Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

Derült égből digitális állam; minden lerendezve, most kérjük ki a véleményed

2023. november 13. - GABOR2

Rogán Antalék nemrég bejelentették a digitális állampolgárságról szóló programmjukat és ezek szerint megvan a terv, hogy csak pár év és mindenki Magyaroszágon digitális állampolgár lehet... kell lennie.

"Kiderült, mire lesz jó a digitális állampolgárság"

Kiderült, hogy már minden le van zsírozva, pár év és elvileg meglesz a dolog. Ráadásul itt is mindennek egy nagy állami felhőben kell lennie, mert... úgy tűnik a felhősök ellentétben a normál lakossággal, vagy a vállalkozókkal, a politikusokat meg tudják győzni... vagy talán inkább korrumpálni.

De héj, miután elmondták neked, hogy pár év és így lesz minden, bedobták azt is, hogy "társadalmi egyeztetésre bocsátják a dolgot", tehát lehetnek olyan illúzióid, hogy a látszólag felhősök által már korrumpált totál lelkes politikusokat meggyőzheted, hogy ez rossz irány lenne. 

Amúgy most is csak a szép és jó van említve a digitális államról, semmi, semmi árnyoldal.

Pedig ha csak a napokban történt híreket nézzük miket találunk? Hát pl. olyat, hogy az egyik USA állam minden polgárának adatát ellopták a kormányzati felhőből:

"Maine állam teljes lakosságának adatait lophatták el orosz hekkerek"

"Egymillió-háromszázezer amerikai állampolgár személyes adatait lopták el hekkerek egy állami adatbázisból, még májusban, közölte most Maine hivatalos weboldala. Az állam teljes lakossága érintett lehet, Maine-ben ugyanis pont ennyien élnek."

Szóval ha lesz majd egy szép, nagy állami felhőnk amiben ott lesz minden adatunk, - köztük természetesen az egészségügyi adataink is - akkor én garantálom neked, hogy az egész ország minden adatát el fogják lopni... 100%.

Egyszerűen más országok titkosszolgálatait alapból érdeklik az ilyen dolgok és nekik megvan minden forrás és eszköz arra, hogy sikerrel járjanak a hackelésnél. Teljesen mindegy, hogy mit mondanak, hogy ilyen-olyan legújabb, legjobb kiberbiztonsági sz@rsággal védik az állami felhőt. És ha egy nagy felhő van minden... egy támadás kell és visznek mindent.

Erről persze állami tájékoztatóknál nincs szó...soha. Csak a szép és a jó.

Aztán volt olyan incidens is Ausztráliában, hogy a fél ország káoszba fordult: fizetési ügyek, egészségügy stb.. Plusz még külön támadás érte a nagyon szuper, modern netrekötött IoT kikőtőjüket és országszerte ezért több teljesen lebénult.

"Government doesn't know details behind cyber hack that shut down port operator DP World"

"Optus outage causes chaos in Australia before services restored"

Ott már inkább azon gondolkoznak, hogy jó ötlet volt-e, hogy "digitalizáltak" ennyi fontos rendszert, hisz sérülékennyé tették ezáltal:

" An outage at No.2 Australian telco Optus left nearly half the population without internet or phone on Wednesday, throwing payment, transport and health systems into chaos and raising questions about the fragility of the country's core infrastructure."

Persze, hogy is lenne jó ötlet fontos állami ügyeket sérülékeny, neten lógó rendszerekre bízni... pláne egy felhőre?! Béke időben aranybánya kémkedésre az idegen titkosszolgálatoknak és másoknak, háborús időben meg simán haza lehet vágni és lebénulhat az állam.

Digitális állam=sérülékeny állam.

Őszintén nem hiszem, hogy a véleményem számít, de csináltam egy új email fiókot és írtam nekik. Remény hal meg utoljára. Talán nem csak nekem kéne, akkor kétszer is megfontolnák.

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr5618258057

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása