Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

Kiüresedő ünnepeink: Megjött a Windows 11

2021. október 14. - GABOR2

Gyakran mondják, hogy a mai, rohanó világban már nem lehet normálisan ünnepelni, egyszercsak ott van az ünnep és nincs semmi hangulat... semmi olyan mint régen. Nos... az új Windows érkezése se kivétel ez alól.

Merthogy itt van... nem is tudtál róla ( nem olvasod a blogom??!!! ), hát nem vagy egyedül:

"Meglepő: A Windows-használók többsége nem tud a Windows 11 létezéséről - és nem is érdekli"

"Meglepő eredménnyel zárult egy akciós oldal a napokban publikált kutatása, amiben azt próbálták megtudni, hogy mi az emberek véleménye a Windows 11-ről. A gyűjtött adatok szerint ugyanis a megkérdezett Windows-felhasználók többsége (62%) egyáltalán nem is tudott a heteken belül elérhetővé váló új operációs rendszer létezéséről, de a többiek (38%) nagy része sem tervezi egyelőre, hogy átáll rá."

Nem verték nagy dobra ,ez is jelzi, hogy igazából még a készítők se tudnak válaszolni egy kérdésre... Minek?

Jó, mondok egy választ: Nem elég a felhős bevétel, szeretnénk emellett az oly szeretett egész áras bevételeket... Meg gondolom az utánad kémkedő funkciók is továbbfejlődtek. De... nem tudunk semmi új, értelmes dolgot adni az új rendszerhez. De azért itt van, vedd meg. Mondjuk én még a Win10 esetében is várom a nagy újdonságot, ami miatt ki kellett hagyni a 9-es számot, merthogy azt mondták akkora ugrás lesz, hogy ki kell hagyni a 9-es számot.

Na jó, de akkor lássuk mit is tud az új rendszer. Amikor megjön az erről szóló cikkekben csak írnak valamit, ami miatt jobb, vagy több...

Nos... lássuk:

"Megjelent és telepíthető a Windows 11"

Nos, ebben a cikkben nem számolnak be egy értelmes újításról se, a 95% arról szól, hogy sok gépen nem fog futni, a végén meg megemlítik - csak hogy fokozzák a váltásra vágyást a mazoistáknál - a játékok sokkal rosszabbul futnak rajta.

Ja igen, az egyik újítás, hogy állítólag szinte minden sokkal gyorsabb... kivéve a játékokat, amik sokkal lassabbak. Vagyis sikerült megcsinálni, hogy az olyan dolgok ahol már eddig se számított szinte semmit a gyorsaság még gyorsabbak lettek, ahol meg nagyon számítana, még sokkal rosszabb lett a helyzet. Látszik, hogy sikerült eltalálni a kedves fogyasztók vágyát. A mazoisták imádni fogják.

"Borzalmasan futhatnak Windows 11-en a játékok"

Azt is megtudjuk, hogy a legnagyobb újdonságnak beállított Andoroidos futtatás se lesz benne:

"Végül fontos tudni még, hogy a tisztán telepített Windows 11-en alapértelmezetten aktivált memóriaintegritás funkció negyedével is csökkentheti a videójátékok teljesítményét, továbbá az androidos alkalmazások futtatásának lehetősége még nincs jelen a most kiadott változatban."

Node térjünk vissza a bejelentő-bemutató cikkekhez:

"Elkészült a Windows 11, és már tölthető is le telepítő eszköze mindenki számára"

Itt is a cikkíró beveti a trükköt, hogy a hardverproblémákkal töltse fel a cikket, ezen alcím alatt:

"Bajos minimális hardverkövetelmények"

Viszont!!, Viszont!!! végre kapunk egy beszámolót az újdonságokról is:

"Teljesen megújult felhasználói felület"

Ó, szóval az amit eddig is tudtunk... átrendezik, átdesign-olják ami eddig is volt. Kell ehhez új verzió? Nem, a Win10-nél is be van tervezve, hogy úgy érezd fejlődik a rendszer... pedig nem.

Idézet pár másik cikkből ugyanerről: "A PC Gamer újságírója egy héten át tesztelte a rendszert, és nagyjából úgy látta, ahogy a többi tesztelő is: a rendszer olyan, mint egy új köntösbe öltöztetett Windows 10."

"TechRadar újságírója pedig szintén a külső változásokat emelte ki. "

"A The Verge egy videót készített arról, milyen is az új operációs rendszer, és egy cikk is született a szoftverről. Ez utóbbi szerint a Windows 11-ben nincs olyan jelentős változás a Windows 10-hez, ami miatt megérné azonnal frissíteni a rendszert. A Microsoft ugyanakkor olyan változásokat eszközölt a fejlesztés során, amitől könnyebbnek és modernebbnek érezhető a program."

Így van, ez már ezotéria... "könnyebbnek" érezheted a rendszert...

"Az Engadget beszámolója szerint a Windows 11-ben a legnagyobb "kényelmetlenséget" az új Tálca és az új Start menü jelenti – ha az új elrendezést valaki megszokja, gyakorlatilag ugyanúgy fogja tudni használni az operációs rendszert, mint a Windows 10-et. A lap szerint a Windows 11-ről éppen ezért az sem mondható el, hogy akkora újdonság lenne, mint amekkora a Windows 10 volt."

Szóval láthatjuk... semmi.

Ismét egy másik beszámoló: " Az operációs rendszer alapfunkcióinak használata nem sokat változott, legfeljebb annyit kell megszoknunk, hogy néhány dolgot új helyen és/vagy új formában találunk."

Ó igen, a klasszikus Windows "újítás"... ugyanazokat a dolgokat új helyeken kell ezután keresned mint eddig.

De akkor vissza a Pcforum-os cikkhez, hogy mik még az újdonságok:

"Sokkal biztonságosabb az elődöknél"

Na, ez már olyan amire figyeltem volna... régebben. Ma már csak simán nem hiszem el. Amúgy ez a "sokkal nagyobb biztonság" egyetlen dologra vezethető vissza... 

"A Windows 11 egy másik, sokkal kevésbé látványos - mi több, szinte láthatatlan fejlesztése - a rendszer mélyében bújik meg. Belsejébe ugyanis a Microsoft olyan biztonsági mechanizmusokat és technológiákat integrált, amiknek köszönhetően az minden elődjénél jobban tudja megvédeni magát és az adatokat a hackerekkel és az illetéktelen hozzáféréssel szemben."

Ennek egyébként neve is van: Virtualization based Security, ( VBS )

Baromira belassítja a gépet, sokan egyből ki fogják kapcsolni. Azonkívül azok a támadások amit a sandboxok ellen jók, ez ellen is jók lesznek... A fejlesztők még lustábbak lehetnek, mert ebben bíznak, hogy nem kell majd még ennyire se jól megírni valamit, majd ez megvéd.

Annyival biztonságosabb minden, hogy a telepítést gátló megoldást is máris megkerülték:

"Ugyanakkor némileg ellentmondásos módon ez okozza az egyik legnagyobb problémát is a rendszerrel kapcsolatban - legalábbis azok számára, akik meglévő a Windows 10-ről akarnak áttérni a használatára pár évnél régebbi vagy alsókategóriás gépeiken. Utóbbiak közül ugyanis a legtöbb nem rendelkezik a Windows 11 által immár kötelezően megkövetelt TPM modullal, illetve -támogatással a processzorban, emiatt pedig nem képes a Windows 11 teljes értékű futtatására, hiába sikerül esetleg egy trükkel mégis felrakni arra."

Oké, de vissza az újdonságokhoz:

"Új alkalmazástbolt, még több játék és program"

Szóval kapunk egy új alkalmazás boltot... "biztos" megoldhatlan volt, hogy Win10 is megkapja. Még több játék és program... ezek is úgy hangzanak, hogy "lehetetlen", hogy ne kelljen váltanod hozzá.

Az első dolog ami valódi újdonságnak tűnik: "Ezek között ott van pl. az Auto HDR, ami a grafikát teszi jelentősen látványosabbá az erre alkalmas hardvereken, míg a DirectStorage révén a töltési idők rövidülhetnek le jelentősen a modern gépeken."

Kár, hogy a másik fejlesztés ezeket nullázza.

Aztán egy újabb újdonság, ami igazából még nincs... majd "valamikor":

"Android és Linux alkalmazások is futnak rajta"

"Az androidos alkalmazások egy hasonló megoldással válnak majd futtathatóvá az új rendszeren, de csak később. Ugyanis a Microsoft a most kiadott Windows 11-ben még nem teszi elérhetővé ezt a lehetőséget, hanem azzal csak egy valamikor később kiadásra kerülő frissítés fogja felokosítani a rendszert."

És hölgyeim és uraim... ennyi.

"Ha valakit mindezek az újdonságok nem győznek meg, az még egy ideig nélküle is ellehet. A Microsoft ugyanis Windows 10 támogatását még legalább 2025 közepéig biztosítani fogja - így ugyan a Windows 11 fejlesztései nélkül, de továbbra is biztonságosan lehet majd használni a jelenleg azt futtató gépeket."

Egyik cikkben konklúzió:

"Forradalmi változásokat nem hozott és emiatt akár Windows 10.5-ként is emlegethetnénk... "

Szóval értelmes okot nem tud adni senki, hogy miért válts erre... de héj, a Windows hangulat már most látszik, hogy meglesz:

"Egyre több a probléma a Windows 11-gyel, máris egy rakás hibát találtak benne"

"Bár kedd óta elvileg már bárki letöltheti és feltelepítheti a Microsoft Windows 11 rendszerét, nem biztos, hogy ezt érdemes megtennie."

"Rengeteg felhasználó számol be arról, hogy már az új rendszerre installálására sem képes, mivel annak települése a folyamat 71%-nál megáll, majd a kriptikus "0x8007007f" hibára panaszkodva teljesen meg is szakad. "

"Ha a felhasználóknál nem jelentkezik a fenti két hiba vagy sikeresen elhárítják azokat, akkor sem lélegezhetnek fel. A Windows 11 alatt ugyanis működés közben is jelentkezhet számos probléma, amik közül több létezését már a Microsoft is elismerte."

Na, a felhasználók továbbra is alfa tesztelők.

Pár dolog még ami a célcsoportot, a mazoistákat, nagyon boldoggá teheti:

- Belassult hálózat a "Killer" és "SmartByte" szoftverekkel

- Nem lehet elindítani a VirtualBox-ot

- Lassabban futnak a játékok is

- Minden belassulhat az AMD-s gépeken

- "A Fájlkezelővel sincs minden rendben"

 

És még ez se a vég volt, mert itt van ez is:

"Nem megy fel a Windows 11 még olyan gépekre sem, amik megfelelnek hardverkövetelményeinek"

 

Szóval mindent egybevetve azt kell, hogy mondjam, hogy... igenis érdemes váltani a Windows 10-ről... de nem Win11-re.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr3116720730

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása