Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

Feltaláltuk, de minek...

2022. november 17. - GABOR2

Tegnap egyéb teendőim közben be volt kapcsolva a rádióm és a "kedvenc" műsorom, a tech imádó "Trendidők" ment éppen... már rég hallgattam a műsorukat.

És több minden is elég röhejes volt benne, szerencsére nem hallgattam meg az egész műsort.

Volt egy olyan hír, hogy mostantól a vércukor eredményeink mind felmehetnek majd egy nagy felhőbe és ezután minden orvos fogja látni azokat. Meg persze a hackerek akik ellopják az adatainkat... de ezt csak én teszem hozzá.

Na és a riporter megkérdezte, hogy ez miért jobb mintha az orvos felírná magának egy kis füzetkébe az eredményeket.

A válasz az volt, hogy amikor ott a beteg előtte... akkor... az orvosnak nincs ideje kielemzni az adatokat. Hmmmm....

Szóval amikor ott van a beteg nincs öt másodperce az orvosnak, hogy megmondja, hogy az értékek magasak vagy nem. De akkor mivel töltik az időt?

Tehát az orvos, valamikor amikor már nincsenek betegek körülötte fogja az adatokat és szépen kielemzi nagy magányában... Persze, nagyon valóéletszagú. Az orvosok teli vannak szabadidővel.

És a riporter is érezte, hogy nem igazán adtak neki életszerű választ úgyhogy megpróbálta ő kitalálni mi lehet az értelme.

Találgatott, hogy akkor ebből valahogy nagy elemzésekkel következtetéseket lehet levonni a lakosságra nézve? De a riportalany mondta, hogy nem, inkább csak annyi van, hogy ezután minden orvos látni fogja az adatainkat... Mire a riporter mondja, hogy de akkor legalább az hasznos ugye, hogy akkor látja majd az orvos, hogy mitudomén... délután magasabb az értékünk és hogy akkor milyen gyümölcsöt együnk hogy jobb legyen... Mire a riportalany érezte, hogy muszáj mostmár ezt leigeneznie, mert kell valami indok ennek a létezésére, tehát mondta, hogy igen, erre jó.

Bár... volt olyan rész is, hogy demonstrálta az egésznek a működését és az ő eredménye magas volt. Mire mondja, hogy ez nem baj, mert félóraja ebédelt és ilyenkor normális, hogy magas... De ha ilyenkor normális, hogy magas az érték, akkor valahogy az egyetlen indok ami volt, hogy mi értelme ennek az egésznek kiesik.

Na mindegy...

Ez semmi volt ahhoz képest ami jött.

Amúgy is volt a rendes hírek között is egy olyan hír, hogy Magyarország már tán valami "jövő autója technológiáját fejlesztő nagyhatalom". Ezt lehet, hogy rosszul mondom, de tán tízezer cég foglalkozik nálunk már ezzel... Volt valami nagy mérföldkő, meg ki lett emelve egy cég valamiért.

Na de... na de a Trendidőkben is volt szó az autókról és a jövőről.

Az volt a hír, hogy az egyik ilyen, hazai, jövő autóját megálmodó cég készített ilyen autósfülkét, amivel lehet irányítani autókat távolról.

Az 5G benne van a buliban persze.

És akkor jött a riport, ami tényleg nagyon röhejes volt.

A riporter kérdezte, hogy mennyire volt nehéz ezt megvalósítani, mire a riportalany lazán azt mondta, hogy ők egy olyan cég, akik már építettek egy teljesen önvezető autót és azt a rendszert átalakítani olyanná, hogy távolról átvegyék felette az irányítást gyerekjáték volt.

Két dolog is amin a riporterünk amúgy lazán átsiklott, nem tartotta fontosnak...

1. Szóval van egy magyar cég ami megvalósította a "Teljes önvezetést"... Huhh? A riporternek le kellett volna csapnia, hogy ez szenzáció, mert akkor mi vagyunk a világon az elsők, mert még senkinek sincs teljes önvezető rendszerre. De nem, minthacsak a mai hétköznapi norma része lenne.

2. Azt mondja a riportalany, hogy az önvezető rendszerüket átalakítani olyanná, hogy távolról lehessen teljesen irányítani... az gyerekjáték volt... Akkor attóltartok, hogy a hackereknek is az lesz majd. Tehát nem igazán biztonságos. Akkor meg zsákutca.

De a röhejes rész csak most jött igazán.

Kérdezte a riporter, hogy ki tesztelte le a rendszert és mit szólt hozzá.

És a mondta a riportalany, hogy eleve van nekik egy profi vezetőjük, aki az önvezető résznél is besegített, ő tesztelte le ezt is.

És nem tetszett neki. És ezután az jött, hogy a riporter és a riportalany egymás után tettek rá lapáttal, hogy mennyire nem jön be egy vezetőnek ezt vezetnie. Tényleg, a riportalany is teljesen fölöslegesen alázta le a saját terméküket. Röhejes volt.

Mire végül kérdezte a riporter, hogy oké, akkor mi értelme van ennek az egésznek? Majd megszokják az emberek?

Mire mondja a riportalany, hogy nem, látszólag a hétköznapi emberek és a profi pilóták ezt nem fogják szeretni, hanem majd a jövőben... figyelem... valakinek ki kell találnia mire való ez az egész.... Hhhhhhmmmmmmmm..........

Mire a riporter azt mondja ilyen lealázó hangnemben és csalódva, hogy ennyi az egész, hogy akkor ez az egész valami csak azért épült meg, mert csak ki akarták próbálni, hogy megépíthető... technikai kuriózum?!

Mire a riportalany végre először valami értelmesnek tűnő dologgal állt elő. Miszerint egyesk arra gondolnak, hogy nagy szállítócégek amik önvező kamionokat használnak majd, meg önvezetőautós taxis cégek fogják majd használni.

Ugyanis szerinte lesznek majd tömegesen olyan helyzetek amikor az önvezető technológia csődött mond majd, nem tud majd valamit kezelni és ilyenkor a biztonság kedvéért nem tesz majd semmit. Ekkor majd valami nagy központban egész nap ott ücsörgő korábbi kamionvezetők majd távolról megoldják a helyzetet...

Mi az, talán nem bíznak a saját "teljesen önvezető" rendszerükbe se?

Komolyan modnom a riportereknek is egyre jobban elegük van...

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr9417981442

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása