Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

A giga hitelfelvétel mögött is a Matolcsy vs Varga állhat?

2021. szeptember 23. - GABOR2

Na ha majd osztogatnak némi pénzt, hogy jön a választás és azt mondják majd, hogy mindez a magyar emberek kemény munkája miatt lehetséges és a zseniális GDP növelés eredménye, felejtsd el, hogy igazából rekord mértékű hitelt vettünk fel és utánna még vettünk fel újra... így jobb lehet a kedved.

Azonkívül Matolcsy is felsejlik itt a háttérben, aki amúgy bár a könyveiben és a cikkeikben is azt írkálja, hogy mennyire messzire tekint és hogy fontos, hogy felismerjük a jövő nagy nyertes hatalmait, a legutóbbi írásom óta megint hatalmasat változtatott azon, hogy vajon ki lesz a nyerő a jövőben, Kína vagy az USA. Most azt írta legújabb írásában, hogy USA vs Kína csatában Kína igazából csak egy Dávid és hogy igazából még mindig szegény ország stb. ... míg egyel ezelőtti írásomban beraktam, hogy még mindig Kínát tartotta addig a nyerőnek... Mi lehet az oka a váltásnak? Hát úgy tűnik, hogy most, hogy Kínában felszínre került egy hatalmas sz@r, amitől bezuhanhat ott az egész gazdaság, hirtelen változtatásra kényszerítette... miközben a könyveiben arról ír, hogy meg tudja mondani biztosan, hogy ki lesz a nyerő és ahhoz kell tartani magunkat, ha nem akarunk újra a vesztesek oldalára kerülni. De mint látjátok Matolcsy megint változtatott azon, hogy ki lesz  nyerő, mert jött egy hír amit mindenki meglátott aki olvas bármilyen mainstream újságot. Erről a kínai témáról jó lenne amúgy írni egy külön cikket majd.

Viszont térjünk vissza a gigahitelre... igazából több is volt, csak nem mindről beszéltek annyit.

Szóval tisztázzuk... a hitelfelvétel akár elméletileg lehetne hasznos is bizonyos esetekben. Például, ha már meglevő, drágább hitelt váltunk alacsonyabb kamatúra. Vagy lejár egy hitel és mindenképpen kell újra felvenni újat és látjuk előre, hogy a jövőben a felvétel feltételei rosszabbak lennének számunkra. Ezeket az érveket egyébként kormányzati oldalról el is mondták, hogy mind feláll.

Aztán még a hitel elméletileg hasznos lehet, ha a pénzt olyan dolgokba rakjuk, amik majd később több profitot termelnek mint a hitelkamat.

És itt jönnek az aggodalmak. Igazából mire mennek majd el ezek a pénzek?

Ha úgy elpazarolják mint tavaly azt a sok pénzt "gazdaságvédelem" címszó alatt akkor baj lesz. Én erről írtam egy sorozatot és forrásokkal bemutattam, hogy mire ment el igazából a pénz amit gazdaságvédelem címszó alatt elköltöttek... szinte semmi se igazi gazdaságvédelemre. Szóval itt van a félelmem, hogy ez lesz ezzel is.

Második félelem, hogy simán olyan dolgokra fog menni a pénz, amik semmit se hoznak vissza, vagy sokkal kevesebbet... például extra ingyen pénz osztogatása a választás előtt a nyugdíjasoknak.

És ez a probléma kapásból itt van, mert írták, hogy igen, ezt megfogják tenni és igen... azt fogják mondani, hogy a szuper gazdasági erősödéstől lehet ezt megengedni, de igazából a gigahitelből lesz kifizetve.

"Eldőlt: gigantikus adósságot vett ma fel a magyar állam"

"A 10 éves dollárkötvényből végül 2,25 milliárd dollárnyi ajánlatot, a 30 évesből pedig 2 milliárd dollárnyit fogadott el a keddi nemzetközi kötvénykibocsátás keretében az Államadósság Kezelő Központ – közölte az IFR News a Refinitiv oldalán. Ez a Portfolio adatai szerint a magyar állam minden idők legnagyobb egynapi új adósságkibocsátása, mai árfolyamon 1258 milliárd forint."

"Mire kell a pénz?"

"A fennmaradó kb. 0,7 milliárd eurónyi forrás pedig „különböző költségvetési kiadási célokat finanszírozna, mint például infrastruktúra-fejlesztés, nyugdíjak, oktatás" - írja az összefoglaló."

De aztán egyébként másnap is folytatódott az eladósodás:

"A tegnapi dollárkötvény után ma euróban is eladósodik Magyarország"

Ráadásul, ha az utóbbi években követted az úgynevezett adósságelleni harcunkat, mindig elmondták, hogy milyen rossz devizában eladósodni, hogy ezzel csökken a szuverenitásunk is pl. ... nos ennek a hozzáállásnak bye-bye úgy tűnik.

"Hétéves eurókötvény értékesítését kezdte meg Magyarország szerdán – közölte a Reuters. A tervek szerint a tegnapi 4,25 milliárd dolláros kibocsátás után további egymilliárd eurónyi állampapírt adhatunk ma el."

"A forrásokat a gazdaság újraindítására és a beruházások támogatására fordítjuk

- mondta Facebook-videójában Varga Mihály pénzügyminiszter a tegnapi dollárkötvény-kibocsátással kapcsolatban."

Csak ne úgy mint tavaly...

Egyébként az eladósodást eddig nagyon rossznak mutatták be Orbánék, sőt a devizába eladósodást még sokkal rosszabbank... most hogyan beszéltek erről az eladósodásról?

"Varga Mihály pénzügyminiszter szerdán egy Facebook-videóban emlékezett meg a ügyletről, azt „minden eddigit meghaladó sikernek” és a magyar gazdaság számára „pozitív visszajelzésnek” nevezve – mivel a papírokra négyszeres kereslet mutatkozott, és az aukción alacsony kamat alakult ki. "

Szóval ez egy siker és Varga zsenialitása van benne... meg a magyar gazdaság elismerése... de ha az olyan erős, akkor miért nem inkább a nagyobb adóbevételekből költekezünk...

Orbán Viktor meg most úgy beszélt a hitelfelvételről mint ami... nemhogy csökkenti a szuverenitásunkhat, hanem épp ellenkezőleg, növeli majd.

Merthogy majd Brüsszel elzár előlünk egy csomó pénz, de a magyar állam majd előfinanszíroz ebből a pénzből... amit amúgy tán illegális lett, tehát ilyet nem szabadna. Na mindegy.

Szóval új módi van: eladósodni mostmár jó...

És szóval leírtak az elemzésekbe mindenféle okokat... amiknek mint írtam részben van értelme és ebben az esetben ez a hitelfelvétel részben valóban akár még hasznosnak is mondható lehet...

Viszont a háttérben, nem kiemelve, ott van talán a fő ok: Matolcsy vs Varga.

Azt hiszem rádióban hallottam, hogy valaki ezt Varga zseniális lépésenek tartja. De kivel szemben kellett lépnie Vargának? Hát mint tudjuk a jegybank lépten-nyomon betesz most a pénzügyminisztérium intézkedéseinek és mivel a jegybank függetlenségét erős jogszabályok védik, még Orbán se tudja leváltani azonnal Matolcsy-t, tehát Matolcsy azt tehet amit akar. Egyébként most legutóbb is drágította a hiteleket:

"Az MNB 15 bázisponttal emelte a jegybanki alapkamatot, és megemelte az inflációs és GDP-várakozását"

És az elemzésekben felsejlik, hogy bizony ez az egész a jegybank ártalmas lépéseinek megelőzésére szolgált.

"A jelenlegi kedvező nemzetközi tőkepiaci környezet és hozamszintek lehetővé tették a forrásbevonás megvalósítását, még a jegybanki állampapír vásárlási programok mértékének érdemi csökkentése előtt. Korábban azt gondoltuk, hogy legközelebb majd a 2023-as dollárkötvény lejáratok előtt kell újra kilépni a dollár vagy euró devizakötvény piacra, előfinanszírozási célból 2022-ben, amennyiben az adósságszabály engedi, vagy legkésőbb a 2023-as februári lejárat előtt mondjuk januárban."

Tehát Matolcsy nem vásárol annyi állampapírt és emellett emeli a forint hitelek kamatát... ezért még mielőtt a jelenleginél is rosszabb lesz a helyzet lépett Varga.

"Az államadósság forintalapú finanszírozását nehezíti, és a jövőben egyre inkább nehezíteni fogja, hogy a jegybank kamatemelési ciklusba kezdett. Ugyanis ahogy halad előre a kamatemelés, a forintállampapírokra egyre nagyobb kamatot kell kínálni, hogy versenyképesek legyenek az egyéb hazai befektetési eszközök hozamaival. Ezen a ponton egyre inkább érdemes devizaalapú kibocsátásokban gondolkozni, hiszen adott esetben devizakötvényekre alacsonyabb kamat mellett is van kereslet. "

" A jegybank már említett kamatemelési ciklusa egész biztosan drágítani fogja az állam finanszírozását is. Ráadásul a jegybank nemcsak kamatemelési ciklusban van, hanem általában véve szigorítási ciklusban – ami várhatóan együtt fog járni az állampapír-vásárlási program visszafogásával, sőt esetleg kivezetésével is. A járványválság alatt a magyar jegybank (ahogy a világon szinte mindenütt) jelentős mennyiségben vásárolt állampapírokat, ezzel egyrészt direktben finanszírozta az államot, másrészt hozzájárult a hozamok alacsonyan tartásához."

"Holott az éves hiány és az államadósság csökkentése üdvös lenne – legalábbis ezt hangoztatja a jegybank és annak elnöke, Matolcsy György. A kormány azonban inkább minden mozgásteret kitölt, és vélhetően minden elkölthető pénzt elkölt. "

És gondoljunk csak bele... folyton azt mondják, hogy jaj infláció... de ha rekord mértékben veszünk fel hitelt és mint írják, majd mind el is fogják költeni... akkor több pénz lesz a magyar gazdaságban és ez növelni fogja az inflációt, főleg, ha nem olyan dolgokra lesz költve, ami értéket teremt, hanem csak mondjuk a nyugdíjasoknak adunk több extra ingyen pénzt. Szóval ez totál szembe megy ezzel, bár ez az infláció dolog inkább csak Matolcsy ürügye, hogy tegye amit tesz...

És akkor jussunk el oda, hogy Matolcsy vajon leteszi-e a fegyvert Varga előtt... hisz amúgy is lényegében szinte biztos volt, hogy megint Varga bezsebelheti az év végén a nagy dícséreteket és most, hogy felvett egy csomó hitelt még biztosabb; egyrészről a Matolcsy drágább hiteleit semlegesítette, mert nem veszi fel tőle ( persze a deviza hitel még drábább is lehet akár... külföldről elintézhetik ), plusz meg lesz a lóvé a beruházásokhoz amik szép GDP adatokat fognak mutatni... vagyis Varga buksija megint meg lesz simizve a rekord GDP adat miatt, míg Matolcsyra megint senki se fog figyelni...

Vajon most, hogy Matolcsynak lényegében semmi esélye se lesz megakadályozni Varga dícséretét, mit szólt... feladja-e a magát nemrég hatalmi központnak gondoló, irígységtől és féltékenységtől gyötrődő emberke?

Nos...:

"Matolcsy György: Az infláció közellenség, a jegybanknak kötelező harcolnia ellene"

"Új helyzet, hogy megjelent az infláció, ami közellenség. Az infláció ellen a jegybanknak kötelező harcolnia"

Szóval harcolni fog a "közellenség" ellen... ezt úgy értsd, hogy pl. drágulni fognak a hitelek és ilyeneket a jegybankok nem akkor tesznek, amikor egy gazdaság elkezd kilábalni, hanem amikor már minden csúcson pörög.

Tehát Matolcsy azt mondja, hogy f@ck you Varga, harcolok tovább. Ami pedig minket illett... mi meg veszítünk, bármelyik is nyer; még ha valami egész jó dolog is jön ki látszólag, igazából az csak látszat, hogy jó, mert ha nem harcolnának annál sokkal jobb is lehetett volna.

De erről a Matolcsy cikkről érdmes még amúgy is beszélni, mert annyira tipikusan Matolcsy:

"Matolcsy György: Az infláció közellenség, a jegybanknak kötelező harcolnia ellene"

"Matolcsy György jegybankelnök a Magyar Közgazdasági Társaság által szervezett 59. Közgazdász-vándorgyűlésen tartott beszédet, amelyen leginkább a jövő gazdaságáról alkotott elképzelését vázolta fel. Matolcsy emellett beszélt az inflációról is, amelyet több tényező, például a zöld átmenet hajt fel. Az MNB-elnök szerint az infláció közellenség, amellyel szemben a jegybanknak kötelező harcolnia, és ezt meg is kezdtük Magyarországon."

Szóval látjátok, Matolcsy megint nem a jelenben él, hanem a távolba tekint...

Eltelt tán két és fél hét és már nem Kína az egyértelmű nyerő, sőt:

"Matolcsy szerint Kína és az USA rivalizálása határozza meg a jövőt, de a kettejük harca egyelőre Dávid és Góliát harca, mert Kína jelenleg fejletlen, sok szempontból szegény ország."

Még sok-sok gondolata van Matolcsynak, ha gondolod olvasd el... némelyiktől egyenesen kiráz a hideg, pl:

"Digitális az új világrend - mondta Matolcsy. "

Ha egy vezető kimondja, hogy új világrend, arra felkapják sokan a fejüket, pl. nemrég az ausztrál miniszterelnöknő tette ezt a kovid utánni időre mondva tán... lehet Matolcsy is vágyott a figyelemre és hogy azt higgyék róla, hogy része az elitek klubjának és hogy ő egy ... "hatalmi központ".

Megint évtizedben gondolkozik:

"EMIATT NEHÉZ ÉVTIZED VÁR RÁNK - A JEGYBANKELNÖK EGY VIHAROS TENGERHEZ HASONLÍTOTTA AZ ELŐTTÜNK ÁLLÓ ÉVTIZEDET."

Szóval Varga most bebiztosította, hogy meg tudja majd csinálni azokat a beruházásokat amiket leterveztek, ehhez nem kell Matolcsytól kérnie semmit... Matolcsy lehet egyre frusztráltabb lesz.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr1616698708

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása