleg "infláció követő" állampapirokat hoznád ellenvetésnek.

"Még 2023-ban elindul az a program, melynek részeként minden magyar állampolgárnak automatikusan nyílik ingyenes kincstári értékpapírszámlája, ahol bármikor vásárolhat állampapírt – jelentette be Varga Mihály a Fidesz XXX. Tisztújító Kongresszusán szombaton."

"AHOGY A KORÁBBI INTÉZKEDÉSEKNEK IS, FELTEHETŐEN AZ AUTOMATIKUS KINCSTÁRI SZÁMLANYITÁSNAK IS AZ A CÉLJA, HOGY A LAKOSSÁGOT MINÉL NAGYOBB MENNYISÉGBEN AZ ÁLLAMPAPÍRPIAC FELÉ TERELJÉK."

Aztán beszélt erről is Varga:

"Varga Mihály: a hiánycél tartása az egyetlen esély, ha el akarjuk kerülni az uniós szégyenpadot"

Ettől azért is undorodok már, mert tudom, hogy koronavírus alatt egy szempillantás alatt ( na jó, egy-két hónap ) elvertek több pénzt mint amit 10 év "nadrágszíj meghúzása" eredményezett és k@pják be, ha azt akarják, hogy húzzuk megint meg, hogy aztán majd valamikor megint az egészet elverjék pillanatok alatt.

Aztán:

"Teljes katasztrófa, ami a boltokban történik Magyarországon"

"Mindössze fél év alatt 4500 boltra került lakat Magyarországon. Ilyen drasztikus bezárási hullámot még sosem láttunk. Az inflációs válság nemcsak a lakosságnak, de a boltoknak is kritikus időszakot jelent. A bezárási hullám kifejezetten rossz hír: a verseny csökkenése végül magasabb árszinthez vezethet."

Hogy lehet ez, hisz mint tudjuk szuper extra profitjuk volt, mert sokkal jobban megemelték az árakat, mint amit indokoltak volna  a gazdasági körülmények... 

Nos, talán azért mentek csődbe, mert az emberek azt mondták, akkor nem veszek tőlük semmit ennyiért. A boltos meg nem engedett, aztán csődbement. Nem tudom...

Nahát a cikk szerint igazam lehet:

"A tavalyi év közepétől (tehát egy év alatt) több mint 7000 bolt szűnt meg, ilyen drasztikus, 7% feletti bezárási rátát még sosem láthattunk. Mindez nem is annyira meglepő, ha megnézzük, mi történik a kereskedelemben. A forgalom drasztikusan visszaesett, miután évtizedek óta nem látott szinte emelkedett az infláció."

Tehát akkor tényleg vannak cégek amik azt mondták: nem tudom kisajtolni belőled az extrát, akkor inkább megdöglök, de akkor se csökkentek árat.

Aztán... visszatérünk megint Matolcsyhoz, aki szeret nagy projektekről beszélni, most pl. az euró bevezetése volt a téma:

"Matolcsy György a magyar euró bevezetéséről beszélt"

Semmi különös... Magyarország nem áll készen bevezetni az eurót, de persze ennek nem ő az oka, hanem a kimondhatatlan nevű pénzügyminiszterünk...

És ő maga, önszorgalomból felülbírálta az EU által kiadott maastrichti kritériumokat és önhatalmúlag azt mondja, hogy ez nem elég, ennél több dolognak kell megfelelni... persze felmerülhet itt, hogy miért csinálta ezt, hisz neki ehhez semmi joga, dehát na... unatkozott  a zsenije. Úri passzióból megírta a Maastricht 2.0-nak nevezett feltételrendszert.

Kíváncsi vagyok, hogy Orbán mit reagál majd, hogy most Matolcsy személyesen is "megérintette". Őszintén lehet semmit. De nem fogja újra megválasztatni jegybankelnöknek. Ha igen, akkor Matolcsy zsarolja valamivel...

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr9618263301

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Madarász Henrik 2023.11.21. 02:38:13

1. Már most is az EU legszegényebb országai közé tartozunk. 2. Ki is dumált olyan baromságokat, hogy 2020-ra utolérjük az osztrákokat ? 3. Így van, a járvány idején magukra hagyták a kisvállalkozókat és a munkavállalókat, a saját cégeiknek meg óriási pénzeket ajándékoztak.

GABOR2 2023.11.22. 15:35:42

@Madarász Henrik: Nem is közvetlenül cégek... Bár alighanem akinek ők adták, azt továbbadták cégeknek, akik akkor, koronavírus alatt nem is használták, hanem mostanában tették azért lett akkor infláció, hisz mindenki másnál bezuhant a fogyasztás... kivéve a bankárok persze. És több mint 10 év sporolását költik, ami képes extra infláció okozására.
süti beállítások módosítása