Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

Matolcsy rombolása tovább folytatódik, de mostmár egy magasabb szinten

2022. július 30. - GABOR2

Igazából ez szinte már egy sorozat... több éve, mikor még minden szépnek és jónak tünt, írtam, hogy Matolcsy és Varga között van egy konfliktus... egy talán személyesnek is mondható konfliktus. Matolcsy egója sérült, nem érzi, hogy elismernék, miközben szerinte Vargát folyton elismerik... olyan dolgokért amit neki kéne megköszönni. Az évek során mutattam cikkeket ahol kiütközik a Varga iránti írígysége. Mint pl. amikor Varga teljesítményét egyesre osztályozta, míg a magáét ötösre... és ebből hozta ki a 3-as átlagot... Vagy mint amikor olyat szólt oda Vargának, hogy a kapott díja nem fogja megállítani majd a forintgyengülést vagy ilyesmi... a díja ami neki járt volna.

Egy ideig Matolcsy próbált villogni azzal amit a jegybankban tesz. Hogy rekord nyeresége van, hogy ad belőle a költségvetésnek, hogy mennyi pénzt megspórolt az ország azon, hogy levitte a jegybanki kamatot... százmilliókat évente. Ez utóbbi különösen fontos lesz majd most.

Aztán a frusztráltság jelei egyre csak jöttek. Az egója szerint ő egy zseni és zsenije előtt mindenkinek le kell térdelni... Orbán és újságcikkek is dícsérték, de ez nem elégítette őt ki. Ő tán olyanféle, hogy "Olyan klubnak amelyik felvenne, nem akarok a tagja lenni"

Varga Mihály viszont sorra zsebelte be a különféle tekintélyesnek mondott elismeréseket... külföldieket is... "ellenségekét is" és Matolcsy ezeket úgy tekintette, mint amit ellopott tőle Varga.

Aztán jöttek a hírek arról, hogy a korábbi kiváló együttműködés a Jegybank és a Pénzügyminisztérium között elkezdett megromlani és nekem már évekkel ezelőtt elég világos volt: Matolcsy elkezdett rombolni.

És mostmár nagyon beindult. Úgy tűnik úgy van vele, hogyha nem ismerik el a jótetteiért, hát... nagynak tartják majd a nagy rombolása miatt.

Az egyik fő mód ahogy rombol az a jegybanki alapkamat emelés. Elvileg azért kell, hogy fékezze az inflációt, de... rengeteg cikket mutattam arról, hogy ez nem történt meg... sőt. Viszont ami működött az a rombolás.

Mekkora károkat okoz... nézzünk kicsit ebbe bele.

Ha kamatot emel a jegybank nől az államadósság automatice, de a gazdaság is lassul, mert a kereskedelmi bankok a többszörösét emelik annak amit a jegybank... bár most Matolcsy annyia elszaladt az emeléssel, hogy a kereskedelmi bankok nem bírják az iramot... mert ha akkorát emelnének mint "kéne", egyszerűen totális összeomlást hozna a hitelpiacokon.

"Nem tudnak az MNB után eredni a bankok, mert elfogynak a hitelfelvevők"

"A lakáshitel kamatok emelkedése messze lemaradt a jegybanki kamatemeléstől, de még a referenciakamatnak számító bankközi kamatokétól is – derül ki a money.hu kamatindexéből. A bankok aligha tudják teljesen negligálni a piaci folyamatokat, ám egyre erősebb korlátot jelent a fizetőképes kereslet beszűkülése is. Ezt bizonyítja, hogy miközben az MNB drasztikusan emelte az alapkamatot, a banki top-ajánlatokban június végéhez képest csökkent a kamatszint."

"Lassan elfogynak a hitelfelvevők – mi lesz a kamatokkal?"

Nézzünk vissza néhány cikket, hogy mit írtak amikor még dicsekedtek az alacsony kamatokkal, hogy az milyen jó nekünk:

"Kiszámolták, mennyit spórolt a magyar állam a kamatokon"

"2012-höz képest a GDP 4,3 százalékáról 2018 végére 2,3 százalék közelébe csökkent a kamatfizetés, ami mintegy 800 milliárd forintos megtakarítást jelent évente. Az összesített kamatmegtakarítás 2013-tól a GDP mintegy 6,5 százalékát (vagyis mintegy 2400 milliárd forintot) tesz ki, ami a gazdaság teljesítményéhez képest a harmadik legmagasabb az EU-ban és meghaladja a német értéket is."

Évi 800 milliárd forint.

Na most... ez már mind történelem. Matolcsy, mint az örült emeli a kamatot és mostmár el is értük a korábbi, korábban sokat szidott előző jegybank elnök által hozott kétszámjegyes szintet:

"Itt az MNB indoklása a 100 bázispontos kamatemelésről, érdemi lassulás jöhet a magyar gazdaságban"

És igen, ez baromira rombolja a növekedést... héj, lesz növekedés, főleg, hogy más dolgok miatt sokan most előre hozzák a beruházásaikat, de... sokkal jobb lehetne.

És itt egy friss cikk arról, hogy nemcsak a gazdaságnak rossz ez, hanem a kormányoknak is:

"A magas kamatok korlátozzák a kormányok mozgásterét"

"Az elmúlt években kevesebb figyelem hárult az államadósságok kérdésére, hiszen a folyamatosan csökkenő kamatlábak olcsóbbá tették a kiszolgálást. Éppen ezért nem tulajdonítottak nagy figyelmet, mikor egyes országok egyre több hitelt vettek fel, és egyre magasabbra szökött az államadósság-ráta. Ennek szakadt vége a folyamatos kamatemelésekkel."

Akik követik a blogomat azok tudják, hogy Orbánék a koronavírus első évében "gazdaságmentés" címe alatt kb. mindent mást csináltak mint gazdaságmentést... gyakorlatilag talán begyűjtötték maguknak a pénzt amit az elmaradt Olimpia miatt nem tudtak+ egy nagy ráadást. Kb. semmi köze se volt a gazdaság mentéshez azoknak a költéseknek és kb. 10 év spórolása párolgott el, aztán meg Matolcsy többé nem működött együtt és most lehet aggódni, mert a tartaléknak bye-bye és a Jegybank ellenük dolgozik mostmár.

Hagy idézek még korábbról:

"Így mentette meg Magyarországot a Matolcsy-jegybank"

"Kezdjük ott, hogy a rendszerváltás óta egészen a jelenlegi jegybanki vezetés színre lépéséig a magyar gazdaság talán legnagyobb kerékkötője a pénzügyi rendszer volt, ami több csatornán rengeteg erőforrást szívott el a gazdaságtól. A legnagyobb erőforrás-elszívás az államadóssághoz kapcsolódik."

"Az erőforrás-elszívás másik nagy csatornája a magas kamat volt. A korábbi jegybanki vezetések mind magas kamatokkal kívánták felvenni a küzdelmet az inflációval szemben. Bár a magas kamatok dacára, pontosabban épp ezek miatt (az erről szóló írásunkat lásd itt) az infláció végig magas maradt, ez nem tántorította el a korábbi jegybanki vezetéseket a magas kamatoktól."

"Amikor a jelenlegi MNB-vezetés átvette az irányítást, több szempontból összeomlás szélén lévő pénzügyeket örökölt. Egyrészt a korábbi magas kamatok legyengítették a reálgazdaságot. Másrészt az összes szektor: háztartások, vállalatok, állam jelentősen el voltak adósodva, ráadásul minden szektor esetében magas volt a deviza-eladósodás aránya."

"A jelenlegi jegybanki vezetés rájött arra, hogy a magas alapkamatok egyben magas MNB-kamatveszteséget és magas államadóssági kamatkiadást eredményeznek; amennyiben pedig csökken az alapkamat, úgy javul a jegybank eredménye és csökken az államadósság kamata is. Ez utóbbi összefüggés nem tűnik túl forradalminak, de a mainstream közgazdaságtan számára ez egy eretnek gondolat, mivel a hosszú távú kamatokat a várt inflációból és a kockázati kamatfelárakból vezeti le."

  • - A jegybank eredménye közel 1000 milliárd forinttal javult, és további évi 200 milliárd forint/év megtakarítás várható.
  • - Az államadósság kamatkiadása közel 1000 milliárd forinttal csökkent. Amikor az egész állomány átárazódik, akkor a kiadás évente 1000 milliárddal csökken.
  • - A háztartások és a vállalatok kamatkiadásai évi közel 450 milliárddal csökkennek (bár ugyanennyivel csökkennek a betétekre fizetett kamatok is).
  • - A kamatcsökkentés hozzávetőleg évi 1-2%-kal növeli a GDP-t.
  • - A jegybank közel 350 milliárd forinttal csökkentette a háztartások veszteségeit a jól időzített forintosítással.
  • - Az ország külső sérülékenysége számottevően csökkent, a pénzügyi stabilitás erősödött.

Ez pár éve volt... ma már a Matolcsy-féle jegybank tökéletes ellentetjét csinálja annak ami jól bevált.

És itt egy friss cikk, hogy ez mennyibe fájhat jelenleg az államnak:

"Mennyibe fog kerülni az államadósság finanszírozása?"

"Mára az ország államadóssága meghaladta a 44 ezer milliárd forintot. Minden négytagú magyar család kicsit több, mint 18 millió forint államadósság “boldog” tulajdonosa."

Horror:

"2020-ban az államadósság kamataira még “csak” ezer milliárd forint ment el, hála az alacsony kamatoknak, 2021-re ez már közel 30%-kal nőtt, főleg a sok felvett új államadósságnak köszönhetően.

2020-ban 0,01% kamatot fizetett az állam a háromhónapos diszkontkincstárjegyre, 2021 elején 0,34%-ot, most 8,18%-ot.

Öt évre most 9,47%-ra kap kölcsön az állam, két éve még 1,25%-ot kellett adni a befektetőknek ugyanezért a kötvényért."

"A rossz hír az, hogy ezek a kamatok várhatóan tovább emelkednek, ha nő az infláció és az alapkamat is."

"Bár nem tudjuk, milyen kamatokkal tudjuk eladni az állampapírokat két-három év múlva, de az látható, hogy akár egy-másfél éven belül is a duplájára nő az államadósság finanszírozásának költsége.

Hogy tudjuk hová tenni ezt a 2-2,5 ezer milliárd forintnyi éves finanszírozási költséget, 2021-ben az szja-ból 2.888 milliárd forint jött be, a társasági adóból 558 milliárd, a világbajnok áfából 5.397 milliárd forint folyt be."

Matolcsy közvetelenül a jegybankkal is veszteséget okoz mostmár:

"Az MNB veszteségei is dinamikusan nőnek a tízezer milliárd forintnyi kihelyezett nulla százalékos hitelek miatt, idén már elérheti az évi 400-600 milliárd forintot is, amit szintén majd a költségvetésnek kell majd állnia, de az már egy másik történet."

És az infláció se fog jól alakulni, mert bár nagyon fontos lenne letörni, de volt valami ami fontosabb volt:

Virág Barnabás: a rezsicsökkentés módosítása még tovább emeli az inflációt, már látszanak a lassulás jelei a gazdaságban"

A rezsicsökkentés módosítása augusztustól tovább emeli az inflációt egy éven keresztül, jelenlegi számításaink szerint 3 százalékponttal - mondta a Monetáris Tanács keddi döntése után Virág Barnabás.

Matolcsy nagyon veszélyes mostmár erre az országra... kár, hogy hat évre választják és Orbán se tehet ellene semmit, a "Jegybanki függetlenség" miatt.

Így rombol az egó...

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr6517894281

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2022.07.30. 22:11:19

OK.

Meddig van és ki legyen/lehet az utódja?

Ez így kevés...

GABOR2 2022.07.30. 22:23:30

@gigabursch: Szerintem '24-ben jár le a mandátuma. Sok ember lehet az utódja, Orbán fogja választani és 6 évig lesz.

Mia and Me 2022.07.31. 09:31:11

Azért az tök jó hogy rendszerváltáskor apám szerint minden magyar állampolgárnak beleértve a csecsemőket is kb 10-12 millió forint vagyona volt az államban, az akkori államvagyonban. Ezek szerint egy generációs idő alatt sikerült mindenkitől ellopni egy kisebb lakás árát.

Deansdale 2022.07.31. 12:12:36

A nyugati világ tudatos elszegényítése minket sem hagy érintetlenül. Nem hiszek az irányítók ostobaságában, sokkal inkább szándékos rombolást látok benne.

gigabursch 2022.08.04. 05:24:21

@GABOR2:
Ha rajtam múlna, akkor a Lentner féle vonalról keresnék jegybanki elnököt.
süti beállítások módosítása