Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

Matolcsy most csak így tud kielégülni + egyéb gazdasági storyk

2023. október 30. - GABOR2

Matolcsy letett Vargának az asztalra egy kedves kis több százmilliárdos minuszt, amit az eredeti törvények szerint az állami költségvetésből kéne pótolni; Varga és Orbán viszont bevetette az uno reserve cardot és mégse az államnak kell kifizetnie, hanem Matolcsynak kéne valahogy majd kigazdálkodnia azt a nem kevés tartozást.

Addig nincsenek hobby projektek se... Tehát Matolcsy sok mindent nem tehet. Ha nincs valami kolosszális dolog ami megmutatná az egész világnak, hogy mekkora zseni és nincs hobby projekt se, akkor szokott jönni az, hogy elmélkedik, vagy beleszól mások elmélkedésébe... azok a mások általában sokkal nagyobb országok vezetői akiket alighanem egyáltalán nem érdekli egy kis közép-kelet európai országból származó vélemény.

Tehát most is maradt az elmélkedés. Az elmélkedése általában olyan, hogy vagy időben több száz évre előre és vissza szól, vagy eleve nem is Magyarországgal foglalkozik, hanem minimum kontinensnyi méretű entitásokkal.

Most egy olyan verziót kaptunk ami legalább 500 évet ölel fel, rejtélyesen általánosan... vagyis semmitmondóan és a mai vezetőket, leginkább Vargát is szidja, mondhatni kötelezően.

"Matolcsy György: még nincs tervünk a sikerre"

"Az elmúlt 500 évben azok a nemzetek emelkedtek fel, amelyek a pénzt tőkévé alakították, feltaláltak és bevezettek új technológiákat, a társadalom széles rétegeinek adtak tudást, és teret adtak a tehetségek érvényesülésének – többek között erre hívja fel a figyelmet legújabb kötetében  MNB-elnök, majd hangsúlyozza: „A múlt sikerei azonban nem adnak pontos iránytűt, mert a történelem, benne a gazdaság törvényei döntő pontokon megváltoztak. Azokat érdemes követni, akik már a jövőből hozzák előre a működésüket, és már korunk gondolati forradalmára, ezen belül a fenntartható közgazdaság törvényeire építik működésüket.”"

A probléma az, hogy szerintem a kormány pont a legrosszabb tech trendekre fogad, amiknek rossz voltát már jó előre látni. De a mai vezetők pont úgy nem gondolkoznak mint azok akik régen a fejlődős ellen voltak. A régiek azt gondolták miután vissza tekintettek: eddig minden így ment, ne menjen másként; a maik meg azt gondolják, az volt a jó válasz a múltban, hogy igent mondtak a tech fejlődésére, ezért most nem is gondolkoznak és mindenre igent mondanak amit a techcégek letesznek eléjük. Pedig sokszor már kiderült, hogy azok rossz ötletek és még van pár ötlet ami várja ezt a konklúziót...

Ami további Matolcsy idézeteket illeti ebből a cikkből... fáradt vagyok hozzájuk. Ha neked nem probléma, hogy pár ezer agysejted elpusztul tőle... olvasd tovább.

És igazából továbbiakban inkább csak pár gazdasággal kapcsolatos linket raknák be, rövid kommenttel:

"Özönlenek a vendégmunkások Magyarországra: drágábbak a külföldi munkások, de jobban dolgoznak"

Magyarországon már nagyon nem fognak többen dolgozni magyarok és úgy tűnik a rejtett tartalék is inkább rejtve marad továbbra is. Viszont a kormány hatalmas gyárakat hozna be. Kik fognak benne dolgozni? A cikk szerint nem magyarok, akik ráadásul nagyobb fizetést fognak kapni mint a magyarok.

Ezen gyárak közül több súlyosan környezettszennyező, nem magyarokat foglalkoztat, kap egy csomó állami támogatást... akkor ez kinek jó? Az ország környezetszennyezést szenved el, jó sok idő után talán nőnek az állami bevételek... ennyi. Ha itt maradnak a vendégmunkások olyanok leszünk hamarosan mint Nyugat-Európa... idegenek saját országunkban.

És persze a növekedés kell, mert a tartozásunk is nől és ugye "közgazdasági megoldás", hogy nem baj, ha nől a tartozásod ha közben a GDP is nől; mi viszont a saját lakossággal elértük a határt. A tartozásainkat akkor tudjuk majd fizetni, ha a GDP nől és lehet Magyaroszágon is ez mindennél fontosabb lesz, az se számít majd, ha más lesz az ország lakossága tőle pár évtized alatt. De héj... akkor meg minek az egész?

Valakinek az a baja, hogy túl sok ingyen pénzt kap:

"Bojár Gábor: az állam demotiválja a vállalkozásokat Magyarországon"

Nem általános probléma azt hiszem...

Matolcsy kénytelen tán a jó irányba indulni ha valaha is akar még hobby projektet:

"75 bázisponttal, 12,25 százalékra csökkentette az alapkamatot kedden az MNB Monetáris Tanácsa, illetve ezzel párhuzamosan a kamatfolyosó két szélét is ugyanennyivel húzták lejjebb – derül ki a jegybank oldalán megjelent határozatból. "

Aztán... amit én már rég megírtam: Magyarország elkéset Kínával:

"Úgy tűnik, Európában már csak Magyarország hisz a Kínához való közeledésben"

"Nagyon hiányoznak a költségvetésnek az áfabevételek"

"„Olyan egy számjegyű inflációt várunk, amitől nyugatabbra pánikrohamot kapnak”"

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr8618246739

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Madarász Henrik 2023.10.30. 17:55:58

Nincs baj az ingyenpénzzel ha az embereknek adják és persze nem hitelt hanem készpénzt, csak értelmes célokhoz kell kötni mint az épületfelújítás és összeghatárokat kell szabni. A csoknál ott rontották el vsz szándékosan, az ingatlanosok érdekében, hogy nem szabtak összeghatárokat a vásárlásnál, így felnyomta az ingatlanok árait.

GABOR2 2023.10.31. 00:02:16

@Madarász Henrik: Itt most a vállalatoknak adott pénzekről beszélt a Bajor Gábor. Amúgy okozhat az ingyen pénz bajt, pl. inflációt.

De az állam úgy juttat sokszor pénzt a gazdaságba, hogy meghirdet mondjuk egy lakásépítési projektet, amit meghitelez, aztán amikor kész a dolog, azt mondja nem kell visszafizetni. Legalábbis az USA-ban. Vannak akik szerint nem cégeknek kéne adni az "ingyen pénzt", sokkal jobb lenne a lakosság között szétosztani.

Madarász Henrik 2023.10.31. 00:20:05

@GABOR2: Amúgy az alapötlet nem volt rossz, például egy elszegényedett településen épül mondjuk egy csipszüzem, munkát adva a helyieknek, csak hát nálunk mindent áthat a korrupció a legmagasabb szintig és ebből simán lopás lett.

GABOR2 2023.10.31. 00:36:39

@Madarász Henrik: Nem mondom, hogy baj van vele. Bajor Gábor talán csak nagyképűsködik, hogy neki ment állami pénz nélkül és jaj de imádja a versenyt, versenyezzen mindenki más is.

Az hogy egy állam segíti iparágak kiépülésést természetes, általán akkor tiltják, amikor az egyik erősebb ország ahol szintén állami segítséggel kiépült egy ipar le akarja gyúrni egy gyöngébb állam cégeit, azt harsogva, hogy versenyellenes, ha segít...

gigabursch 2023.10.31. 07:49:15

A gond az elején van:
Követni akár másokat és nem új receptet kidolgozni

GABOR2 2023.10.31. 12:13:06

@gigabursch: Ő én úgy látom, hogy mindenáron azt szeretné, hogy kb. a világ elismerje, hogy mennyire nagy zseni. Orbán dícséri... de úgy tűnik annak a klubnak ami befogadja nem akar a tagja lenni. Ellenben amikor évekkel ezelőtt Varga kapott egy neves elismerést az "ellenségtől" azt r@hadtul irigyeli. Sőt inkább tán féltékeny, mert szerinte neki járt volna a díj. Én amikor ezt láttam mondtam, hogy ebből még baj lesz, évekkel ezelőtt. Évekkel ezelőtt azzal vágott oda Vargának, hogy:

"Ugye nem gondolja, hogy a forintot támadókat egy dicsérő oklevéllel megfékezheti?"

Ebből éreztem, hogy nagyon szerette volna ő megkapni azt az oklevelet.

Matolcsynak amúgy volt esélye megmutatni mit tud, de... már nem pénzügyminiszter.

gigabursch 2023.11.04. 21:19:49

Azt egyébként tudtad, Matolcsy szoros gazdasági kapcsolatban áll az ÁVH-s, későbbi humorpápa Komlós fiacskájűval?

Én nem tudtam, de egy, a témát is érintő előadásban szaladtam bele ebbe a mondatba:
youtu.be/VwEpU62l9nA?t=5451

GABOR2 2023.11.04. 22:51:22

@gigabursch: Matolcsy tagja volt az MSZNP-nek meg már a 80-as években a Pénzügyminisztériumban osztályvezető volt...

gigabursch 2023.11.05. 00:02:28

@GABOR2:
Azt tudtam, ezt nem tudtam...

GABOR2 2023.11.05. 14:25:16

@gigabursch: Szokták mondani, hogy akik KISZ-es táboirokban együtt voltak nem igazi ellenségei egymásnak... És ők az elit.
süti beállítások módosítása