Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

A felhő egyetlen esélye: államilag teszik kötelezővé az építőiparban

2023. október 17. - GABOR2

A felhősök örülhetnek, mert elérték, hogy az állami finanszírozású projekteknél, amennyiben több mint egymilliárd forintról van szó, csak a felhőt használók indulhatnak.

A felhősök szerint ez dominóhatást érhet el. A riporter azért megkérdezte, hogyha tényleg annyira jó a felhő ( hisz most is sok-sok-sok plusz profit és spórolás be van ígérve ) miért kell erőszakkal rávenni a szakembereket a használatára...

"Súlyos közpénz milliárdokat spórol az állam ezzel a modern és szigorú új törvénnyel"

Szóval t@kjó, ezután kötelezően ott lesznek pióca módra felhős cégek, akiknek mondjuk havonta fizetned kell építőcégként, plusz mivel mint szuper értéknek elmondják, hogy akár a világ másik pontjáról élőben belenyúlhatsz a közös munkába... a hackerek is hozzájutnak majd ezekhez az adatokhoz, meg a külföldi titkosszolgálatok is, esetleg a konkurencia...

"Technológiai korszakváltást hozott el az új építési törvény az építőiparban: a szabályozás lefektette azokat a támpontokat, amelyek a BIM hazai alkalmazásának a felgyorsítását teszik lehetővé, ezáltal teret engedve az iparág digitalizációjának.'

Ez amúgy h@lyeség... a tervezés nagyon is digitális már régóta AUTOCAD és társai... nem, ez nem erről szól. Ez kifjezetten a felhőről szól:

Mi is ez a BIM:

"A gyakorlatban mit nevezhetünk BIM alapú tervezésnek és kivitelezésnek?

Röviden úgy összegezném, hogyha megvalósul az építmény fizikai és funkcionális jellemzőinek digitális ábrázolása, a létesítményekkel kapcsolatos információk megoszthatóvá válnak és az így létrejött Big Data az építmények teljes életciklusa alatt megbízható adatforrást biztosít a jövőbeli döntésekhez. Magyarországon a tervezésnél az építészek a legfejlettebb BIM szoftvert használják már 15 éve, ők már BIM alapon dolgoznak, csak a szoftver kínálta funkciók egy részét eddig nem használták, mert a környezetük nem volt erre felkészülve. Most pedig az az idő jött el, amikor a meglévő szoftverüket, megoldásaikat valóban BIM alapú csapatmunkában lesznek képesek használni."

Magyarul a magyar mérnökök digitalizáltak voltak már réges-rég, de a "csapamunkát" lehetővé tevő funkciókat mellőzték. Ez is but@ság hisz persze hogy van csapatmunka... az irodán belül, vagy között nem úgy, hogy bárki külső hacker bele tudjon nézni, de mostmár kikerülhetetlenül itt kell legyen a felhő, ha zsíros falatott akarsz, amiért a felhős, ingyenélő piócáknak fizethetsz örökké mondjuk havonta. Állami előírás. Látjátok semmi ilyen nincs igazából, hogy digitalizálni kéne, csak "felhősíteni", hogy "legyen csapatmunka". Kurv@ anyjukat, az államnak nem szabadna ilyet előírni.

Aztán talán a legjobb kérdés:

"Magyarországon mi akadályozza most leginkább a BIM gyakorlatba történő jobb terjedését?"

Eddig a szemléletváltás és az elvárás hiánya volt talán a két legfőbb akadály, illetve a műszaki felsőoktatás úgymond „hagyománytisztelete”, ami miatt nem nevezhetjük friss diplomásainkat digitális készségűnek. A törvénynek való megfeleléshez pedig most nagyon nagy szükség lesz a digitális szemléletű és készségű friss diplomásokra is.

És amint látjátok mintha az előző válasz nem is létezne kapsz egy hazugságot... Felhő nélkül nem vagy digitális, dehát jaj, az előző ugyanez az idézett illető már elárulta, hogy a magyar építész tervezők már 15 éve legalább nagyon digitálisak, sőt a legfejletebbek szoftvereket használják csak éppen a felhő részét kivágták a szemétbe ahova való, mert minek akarnának maguknak rosszat?!

Komolyan még akartam erről írni, de most totál felidegelt ez a... huhh. Ha érdekel ez a felhős szemét el tudjátok olvasni ti is.

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr5118236871

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Deansdale 2023.10.17. 18:41:32

A nagyreszetelőknek könnyebb lesz így mindent kontroll alatt tartani.

GABOR2 2023.10.17. 18:52:41

@Deansdale: Egyrészről felesleges piócaság, pénzt vesznek el havonta a felhőért és egyéd dolgok, de ami talán ilyen nagy titkosszolgálatoknak jól jön majd... az épületek belső tervei meglesznek nekik. Akár az ilyen drágább állami épületek belső felépítése.

Koenigsberger 2023.10.24. 08:05:27

Mondjuk a 40 forintért megvehető buszbérlet országában inkább csak arról lehet szó, hogy az amúgy is min. 90%-ban állami kézen vagy állami befolyás alatt lévő lévő építőipari beruházásokból végleg kiszorítsanak mindenki mást ezzel az előírással. A konkrét működés senkit nem fog érdekelni, csak ürügy a cél érdekében.

Összeokádnak majd valami szutyok rendszert, ami épp csak arra nem lesz alkalmas, amire kitalálták, pl. a vele járó (értsd: inkompetens, digitális abalfabéta, őskövület jogászok által törvényileg előírt) papírmunka jól visszalöki az embert a 70-es évekbe.

GABOR2 2023.10.25. 16:10:44

@Koenigsberger: A felhősök talán megtalálták a megfelelő embereket akiket korrumpálhatnak és ezután mint piócák teljesen feleslegesen ott lesznek középütt és lehet, hogy egy projekt kitart egy darabig, de a felhőt utánna is fixen kell fizetni... lehet szokásosan az egyik ingyenélő (felhősök) megegyeztek, hogy adnak a másik ingyenélőknek (politikusok) egy darabot abból amit a valóban dolgozóktól szereznek meg.
süti beállítások módosítása