Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

Techcégeknek a fejlődés: előfizetések, funkciók elvétele, reklámok, előfizetési díjak folyamatos emelése

2023. október 10. - GABOR2

Megmutatom a jövőt már ma amit a techcégek álmodtak nekünk. Csak az elmúlt időszak pár híre alapján is jól látszik már.

Pl. a Windows 12 úgy tűnik már előfizetéses lesz. Ráadásul lesz több csomag is... Ami általában azt szokta jelenteni, hogy a legdrágább és esetleg a második legdrágább nyújtana elfogadhatót, a többi csomog meg vagy visszavet téged 30 évvel anblock, vagy bizonyos súlyos kompromisszukat kell lenyelned.

És a törlesztőrészletek majd nagyon hamar el fogják érni azt a szintet, hogy mondjuk két év után már többet fizettél mintha megvetted volna az egész árán a programmot. De ha eleve ezen opciót elveszik tőled, nem is lesz mivel összehasonlítanod. Akik meg emlékeznek arra, hogy volt idő amikor egyszer megvettek valamit és annyi volt majd szép lassan kihalnak.

"Havonta kell majd fizetni a Windows 12 használatáért? Vége az ingyenességnek?"

Mondjuk eddig se volt "ingyen", csak egyben fizettél érte.

"Egy szivárgás ugyanis azt állítja, hogy a Windows 12-ért havonta kell majd fizetni a cégnek előfizetési díjat."

Cégeknek, vagy a cégeknek szánt verzió után, amit mindenki megvesz majd, aki nem akarja szop@tni magát a késleltethetetlen horror frissítésekkel ami a sima Home verzióval járna?

"Az erre utaló jeleket állítólag a majdan vélhetően Windows 12 néven megjelenő rendszer legújabb fejlesztői (canary) változatában lehet felfedezni, ami számos erre utaló bejegyzést tartalmaz az egyik, a rendszer által megjelenített üzenetek fordításait tartalmazó fájljában. Ebben ugyanis magyarra fordítva többek között "ElőfizetésVáltozat", "ElőfizetésTípus", valamint "EszközalapúElőfizetés", illetve "FelhasználóalapúElőfizetés" nevű bejegyzések bukkantak fel - amik a Windows 11 hasonló állományában még nem voltak megtalálhatóak."

De ez nem elég, máshogyan is kell mégtöbb pénz:

"Mostantól még több helyen jelenít meg majd reklámokat a Windows 11"

A másik általános baj, hogy az újabb verziói sok tech cuccnak egyre kevesebbet ad drágábban:

"Ki fog hagyni egy rakás hálózati funkciót a következő Windows-okból a Microsoft"

"A Microsoft a jelek szerint arra készül, hogy eltávolítson a Windows-okból egy rakás helyi hálózati funkciót, amik segítségével a gépek egymás között kommunikálhattak. A cég ugyanis asztali operációs rendszere legújabb előzeteséből már ki is szedte az ezeket megvalósító ún. DLL-eket - ezzel pedig három szolgáltatás is eltűnt abból."

Ez mondjuk tán egy beismeréssel is felér, hogy az a kísérlet, hogy az okosházakat Windowsokon keresztül irányítsák majd... nem jött be.

De amúgy szednek ki más dolgokat is. Én pl. időnként használtam a Microsoft saját, ingyenes, beépített videó szerkesztőjét. Egyszerű dolgokra jó volt. Most nemrég láttam, hogy egyszerűen elvették tőlem. Nem az, hogy nem frissítik vagy ilyesmi, hanem szépen használhatatlanná tették új videók készítésére, vágására. De egyből nyomták a reklámot hogy tudnak egy másik "megoldást", ami teljesen máshogy működne, tehát lehetne elölről kezdeni a program megtanulását és emellett ez már nem volna teljesen ingyenes, volna prémium szolgáltatási része. De csak kb. ötezer forint lenne... havonta. Ezért pl. kapok tárhelyet, mehet 4K-ba a videófelbontás és ilyen saját vízjelet helyezhetek el a videón, meg még egy valamit.... "csak" havi kb. 5 ezer forintért.

Most gondoljatok bele, ha minden program "csak" 5 ezer forintokat kérne tőled havonta... bár a jövő nyilván az lenne, hogy sokkal többet kérnének el, hisz az már AI lenne és az "AI a felhőben lakik".

Most is volt itt sírás, hogy milyen drága az AI műszaki háttere... értsd: ne panaszkodj, hogy sokat fogsz érte fizetni:

"Elöntötte a chippara a ChatGPT-t"

"Annyira drága a ChatGPT működtetése, és annyira nehéz biztosítani az AI-chipeket, hogy saját lapkák gyártását fontolgatja az OpenAI."

Meg még visszatérve ahhoz, hogy az elvileg bejáratott, ismert dolog, új verziója is egyre rosszabb tud lenni:

"Nagy baj van a méregdrága új iPhone 15 Pro-kkal - mérgelődhetnek a vásárlók"

"sokan meglepve tapasztalhatták, hogy nem az elvárt minőséget kapták meg a nem éppen kevés pénzért cserébe - a jelek szerint ugyanis az új iPhone-ok komoly festési problémákkal érkeznek."

"Az Apple szerint már megint rosszul fogjuk az iPhone-t"

"Az almás vállalat szerint ugyanis a készülékek házának elszíneződését az okozza, hogy a felhasználók rosszul fogják - illetve, hogy egyáltalán fogják azokat."

De visszatérve a pénz részére... Mi szokott lenni? Hát kb. mint írtam az elején: vannak előfizetési csomagok, de csak a két legdrágább ér valamit. 

Viszont ha valamiben úttörő voltál talán volt némi beetetés. Viszont miután az megvolt, lépni kell, és a techcégek lépnek is, akár drasztikusat is. 100%-os áremelés.

"Megszünteti a legolcsóbb YouTube előfizetési csomagot a Google"

"A Google a héten egy kellemetlen meglepetéssel szolgált számos európai országban YouTube-előfizetői számára. A cég ugyanis emailben értesítette az érintetteket, hogy megszünteti legolcsóbb előfizetését, a Premium Lite-ot, és a jövőben csak a közel kétszer drágább, teljes értékű Premium csomagját kínálja majd azoknak, akik reklámmentes élményre vágynak videómegosztó szolgáltatásán."

Ez van, ha nem a te kezedben van az irányítás.

Ha viszont fizetsz legalább azzal vigasztalod magad, hogy de legalább neked nem kell reklámokat nézegetni... Tedd hozzá: még.

"Már az Amazon is megadja magát: jönnek a reklámok"

"A Prime Video is csatlakozik a riválisokhoz, jövőre már az Amazon is bevezeti a reklámokat a streamingvilágba. A reklámmentes csomag természetesen drágább lesz."

"Tovább lassul az előfizetői tábor növekedése a streamingpiacon, az óriások pedig többek között a reklámok bevezetésével és a drágább reklámmentes csomaggal igyekeztek ennek hatásait ellensúlyozni. "

És nincs "verseny", hogy olcsóbb árakat kínáljanak:

"Árakat emel a Netflix"

És ezt meg fogják spékelni az AI-val aminek valószínű nem lesz sok értelme, meg persze igazából nem AI lesz az, de hála neki majd sokkal többet kell fizetned:

"Nagy üzletet csinál az AI-funkciókból az Adobe, jön az áremelés"

"Új AI-funkciókkal támad az Adobe, és bár kifizetéseket is ígér egyesek számára, az ügyfeleknek mindez további áremelésekkel jár."

 

Szóval ilyen jövőt álmodtak meg nekünk a techcégek. És sietnek minél előbb bevezetni, hisz tudják, a sok "csak havi x"  díj fizetése után lesznek akikre már nem fog jutni a felhasználóknak pénze.  Akik viszont "bejutottak" kapni fogják a pénzt állandóan bármit csinálnak, vagy éppen nem csinálnak.

Nem egy felhasználóbarát jövő...

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr10018232125

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Madarász Henrik 2023.10.10. 21:29:42

Azért mekkora mocskok a Netflix és társai, az emberek azért kezdték el nézni őket mert már elegük volt a folyamatos reklámoktól a tévékben, erre most hogy megvolt a beetetés megint a nyakukba varrják a reklámokat ha nem fizetnek többet,

gyalogbaka 2023.10.10. 22:43:36

Canary... in the coal mine...
Szerencsére a Linux még alternatíva, de már dolgoznak azon, hogy ne legyen az:
youtu.be/rIcn-BYYmM0?si=UNj75Wm7GTgSS6Zs

GABOR2 2023.10.11. 01:27:29

@gyalogbaka: Igen, ez a jövő nagyon nem felhasználóbarát és már most látni. A Linuxnak fel kell készülnie, hogy még jobban egyszerű felhasználóbarát legyen és akkor végül tényleg eljöhet az ő kora.

GABOR2 2023.10.11. 01:34:16

@gyalogbaka: Pont a biztonságra hivatkozva fújtanák meg őket... Nyilván tudják már a nagy techcégek, hogy sokaknak nem tetszene ez az előfizetői világ és megpróbálják eltüntetni az alternatívát.
süti beállítások módosítása