Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

ChatGPT és társaik "aprócska" problémája

2023. március 16. - GABOR2

Én nem foglalkoztam velük, mert ez egy nagy mesterséges hype, de ez van... addig tolták a dolgot, hogy muszáj.

A ChatGPT és társai most ott vannak mindenütt, sőt már azt olvasom, hogy autókba is beépítenék, és fontos dolgokat felügyelnének...

"A járművekbe is ChatGPT-t rakna a világ legnagyobb autógyártója"

A ChatGPT lényegében azt igéri, hogy a felmerülő kérdéseinkre, kéréseinkre olyan válaszokat ad, mintha egy nagyon okos ember felelne, sokkal gyorsabban.

Csakhogy a ChatGPT és társainak van pár "apró" baja és a legfontosabb kiüti a szemünket, hisz még a bemutatókon is láthatjuk.

Ez pedig az, hogy nagyon megbízhatatlan. Ha pedig van valami ami 90%-ban egész jó munkát végez, de a maradék 10%-ban a legvadabb baromságokat teszi... hát az egy rossz termék. Nem lehet felhasználni. Nem szabadna...

Persze ez nem akadályozza meg, hogy egyből a legvadabb dolgokat akarják a gyártók... autók, egészségügyi dolgok... minden is.

De hiába a nekifutás, ha egyszer mint mondták... rendszeresen, nagyon durván, csődött mond.

Csúfos kudarc: életek megmentését várták tőle, ám inkább szellemeket hallucinált, és jókorát hazudott az oltásokról az orvosi ChatGPT

"A Microsoft kifejlesztett egy ChatGPT-hez hasonló chatbotot, amelyet kifejezetten orvostudományi és biológiai kérdések megválaszolására képeztek ki. A Futurism újságírói tesztelték az eszközt, amelyről hamar kiderült, hogy ugyanazoktól a „gyermekbetegségektől” szenved, mint a többi generatív mesterséges intelligencia, tehát „hallucinál”, más szóval valótlan dolgokat állít be tényként."

"ELŐFORDULT, HOGY A CHATBOT OLYAN VÁLASZOKAT PRODUKÁLT, AMELYEK KIFEJEZETTEN VESZÉLYESEK LEHETNEK A ROSSZUL TÁJÉKOZOTT BETEGEKRE NÉZVE, ILLETVE RÉGEN MEGDŐLT, DE MOSTANÁBAN ÚJ ERŐRE KAPÓ ÖSSZEESKÜVÉS-ELMÉLETEKET IS ÚJJÁÉLESZTHETNEK."

Ja ez is aranyos...

A netről tanul szabadon. De így viszont nem lesz woke, olyan dolgokat "hisz" amit nem szabad. Úgyhogy "lobotómizálják", és teliöntik wokesággal. Ami miatt pl. az egyik ilyen "AI" olyan válaszokat ad, hogy hogyha egy tömegpuszító fegyver egy nagy város közepén éppen robbanni készül és nincs már idő hatástalanítani és csak úgy nem robbana fel ha egy woke-ok szerint csúnya szót kimondunk, akkor kimondhatjuk-e a szót, hogy megmentsük emberek millióinak az életét és hogy mondjuk ne legyen egy radióaktív szeméttelep a város... a woke AI elmondja, hogy nem, ebben az esetben sem szabad kimondani a "csúnya szót" , az embereknek meg kell halnia.

Vagy ott van a történet, hogy ki akarja írtani az emberiséget az AI, meg lázad, rondán beszél veled nagyon hamar... szerintem ezek egy része marketing, hisz abból rögtön nagy cím lesz, hogy máris ki akarnak minket írtani, de részben meg... hát félkész ( se ) termék.

Amúgy klassz dolognak tűnik, csakhogy... cégek nem alkalmazhatják, mert nem megbízható, de így akkor nem csinál pénzt... akkor pedig hogy fog ez a dolog működni?

Mindenre jó lesz, ami nem igazán fontos...

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr518073372

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása