Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

Ha 2021 a "zsarolóvírusok éve" akkor...

2021. december 17. - GABOR2

Itt van egy cikk:

"2021: a zsarolóvírusok éve"

Kérdem én... ha 2021 a zsarolóvírusok éve volt... mi akadályozza majd meg, hogy innetől minden év az "övéké legyen"?

 A biztonsági megoldások? Azok nem. Az emberek akik végre rájönnek, hogy fontos dolgokat nem okos netre kötni, ha nem tudják megvédeni az azon lógó rendszereket? Hát talán ha elég húsbavágó lesz a költsége akkor... De addig minden év a zsarolóvírusok éve lesz... legalábbis addig amíg nem lesz egy végleges összeomlasztás.

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr1916786726

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Koenigsberger 2021.12.18. 12:25:30

A megoldást én se tudom, de az a baj, hogy pl. vállalati szintű rendszereket nem tudsz offline használni. Hacsak nem akarsz visszatérni a 80-as évekbe, hogy postán meg telefonon intézünk mindent és külön épületeket bérelünk irattárrnak. Meg visszatérünk a kp egyik helyről a másikra hurcolásához ennek összes kockázatával együtt. A logisztika, raktározás és áruellátás terén ez már lokális szinten is abszurd.

Nem, én se vagyok felhőfan, és egyet is értek ezekkel az eszmefuttatásokkal a miértek kapcsán. Vicces módon én is érintettje voltam egy ilyen zsarolóvírusos támadásnak és az sem olyan jó móka, mikor pl. egész nap menetleveleket töltögetsz kézzel.

Ami egyébként eszembe jutott: a digitalizációnak volt egy mindenképpen pozitív hozadéka. Ma nem lehet bárhol bármit ellopni. Ugye az a klasszikus eset, a kommunizmus idején jól megfogalmazta egy nagy írónk: „Úgy látszik, hogy amit a nép termel, az csak a statisztikai évkönyvekben létezik." Nem volt olyan foglalkozás, ahol nem volt valami „mellékes".

De mint írom, fogalmam sincs, hogy mi lenne a jó megoldás. Ha nem a biztonság a fő szempontok egyike, akkor valószínűleg nincs is ilyen.

GABOR2 2021.12.23. 20:56:50

@Koenigsberger: Nem azt mondom, hogy komplett hátraarc, de húzni kell egy vonalat.

Pl. ne legyen fent neten lógva egy katona rendszer, amit húsz évbe telt kifejleszteni az USA-ban, hogy Kína ellopja és pár év alatt behozza a hátrányát.

Vállalatoknál is... olyan adatok amiket ha a konkurencia megszerez és kiszoríthat a piacról ne legyenek fent.

Önvezetőautók ne legyenek fent, mert az életünket veszélyeztetné a meghackelésük, ha pedig felhő is a buliban van, akkor tömeges méretekben.

Az Ipar 4.0 előnyeit már próbáltam párszor felderíteni, de az, hogy élőben láthatod a termelésed, meg talán némileg javítod az ellátási láncod hatékonyságát nem kompenzálja azt, hogy folyton leállítanák a termelést támadás miatt... igazából tán egy leállás is sokkal több kárt okozna.

Az államnak is gondolnia kéne arra, hogy fontos rendszereket, infrastruktúrát nem szabad feltenni, mert az olyan mintha az ellenség a kést a torkunkon tartaná... és amíg nem nyír ki minket n em mellékesen kémked utánnunk... azt nem csak az ellenség, hanem a szövetséges is megteszi.

A kórházi dolgok is az életedbe kerülhetnek.

Szembe kell nézni vele, hogy nem tudjuk és nem is fogjuk tudni megvédeni a neten lógó dolgokat... tehát át kell gondolni, hogy mik azok amik ennek fényében nem szabad, hogy fent legyenek és mik igen.
süti beállítások módosítása